mix Posted January 6, 2007 Report Posted January 6, 2007 Caos svima. Ovo je moj drugi model automobila, prvi ozbiljniji i malo obimniji, tako da ima dosta greshaka i sve kritike i komentari su pozheljni.
Black Arrow Posted January 6, 2007 Report Posted January 6, 2007 Mislim da je za sada sasvim OK.Imas mozda malo gresaka na braniku (dole,gde su ti otvori) koliko sada mogu da vidim sa zice.Trebao si okaciti malo svetliji render,da se bolje vidi,ali nema veze. Radi dalje,pa kaci.
mix Posted January 7, 2007 Author Report Posted January 7, 2007 Render je taman zato shto radim sa svetlim kontrastom na mom kompu. Video sam te neravnine i ispravicu ih sutra.
mix Posted January 10, 2007 Author Report Posted January 10, 2007 Evo ga update, ali sam malko zakasnio, neplanirano sam otishao na Kopaonik. Poshto sam josh uvek newbie, trebace mi pomoc oko ovog auta. Josh uvek nisam skroz ispravio tu neravninu dole, neznam koj joj je djavo, sama od sebe se pojavljuje. Probao sam skoro sve i uvek je ima. Sad sam napravio malo gushcu mrezhu pa se i nevidi, valjda... :rolleyes: P.S. Jel dobra farba?
stane37 Posted January 11, 2007 Report Posted January 11, 2007 Prosecna farboa... Ali svidja mi se pocetak, obicno svi pocinju od blatobrana, pa jednu stranu automobila... I svidja mi se sto si na samom pocetku poceo da dodajesh detalje. Sto se tice rendera: samo malo smanji (ili josh bolje, ubaci skylight), pa izrendaj to u brasilu, bice mnogo vidljivije.
mix Posted January 11, 2007 Author Report Posted January 11, 2007 Evo gi update :}, ali imam problema sa renderom (kao i uvek). Radim u V-Ray-u, i kad izrendam sliku, dalji deo mi je nekako mutan, kao da je cenzurisan (a nema shta da se cenzurishe :) ), vidite slike. Imam neke manje nepravilnosti koje sada izpravljam. E, josh jedno pitanje- kako da postavim svetlo da bude bolje i uverljivije. Pokushao sam sa skylight, ali neshto mi se i ne svidja. Na ovim postovima je svetlo uradjeno sa puno Spotlighta. I josh jedno pitanje- treba mi pomoc i oko rendera, zato shto i nisam puno radio u Vray-u, a ima mnooogo opcija, a ja nemam pojma shta je shta. E, da, izvinjavam se shto je render opet vrla taman, vec sam obljasnio u chemu je problem. Znam... i meni smeta, ali sha cu :( :( :( :( :angry: :angry: :angry: P.S. E, ako neko zna kako da izbegnem ovaj problem neka mi pomogne, bicu mu i vishe nego zahvalan. Unapred hvala B) josh jedan P.S. - Da radim kabrio ili kupe verziju? Josh jednom hvala, unapred!
stane37 Posted January 11, 2007 Report Posted January 11, 2007 Radi kupe. E, ovde mi se farba bash svidja. Jel mozes da podelish podesavanja materijala? Mislim da je Brasil bolji od vraya za ovo. U vrayu upali GI opciju, izbaci sva svetla i trebalo bi da bude ok.
mix Posted January 11, 2007 Author Report Posted January 11, 2007 @Stane: Pa ovo je ista "farba", samo shto sam podeshavao svetlost. Imam jedno dvadesetak spotlighta uperenih u auto. Uglavnom, materijal je tipa Blend, sastavljen od Vrmtl i Shellac-a, sa tim da je maska falloff. Shto se tiche brasila, neshto ga moja grafichka ne podrzhava (ili ja neznam da radim u njemu).
stane37 Posted January 11, 2007 Report Posted January 11, 2007 Imam jedno dvadesetak spotlighta uperenih u auto HIIIIIIIIIIIIIIII!!!! (ne znam kako drugacije recima da oponasam zvuk kada izgovarate slovo 'h' udisuci vazduh, znak iznenadjenja, zaprepashcenja). Jesi cuo ti za 3 point lightning? A za ono da ti graphicka ne podrzava, pre je ono drugo. Koju imash graficku?
mix Posted January 11, 2007 Author Report Posted January 11, 2007 ASUS Radeon 9550A- gaming performance, ili tako neshto. Shto se tiche osvetljenja, ovako ima lepshe refleksije. E, sad cu da postujem svetlije slike, za jedno desetak, minuta, samo da rucham
stane37 Posted January 11, 2007 Report Posted January 11, 2007 Dobra ti je to graficka. Ajd prijatno!
mix Posted January 11, 2007 Author Report Posted January 11, 2007 Evo su novi extra osvetljeni renderi. E, a kako se radi to 3 point osvetljenje i koje josh postoji. Meni i ovo moje primitivno vrshi posao, ali ako je to vec bolje, mogao bih i da predjem na 3Point Lighting.
stane37 Posted January 11, 2007 Report Posted January 11, 2007 Bash je lepo. Mnogo mi se svidja. Ah, tri point lightning... To ti je, stavish tri neka svetla u scenu (ne znam za druge, al najbolje meni pasuju omni) i rasporedish ih kao na slici. Da pojasnim. Kada imas 3 svetla, ceo model je podjednako osvetljen, a deluje kao da postoji samo jedan izvor svetla (zasto, sad cu da stignem do toga). Prvo svetlo se postavlja u neposrednoj blizini modela, da vrh svetla bude na visini vrha modela. Da se ne bi video preveliki specular, smanjis mu multiplier. Oko 0,78 %, sto se vidi i na slici. Ovom svetlu stavish i da baca senke. Drugo svetlo se zove fill light, zbog toga sto dopunjava prvo. Njega dalje od prvog (u odnosu na model) i nize od prvog. Njemu se josh smanji multiplier, jer sto je omni dalje, to ce imati veci uticaj, tako da ova dva svetla dodju na isto. Sad je prednja strana skroz osvetljena. Tu dolazi na red pozadinsko svetlo. Njega pozicionirash kao sunce, tj, bas daleko i visoko iza modela. Njemu najvise smanjish multiplier, jer ima najveci uticaj. Izgleda kao da ima jedno svetlo jer ono prvo jedino baca senku, a ne primecuje se prelaz izmedju dva svetla. Da bi taj prelaz bio mekan smo podesavali multiplier. ovo sam na brzaka sklepao, tako da su mogutje greske (tesko, ali su moguce :))
mix Posted January 11, 2007 Author Report Posted January 11, 2007 Hvala brate, btw meni je multiplier na svakom (od 25 spotlight-a) oko 0.2, i samo jedna baca senku. Poredjani su u krug, na 3 nivoa, sa po 8 na svakom (3*8+1(senka) = 25). Donji nivo je najshiri, pa tako dalje. Uglavnom, kapirash, kao piramida, ili kupa... shavec.
Black Arrow Posted January 11, 2007 Report Posted January 11, 2007 Svaka cast,model je stvarno dobar.Mozda ne toliko modelovanje koliko mi se svidja materijal i osvetljenje. Iskreno,ne umem da napravim takav materijal,pa sam mislio ako mozes da podelis sa nama kako si ga napravio.Deluje mi bas lepa farba,pa ako imas vremena ti napisi,puno bi mi znacilo.Takodje,objasni sta si radio sa svetlima,posto nisam uspeo da puno toga da zakljucim iz postova. Inace,modeluj dalje,pa kaci rendere.Samo tako nastavi.
mix Posted January 11, 2007 Author Report Posted January 11, 2007 Hvala na pozitivnim komentarima... zbog toga si i zasluzhio da ti otkrijem tajnu materijala :) :) :) Naravno shalim se... Ovako: Radim u VRay-u, pa je se sve svodi na VrayMaterijale. Moja crvena (ili borda, kako kad) boja je tipa blend, tako da se preliva po datoj mapi (fallof) iz donjeg u gornji sloj. I to je cela filozofija. Donji sloj ne mora uopshte da bude crn, mada nikada nisam ni probao sa nekom drugom bojom. Glavna fora je da se boje "prelivaju" u zavisnosti kojim uglom gledash, koliko ja znam. Ja sam mnogo nauchio o materijalima "rasturajuci" tudje materijale, i modifikujuci ih. Tako se zaista mnogo nauchi. A, da, ima i mnogo VRaymtl tutorijala na netu, tako da u njima pishe sve step-by-step. Probaj i da skinesh neki materijal sa neta, vecina su za dzh, i rasturish ih i napravish neki svoj. Shto se tiche osvetljenja, foru sam video sa nekog tutoriala. Slika ce najbolje da ti pokazhe. Ovo takodje mozhe da se i odradi sa mnogo omnija koji su poredjani nekako ovako: ooooooooo ooooooooo ooooooooo Ovo sam i video na negde na DZ. Dobija se kvalitetan render, ali je mnogo dug. Vishe volim ovo kako sam sad odradio, kao kupu. Ovde je fora da ima directional spotlighta iz svakog ugla, kao shto slika pokazuje (top viewport), i samo jedno svetlo baca senku E, zaboravio sam da napomenem da je jedan nivo svetala malo iznad drugog, zaboravio sam da ga unhidujem, ali mislim da on nije ni potreban, ne vrshi neku funkciju, samo oduzhava rendertime, mislim da cu da ga izbacim. Nadam se da sam pomogao
mix Posted January 12, 2007 Author Report Posted January 12, 2007 E, da, zaboravio sam da napomenem da samo crni materijal ima refleksiju. E, sacu da okachim novi post, samo da zalemim neke delove koji mi se otkachili. Dodao sam mu i krov, radim kupe... zimr me da radim enterijer. Jel ima neko neki savet za svetla, poshto ih nisam nikada radio, a bice mi potrebna i pomoc oko felni... i oko materijala hroma, nikako da dobijem pravi odsjaj.
Black Arrow Posted January 12, 2007 Report Posted January 12, 2007 Hvala ti za taj mali tutorijal za materijal koji si napravio.Stvarno si lepo objasnio i ilustrovao,ali da li moze ovako nesto da se uradi bez VRay-a? Mislim,nisam toliko iskusan u tom rendereru,pa sam mislio za pocetak nesto jednostavnije.
mix Posted January 12, 2007 Author Report Posted January 12, 2007 Stvarno neznam, mozhda mozhe i u Brazilu, ali ja u njemu neznam da radim. Ja postavke VRay Renderer-a nisam dirao, samo sam ih ostavio po deafultu, kako su bile kad sam i ukljuichio 3ds. Ja sa tim postavkama chak i neznam da radim.
mix Posted January 12, 2007 Author Report Posted January 12, 2007 Evo ga i krov. Dosta sam se pomuchio oko njega, bilo je malo tezhe da postignem tu liniju koja ide od gepeka, mislim da sam uspeo. Ima josh nekih detalja koje treba da doradim, ali vazhno je da sam uspeo da ga izmodelujem bez nekih vecih greshaka (imam josh zadnji branik, tochkove i felne da dodam). Molim Vas da mi kazhete svoje mishljenje o automobilu. Hvala
mix Posted January 12, 2007 Author Report Posted January 12, 2007 pa i mogli bi ste i da date neki utisak ili komentar
Black Arrow Posted January 12, 2007 Report Posted January 12, 2007 Brate,izgleda da samo ja visim sada na DZ,pa cu bi baciti komentar :) Ok je za sada,mozda malo da popravim te B ili C stubove.Ono sto drzi krov da ne padne na glavu vozacu :) Malo su mi kockastiji od ostalih delova karoserije pa obrati paznju na njih.Takodje,tu gde si pravio izreze za vrata nisi bas najbolje upasovao.Kao da malo krivuda,ali da se lako popraviti. Inace,nema nekih drugih propusta koliko vidim sa rendera.
mix Posted January 13, 2007 Author Report Posted January 13, 2007 Update: Dodao sam mu zadnji branik i prozore (nisam onaj sa strane uradio), popravio sam mu neke neravnine oko vrata i na krovu. Potrebni su mi komentari za materijal stakla koji sam uradio. E, da, necu da radim enterijer, pa zato i prozori nisu prozirni. C&C su dobrodoshli
Recommended Posts