Jump to content

Recommended Posts

Posted

U dosadashnjem radu (a bavim se muzikom vec 15-tak godina) imao sam prilike da isprobavam i koristim razne ritam mashine-sekvencere, elektronske i live bubnjeve i uvek sam imao isti problem - retko sam nalazio dobre ritam mashine, koje bi odgovarale muzici koju pravim. U poslednje vreme koristim po dve, tri i vishe ritam mashina istovremeno kako bi izradio odredjenu drum seqvencu.

U masi plaginova (pri tome naravno mislim na VST-ove) izdvojio sam nekoliko koje koristim u svakodnevnom radu. Posto se bavim i drugim stvarima osim muzike (mora chovek od nechega i leba da jede) vrlo malo vremena imam da isprobavam nove ritam mashine, pogotovu one koje se nalaze na nekoliko cd-ova ili dvd-ijeva. Zanima me misljenje ostalih tj. njihova iskustva vezano za ovo i vezano za zanr muzike koje prave (takodje kvalitet ritam machine, autenticnost, dinamicke mogucnosti, lakoca koriscenja).

Takodje, moglo bi biti price i o modulima za elektronske bubnjeve. Tu tematiku ne poznajem dobro ali koristilo bi bubnjarima koji praktikuju elektronca.

Naravno da je proveren recept uzeti dobro isproduciran loop i josh dva takva da pesma zvuci dobro, ali bi ovde ipak bio naglasak na samom pravljenju drum deonica, pocevshi od nule.

Evo ja za pocetak:

1. Artist drums - dobra simulacija zivih bubnjeva, bez loopova, ipak ima mana: nemoguce je skinuti reverb sa komponenti iako postoji opcija za to (ili ja ne znam, ili je losha verzija). Isto vazi za panoramu. Ipak dinamika odlicno odradjena.

2. Groove agent - ne tako dobar zvuk, koliko dozvoljava kreativan pristup (mogucnost kombinovanja loop-ova i setova bubnjeva razlicitog godista). Ja ga koristim uglavnom kao podrshku za glavnu drum deonicu.

3. Kontakt - pa iz njega syntetic drums, tek skoro sam ga nabavio i chini mi se ok. Inache za sam kontakt postoje mnogi setovi, probacu da ih nabavim, vrlo je lak za rad i ima dobar zvuk.

Ranije sam koristio i Waldorf attack, ali je mnogo ostar i sami preseti kao npr. simulacije TR-808 i TR-909 ipak nisu bash zadovoljavajuci.

Eto za pocetak, trenutno sam na poslu pa cu u nekom sledecem postu poslati neki loop koji sam napravio cisto da cujem sta ostali misle.

Naravno treba uzeti u obzir da ja nisam bubnjar, vec sviram gitaru i klavijature, tako da su svi predlozi dobrodosli...

Posted

Лично волим да правим своје ритмове и обично то радим од сувих семплова, које посебно или групно фарбам/уништавам (мвахаха).

Ужитак ми је био да радим на TR-606, TR-808 и некој KORG из '80-их, али то је већ зато што спадају у домен фетиша ;)

Колико год оне имале свој јединствен звук (поготову због тога што су аналогне) и донекле пријатан приступ раду, некако ми је рачунар увек био ближи и бољи избор за рад.

Е, сад. Мени генерално FL Studio одрађује сав посао и немам потребу за било каквим додатним машинама ;)

Од горе поменутих пробао сам само Groove Аgent, Kontakt Synthetic Drums и Waldorf Attack (при чему мислим да овај последњи није радио). Први сам одмах отписао као (по мени) играчку. Други ми је интересантан, али сувише гломазан. Пробао сам можда још који, између осталих и LM-7/LM-9 из Cubase/Nuendo, али они се тек нису прославили код мене ;)

Опет, ту је у питању природа музике којом се бавим, а понекад волим и да 'свирам' ударљкама, што обично те ритам машине не дозвољавају.

Ипак, ту је и MicroTonic који је софтверски пандан KORG Electribe, мада је овај други много бољи. Што, опет не представља никакав проблем да се MicroTonic користи (синтеза звукова, нема семплова) због специфичних звукова који могу да се добију. Мислим да се појавио још неки сличан софтвер, али сад не могу да се сетим како се зове.

Између осталог, у Reason-у постоји ReDrum (murDeR?), који ради на принципу класичне ритам машине, али мени ипак није довољно.

За врсту музике коју ја радим и волим, по мени су бољи избор суви семплови, па играње са њима. Чак и кад користим неки луп, исецкам га на комадиће и испретурам. Како то све ја радим, видећу једном да окачим неки пример (да не буде 'ијао, фрути...', док не чујете немојте коментарисати). ;)

поз.

Posted

FL Studio je keva, naravno dosta toga zavisi od samih semplova, odnosno generatora, zavisno od zanra, ali to vazi i za svaku drugu ritam masinu.

I trackeri su odlican izbor za loop sekvence. Oni su zbog same koncepcije rada prakticno najslozeniji sekvenceri i ritam masine koji postoje. Opet, sve zavisi od semplova, ali nivo kreativnosti je neprevazidjen. Kad kazem trackeri, prvenstveno mislim na Renoise posto je tehnoloski svez u odnosu na "matorce" iz 90-tih.

Znaci, dva razlicita pristupa, i svaki ima izuzetan nivo rezolucije beat-a. FL studio radi sa tick-marker horizontalnim visekanalnim polifonim monotimbralnim sekvencerom zakucane rezolucije, kao i standardnim piano roll-om (koji je fleksibilan u rezoluciji), dok Renoise radi na tick-marker vertikalnom visekanalnom kvazipolifonom multitimbralnom sistemu predefinisane rezolucije, sa mogucnoscu proizvoljnog ofseta svakog udarca.

Sto se efekata i peglanja tice, i jedan i drugi imaju Sample editor i VST podrsku. Dodatno, uz FL Studio se dobijaju i Fruity DrumSynth Live (http://mda.smartelectronix.com/), FL Pad Controller (po ugledu na http://www.akaipro.com/productsMPC1000.html), Fruit Kick (jednostavan kick sintisajzer), i Fruity Slicer (specijalizovan za loop slice-ovanje i moze da uvlaci BeatSlicer fajlove, kao i semplove iz Recycle-a). FL Studio takodje podrzava i Rewire. Mislim da ga Renoise nema.

[edit]

lol, vidim da sam ovo gore iskomplikovao, pa da objasnim:

tick-marker: imas polja, pa ugasis ili upalis okidac, kao na klasicnim sekvencerima; obicno imas negde da definises tonalitet (ako nije drum, nego recimo bass), dinamiku ili cutoff ili sta ti vec treba za svaki udarac.

piano roll: isti horizontalni Piano roll kao i u svakoj drugoj Midi-compliant aplikaciji. Npr. Cubase, Logic Audio i Cakewalk svi koriste isti notni bar-based sistem. Mozda je los nacin da se programira ritam, ali nekad je korisno u dnb-u, breakbeatu, i hm.. psy trance-u, recimo, imati punu kontrolu nad ritmom. Takodje slicer se najbolje koristi u ovom rezimu u FL Studiju.

visekanalno: imas odvojene kanale za DSP i mixdown.

polifono: rep prethodnog instrumenta koji se okinuo jednom moze da se preklopi sa zvukom novookinutog instrumenta na istom kanalu; odnosno, moze biti vise preklapajucih izvora zvukova po kanalu, ali to ne znaci da se mogu okinuti u isto vreme.

kvazipolifono: u trackerima se cesto kanalna polifonija postize definisanjem "tracker instrumenta" (ADSR envelope i ostale stvarcice) - u suprotnom je sve monofono, tj. sempl cim se okine odmah ubije zvuk koji je stvarao prethodni, sto je za odredjeni feel u nekim bitovima vise nego korisno. U FL Studiju ovo mora specijalno da se definise preko Cut "kanala". Svejedno, polifonija bez otvaranja instrument editora u Renoise-u nije nikakav problem, jer su svi kanali nezavisni medjusobno, a Renoise dozvoljava prilicno veliki broj kanala.

multitimbralno: znaci da se vise semplova moze okinuti u isto vreme; suprotno od monotimbralno gde je moguce samo jedno okidanje u trenutku.

Posted

piano roll: isti horizontalni Piano roll kao i u svakoj drugoj Midi-compliant aplikaciji. Npr. Cubase, Logic Audio i Cakewalk svi koriste isti notni bar-based sistem. Mozda je los nacin da se programira ritam, ali nekad je korisno u dnb-u, breakbeatu, i hm.. psy trance-u, recimo, imati punu kontrolu nad ritmom. Takodje slicer se najbolje koristi u ovom rezimu u FL Studiju.

Posted

Ja u principu koristim jako puno NI Battery, koji mi je nakako najzgodniji za rad sa semplovanim bubnjevima. Zatim, tu je i Groove Agent, koji mi se svidja i koji pretezno koristim kada treba na brzaka postaviti osnovu za neku novu stvar. Sto se zvuka tice, ima par 'production ready' kitova koji su dobri, ali nema mogucnost uvozenja semplova te nije pogodna za neke egzoticnije primene.

Ja inace, za vecinu potreba koristim MIDI bubanj (Yamaha DTXpress III) DTXPRESS-III-small.jpg koji nije los, i super je za studijski rad (ne uzima puno mesta, nema potrebe za ozvucavanjem, greske u sviranju bubnjara je moguce ispraviti u sekvenceru). Ustvari, najvise volim digitalce jer daju veliku slobodu pri radu (odluke o zvuku bubnja se mogu doneti i kada se radi finalni mix), a ritmovi stvarno zvuce mnogo zivlje od bilo koje ritam masine. Takodje, mislim da su digitalci prava stvar za probe sa bandom, jer ih je moguce stisati a ujedno i svirati sve instrumente bez 'otpanjivanja' - sto je najbolja praksa - kada je muzika glasna ne cuju se finese i sitne greskice jer nas mozak i uvo 'kompresuju' sve sto cujemo.

Posted (edited)

BFD Vst. Još uvek sam potpuno oduševljen najrealističnijim bubnjevima koje sam do sada probao. Sadrži masne 24 bit semplove pravih bubnjeva. Programiram ih u Frutiju. Čisto da dodam na temu. :)

[syndrome: obrisao trostruko ponavljanje ovog posta]

Edited by syndrome
Posted
@angel: kolika je cena ovih bubnjeva (totalno otprilike)?

Bilo je negde oko 800 eura pre godinu dana ovde u italiji. I nije preterano skupo, ali mogu da predpostavim da je u BG-u skuplje i da je moguce da se priblizava cifri od 1000.

• 1 month later...
Posted

Imas Acoustica Beatcraft, on ti je kao profesionalan a moze da ga koristi i moj brat :)

Takodje ako hoces nesto mnoooooogo profi, imas REASON,on ima extra drum machinu i za nju gomilu samplova, a sto je jos bolje mozes i da skines nove.

Inace, ovi bubnjevi su keva.Bar tako izgledaju.ja sam oduvek hteo da lupam u bubnjeve,ali cena...

Posted

da ne bi sirili dalju raspravu, reci cu ti koji program nije profi:

-onaj koji u 2007. godini i dalje nema native VST podrsku

-onaj koji nema midi out

-onaj koji namerno sakati kvalitet kompresora i ostalih efekata samo zato da bi i dalje mogao da radi na slabijim masinama.

-onaj u kome je EQ misaona imenica, (doduse postoji EQ za svaki kanal, ali je daleko od upotrebljivog za malo slozenije stvari)

edit:

samo da dodam, ne kazem ja da Reason nije dobar program, samo nije profi.. to je sve.

Posted

^ slazem se sa cinjenicama... po meni je vst presudan faktor..

to je kao da zakucas operativni sistem na tri unapred instalirane aplikacije (recimo, kalkulator, internet eksplorer i, naravno ms ofis) i kazes "evo ljudi, knock yourself out!"

• 1 month later...
Posted
da ne bi sirili dalju raspravu, reci cu ti koji program nije profi:

-onaj koji u 2007. godini i dalje nema native VST podrsku

-onaj koji nema midi out

-onaj koji namerno sakati kvalitet kompresora i ostalih efekata samo zato da bi i dalje mogao da radi na slabijim masinama.

-onaj u kome je EQ misaona imenica, (doduse postoji EQ za svaki kanal, ali je daleko od upotrebljivog za malo slozenije stvari)

edit:

samo da dodam, ne kazem ja da Reason nije dobar program, samo nije profi.. to je sve.

Da potpuno se slazem..

..ali postoji nacin kako koristiti VST / VSTi uz Reason..

REWIRE

..recimo otvorish Acid ili Fl ili bilo koji drugi VST host(u ovom slucaju ACID)..zatim Reason..(poshto REason uvek mora da bude SLAVE)

..u Acidu otvorish novi midi kanal..izaberesh MIDI OUTPUT zatim sa padajuceg menija INSERT SOFT SYNTH

..izaberesh tab REWIRE DEVICES i na listi nadjesh REASON: MIX L / MIX R (to je ako ocesh kompletan Reason OUT da profurash kroz MIDI kanal u ACID mada je moguce i svaki kanal posebno)

..onda ponovo idesh na MIDI OUTPUT i sa padajuceg menija izaberesh REASON : MIX L / MIX R -- HARDWARE INTERFACE..

I to je to ACID i Reason su sinhronizovani preko REWIRE opcije. SAD mozesh da ubacish VST/VSTi u Acid a stalo da odradish u Reasonu..i naravno sve radi kao jedna dosta mocna celina..

PS. Tek sad sam skonto da je ovo totalno out of topic.. ali nadam se da ce nekom pomoci..

Posted
Niko nije spomenu Stylus RMX ! Ja vec duzi period upotrebljavam i kao osnovu ili kao pomocne ritmove ! Tu je 8 kanala , po svakom kanalu opcije od 3 efekta plus master efekti ! Moze se koristiti u Midi rezimu ili kao loop ! Jednostavno drum masina koju morate imati !
  • 4 months later...
Posted

koliko je meni poznato, reason ima dve simulacije analognog ekvilajzera koje uopste ne rade lose