Jump to content

Recommended Posts

Posted

Preporučujem Vam drage kolege fotografi advokata Dušana Stojkovića koji ima veliko iskustvo u zastupanju nas fotografa. Činjenica je da nije izgubio dosad nijedan slučaj i sve lopuže je pošteno ''odrao''.

U slučaju veštačenja u Srbiji to radi ULUPUDS, fotografska sekcija i nema šanse da se izvuku.

Telefon advokata Dušana Sojkovića je: 063 / 347 560.

Posted

Svaka čast za ovakav gest. Informacija koju smo svakako odavno trebali da imamo. Veliko hvala.

Što se mene tiče, tema može komotno u sticky. A u njoj možemo nastaviti da razmjenjujemo iskustva o svim našim zgodama i nezgodama.

Posted

Razgovarao sam danas sa gospodinom Stojkovicem, u vezi sa onom pricom, koju je pokrenuo imenjak Zlatiborac.

(Casopis "Svet" neovlasceno koristio moju fotku)

Razgovor je bio profesionalan, sutra mu saljem mail sa detaljima.

Naravno, bicete obavesteni kada se sve zavrsi.

Informacija za sve koji imaju slican problem (u ovom momentu, mislim pre svega na Che-a) je sledeca:

Covek je zainteresovan za saradnju, ima i svojih obaveza, naravno, tako da ce o svakom svom eventualnom angazmanu odlucivati pojedinacno.

Moj predlog je da svako, ko ima "cistu" situaciju, gde je njegov rad neovlasceno koriscen, kontaktira gospodina Stojkovica i licno dogovori uslove.

Posted

Poruka koju sam danas primio, uz napomenu da je spomenuti forum DZ:

"Postovani gospodine Marinkovicu,

Hvala na mailu.

Posle uvida u prilozene dokaze smatram da ima osnova za naknadu zbog povrede vaseg autorskog prava neovlascenim objavljivanjem vase fotografije u casopisu Svet.

U skladu sa danasnjim dogovorom, ocekujem da se javite kada budete mogli.

Koristim priliku da se vama i vasim kolegama zahvalim na lepim recima na vasem forumu.

Ukoliko imate pitanja ili primedbi, molim da mi se obratite.

S postovanjem.

Dusan Stojkovic, advokat"

Posted

Dali je i ova fotka ukradena?video sam je na zoni ali u koloru a dobio je juce mejlom zajedno sa fotkama smesnih fotografija i zezalicama.Da li je negde objavljena na nekom sajtu ili novinama neznam.

435345.jpg

Posted

Daa, to je moja fotografija, mislim da sam je još davno okačio na http://www.photosig.com/ u ovoj varijanti. Mislim da treba praviti razliku kada neko mailom šalje zezalice, i kada neko komercijalno upotrebi fotografiju.

Svejedno, makar do sada nisam stavljao watermark ni potpis na fotografije, izgleda da ću početi barem sa sitnim potpisom ili imenom sajta u donjem desnom ćošku. Ko zna koliko je njih videlo ovu fotografiju jer se te zezalice šire kao požar.

• 1 month later...
Posted

Mnogi fotografi nisu sigurni, ili neznaju tačno kako i na koji način zakon štiti njih kao autore i njihov autorski rad od neovlašćenog objavljivanja, prekadriravanja ili nepotpisivanja.

Najbolji način za otklanjanje svih nedoumica je upoznavanje sa zakonom koji ta pitanja reguliše.

Ovde možete skinuti potpunu verziju zakona o autorskim pravima koji jasno definiše i reguliše sva pitanja od važnosti za upotrebu fotografija i veoma dobro štiti kako fotografe kao autore tako i fotografije kao autorska dela.

Zakon_o_autorskom_i_srodnim_pravima.pdf

• 3 months later...
Posted

Hajd' i ja da kazem nesto na ovu temu.

Radim za suboticki sajt subotica.info( iliti photonino.com)kao fotoreporter. Imamo dogovor sa par novina da mogu da nam uzimaju fotke, ako im treba za neku vest, pa tako i mi ako nam nesto zatreba.

Danas mi je dragi javi da pogledam u blicu stranu v12, kako bih videla jel moja fotka. I da, jeste, no to nije problem, jer imamo takav dodgovor, ali ne pise ko je autor fotke. Pisu samo inicijali onoga ko je stavio izvestaj, ali ne i moji inicijali;-/

Nema veze sa kradjom ovo, ali postupak je jadan;(

Ta, to je FOTO VEST-kako pise i na fotki, zar ne bi bilo ljudski da stave moje ime?

Ne znam jesam li to samo ja ili biste se i vi ovako osecali....

Posted

Paklena Seko, i mnogo vece face od fotoreportera bivaju potpisane sa REUTERS, BETA, AFP i td. :D Blic izgleda potpisuje samo svoje reportere...

Posted

Abdee, bila face ili ne, red je ako se uzme da se napisu inicijali. Evo pr. iste novine u pitanju, takodje i isti br., strana v2-foto dana-pise ime i prezime,a osoba nije njihov reporter.

A strana v12-foto vest-ne pisu moji inicijali.

Hajde da ja radim za njih, pa da nema potrebe da se pise, ali ne radim, vec je uzeto i nepotpisano.

Iznesoh sta mislim, pa tako i ti. Samo ne znam jel bi ti 'ladovina bila da vidis svoju fotku u novinama,a da se ni ne pominjes.

Posted

Za njihovo ponasanje ste sami krivi jer niste eksplicitno rekli da hocete da svaku fotku potpisu. Ovako samo skinu, stave i boli ih uvo... Moj savet je da ih malo pritegnete i "naterate" da ispod svake preuzete fotke napisu adresu sajta sto je mnogo korisnije od inicijala...

Posted

2 Hell_Sister:

Nemoj se srditi. Urednicka sloboda je da odluci koja ce fotka biti potpisana ili ne osim ako nije izricito drugacije navedeno. Oni su tu tvoju fotku tretirali kao bilo koju agencijsku fotku (tako ti kazes da imate dogovor). Znaci ako nije izricito navedeno da se fotka mora potpisati onda zavisis i od urednicke i od dizajnerske volje.

Posted

Malo pre sam saznao da je nedeljnik "Pančevac" objavio moju sliku bez mog znanja i bez postavljanja imena autora. Slika je sa otvaranja EYOFa, a oni su je stavili kao sliku nedelje (ima je i na njihovom sajtu).

Ja sam ovu sliku slikao cisto amaterski i skroz me je iznenadilo kad sam je video u novinama. Bas cu u ponedeljak da odem kod njih da "popricamo", samo ne znam sta da im kazem, tj. koliko da im trazim pre nego sto angazujem advokata. Ima li neko predlog?

Posted

Iskreno mislim bolje nemoj da gubis vreme. Sam kazes da je slikano cisto amaterski i pretpostavljam da ova fotka nema ama bas nikakvu vrednost za tebe.

Posted

Sta tek ja da kazem kad malo-malo pa na sajtu B92 vidim nesto ilustrovano mojom fotografijom, a ne postoji nikakav dogovor oko koriscenja materijala cak na svi mestima gde stoje moje fotke stoji eksplicitna zabrana koriscenja materijala bez prethodnog odobrenja.

Jednom sam im poslao email na koji nisu odgovorili, niti su fotku potpisali niti sklonili. Prosto ignorisu takve stvari.

Posted
Poruka koju sam danas primio, uz napomenu da je spomenuti forum DZ:

"Postovani gospodine Marinkovicu,

Hvala na mailu.

Posle uvida u prilozene dokaze smatram da ima osnova za naknadu zbog povrede vaseg autorskog prava neovlascenim objavljivanjem vase fotografije u casopisu Svet.

U skladu sa danasnjim dogovorom, ocekujem da se javite kada budete mogli.

Koristim priliku da se vama i vasim kolegama zahvalim na lepim recima na vasem forumu.

Ukoliko imate pitanja ili primedbi, molim da mi se obratite.

S postovanjem.

Dusan Stojkovic, advokat"

Kako se završila ova priča?

T.

Posted
Malo pre sam saznao da je nedeljnik "Pančevac" objavio moju sliku bez mog znanja i bez postavljanja imena autora. Slika je sa otvaranja EYOFa, a oni su je stavili kao sliku nedelje (ima je i na njihovom sajtu).

Ja sam ovu sliku slikao cisto amaterski i skroz me je iznenadilo kad sam je video u novinama. Bas cu u ponedeljak da odem kod njih da "popricamo", samo ne znam sta da im kazem, tj. koliko da im trazim pre nego sto angazujem advokata. Ima li neko predlog?

Stari moj Panevac ti je oduvek bio takav da govori o strogom legalitetu i blati one koji ne postuju propise, a pritom sami ne postuju bas nista. Ja imam jos bolji slucaj, za intervju mog bliskog prijatelja poslala sam im fotku gde sam na CDu, nazivu foldera i fotki napisala svoje ime i prezime..ali avaj pise samo downloaded : ))

Btw kako je prosao razgovor?

Posted
Kako se završila ova priča?

T.

bas pre nedelju dana sam sa vladomM-om i dumsterom, i panemojem bio u nekoj akciji - mislim da je stvar pri kraju, i nadam se da ce biti 1:0 za vladu.

• 6 months later...
Posted

Pozdrav svima,

evo i mene posle duze vremena.

Da skratimo, kao i obicno, dottore budiBouzsnama je u pravu, dakle, 1 : 0.

Angazovao sam advokata koga je preporucio gos'n Steva.

Kako nam je to bio prvi slucaj saradnje, dogovorili smo se da placam njegove usluge po tarifi advokatske komore.

On je prvo poslao pismo, zvao ih je i telefonom, u pokusaju da se dogovorimo bez suda. To nije uspelo, podneo je tuzbu, bilo je nekoliko (cini mi se 3) rocista. U tom momentu je bilo malo problematicno, jer sam finansirao nesto sto je tek trebalo da se realizuje a i vreme je prolazilo. Medjutim, sve je uradjeno maksimalno profesionalno, na kraju su oni ponudili vansudsko poravnanje, ponudivsi da plate nesto manje nego sto je bio nas odstetni zahtev.

Prihvatio sam i danas ustanovio da imam znacajan visak novca na racunu.

Bice za D 300 i za jos stogod.

Eto, imamo ovde vise stvari. Jedna je da je Zlatiborac otkrio da su neovlasceno objavili moju fotku, dakle, medjusobno pomaganje, (videcu se sa Zlatiborcem, pocasticemo se.) Druga je da je gos'n Steva predlozio pravog coveka, opet, medjusobno pomaganje. Treca je da cu da se obradujem necim zaista vrednim.

Na kraju, meni licno je to posebno vazno, dokazali smo da i u Srbiji postoji mogucnost zastite autorskih prava.

Moj predlog za sve vas koji ste na isti ili slican nacin osteceni je da uradite isto sto i ja.

Licno, upravo krecem sa istim advokatom u dve nove akcije, javicu se.

Pozdrav,

Vlada

• 3 months later...
Posted

A meni je juce, list PECAT ukrao jednu fotku Biljane Srbljanovic! i sta sad da radim, eno je u casopisu! Uspela sam da izdejstvujem da skinu tu sliku sa njihovog sajta, ali se nisu javili! Jel da zovem advokata? molim Drugari savet molim :)

Biliana

Posted

Kontaktiraj prvo njih, vidi da li su voljni da se nagode bez suda, ako nisu onda lepo advokata i tuzba. Pa posle 5-6 dobijenih slicnih sporova naucice se valjda da im se vise isplati da plate autora nego da kradu.