Jump to content

Zvučna izolacija


Recommended Posts

POZ svima....... :)

 

Moj prijatelj ima jedan "mali" problem a ime mu je KOMŠIJSKA BUKA sa sprata iznad.

Radi se o stanu u zgradi gradjenoj 60-tih godina a nalazi se na prvom spratu....Svijetla visina je 2.50 a zvučne izolacija nikakva.

Da bih vam dočarala čitavu situaciju moram da napomenem da se iznad stana nalazi stan istog rasporeda i veličine. Od ukupno 3 velike prostorije u jednoj prostoriji podna podloga su keramičke pločice a u druge dvije parket. Postoji mogućnost da se ispod pločica i parketa nalazi polivinil podna podloga koja je posotojala prije posljednjeg renoviranja zgrade.

Buka je takve prirode da se razgovjetno čuje malo jači govor a o ostalom da i ne govorim.....

 

Pitanje glasi: postoji li neki sistem da se stan naknadno zaštiti od buke, ali podrazumjeva se bez nekih radikalnih intervencija imajući u vidu da je svijetla visina 2,50 m ?

Link to post
Share on other sites

Da bi se stan izolovao od buke od komšije iznad, kod komšije u stanu treba raditi zvučnu izolaciju poda a kod "tebe" zvučnu izolaciju zidova. Da bi se išta dobilo potrebne su radikalne inervencije na patosu stana iznad.

 

Ono što će smanjiti buku ali ne i utišati do kraja je lepljenje ploča plute na zidove.

Link to post
Share on other sites

Draga Wesna

 

Problem se može,ali samo djelimično ublažiti na sljedeći način,a to je postavljanjem spuštenog plafona d=7 cm sa slojem zvučne izolacije i to na sljedeći način:

1.aluminijumske profile d= 5 cm, na koje je predhodno postavljena gumena traka d=3- 5 mm pričvrsiti za plafon;gumena traka služi da smanji prenos vibracija pa samim tim i zvuka iz gornje prostorije,

2.potom postaviti gispkartonske ploče popunjavajući međuprostor termozvučnom izolacijom.

3.na mjestima postavljanja rasvjete postaviti dasku d= 5cm na koju će se poslije pričvrstiti luster ili plafonjera

4.sve to lijepo gletovati i okrečiti.

 

One predhodne prijedloge možeš okačiti mačku o rep,stanar sa etaže iznad će biti sigurno ''oduševljen'' da mu demoliraš stan a pluta ima kakav-takav učinak samo u podu.Pa makar bila i industrijska.

Link to post
Share on other sites

dragi aleksp

 

javio si se u pravi čas jer je prijetelj, na moj prijedlog, već kidnapovao komšiju i počeo da ga ucjenjuje ne bi li ga privolio da demolira stan za opšte dobro :)

 

a plutu ne bih baš tako u potpunosti odbacila kao zvučnu izolaciju, ona nije loša,....ali mislim da ima i boljih materijala...samo ne znam koji su

 

?....pitanje.....koji materijal je idealan za naknadnu zvučnu izolaciju?

Link to post
Share on other sites

Draga Wesna

 

Dala si sjajnu preporuku prijatelju u vezi otmice,sada će te na miru moći da demolirate njegov stan i napravite pod u skladu sa vašim željama i potrebama.

 

O svojim iskustvima poslije napišite i kakvu kjnigu koja bi pomogla i drugima oko rješavanja sličnih problema. Knjiga će sigurno biti odlična,jer se u zatvoru (gdje će te završiti zbog otmice i iznude) pišu najbolje knjige.

 

Inače ne bi bilo loše da potražite neko stručnu lice na Institutu za materijale i konstrukcije u Beogradu,oni su sigurno rješavali ovu problematiku i mogu vam dati kvalitetan savjet u pogledu izbora materijala i tehnlogija radova.

Link to post
Share on other sites

Moj ti je savet da potrazis akusticara koji ce ti dati najbolji savet.

 

Ako izolujes plafon sta je sa vertikalama ?

 

Ja imam jos gori problem, a to je Teheran u komsiluku ali se borim se sa tim tako sto sam uvek jaci :), i na kraju ce se oni izolovati od mene.

 

Savet....

Odvrnes muzicki uredjaj do daske i odes u Bioskop. Izoluj vredne staklene predmete

Saznas kada im deca spavaju......testiras. Treba samo da im malo poremetis spavanje i vec imaju katastrofu u svojoj kuci( normalno je da ces i ti ces morati da trpis, ali druge nema)

Pravis cesto zurke.

 

Sasvim jednostavno

 

"The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he doesn't exist." To je vas komsija

Link to post
Share on other sites

hahaha..... :D

 

e hvala vam svima, svi ste vrlo maštoviti ;).... od ovih alternativnih metoda i poduhvata prosto ne znam sta bih covjeku savjetovala na kraju, <_< ...mada mi ova posljednja nije loša,.....da da ....."oni ce se na kraju izolovati od tebe" :)

 

u svakom slučaju je prihvatljivija od mog prijedloga da nadje drugi stan - npr. u potkrovlju ali u tom slučaju bi vjerovatno tražio savjete od ortopeda i fizioterapeuta kad skonta da mu poslije izvjesnog vremena otkazuju noge,.. :)

 

ali mislim da mu je ipak lakse naci ortopeda nego akustičara,.... :)

 

Stvar je u tome .....sto se to u zgradama podrazumjeva, da ce se svi ponasati u skladu sa kucnim redom,.. (ko kad smo nacija najjacija) pa se problemu buke uopste ne pridaje paznje......

 

ali sve u svemu da "remiziram" (sto bi rekli nasi estradni umjetnici) od dosadasnjih prijedloga imamo:

 

1- ugraditi plutu u komsijin pod a kod sebe je postaviti na zidove

2- koristiti industrijsku plutu

3- uraditi spušteni plafon i u medjuprostor postaviti plutu....ili nešto slično

4- kidnapovati komšiju i nasilno mu ugraditi izolaciju u podu.....(a poslije toga i izdati priručnik o borbi protiv buke....) <_<

5- stvoriti toliku buku tako da komsije pocnu da se izoluju od tebe... :D

 

 

ali pored svega ovoga.......MORE OPTIONS REQUESTED.....

Link to post
Share on other sites

Mislim da se radi o kombinovanoj buci, to jest,...o onoj koja se prenosi preko konstrukcije i onoj od tankih pregrada (hirzontalnih i vertikalnih).....

 

I jasno mi je da se ova druga neutrališe plutom (tj po principu tapacira) i da se može neutralisati intervencijama koje ne podrazumjevaju zahvate u susjednom stanu ,.....

 

a pošto o upadu u susjedni stan nema govora ostaje jos samo da se vidi kako u predmetnom stanu naknadno neutralisati buku koja se prenosi konstrukcijom,......

 

postoje li neki detalji obrade uglova plafon-zid (kao sto je ugaoni stiropor u detalju spoja zida - poda) koji bi spriječili prenos zvuka sa gornje podne konstrukcije na zidove i dalje,......:::jer glavnu ulogu u neutralizaciji buke u varijanti kad se pod oblaže stiroporom u stvari ima baš taj ugaoni stiropor koji prekida direktan kontakt krutih konstrukcija (kao što je sloj cem estrihta i zid):::

 

ili neka caka, začkoljica, trik,....i neko ko je riješio sličan problem,....

Link to post
Share on other sites

Nažalost, ja mislim da je jedini način "pravi" da se izoluješ od te buke

 

Mislim da se radi o kombinovanoj buci, to jest,...o onoj koja se prenosi preko konstrukcije i onoj od tankih pregrada (hirzontalnih i vertikalnih).....

 

je da se kompletno oblože i zidovi i plafon. I to, posebno vodeći računa da se spoj spuštenog plafona sa konstrukcijom u što većoj meri izoluje od prenosa vibracija (čojana traka).

 

Zidovi koji samo, posredno, kroz konstrukciju, prenose buku mogu se obložiti u potpunosti plutom (što deblja, to bolje).

 

Zid prema susedu, koji je neposredan izvor buke, može se dodatno zvučno izolovati isto kao i plafon 3cm nosači+ PVC folija + 9mm gips/karton ploča (između nosača 3cm, ispod PVC folije, mineralna vuna ili možda neki gušći vatelin). Vodeći posebno računa o tome da se zvučno izoluju spojevi sa konstrukcijom.

 

Inače, ovakvo rešenje ti pruža i mogućnost izvođenja zanimljivih enterijerskih detalja (bojom, dubinskim nivoima, svetlom...).

 

Nije jeftin sport, ali je, čini mi se, najbolje izvodivo rešenje. ;)

 

+ u velikoj meri zavisi i od toga koliko si "osetljiva" na buku! :rolleyes:

 

Za neki normalan akustički komfor bi trebalo da bude OK.

 

Kod nas je, inače dosta rasprostranjeni problem, prenosa buke ali kroz međuspratnu konstrukciju donekle prevaziđen "plivajućim" podovima ("stirodur" 3cm + PVC folija + c. košuljica), u novije vreme. Još kad bi svuda bio pravilno izveden!

Laminatni podovi, imaju tanak sloj sunđeraste folije koja u dosta dobroj meri štiti (najviše one ispod tebe) od prenosa buke.

 

Mada, niko o tome ne vodi računa! Akustični kvalitet se na kraju svodi na dobru volju izvođača ili kvalitetan projektantski nadzor (koji je kvalitetan onoliko koliko je plaćen). Investitor po pravilu i ne zna i ne zanima ga.

A, mnogim ljudima to i ne smeta! :)

Link to post
Share on other sites
Zid prema susedu, koji je neposredan izvor buke, može se dodatno zvučno izolovati isto kao i plafon 3cm nosači+ PVC folija + 9mm gips/karton ploča (između nosača 3cm, ispod PVC folije, mineralna vuna ili možda neki gušći vatelin). Vodeći posebno računa o tome da se zvučno izoluju spojevi sa konstrukcijom.

 

koju to ulogu ima PVC folija u akusticnoj izolaciji ?

 

 

poz

Link to post
Share on other sites

^ Tako je (manje/više)!

PVC folija u ovom slučaju služi da spreči eventualno širenje mikroprašine koja dolazi od stalene vune. Mada, kada malo bolje razmislim, verovatno ima više psihološki efekat (placebo)! :)

 

U mom predlogu nema ništa genijalnog! :P

 

Zasniva se na principu "Ako ne možeš da izoluješ njih, izoluj sebe!". :) I kao što sam rekao

 

+ u velikoj meri zavisi i od toga koliko si "osetljiva" na buku! :rolleyes:

 

pošto, zvučna izolacija može biti daleeeeeeko ozbiljnija i skuplja od mog predloga.

 

Inače, problem koji je naveden je relativno čest, naročito u objektima koji su nastali u vreme kada je bila popularna puna prefabrikacija i to panelima.

U akustičkom smislu su bolje konstrukcije u masivnom i poluprefabrikovanom sistemu, pošto zidani zidovi teže vibriraju i lošije prenose zvuk od prefabrikovanih, šupljih, betonskih panela.

Link to post
Share on other sites

pozzz :D

 

ma no metter koji je sprat, ti se možeš zaštiti od buke u svom stanu (ako već u gradnji zgrade to nije odrađeno za sve), pa čak i od takvih vibracija i zvukova,...ali stvar je u tome što ćeš ti morati da izoluješ i zidove i plafon,...i ako pretpostavimo da i svi tvoji susjedi imaju istu buku to bi značilo da bi se i oni morali zaštititi na isti način (svako za sebe).

 

Na nivou čitavog objekta to poskupljuje zvučnu izolaciju (sad ću da lupim ali otprilike...) duplo....

prema tome lakše i ekonomičnije je neutralisati buku na samom njenom izvoru (što je najčešće pod) ugradnjom tog famoznog stiropora od 3 cm u pod ( stiropor od 3 cm kod nas u BiH je 3KM/m kv)....ali ajde ti ubjedi komšije u sve to <_< ..... (uvijek će se naći bar par njih kojima ili buka ne smeta ili jednostavno neće da učestvuju u kolektivnom zahvatu da svko podigne svoj pod i postavi stiropor)

 

e da postoji neki materijal za naknadno izolovanje od buke ali ne znam ni kako se zove ni kakve su njegove karakteristike osim što je (po riječima naroda) naboran, nešto kao trđi sunđer, tanak i mnoooogo skup,....da li neko zna o kom materijalu se radi i kakve su stvarno njegove karakteristike..... ?

 

 

 

pozzz :D

 

ma no metter koji je sprat, ti se možeš zaštiti od buke u svom stanu (ako već u gradnji zgrade to nije odrađeno za sve), pa čak i od takvih vibracija i zvukova,...ali stvar je u tome što ćeš ti morati da izoluješ i zidove i plafon,...i ako pretpostavimo da i svi tvoji susjedi imaju istu buku to bi značilo da bi se i oni morali zaštititi na isti način (svako za sebe).

 

Na nivou čitavog objekta to poskupljuje zvučnu izolaciju (sad ću da lupim ali otprilike...) duplo....

prema tome lakše i ekonomičnije je neutralisati buku na samom njenom izvoru (što je najčešće pod) ugradnjom tog famoznog stiropora od 3 cm u pod ( stiropor od 3 cm kod nas u BiH je 3KM/m kv)....ali ajde ti ubjedi komšije u sve to <_< ..... (uvijek će se naći bar par njih kojima ili buka ne smeta ili jednostavno neće da učestvuju u kolektivnom zahvatu da svako podigne svoj pod i postavi stiropor)

 

e da postoji neki materijal za naknadno izolovanje od buke ali ne znam ni kako se zove ni kakve su njegove karakteristike osim što je (po riječima naroda) naboran, nešto kao trđi sunđer, tanak i mnoooogo skup,....da li neko zna o kom materijalu se radi i kakve su stvarno njegove karakteristike..... ?

 

 

 

hmm ovo je jedan indentičan odgovor ali x2 (nekom magijom tako ispalo),....ali ajde nije na odmet za utvrđivanje gradiva da se nešto i dva put kaže,... :)

Link to post
Share on other sites

Dži-Forse.....taj problem može da se rješi plivajućim podom - definitivno

 

dakle odgovor je - DA.....

 

e sad postoji i drugo pitanje - kakva je međusptana konstrukcija?.... jer ova fert-tavanica se obično ne ponaša tako, to je prije neka AB ploča koja je mnogo "raspjevanija" od ostalih, šupljikavih međuspratnih konstrukcija (ili je obrnuto - više ni ja nisam sigurna :blink: ), ali koja god da je u pitanju lijek je 3 cm stiropora + 4 cm cem-estrihta + podna obloga i naravno prije stavljanja cem estrihta uglove (zid - pod) obavezno obložiti stiropornim trakama da bi se prekinuli "akustični mostovi" jer ako to ne uradiš ništa praktično ništa nisi uradio sa tim, samo si se zaštitio od direktne buke ali ne i od one koja se prenosi konstrucijom.....

 

ali šta te briga...ovako imaš priliku da se upoznaš sa svim komšijama u zgradi kad ti jedan po jedan krenu dolaziti na vrata :)

Link to post
Share on other sites

Jedan od nacina da se umanji(ne moze se eliminisat a narocito ne kod izvedenih objekata) je postaviti jos jedan sloj gipsanih ploca na maloj distanci od zida. Zvuk se prenosi vibracijom i masa je jedini nacin da se eliminise. Posto je u savremenoj tehnologiji uppravo masa ono sto iscezava uticaj buke je sve vise rasprostranjen. Drugi nacin sem mase je razmak izmedju lejera materijala. Ne znam da li toga kod nas ima ali se u svetu vrlo puno koriste - aluminijumski profili zvani "resilient channels" koji se ukucaju u zid na odredjenom razmaku i sluze kao konstrukcija za gipsane plce. Ceo sistem je relatino male debljine tako da ne zauzima puno prostora.

Evo nekoliko sajtova

 

soundproofing.org/infopages/channel.htm

cwc.ca/design/building_science/sound_control/channels.php

Link to post
Share on other sites

Za Nostalgičnu:

 

Da ste se udostojili da procitate barem par tekstova iznad saznali bi ste za vas nevjerovatne stvari:

- da je Josip Broz - Tito umro,

- da se kod nas već odavno koriste gips kartonske ploče i aluminijumske potkonstrukcije,

- da naši građevinski stučnjaci osim ćerpića i vrbovog pruća koriste još ponešto.Recimo znaju i za eksere.

Link to post
Share on other sites
  • 3 years later...
Izvinjavam se sto vadim temu iz naftalina, ali me interesuje epilog ove price, jer se suocavam sa slicnim problemom u svom stanu i stvar je krajnje ozbiljna :)

 

Pazi ovako...

 

Najveci problem je sto je finansijski aspekt uvek preovladjujuci i sto je automatski broj prigusenih decibela uvek proporcionalan ukantanoj kinti u izolaciju.

E sad,ako hoces neku varijantu koja se da podvuci pod sanacione radove,sto ce reci zipuj nesto u postojeci prostor da minimalno promeni izgled istog i sto manje ga suzi,moras narocito na podu da ides sa varijantom viseslojnih foam kompozita,kojih ima u debljinama od par mm do nekoliko cm i najcesce su materijali u rolni.Ja sam za jedan studio i jedan meeting room koji je u stvari bio zamisljenkao gluva soba koristio Lamapro(V series) i Karmafloor(triplemat series) materijale.Oba brenda su Made in UK,mada pogledaj ima po Srbiji svasta da se nadje.Izguglaj ova dva branda.Za zidove smo koristili Armstrongove acoustic panels,oni idu u kit-u sa nosacima i podlogom,ali Fermacell i Knauf imaju takodje acoustic panels vise nego odlicnog kvaliteta.

Za zidnu izolaciju uzmi nesto iz KNAUF programa,imaju masu stvari,pocev od presovanih akusticnih panela,do raznih varijacija na temu mineralne vune,pamuka u vidu kompozita i sl.KNAUF Srbija ima odlican sajt,genaralno imaju masu podataka o proizvodima.Mislim da i AMF ima par stvari na ovu temu.Austrotherm takodje.

Postoji jos par varijanti,vise improvizacija koje se najcesce svode na kompozitno-aditivne maltere sa polistirenom,fiber vlanima ili prefabrikovanoom gumom,dok apsolutno nije lose resenje ni RTX ili stari dobri gumeni Pirelli pod u kombinaciji par layera sa nekim vezivom.Neko od gumara u Srbiji ima ljutu kopiju istog,ali se vise ne secam ko tacno.Ja bih licno izbegao plutu u bilo kojij varijanti,jer pluta od par milimetar koju obicno ljudi imaju na umu,em je sklona upijanju i zadrzavanju vlage,em ima dilataciju izmedju ploca i nije previse efikasna,tako da vise namiruje savest i autosugestivno deluje,nego u praksi.

Sve ostale varijante na koje te mogu uputiti su iskustva pri stecena pri projektovanju i izvodjenju diskoteka i nocnih klubova,ali to vec samo po sebi zadire u sferu pljacke kucnog i prosecnog budzeta i namenjeno je smanjenju buke potpuno drugog tipa.

ako ti treba neko ozbiljno resenje mozemo da pitamo mog akusticara,covek je carobnjak,ali sklon megalomaniji,verovatno je u proslom zivotu sljakao za Alberta Speer-a...

Good luck.Uvek imas varijantu da pravis vise buke nego komsije...

Link to post
Share on other sites

Pozdrav!

 

Posto je tema ponovo aktuelizovana, imam pitanje iz istog domena. Takodje je u pitanju problem sa zvukom koji dopire iz stanova iznad i ispod, ali ne zbog lose izolacije poda/plafona, vec zato sto (verovali ili ne) postoje mali otvori izmedju poda/plafona i spoljnog zida zgrade. Kad su majstori postavljali pod rekli su nam da je bilo nekih "pukotina", ali da to nema nikakve veze, medjutim vec mesecima primecujemo da zvuk dolazi upravo sa te strane - cuje se sve sto se prica glasnije od sapata.

Skinuli smo lajsne sa poda i gurajuci tanku metalnu zicu videli da ona na nekoliko mesta prolazi ispod "povrsine" poda, tako da otvori (ma kako mali) zaista postoje. Pretpostavljamo da je isto i kod komsije gore, ali ne mozemo da proverimo jer prozorski okviri idu preko te linije.

 

Moje pitanje je zapravo - da li neko ima preporuku cime bi ti otvori mogli da se zatvore? Da li postoji nesto u tecnoj formi sto je dovoljno retko da ispuni tanke pukotine, a moze da ocvrsne tako da ne propusta zvuk? Ili bi mozda pomoglo da se stavi samo stiroporna traka preko (mada nesto sumnjam u tu opciju...)?

Naravno, nadamo se resenju koje ne podrazumeva ozbiljne gradjevinske radove, jasno je da mozemo da "izgradimo" novi pod preko...

 

Hvala unapred!

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...