boric Posted December 21, 2006 Report Posted December 21, 2006 Пошто је већ споменуто, никако ми се не слаже са логиком, иако сам уживо чуо разлику између доброг и лошег - неки Acoustic Research и ови mission што их тренутно поседујем.... Стерео сепарација. Не иде ми у главу: како може да то зависи од звучника. Звуник треба да свира шта му појачало пошаље (небитно да ли је активан или пасиван, појачало постоји), односно извор звучног сигнала. Самим тим, не би требало да зависи од звучника каква је стерео слика. Но, с обзиром да сам већ доживео да чујем разлику са истог извора и појачала..... Волео бих да ми неко објасни, или упути на неку страницу да малко о томе прочитам Даклем: како то могу утицати звучници на стерео сепарацију? Зар то не би требало да буде до појачала, извора звучног сигнала и каблова? Као што сам написао, чуо сам лично разлику у стерео слици, али ми се коси са логиком? Молим некакво објашњење или помоћ у проналажењу истог :) Хвала. поз.
syndrome Posted December 21, 2006 Report Posted December 21, 2006 hm, interesantno pitanje. da li si cuo razliku u stereo slici sa istog pojacala? to je prva stvar. druga stvar je: sta si tacno pustao (koji format) i sa kog plejera? i to moze uticati. treca stvar je u samom sistemu. recimo ja imam tri kutije: levi/desni satelit i centralni bas. ima verovatno nesto u skretanju zvuka sto zavisi od kvaliteta kutija. npr. kod mene stereo slika ide analogno, jednim kablom u centralni zvucnik, a onda se srednji i visoki tonovi salju u satelite. ok, ti si verovatno mislio na nesto ozbiljnije, ali cisto da postavim primer. e sad, sta on tu tacno uradi pre nego sto napravi tri kanala od dva, plasim se da nije tako jednostavno kao "skrene srednje i visoke, a zadrzi bas"... tako da se verovatno takve ili slicne stvari razlikuju od kutije do kutije. na primer, da li ce nesto uraditi sa zvukom pre nego sto uradi separaciju, da bi bolje izolovao niske frekvencije, ne znam. jbg, ipak su to aktivni hifi zvucnici. na cemu si ti cuo razliku? (cetvrta stvar :))
boric Posted December 21, 2006 Author Report Posted December 21, 2006 Ишао сам да купим нове звучнике пре једно 4-5 година. До тад сам, од иоле озбиљнијих, у кући имао само AR18 и AR14... или можда ипак 13, сад се баш ознаке не сећам. Знам да су да су оба пара били компресиони монитори, само што су први негде средина/крај осамдесетих малени (можда нирфилд?), док су други негде у току седамдесетих огромни (10 инча бас! Ијаој... како је то само било велико у мојој соби). Све у свему, понесен позитивним искуством од тих звучника (колико год они били лоши) и тиме што су два моја другара имали новију верзију AR18 која је још квалитетнија била (вероватно зато што нису претрпели шта су ове моје пре него што су стигле код мене претрпеле), одлучио сам можда да купим себи неке нове Acoustic Research. Међутим, врло брзо сам схватио да сви модели које су направили од '90-их па надаље звуче к'о пластичне канте. Дошао сам у продавницу и затражио да почујем потенцијалне звучнике. Сад што је продавница била крш и што је било крајње неусловно да ја заиста чујем нешто баш како треба, о томе нећемо. ;) Понео сам својих десет омиљених дискова (наравно, искључиво оригинални и оно што бих ја сматрао добром продукцијом) и тако... Прикачили су ми пар Acoustic Research и mission на Denon рисивер, и онда смо другар и ја лагано слушали диск по диск... Између осталог Jean Michel Jarre - Oxygene. Једино што заиста знам да није било идентично су каблови, али ту већ сумњам да је могло да дође до такве разлике у звуку. Наравно да су били повезани као А и Б сет звучника... На AR звучницима је стерео слика била ко да ме неко чекићем удара у чело, док је на mission све било пријатно (ипак је много година прошло да баш опишем све угођаје из радње). Наравно, ту је био и још један пресудни део кад је продавац пошто је чуо електронику коју пуштам покушао да ми се учепи и донео неки нарезани диск, са ког се већ после прве две секунде слушања на mission звучницима чуло да је у питању мепетри, а за AR мислим да није... (верујем да је био још и неког лошијег квалитета/битрејта, ал' то није сад битно) А ово су иначе пасивни хај-фи звучници, део већег система, који се бира по потреби (као мало 'јачи' сателити. Следећи корак су подне громаде.) и иду у пару. Питање се можда више односи на класични стерео систем са два звучника, јер 2+1 је ипак додатна компликација ;) поз.
Angel_of_Dark Posted December 23, 2006 Report Posted December 23, 2006 Kod zvucnika je izuzetno bitna njihova moc stereo separacije, tj. toga koliko je veliki takozvani Sweet Spot (na engleskom, neznam kako se to u praksi rpevodi kod nas). Sweet spot je tacka u kojoj podjednako dobro cujes oba kanala, a zavisi od vise stvari, kao sto su udaljenost zvucnika izmedju sebe, zatim udaljenost i materijal zida od koga se odbija zvuk. To bi otprilike znacilo da zvucnici koji imaju bolju stereo sliku, izbacuju manje usmeren talas zvuka. Sto su veci precnik membrane, to je bolja difuzija talasa. Visokotonci pate od toga da su jako usmereni, talasi se prostiru pravolinijski, i to jako utice na dozivljaj stereo slike.
boric Posted December 24, 2006 Author Report Posted December 24, 2006 Да, то има смисла. :) Хвала :) Да немаш можда неки линк ка неком сајту где бих могао можда нешто више (кад ме не буде мрзело :lol:) да прочитам? поз.
alex_adolf Posted December 25, 2006 Report Posted December 25, 2006 O tome sam pisao.. Pazi,...Again.Zv je jedna kutija , a tbvoja soba je 2. kutija //sta nastje ???? hos.... Razlika izmedju prodavnice i tvoje sobe je velika..... Brate, Sveta Aranjelovac, svi audiofili znaju....
Recommended Posts