cobain Posted December 15, 2006 Report Posted December 15, 2006 postoje li u ovoj zemlji institucije koje skoluju muzicke producente, osim onog budjavog smera na fdu i za mnoge preskupog odseka za snimanje i dizajn zvuka na bk? da li je moguce da se neko zaposli kao samouki producent?
syndrome Posted December 15, 2006 Report Posted December 15, 2006 1. ne znam, tj. cuo sam za nesto sto je postalo san svakog DJ-a u Srbiji -- nesto audio produkcija i bla bla, na nekom od visokih fakulteta (ali i daleko od njih u isto vreme, zato je san svakog DJ-a :) jer vec sve znaju, pa kad ih roditelji teraju da zavrse nesto, ovo je idealno). ne znam tacno koji je fakultet, da ne lupam bez veze. 2. da, u privatnom studiju
alex_adolf Posted December 15, 2006 Report Posted December 15, 2006 Koliko ja znam ne.... @sindrom bas tako..
syndrome Posted December 15, 2006 Report Posted December 15, 2006 ^ e moguce je da se radi o VETS-u, ali onda sam pogresio kad sam rekao "visoka" skola. treba proveriti.
boric Posted December 17, 2006 Report Posted December 17, 2006 На ВЕТШ има смер Аудио Видео Технологије, па у оквиру смера постоји предмет који покрива продукцију. Сад је само питање колико се диплома те школе прихвата код тих не-приватних студија (а какви су ти други? ;)) Чуо сам да је врло добар предмет, а студио им је симпатичан. А шта је са музичком академијом? И тамо би требало да постоји тако нешто. поз.
Albatros Posted December 18, 2006 Report Posted December 18, 2006 Vetš ima smer, imam poznanika koji studira tamo, i njegova iskustva su više nego pozitivna...
Mr. Jazz Posted May 19, 2008 Report Posted May 19, 2008 snimao skoro nesto bubanj u vets-u i ispalo sasvim korektno. samo kad bi bilo vise talentovanih ljudi da se time pozabave i vise sredstava da se omoguci pristup talentovanim ljudima...
feedback Posted May 19, 2008 Report Posted May 19, 2008 postoje li u ovoj zemlji institucije koje skoluju muzicke producente, osim onog budjavog smera na fdu i za mnoge preskupog odseka za snimanje i dizajn zvuka na bk? da li je moguce da se neko zaposli kao samouki producent? ima u novom sadu Akademija umetnosti > Dramski departman > Grupa za audio vizuelne medije > Podgrupa za dizajn zvuka
Mr LaG Posted May 19, 2008 Report Posted May 19, 2008 taj je bash debelo fokusiran na filmski posao, tako da se to ne vazhi utata
hmilos Posted May 20, 2008 Report Posted May 20, 2008 postoje li u ovoj zemlji institucije koje skoluju muzicke producente, osim onog budjavog smera na fdu i za mnoge preskupog odseka za snimanje i dizajn zvuka na bk? da li je moguce da se neko zaposli kao samouki producent? Iskreno, nigde nećeš steći znanje kao što to možeš radeći u nekom dobrom studiju. Uči malo samostalno, kad budeš "spreman" raspitaj se u nekoliko studija da li im treba "šegrt" ili asistent. Upoznaćeš se sa tehnikom, toncima i klijentima i stećićeš dosta znanja. U poređenju sa tim, studiranje u bilo kojoj od pomenutih institucija je gubljenje vremena.
petrucci Posted June 7, 2008 Report Posted June 7, 2008 Iskreno, nigde nećeš steći znanje kao što to možeš radeći u nekom dobrom studiju. Uči malo samostalno, kad budeš "spreman" raspitaj se u nekoliko studija da li im treba "šegrt" ili asistent. Upoznaćeš se sa tehnikom, toncima i klijentima i stećićeš dosta znanja. U poređenju sa tim, studiranje u bilo kojoj od pomenutih institucija je gubljenje vremena. Imas u Sloveniji ekstra skolu. U stvari to je predstavnistvo neke skole u Engleskoj, stvarno, stvarno...procitao sam oglas u Sound&Music, odem na sajt, zaprepastim se. Cene su relativno ok, imas i kurs za producenta elektronske muzike od 6 meseci i klasicne studije u trajanju 1 ili 2 godine. Predavanja su na engleskom, profani su face iz muzicke industrije(kako sam skapirao). No, pogledaj im sajt www.sae.si
Angel_of_Dark Posted June 9, 2008 Report Posted June 9, 2008 Imas u Sloveniji ekstra skolu. U stvari to je predstavnistvo neke skole u Engleskoj, stvarno, stvarno...procitao sam oglas u Sound&Music, odem na sajt, zaprepastim se. Cene su relativno ok, imas i kurs za producenta elektronske muzike od 6 meseci i klasicne studije u trajanju 1 ili 2 godine. Predavanja su na engleskom, profani su face iz muzicke industrije(kako sam skapirao). No, pogledaj im sajt www.sae.si SAE bas i nije neka skola. Tj. neznam kakvo je stanje u Sloveniji, ali ovde u Italiji nije nista posebno. Problem je sto tu skolu svi mogu da upisu, dovoljno je platiti - pa je stoga i kvalitet dosta nizak. poznajem nekoliko ljudi koji su tamo studirali - i ne mogu da kazem da su naucili nesto posebno i da su nakon skole spremni da se udju u realni svet muzike (retko ko iz te skole radi kasnije kao tonac). Ono sto je dobro (ili lose) u toj skoli je to sto se radi na izuzetnoj opremi (NEVE mixeri i Protools). Ovo ej donekle dobra stvar - ali donekle i losa - primetio sam da se ljudi nakon rada na dobroj opremi mnogo teze snalaze na losoj. Mnogo je bolje poceti sa losijom opremom - i nauciti kako napraviti dobar zvuk na njoj - kasnije pri prelasku na bolju opremu sve postaje mnogo lakse. A u realnom svetu, retko ces imati priliku da radis na najboljim konzolama, vec ces morati da se snalazis sa onim sto nadjes isperd sebe.
Capsollo Posted June 23, 2008 Report Posted June 23, 2008 Kao sto svi mogu malo da prosunjaju po netu i pronadju SAE institut ima predstavnistva po celom svetu. Ja licnom imam dva prijatelja koja su u toj skoli, jedna u Londonu i jedna u New York-u. SAE institut ima malo losu reputaciju po pitanju kvaliteta nastave i uopste toga sto vam oni kroz tu brosuru pokazu da cete uciti. Naime u Londonu ni 20% toga ne vidite, nema gostovanja poznatih da vam drze predavanja, nema pomoci u zaposljavanju kao sto obecavaju i tome slicno. Pri tom ako nema dovoljno ucenika mogu da vam prekinu skolovanje "zbog slabe zainteresovanosti javnosti" Dakle, ne ocekujte mnogo od skole u koju moze da se upise svako ko plati odredjenu sumu novca i zavrsi je. Ono sto jeste i sto je istina su ucionice koje su beskrajno dobro opremljenje, primer audio studija SAE intituta u Londonu gde rade na SSL-u, imaju brrrrdo opreme i imaju pristup svemu tome 24h. Dakle ako vam se ne spava u pola noci mozete da odete i snimate nesto, u koliko nema nikoga u nekom od studija. Za New York je malo drugacije, tamo su se malo i potrudili. U holandiji je isto tako, ali mi imamo taj veciti problem sa vizama tako da svako ko dobije studentsku vizu za Holandiju, nek podeli sa svima nama taj trik! Ono sto sam hteo da kazem je da se to ucenje svodi na onoliko koliko si ti licno spreman da ulozis u sebe. Imas sve na raspolaganju, otvoreno 24h, u nekom si gradu u kome samo ako si lud ne mozes da se snadjes, i dostupna ti je sva literatura. Dakle, ako si dosao da naucis nesto u SAE institutu primeni tehniku "uzdaj se u se"...a ako si dosao zbog neceg sasvim desetog pod velom "sve ce mi biti servirano na tacni" to nece da radi...bar u Londonu...sto zvuci fascinantno zar ne? Ali eto ja prva ruka od coveka koji je tamo :)
Recommended Posts