Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cao svima, ovu temu porekcem jer zavrsavam srednju skolu, a moji roditelji ocekuju treba da zavrsim i neki fax ...

Oke i ja sam slazem sa tim, samo kada bi znao sta je stavno za mene, sta je to sto me fascinira i sto mi nece padati tesko da ucim ...

Eh, posto to ne znam :( ja nagadjam sta bi to moglo biti i jedan od predloga je arhitektura (YEY!, volim enterijere, eto to je nesto ...)

Odmah bi zeleo da napomenem da studiranje smera dizajn enterijera odpada jer je preskupo, i zahtevalo bi da se stanujem u Beogradu (trenutno stanujem u Novom Sadu...)

1) Zeleo bi da Vas pitam zasto ste se opredelili za ovaj smer, sta Vas je privuklo ka njoj i da li su se Vasa ocekuvanja i ispunila ?

2) Trenutno sam u tehnickoj skoli, kraetivan jesam ali ne znam da crtam, koliki da li cu biti u stanju da ga naucim ( nadam se da necu dobiti odgovore tipa "Pa danas se sve to radi na racunaru pa ti i crtanje i nije bas potrebno :rolleyes:. To i ja znam, ali ako cu izucavati nesto 5 godina onda bi i zeleo da budem potpun u toj oblasti, dakle recite ISKRENO!)

p.s. molio bi admie i modove da ne brisu temu, znam da postoji jedna velika tema o svim fakultetima, samo sto mislim da je nece ni priblizno isti broj ljudi videti ako stoji ovde ili tamo zabaceno!

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja sam se licno potpuno razoracarala u ARHITEKTURU, vec posle prve godine. Sve je bilo neorganizovano i zastarelo. Faks sam zavrsila, ali su mi ubili zelju da se ovim bavim u zivotu.

Nadam se da se bar nesto promenilo Bolonjom (ali plasim se da je jos gore).

Sustina je ako upises u Bgd-u, da odsljakavas sve sto moras, a da paralelno sam studiras. Skupljas sto vise infrormacija, listas gomile casopisa, visis na net-u... I gledas kako ces pobeci (od pocetka raditi na ovome) na neke jake postdiplomske studije u inostranstvu. Pokusaj da iskoristis sve razmene studenata, letnje skole arhitekture u inostranstvu...

Posted

kakav bre smer? :) arhitektura je (kod nas) fakultet, sem valjda u nishu gde je smer. no, nebitno :)

ako ti nesto znachi

1) jer mi je bilo najlakse da upisem

2) dovoljan ce ti biti neki od popularnih kurseva, mada niko ne moze tek tako napamet da ti kaze koliko ti treba i da li bi mogao da nauchis da crtas... Tvrdim da mozes dovoljno dobro, ali zavisi koliko se potrudis i koliko talenta imas (za slobodoruchno crtanje koje se polaze) .. nisam imao srca da trazim od matoraca lovu za put u bg+skolu crtanja pa sam manje vise sam to prosao (i dobio 6 od 20 poena na crtanju, na prijemnom, nebitno zasto :D)

a ako si nesiguran u sebe, do sad je daaavno trebalo vec da pochnesh da grejes stolicu posteno :) kasnis jedno dva tri meseca

Posted

Ja sam arhitekturu upisao zato sto zelim da se bavim arhitekturom, iz nekoliko razloga. Moze da bude jako kreativan i zanimljiv posao i uz to moze da bude jako dobro placen. Uz razna umeca koja steknes kao arhitekta mozes u zivotu da se bavis mnogim stvarima, od opstinskog posla pa do slikarstva, vajarstva... Takodje dolazim iz arhitektonske porodice, ceo zivot sam proveo u birou okruzen crtezima i kompjuterima, logicno, a i najlakse bi bilo da to nastavim.

E sad druga stvar je sto sam se upisao u Beogradu i sto u poslednje vreme cesto razmisljam o recimo odlasku u vojsku, a vise ne mislim da nikad ne bih mogao da radim kao postar ili na kasi u super marketu...

Fakultet je u najmanju ruku ubio zelju za arhitekturom, a Lisin savet dobro zvuci u teoriji ali je u praksi neizvodljiv. Jako si puno opterecen kojekakvim glupostima, pocevsi od zastarelih, prevazidjenih i neupotrebljivih predmeta pa do cekanja po hodnicima, da nemas vremena sa strane jos da studiras. U stvari nemas vremena ni da studiras ono sto treba, jer se sve svede na to da otaljas zadatak prepisivanjem iz nekih skripti ili precrtavanjem od kolega, a onda kampanjski da se spremas za ispite.

*edit*

2. Ako zelis uopste da se upises na fakultet, moras da znas da crtas. A druga stvar, crtanje nikad nece biti prevazidjeno. Da, danas se tehnicki crtezi crtaju na kompjuteru a ne rukom ali to je crtanje isto koliko je dizajn ono kad masina savije neki limeni deo za auto, ili kad izrezbari neki drveni deo. Crtanje crtanje, ne moze da se izbegne, uvek ces nesto crtati, bilo to da objasnis nekome kako da ti resi detalj, ili dok postavljas koncept, olovka se ne moze izbeci.

Posted

Pozdrav, ovo je moj prvi post! :)

E sad da ne bi otvarao novu temu postavicu pitanje ovde. I ja sam isto iz NS idem u tehnicku samo sto sam 3. godina al nema veza. Vec sada se pocinje ozbiljnije raditi i ja sve to pocinjem ozbiljnije shvatati. Mislim ja sam ovu skolu i upisao zato sto volim da crtam i sto ocu posle na arhitekturu. Ali mene interesuje da li je tesko uci na budzet, posto ovaj faks kolko cujem nije ni malo jeftin. Cuo sam da su ovi gimnazijalci najveci problem jer su prakticno skoro svi streberi. Ja sam dosad u srednjoj bio vrlo dobar preko 4. Mislio sam da probam 3. i 4. godinu da zavrsim kao odlican odradim OK prijemni i to je to, kontam da bih trebo uci. :huh:

Sta vi mislite, jel neko od Vas bio na budzetu ili je jos uvek?

Posted

@mix_ns

tvoja prva recenica mi govori da nisi dovoljno jak karakter za nas faks....

\ Cuo sam da su ovi gimnazijalci najveci problem jer su prakticno skoro svi streberi. \

brate opasno GRESIS !

takve koje ti pominjes u svetu gde trebas da budes inovativan, talentovan, uporan, lud pa cak i fanatican nece daleko dogurati !

tvrdim da je arhitektura najlepse zanimanje i opet bi upisao isti faks, sada se postavlja pitanjem kojim putem ici...?

Posted
@mix_ns

LOL!!! Bez uvrede kolega, ali to sto je neko nesiguran sigurno nije znak da nije za nas fax. Cak mislim da je to sasvim normalno...

Cuo sam da su ovi gimnazijalci najveci problem jer su prakticno skoro svi streberi. Ja sam dosad u srednjoj bio vrlo dobar preko 4. Mislio sam da probam 3. i 4. godinu da zavrsim kao odlican odradim OK prijemni i to je to, kontam da bih trebo uci. :huh:

Ma nemate razloga da se frcite! Znam da je meni sad lako da pricam kad sam vec upisao ali verujte mi... Ja sam u srednjoj (gimnaziji, i nisam streber :)) prolazio oko 4 sve cetiri godine, spremao sam se od novemrba i upisao sam na budzet. Sto se tice crtanja, nisam bio bas potpuni noob ali vrlo blizu tome, i znam ljude koju su ocajno crtali pre priprema, a na kraju su vise nego zadovoljavali kriterijume potrebne na prijemnom. Drugo, matematika, smejurija, samo se polaze stereometrija, tako da je to boranija... Logicki zadaci se vezbaju poslednja, recimo 2 meseca, i to je vise nego dovoljno. A ona verbalna inteligencija, :lol: to ko nije potpuni moron imace max (izvinjavam se ako ovo nekog vredja). Tako da uopste nije problem upisati, konkurencija jeste jaka tako da samo trebate na vreme da krenete sa pripremama i ozbiljno ih shvatite...

Posted
@mix_ns

brate opasno GRESIS !

takve koje ti pominjes u svetu gde trebas da budes inovativan, talentovan, uporan, lud pa cak i fanatican nece daleko dogurati !

tvrdim da je arhitektura najlepse zanimanje i opet bi upisao isti faks, sada se postavlja pitanjem kojim putem ici...?

Ti jos nijedan semestar zavrsio nisi, ili je gotov zimski semestar?

Posted

4Budjevac

Drug ja sam vec resio da idem na arhitekturu to je sigurno, ja to obozavam, volim da crtam, da projektujem... Mene je samo zanimalo da li je tesko upasti na budzet.

Posted

@Fenix

sto se strebera tice, ne znam ih mnogo iz gimnazije koji su kod nas na faxu. ja sam npr. (isto sam gimnazijalac) bio dobar u 1.razredu (3.2), pa 2. i 3. vr dobar (4.0) i 4. odlican (naravno 4.5)....to je sve oko 31 poen, cini mi se, i uleteo sam na budzet i tamo ostao do kraja. jos sam se ja upisivao '99 kada je svako mogao da konkurise i onda budes porazen kada vidis lika iz skole za negu lepote koji ima 40poena iz srednje, a ti si u minusu u startu 9. dobro sam uradio prijemni, koliko se secam 48 od 60 poena i eto...bio sam tu gde sam bio. pocni samo da se spremas od septembra, oktobra i trebalo bi da sve bude oket.

A fax kao fax...samo pogledaj glasanje na site-u faxkulteta "da li ste zadovoljni studiranjem na arhitektonskom fakultetu" i sve ce ti biti jasno :D zivo me zanima da li to iko od profana, dekan, prodekan procita :blink: 100000000000 puta ces da popizdis.

a sto se bolonje tice...mislim da je jedina prednost to sto ces mozda moci da tu diplomu nekako lakse koristis u inostranstvu, ali tvrdim da mi nebolonjci pojma nemamo, a da bolonjci ne da nemaju pojma, nego nemaju veze sa vezom...znaci upisi fax da bi mogao zvanicno da pocnes da ucis arhitekturu kada je zavrsis!!! B)

Posted
Cuo sam da su ovi gimnazijalci najveci problem jer su prakticno skoro svi streberi.

Nije problem upisati arhitekturu, ali vidiš sa ovakvim "stavom" tipičnim za Srbiju, nećeš daleko dogurati. Elem, studiranje zahteva "studiranje". Jedino je još u Srbiji sramota učiti, i ako si "streber" odma nisi "u fazonu". Alo.... o čemu pričamo. Ljudi se u svetu bore da budu najbolji, a kod nas si kreten ako uradiš domaći. :blink: S toga, ono što je Lisa rekla uopšte ne treba odbaciti. Jedino što se u odnosu na nju ja nisam razočarala u svoju profesiju. :D

Posted

Znaci najvaznije je dobro uraditi prijemni...

Xia nemam ja nista protiv strebera, nisi me lepo razumela. Pa ja sam stalno prolazio preko 4, sad se nadam da cu biti odlicam i sta sad ja sam streber? Sto ih ne bi voleo. Cini mi se da ste skoro svi skontali da ja mislim nesto lose, ne, mene je samo interesovalo da li je tesko upisat, i uci na budzet, nista vise. :) A to o gimnazijalcima kao streberima, kao sto sam lepo napisao, cuo sam od drugih, tacnije od profesora, pa ti vidi...

Posted
Nije problem upisati arhitekturu, ali vidiš sa ovakvim "stavom" tipičnim za Srbiju, nećeš daleko dogurati. Elem, studiranje zahteva "studiranje". Jedino je još u Srbiji sramota učiti, i ako si "streber" odma nisi "u fazonu". Alo.... o čemu pričamo. Ljudi se u svetu bore da budu najbolji, a kod nas si kreten ako uradiš domaći. :blink: S toga, ono što je Lisa rekla uopšte ne treba odbaciti. Jedino što se u odnosu na nju ja nisam razočarala u svoju profesiju. :D

Nije bas tako. Kad dodjes na arhitekturu, zdrav razum ti nece dozvoliti da studiras ono sto se od tebe trazi da studiras. Posle urbanizma i arhitektonskog crtanja na prvoj godini, bice ti sve jasno. Onda zapadas u probleme, shvatis kako vreme odmice, da ga sve vise gubis, a da sve manje znas, i onda krenes sam da se snalazis.

Sam uzimas kompjuter, sam krenes da ucis programe, sam ides na kurseve, sam kupujes knjige, od kuce visis na internetu, pa onda sam kupujes casopise i listas ih, citas knjige, obilazis gradilista... jednom recju studiras. Medjutim, to studiranje nema veze sa tvojim ocenama, potpisima, kolokvijumima, uslovima, visokim skolarinama, i onda budes u gadnom sosu.

A sve to vreme postoje ti 'streberi' koji studiraju lepljenje 100 slojeva pausa da bi dobili sencenje, studiraju crtanje rajsfederima, rade tipologije na urbanizmu, umesto da citaju o piramidama i hramovima, uce suvoparne tipologije (podele na tipove) iz razvoja arhitekture... i onda ti postavljaju neki standard.

Kad sednes onako izbedacen i kazes kako je fakultet sranje, kako nema smisla uciti, pogledas nekog strebera i ispadne da ti on dokazuje bas suprotno. To sto on nece imati veze s vezom kad izadje sa fakulteta, i sto ce morati jos bar nekoliko godina sam da se obucava pre nego sto uopste dobije priliku da odradi pripravnicki staz.

To je kao kada se radnici u fabrici okupe da strajkuju, jer imaju dugacke satnice, male plate, nemaju osiguranje, rizican posao, i dodje neki baja koji peva i zvizdi i kaze da nece da se pridruzi strajku, jer je njemu plata super, i posao mu se svidja.

Kod mene na generaciji postoje ljudi koji recimo super projektuju primera radi (iako ovo nema bas veze sa 'streberstvom'), stvarno imaju fantasticne projekte, lepo crtaju, dobre su ideje, ali ne koriste kompjutere. Kad odu na kurs recimo, slabo se snalaze i sa windowsom. Bas me zanima sta ce oni da rade posle fakulteta sa 23-24 kada je ipak teze nauciti nesto nego sa 18-19.

Ovo sa kompjuterom je najbolji primer, jer se sve ostale stvari manje vise uce tokom prakse, ali treba doci do prakse.

*edit*

Da rezimiram odgovor na xia-inu poruku. Na arhitektonskom fakultetu u Beogradu postoje mnogi domaci koje samo kreteni mogu da rade, i tu stvarno nema mesta za dalju diskusiju.

Posted
Cuo sam da su ovi gimnazijalci najveci problem jer su prakticno skoro svi streberi.

Ti si mlad i jasno je da volis da upotrebljavas jake reci. Pametan si, jer vidim da si brzo naucio jednu lekciju. Sujetan si, jer zelis da upises arhitekturu da bi bio najbolji. Nadam se da ces nauciti da na svetu ima mesta za sve dobre arhitekte (sem u Srbiji, jer nista sladje nego ispljuvati kolegu koji ima posla). Treba se druziti i sa boljima od sebe (s rizikom da i tebe proglase streberom), jer samo tako neces stagnirati.

Sto se skole tice, verovatno ces se u toku studija razocarati jer te ne posmatraju kao zvezdu, ne zabavljaju interesantnim zadacima, ne prenose znanje koje ocekujes (posto ne zele ili to objektivno ne mogu) ili nisu spremni da ti posvete dovoljno vremena i resavaju tvoje zadatke umesto tebe. Neke stvari ces mozda mrzeti iz prostog razloga jer ih ne razumes. A mozda ce ti sve biti logicno... Senzibilitet :huh:.

Ono sto je teze od projektantskog rastera i detalja... Moraces da naucis da postujes druge, da bi te postovali. Moraces da naucis da slusas sagovornika (jer ce to sutra biti tvoj investitor u cijim recenicama neces prepoznati nijanse koje ocekuje, posto ces uzivati u boji svoga glasa koji odzvanja u prostoriji). Zanat ces morati da krades od onih koji ga znaju i zaista nesto rade. To najcesce i nisu ljudi koji su autoriteti na fakultetu, a van njega nikome ne znace nista. Za njih ces morati da zrtvjes svo slobodno vreme, ako ti daju sansu da budes prisutan. To je mnogo skuplje od budzeta godine studija, posto je u pitanju sreca (da sretnes ljude od kojih ces moci da ucis) i privilegija (da prihvate da ti prenesu znanja). Ili ces kako kaze Pailhead uciti sam...

Kad ce doci rezultati ili - sta posle skole? E sad, ako smatras da si...

:) disciplinovan

:) fanatican

:) talentovan

:) nadprosecno intelientan

:) svestrano obrazovan

:) sposoban da stvaras i negujes poslovne veze

... mogao bi uz malo srece da postanes autoritet u arhitekturi (takvih trenutno nema medju srpskim arhitektama - mesto te ceka ;) ), s tim da imamo jos i vremnsku distancu da na nabrojanih 6 stavki padne malo "patine".

Da se vratimo na pocetak... Ako ispunjavas bar 5 iz njih, bices priznat i poznat, ako je to ono zbog cega upisujes ovaj fax. Ako je ljubav prema arhitekturi ono sto te motivise, onda se ne upustaj u utakmicu, vec se trudi da ostvaris akademsku karijeru. Granica izmedju uspeha i frustracije je tanka, mada ima ljudi koji vole da hodaju po ivici. Fakultet te ne nauci da igras samostalno, ali se bar protrudi da to vreme iskoristis za sticanje sto bolje startne pozicije.

Posted

@mix_ns

ti ovo NISI napisao ?????

a moji roditelji ocekuju treba da zavrsim i neki fax ...

@Pailhead

uf boze, kad se samo setim, a upravo zato sto necu da ulazim u sablon i da

lepljenje 100 slojeva pausa da bi dobili sencenje
onda imam 9 !

@lookic

slazem se u potpunosti !

Posted
sa 23-24 kada je ipak teze nauciti nesto nego sa 18-19.

:lol: :lol: :lol:

@Fenix

Samo budi uporan. ;)

@lookic

Ko po tebi ima najpribližnije šanse da postane autoritet u arhitekturi kod nas? Pošto kažeš da takav ne postoji, kako izgleda taj koji bi eventualno to mogao da postane, dok Fenix u to ne stasa? :P Ne zaboravimo da su renesansni likovi prestali da postoje. :)

Posted

Ne znam sa cime se sprdate. Sa 50 nema sanse bilo sta novo da naucite. Sa 25 ako budete imali vremena da po 5-6 sati dnevno citate knjige i istrazujete neke programe, onda svaka cast.

Tad se zavrsi fakultet, ne izdrzavaju vas vise roditelji, trazi se posao, radi se, placa se kirija, zapocinje se porodica....

Ja mislim da je to ipak malo teze nego sa 18 kad od obaveza imate samo graficki rad, alkohol i seks.

Posted

e ovako...... :)

Prvo sebi postavi jedno par sustinskih pitanja-----

1. (pitanje) da li ti zelis da zavrsis arhitektonski fakultet i da dobijes titulu Master Arhitekta (ili kao li vec)?

2. Da li ti zelis da postanes arhitekta?

3. Da li ti zelis da zavrsis arhitektonski fakultet da bi postao arhitekta?

POJASNJENJE:

1. To sto ces da zavrsis arhitektonski fakultet mami i tati nece te uciniti aritektom. Lokica je to uradila - zavrsila arhitektonski fakultet mami i tati i na kraju se bacila na podijum i ostvarila karijeru kao plesacica ;) - Ovo nije losa varijanta - razgazi ti inteligenciju koju poslije mozes da primjenjujes na druge oblasti (pokret u njenom slucaju) ali nije vrijedno truda......

2. Za onoga koji u sebi nosi zelju da sluzi COVJEKU, oplemenjujuci mu prostor u kome zivi nije potrebna diploma, jer postoji par svjetski poznatih arhitekata koji cak nisu ni zavrsili arhitektonski fakultet a upisali su se na listu velikana arhitekture.....Doduse sve je manje takvih zbog birokratije koja sputava slobodne i neukalupljene, pa ti ipak danas treba bar neki papir i pecat da ti kao nesto znas o arhitekturi, da bi te uopste iko zarezivao i 2%.

3. Za nase uslove ovo ti je idealno ako je DA, jer tvoja apsolutna zelja i napori da oplemenjujes covjekov prostor na svim nivoima i da sluzis covjeku, a ne da nalazis nacine kako da postanes ZVIJEZDA, a da pritom dobijes diplomu arhitektonskog fakulteta, definitivno ce ti obezbijediti da to jednog dana i zaista radis,....da projektujes, planiras...da cinis ljude srecnim i zadovoljnima u njihovom gradu ili kuci. Put je tezak, ali i muke su slatke ;)

Ti vidi gdje si u svemu ovome,....pa ako si apsolutno za.....

Polozi prijemni i pripremi se na 5 godina dugu metamorfozu,...koja ce od tebe stvoriti larvu arhiterkte, utuci te i sabiti u mjere i dimenzije, konstrukciju, gradjenje, materijale....itd... a leptir-ahitekta ces da postanes tek tamo nekada kad naucis da se igras sa svim svojim znanjem i iskustvom iz svih oblasti vezanih za arhitekturu......

good luck,.... :)