Jump to content

Recommended Posts

Posted

Najcesce pitanje koje se postavlja je 'kakva mi zvucna kartica treba za ozbiljan rad sa audiom?'. U ovoj temi cu pokusati da objasnim par stvari koje su bitne za pocetnike.

Koja kartica?

Generalno, najbolje je izbegavati 'igracke' kartice poput Audigy-ja i ostale varijante integrisanoh kartica koje se nalaze na samoj maticnoj ploci. Ovakve kartice cesto imaju lose AD/DA konvertere (takozvani AC97 protokol konverzije), i iako podrzavaju visoke sample-rateove i brojeve bitova, nisu po kvalitetu dostojne svog zadatka. One su dovoljne za 'igranje' sa muzikom, ali ne i za ozbiljan rad. Takodje, ove kartice cesto ne podrzavaju ASIO protokol (drajveri koji se koriste u profesionalnim softwerima), ili ga podrzavaju izuzetno lose (sa ogromnom latencom-latenca je zakasnjenje koje prodje od pritiskanja tipke na tastaturi do pojavljivanja tona- vreme koje je potrebno da CPU procesira zvuk i da te podatke posalje u karticu, a zatim da ih kartica reprodukuje). Ove kartice ne poseduju kvalitetne (bolje bi bilo reci da uopste ne poseduju) predpojacivace, te je prakticno nemoguce snimiti dobar zvuk preko mikrofona ili gitare.

Dali to znaci da moram da kupujem novu karticu da bih radio sa muzikom?

Ne, to ne znaci to, za pocetak je moguce 'modovati' karticu tako da ona radi bolje nego sto bi radila sa standardnim drajverima. Prva stvar koja ce vam trebati, i koja radigotovo na svim karticama, to je programcic ASIO4ALL, koji je zapravo genericki ASIO drajver koji ce izgurati najvise iz vase kartice. mozete ga skinuti OVDE.

Jednom kada skinete ovaj program, bicete u mogucnosti da smanjite latencu sa kojom radi vasa kartica. Ona bi trebala za iole ozbiljniju upotrebu da bude negde oko 10-15 ms (proffesionalne kartice rade i na latencama nizim od ove, ja recimo moju E-mu karticu teram na nekih 5 - 6 ms.

Za one koji imaju LIVE ili AUDIGY kartice, predlazem da skinu KX drajvere - open source drajvere koje je razvila grupa entuzijasta. Oni su malo komplikovaniji za upotrebu, jer poseduju citav studio u malom, sa hardwerskim efektima i sistemom roootinga. Izuzetno mocni, ali i komplikovani za koristenje, tako da ne savetujem pocetnicima da se bakcu sa njima.

Ozbiljnije prosumer kartice mogu da kostaju priblizno kao neke novije audigy kartice. Cene AD/DA konvertera su opalei ima jako puno dobrih kartica u nekom cenovnom rangu od 300 eura. Ovaj prvi tut je vise orijentisam onima koji imaju losije kartice, a hteli bi ipak da odrade nesto sto se muzike tice. To me vodi na novu temu, kako dodatno poboljsati ovakve kartice i uciniti ih ozbiljnijim sredstvima za rad. a zatim i na temu sta kupiti da bi se dogradio sistem na neku ozbiljniju opremu.

Ako neko radi iskljucivo sa elektronskom muzikom, bez bilo kakvih dodatnih stvarcica, dovoljna je donekle nadogradnja uz pomoc ovih drajvera koje sam pomenuo. Takodje, ako posedujete digitalne monitore (nesto tipa ovih Zvucnika ili OVIH. Bitno je da poseduju koaksijalni SPDIF ulaz. Na taj nacin se zaobilazi nekvalitetan DA konverter, vec se koristi konverter koji se nalazi u zvucnicima.

Ako imate potrebu za snimanjem zivih instrumenata i glasa, potrebno je predpojacalo koje ce visestruko poboljsati zvuk. Za te potrebe predlazem da potrazite negde Behringer Tube Ultragain MIC100 ili MIC200, lampasko predpojacalo koje je moguce ukljuciti na LINE in ulaz kartice (50-70 eura) i uz pomoc koga mozete povezati balansirane i obicne dzekove. Izuzetno dobra i zgodna spravica koja kosta jako malo, a doprinosi puno kvalitetu zvuka. LINK

ako zelite iole ozbiljnije kartice, i imate para da nadogradite sistem, kasnije cu preporuciti lo-bodget varijante. Najbitnija stvar koju treba znati je za sta ce sistem biti najvise koristen.

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

odlican guide!

samo bih te ispravio kod audigy-ja, ogromna je razlika izmedju audigy kartice, i on-board audigy chipseta. ovo drugo je zapravo samo dobar marketinski potez, koji parazitira na dobroformiranom brendu audigy-ja.

creative audigy kartice ne samo da nemaju AC'97 nego ne bi ni smele da imaju, izmedju ostalog i zato sto se radi o Intelovoj tehnologiji.

AC'97 je tipicno baza za raznorazna on-board zvucna resenja, koja naravno imaju brend, ali su toliko slicna medjusobno, da ih svi na kraju zovu po osnovnoj tehnologiji, koja je smisljena '97. godine.

On-board audigy se razlikuje po nekoj gluposti, nisam siguran tacno sta je, moguce da ima wavetable ili nesto slicno, ali svejedno mora da bude AC'97 compliant, jer bi u suprotnom cela ploca bila drasticno skuplja, a onda on-board resenje nema nikakvu svrhu.

iskopao sam neke korisne linkove na ovu temu, koga zanima:

AC'97 definition

AC'97 @ wikipedia

Sound Blaster Audigy @ wikipedia

the history of creative audigy cards @ hydrogenaudio forums (pogledajte i ostatak topica)

kao i ovaj precizan query (audigy ad/da, kojekakve specifikacije, benchmarci, misljenja na forumima) na google-u.

kako god, stice se utisak da creative voli pomalo da laze kod audigy slot kartica. da se razumemo, to je popularan, a ne high-end proizvod. da nije tako, ne bi imao popularnu cenu, ali... i dalje moze da bude jako dobra kartica za pocetak, a kosta sigurno duplo manje od najjeftinije kartice koja pripada klasi profesionalnih (ASIO-exclusive).

ali obavezno(!) u kombinaciji sa ovim drajverima koje je Angel naveo. inace ce vam latencije biti i preko 50 ms, pa mozda cak i 100.

originalni asio drajveri za audigy su pisani u garazi u indiji. (u stvari, mislim da je i to marketinski potez.)

s druge strane, ja je nisam imao, mada sam planirao da je kupim, ali ipak mislim da cu je preskociti. moj najveci problem je sto koristim komp i za igranje, sto me zestoko ogranicava, jer su ozbiljnije kartice debelo zakucane na asio, a ne znam da li moram da kazem da asio ne voli directx i obrnuto.

mozda Angel zna za neki izuzetak, ali secam se jedne Terratec 24/96 kartice koja je bila sjajna (odlicni konverteri!) nakrcana SPDIFovima (mada je cena bila relativno low-budget u poredjenju sa ostalim serijama, u klasi sadasnjih 500e)... e sad, znala je samo za asio, a njen drajver je bio tako rigidan, da je maltene imala samo on i off -- bilo kakvo mrdanje bi dovodilo do toga da se citav windows rasteluje, ili se jednostavno nista ne desi. svaki softver koji nije umeo da skapira asio interfejs (a ako ume znaci da kosta minimum $500), jednostavno nije imao nikakav zvuk. to bas ume gadno da smori!

zakljucak: muzika je bezrazlozno skup sport.

Posted

E da je bezrazlozno to bi znacilo da bez problema moze da bude i jeftin, a to bi bilo super. Nazalost dobri preampi i konverteri kostaju pa kostaju.

2 Angel_of_Dark

Saseko si stotine slicnih tema u korenu. :)

Dugo sam vozio Live + KX i prosto je neverovatno koliko to zavrsava posao. Naravno ako ne ides van kompa. Sad imam emu 0404 i jedina razlika je sto sad imam koliko toliko upotrebljiv konverter i mnogo losiji driver. :)

Posted
dalje moze da bude jako dobra kartica za pocetak, a kosta sigurno duplo manje od najjeftinije kartice koja pripada klasi profesionalnih (ASIO-exclusive).

Ozbiljnije prosumer kartice mogu da kostaju priblizno kao neke novije audigy kartice. Cene AD/DA konvertera su opalei ima jako puno dobrih kartica u nekom cenovnom rangu od 300 eura. Ovaj prvi tut je vise orijentisam onima koji imaju losije kartice, a hteli bi ipak da odrade nesto sto se muzike tice. To me vodi na novu temu, kako dodatno poboljsati ovakve kartice i uciniti ih ozbiljnijim sredstvima za rad. a zatim i na temu sta kupiti da bi se dogradio sistem na neku ozbiljniju opremu.

Ako neko radi iskljucivo sa elektronskom muzikom, bez bilo kakvih dodatnih stvarcica, dovoljna je donekle nadogradnja uz pomoc ovih drajvera koje sam pomenuo. Takodje, ako posedujete digitalne monitore (nesto tipa ovih Zvucnika ili OVIH. Bitno je da poseduju koaksijalni SPDIF ulaz. Na taj nacin se zaobilazi nekvalitetan DA konverter, vec se koristi konverter koji se nalazi u zvucnicima.

Ako imate potrebu za snimanjem zivih instrumenata i glasa, potrebno je predpojacalo koje ce visestruko poboljsati zvuk. Za te potrebe predlazem da potrazite negde Behringer Tube Ultragain MIC100 ili MIC200, lampasko predpojacalo koje je moguce ukljuciti na LINE in ulaz kartice (50-70 eura) i uz pomoc koga mozete povezati balansirane i obicne dzekove. Izuzetno dobra i zgodna spravica koja kosta jako malo, a doprinosi puno kvalitetu zvuka. LINK

ako zelite iole ozbiljnije kartice, i imate para da nadogradite sistem, kasnije cu preporuciti lo-bodget varijante. Najbitnija stvar koju treba znati je za sta ce sistem biti najvise koristen.

Posted

Znam da ljudi ovde nemaju pare za high end proizvode, ali mislim da se kupovina nijednog Behrigerovog proizvoda ne isplati. Nikad nikom ne bi preporucio Behringera. Njihovi proizvodi su losi ako ne zbog loseg kvaliteta zvuka koji iz njih dobijete (a to je cesto slucaj) onda zbog toga sto je njihova kupovina kocka - nikad ne znas da li ce i koliko dugo raditi.

Posted
Znam da ljudi ovde nemaju pare za high end proizvode, ali mislim da se kupovina nijednog Behrigerovog proizvoda ne isplati. Nikad nikom ne bi preporucio Behringera. Njihovi proizvodi su losi ako ne zbog loseg kvaliteta zvuka koji iz njih dobijete (a to je cesto slucaj) onda zbog toga sto je njihova kupovina kocka - nikad ne znas da li ce i koliko dugo raditi.

Moje iskustvo je potpuno drugacije. Mislim da su (i ne samo ja) neki proizvodi izuzetnog kvaliteta i sa odlicnim odnosom kvalitet-cena. Po prformansama su neki uredjaji (kao recimo gore pomenuti monitori Truth B2031A) koji kostaju oko 350 eura na istom nivou kao mnogo bolji monitori u cenovnom rangu od po 1000 eura. Ako ih nisi cuo, predlazem da poslusas pa da onda kazes dali ne valjaju. Dovoljno je pogledati malo reviewe korisnika. Ali kapiram da je zbog necega Behringer u Srbiji potpuno nepopularan, valjda zbog toga sto kosta jeftino, pa ljudi automatski zakljucuju da to ne valja. A znam ljude koji su sa mnogo skupljih zvucnika presli na ove behringerove zvucnike. Takodje znam ljude koji su imali problema sa opremom (kao uostalom sa svim drugim proizvodjacima) i do sada sam cuo samo pozitivne komentare na podrsku, moj ortak jedobio ostecene zvucnike i Behringeru je trebao citav jedan dan da mu dostave nove - to se retko vidja i kod najskupljih maraka proizvoda) Od behringera imam te monitore i prezadovoljan sam, posedujem i motorizovanu mixetu BCF2000, ovaj preamp koji sam preporucio i mikrofon B2 pro - sve sprave rade bez ikakvih problema i imaju izuzetan zvuk i kvalitet.

Posted

Mozda u Srbiju shalju djubre, ne znam. Te Truth monitore sam cuo i moram da priznam da nisu losi za te pare. Razna pojacala, miksete, mikrofone i preampe sam vidjao i cuo i sve je izgledalo i zvucalo neozbiljno. Kad bolje razmislim ti monitori su i najbolja njihova stvar koju sam sreo.

Ti najverovatnije imas vise iskustva od mene sa njihovom opremom, ali ja eto ne mogu da neodreagujem kad vidim da neko preporucuje njihovu opremu jer je moje iskustvo (i raznih poznanika) takvo.

Za podrsku ne znam. Ovde tesko da moze da se kupi direktno od Behringera tako da sve zavisi od onoga od koga si kupio.

Nije da nisam cuo i pozitivnih komentara. Covek sa drugog foruma je kupio njihov neispravan DI box i zamenili su mu nekoliko puta dok nije dobio komad koji radi i sad je prezadovoljan njim. :)

Posted

@Angel_of_Dark: Много категорички оцењујеш употребну вредност опреме.

Заборављаш да нису сви монитори подједнако добри за све "врсте музике". Такође, врло је битно шта некоме прија уху. Мој другар је узео Yamaha неке мале (MS 5 или тако нешто), активне.... Мени је сметао звук који допире из њих, звучао ми је као да резонују негде на високим средњим фреквенцијама. Он се у њих клео, као што се клео и у NS-10 (пасивне, са одговарајућим Yamaha снагашем). Е сад, ови други су мени пријали, али опет не одговарају врсти музике коју ја радим (електроника), већ више некој гитарској или слично.

Сад сам поприлично задовољан mission M72 (пасивни, део система кућни биоскоп - сателити јел'те ;)), које том другару нису нешто одговарали.

Опет, Genelec које сам слушао на послу и неке које сам слушао код другара у студију су опет тотално две различите приче. Први су ми били стварно феноменални, док су други имали опет те неке чудне високе.

Што се тиче Behringer опреме, сложио бих се са Element9. Можда једини део опреме који ми је био интересантан је нека миксета, за коју сам сад заборавио ознаку и коштала је око 1200е пре једно две године. (вредна информација ;))

Њихову и опрему M-audio/midiman (како год се сад звали) не бих саветовао никоме, иако верујем да постоји понеки комад опреме вредан који су направили (за разлику од фирме Genius, за који исто не верујем ;))

Звучнике, било за мониторинг или за слушање мора онај ко ће да ради са њима да бира... Осим у случају кад се прави студио у ком ће радити х људи, па се онда бира стандардизовано (нпр. Genelec)

Што се тиче звучних картица, Live! па Audigy су већ дуже време код мене под KX навођењем ;) Зависно од оптерећења процесора, могу да се спустим и на 5ms (мислим да сам на Live! успео при минималном оптерећењу процесора да радим и са 2ms), али редовно радим на 10ms. Опет, то ми не смета, јер не радим са спољашњим инструментима (мрзи ме ;)), а и није ми неопходан претеран квалитет вокала (јер их обично све провучем кроз вокодер или lo-fi).

Luna2 коју сам добио, слабо користим, баш због начина на који раде драјвери, а квалитет звука који се добија из ње није нешто драстично бољи од Audigy-ја. О ефектима нећемо причати, јер их уопште не користим са картица.

Ето, кад сви завршимо са категоричким исључивањем одређених фирми, остаће неке за које ћемо се сви сложити како су једине које заиста вреди, а онда сви на штедњу. ;)

О квалитету робе која стиже на наше тржиште је исто нешто о чему се може писати свашта, али делује да је истина да нам стиже фушерај тешки.

Но, како сам се сам погубио у овом силном тексту, да прекратим и донесем неки закључак:

овде би требало да изнесемо неко своје искуство и посаветујемо некога кога би то интересовало шта да погледа, али коначна оцена мора да буде на том неком. У зависности од врсте музике којом се бави као и од тога како му нешто лежи (овај део се односио на звучнике). Што се тиче звучних картица, ту је буџет тај који одређује крајњу одлуку, па тек онда иде размишљање о потребама (иако би требало да буде обрнуто).

Каблови, звучна изолација.... Све по потреби... Али није неопходно за кућну продукцију... Исто важи и за причу да 'узмеш лепо активне звучнике и прикачиш их директно на звучну картицу, све остало не ваља...'.

И ја бих волео да имам четири моно блока, па да ми фурају моје бивајеринг звучнике преко неких имбецилно дебелих изолираних каблова, ал' нити ја имам пара, нити ми је неопходно. ;)

Наставак ће вероватно уследити ;)

хех

поз.

Posted

Podesavanje sistema za rad sa zvukom....

obzirom na nase finansijske mogucnosti, trebalo je nekako suziti ovu spiku i podeliti je na vise strana...

Da ne govorimo samo o karticama...Jesu bitne, ali koliki je tek haos s kablovima, pojacalima, mikrofonima,i na kraju onom najvaznijem: Prostororijom U KOJOJ RADITE, PRAVILNOJ SOBI,ODGOVARAJUCOM OPREMOM(racunar -monitori), I NA KRAJU ZVUCNIM KUTIJAMA).

Ni sam ne znam sta sam napisao sad, al mislim da nije na odmet... :lol:

Posted
@Angel_of_Dark: Много категорички оцењујеш употребну вредност опреме.

Izvinjavam se, ali mi to nikako nije cilj, zapravo suprotno, samo pokusavam da idem redosledom, a ne sa time - kupite pro tools i Genelec i sta sve ne - jer samo tako mozete da radite sa muzikom. Polako, docicu i do pro opreme, ali preferiram da se za pocetak skoncentrisem na stvari koje su pristupacnije svima.

Заборављаш да нису сви монитори подједнако добри за све "врсте музике". Такође, врло је битно шта некоме прија уху.

Mislim da si pogrsno shvatio, nisam ja pricao o zvucnicima za slusanje, vec o monitorima za rad (i to samo usput, spominjajuci behringer, o zvucnicima sam mislio da pisem tek kasnije). Ali posto si ovo pomenuo, samo da odgovorim. Dobri monitori su dobri za bilo kakvu vrstu muzike. Osnovna stvar koja se ocenjuje kod studijskih monitora je njihova linearnost (sto znaci da podjednakom jacinom reprodukuju sve cujne frekvence, i to tako na svim jacinama i da te iste frekvence nemaju nikakvo rezonovanje na drugim frekvencama). To nisu vrednosti za koje neko moze da kaze - svidjaju mi se ili ne, vec je to pitanje koje se meri mernim instrumentima visoke preciznosti i rezultat se moze videti grificki.

Nesto poput ovoga:

am15freqa.jpg

(ovo je BTW recimo test Bose-ovih zvucnika, koji je jako los (ova kriva linija bi trebala da je skoro ravna), ali se nekima svidja njihov zvuk)

KAzem , postoji velika razlika izmedju studijskih monitora i zvucnika za slusanje. Zvucnici za slusanje (poput tvojih Mission zvucnika) nisu oprema na kojima se moze uraditi kvalitetan mix a jos manje master, jer su oni konstruisani da 'boje' zvuk. To znaci da ce te oni lagati, i da ces kod zvucnika koji imaju previse basova - imati tendenciju da stisavas basove, kod zvucnika koji imaju previse visokih, finalni mix ce zvucati mutno, jer ces nesvesno stisavati visoke. Takodje, pre nego sto poslusas studijske zvucnike, imaj na umu da ih je potrebno slusati pod istim uslovima, pozeljno u sob koja je rojektvoana za slusanje, i da ti zvucnici moraju biti postavljeni pravilno u prostoriji (tj. da prostorija ne rezonuje na bilo kakvim frekvencijama koje bi mogle pogorsati kvalitet zvuka).

Њихову и опрему M-audio/midiman (како год се сад звали) не бих саветовао никоме, иако верујем да постоји понеки комад опреме вредан који су направили (за разлику од фирме Genius, за који исто не верујем ;))

Jooooj, kakve veze ima Genius sa M-audiom???? M-audio pravi proizvode koji su na samom vrhu mid-budget opreme i generalno, njihove kartice su pri samom vrhu kao recimo Delta 1010 (sto ne znaci da nemaju i lo-cost varijanti koje nema potrebe pominjati). Sta vise reci nego da je M-audio deo Digidesigna koji proizvodi ProTools i koji vazi za standard na polju profesionalnog snimanja.

Luna2 коју сам добио, слабо користим, баш због начина на који раде драјвери, а квалитет звука који се добија из ње није нешто драстично бољи од Audigy-ја. О ефектима нећемо причати, јер их уопште не користим са картица.

Bas steta sto je ne koristis, ipak je to mnogo bolja kartica po svemu (prvo po latenci, po sistemu rootinga a zatim i po tome da njeni drajveri podrzavaju razlicitu frekvencu od 48 khz i osnovne stvari poput midi porta).

Poz :)

Posted

@ boric

mozda i da...Ako radis elektroniku, bez snimanja vokala, kurtalises se jedne velike bede...(mikrofona , pojacala, sobe)...

Ako unosis gitaru ili vokal u komp, ta yamaha tvog drugara je prava stvar za monitoring....Jesu srednji tu masa, naravno.Obzirom da vise volis nesto sto ti moze pruziti vise basa, yamaha ti nije ok.

@Angel

Vidim da prosirujes raspravu na ono sto sam i predlozio.(zvucne kutije, monitori)

Nemojmo zapostaviti prostor u kome se snima i slusa, jer, driver se nalazi u kutiji,a ta kutija se takodje nalazi u kutiji (vasa soba,studio,etc)...

Jedan od presudnih faktora za kvalitetan zvuk-soba!

Posted

Slazem se sa ovom Angelovom pricom o monitorima. Da, to im je zaista namena u teoriji, da pruzaju tehnicki apsolutan zvuk u svim uslovima produkcije (pod uslovom da su akustika prostorije i pozicije monitora optimalne), za razliku od hi-fi hardvera koji se uglavnom oslanja na to sta slusalac preferira, i na sta je slusalac navikao, recimo. Ja kod kuce, imam Samsungov hifi stereo set sa wooferom (vrlo pazljivo sam birao izmedju top modela 99. -- nisu za muziku, vec kao computer stuff, ali su bili skoro 600 maraka u to vreme), ali (iako su relativno dobri koliko su stari) jasno mi je gde su granice. Drugim recima, na mastering mogu da zaboravim (zbog cega ne zelim svoju muziku ni da zamislim na drugoj platformi, jer nikada nece zvucati ni priblizno isto), a i mnogo pre toga pocnem da se pitam da li neki delovi u aranzmanu zaista zvuce onako kako ih ja cujem. Plus, citavu stvar dodatno otezava cinjenica da imaju odvojene (i dan-danas noiseless) potenciometre za bass/treble volume, sto stvara problem kada sednes dva puta da radis istu pesmu, i jednom je bass na pola, a drugi put na maksimumu. Uuuh :puke: -- srecom, naucio sam raspored napamet, ali to i dalje ne znaci da cu dobiti zvuk koji zelim.

Mislim da je do sada prilicno jasno zasto su studijski monitori bitni.

Ipak, u realnosti, daleko od toga da i svi monitori daju identican zvuk, kao sto je zamisljeno u teoriji. Daleeeko je od toga, tako da ce oni uvek biti stvar necijeg izbora. Zapravo, ni ljudi svi ne cuju isto, postoji samo teorija o proseku i ekstremima ljudskog sluha, tako da to mora, i treba da bude stvar licnog izbora.

Kod vida je mnogo lakse, jer je vid dosta dominantnije culo od sluha, a opet i tu ima enormnih razlika u displej hardveru, u fotografskim medijima, i uopste opremi i hemiji za reprodukciju boje.

[offtopic]

@Boric: posto luna? ;)

[/offtopic]

Posted

@Angel_of_Dark: Да, капирам да сам одавно одшетао од приче о оној правој потреби мониторских звучника. Али верујем да је то више због немања новца да исте набавим.... Те сад преостаје моја навика да радим на ономе на чему слушам, што иначе није лоша ствар. Ако знам како звучи нешто што знам да је квалитетно, онда ћу знати и како да постигнем оно што желим ;)

Што се тиче Genius-а, ниси приметио шаљиву природу коментара ;)

Да, Delta 1010 је нешто о чему сам само хвалоспеве читао, али понесен лошим искуством са неким њиховим другим уређајима, нисам ни хтео да покушавам.... А циљао сам Pulsar ;)

Но, једно је сан, друго јава :)

@syndrome: НЕ ДАМ! :lol:

Нисам бре реко да не користим, већ слабо користим :)

Нисам приметио неку значајнију разлику у латенци између ове две картице које поседујем, чак ми се можда и боље показао Audigy. Али то не значи да је квалитетнији, већ да се вероватно боље сналази у мојој накрцаној машини.

Како то обично бива, осим ограничења у коришћењу професионалних картица у ASIO и сличним наменским модовима, често се слабије сналазе са мноштвом уређаја. Али то не треба да зачуђује. Шта ће рецимо ТВ тјунер у машини која ради мултитрек? ;)

Верујем да поделе треба да почну од: кућна продукција и профи продукција; затим ићи на врсту музике и буџет.

Мада, опет, ја припадам онима који ће да се жртвују доста да дођу до оног врло квалитетног (нећу да једем чоколаду годину дана :lol:) и некако је мој савет: скупљај још мало лову и купи оно што ваља мало касније, него да купиш крш сад.

Донекле се слажем, однекле не... Али томе и служе дискусионе групе ;)

хехе

поз.

[edit]

Уф!

Сад морам да на брзину допуним изјаву: и кућна продукција може бити профи, али би требало да се зна на шта сам мислио ;)

хехе

[/edit]

Posted

Moze da bude profy....

A kakva je soba u kojoj radis????

Poslednji put pominjem odnos:

soba-cd player-pojacalo-zv.kutije

i nakon do sada nailazenja na nerazumevanje ili kontru, najverovatnije cu zaobici ovaj forum audio, ma koliko mi je drag, i zeleo da takvo nesto postoji ovde///

ovde pricamo o wooferima, samsongu, etc.....

DFa li se iko javio i rekao JA IMAM PROSTORIJU ZA KOJU MISLIM DA JE OK, IMAM I CD PLAYER I KVALITETNE KABLOVE,POJACALO KOJE VREDI, KUTIJE TAKODJE, A IMAM I SLUHA...../////?????

Kako se kod mene sve to cuje...?

A Kako kada pustim.....?

Opet, i posledni put napominjem, potrebno je napraviti podelu/......

Sistem za rad sa zvukom je velika celina...

Soba, ljudi, vi verovatno niste svesni koliko to utice, cd player( ne pc) , pojacalo( bez pretpojacala), i na kraju zvucne kutije....

Ma ......Odustajem nakon ovoga....

Mogu samo reci da sound slusam preko pravljenih zv kutija made by Sveta Arandjelovac( B&W), takodje i njegovo suvo pojacalo, lampas bez predpojacala....Cd player je stari philips....

Ko zna -razumece.....

Ko razume , mozemo razmeniti iskustva putem pp.

Posted

^ ne kapiram. ne treba nam forum da pricamo o sobama.

ajde se iskuliraj malo, nema potrebe da besnis zbog sobe :huh:

niko ti ne protivureci, nego jednostavno, soba je toliko ocekivana stvar, da nije bitna za razmatranje. zasto? zato sto malo ko moze da bira sobu i uopste nema svrhe pricati o tome.

kartice mogu da se biraju i zbog toga pricamo o tome. o zvucnicima, softveru i ostalom hardveru.

ne znam sta ti bi u ovom postu.

Posted
A kakva je soba u kojoj radis????

Polako, polako, nema potrebe za panikom ;)

Prvo treba odluciti sta smestiti u sobu, pa tek onda raspravljati o sobi.

Poslednji put pominjem odnos:

soba-cd player-pojacalo-zv.kutije

CD player??? Kakve veze ima CD player sa pravljenjem muzike? CD player je u principu los medijum, iako je koristen jako puno, i pravi se sve za njega. Ali, generalno, jedan WAV master, odradjem na kompu bez prebacivanja na CD je mnogo kvalitetnij medij (dugacka je prica zbog cega je tako, ali WAV (ili AIFF i ostali formati) bez kompresije pusten preko nekakve solidne kartice (audigy2) je daleko kvalitetniji od bilo kog, cak i najskupljeg CD playera. Ukratko, CD player je podlozan greskama u citanju, koje se desavaju mnogo cesce nego sto mi to mislimo (svake sekunde po nekoliko semplova se izgube do pojacala).

i nakon do sada nailazenja na nerazumevanje ili kontru, najverovatnije cu zaobici ovaj forum audio, ma koliko mi je drag, i zeleo da takvo nesto postoji ovde///

Stvarno ne kapiram, kakva kontra? :huh:

Posted

Верујем да је то све било упућено мени.

Соба - хаос тотални.

CD - не користим уназад не знам ни сам колико година, оригинали ми скупљају прашину.

Музику слушам углавном своју (док правим :lol:), а остале кад се сетим неке крш мепетри.

Крш каблови - мрзи ме да скокнем и купим неке боље.

Интегрисано појачало Denon (мрзи ме да гледам ознаку модела, коштало око 3000 дојче марки пре 10-15 год, кад га ја нисам купио - а и да сам хтео, одакле ми ;); цена би требало да објасни барем мало о каквом појачалу се ради) са торусним трафоом и огромним кондензаторима (неко би рекао и какви тачно, ал' ме заиста није нешто претерано интересовало). Звучнике сам већ навео, ко није чуо не зна о чему се ту заиста ради. Ко је чуо, рекао би да не верује да тако могу да звуче такве кутије.

Ја сам био опоменут што сам спомињао уређаје за слушање музике, а овде се већ прича шири на неке аудиофилске ствари.

Дискусионе групе су ту да се дискутује, а не изнесе аксиома ;)

Овде смо да изнесемо своја мишљења, сазнања, проширимо видике и знање, стекнемо нова искуства (углавном туђа ;)).

Иначе, кад сам рекао да и кућна продукција може бити профи, мислио сам да је свака продукција која доноси новац професионална. ;)

Опет, и чика из пројекта Енигма има фантастичан студио у оквиру своје куће, какав би неки други професионалци могли да сањају (обично наши, додуше).

Ипак треба мало да се спустимо сви на земљу. Ретко ко ће овде да дође и да заиста састави огроман студио са 64-каналном миксетом, огромном глувом собом и шта год све ишло у те варијанте.

поз.

Posted

^ Добро, 64 је мали број ;)

хихи

Али опет, ти 'музиканти' ће доћи овамо по савет? Сигурно... ;)

поз.

Posted (edited)

[syndrome: deo teksta je obrisan/izmenjen zbog flejma]

Ljudi, necu da unosim pometnju, ali... okrenite stvari u zdravom smeru!

Kako to Audigy radi jednako kao i Luna??? Luna je DSP platforma, sa svojim efektima, synthsima, samplerima, odlicnim routing mogucnostima..., Audigy nema veze sa tim... O.K. je pocheti sa Creative karticama, ali...

Behringer... ima o.k. stvari, nije da nema i moze se tu probrati ovo ili ono, sto za te pare sjajno radi... za te pare... ali monitori Behringer Truths???? Navesti nekoga da to kupi... joooj... mislim, moze i na njima da se radi... o.k.... moze... moze i na plasticnim zvucnicima od rachunara, ja sam radio na plastikanerima i nekako se dovijao i snalazio... bolje nisam imao... ali, ako se pricha o monitorima, Truths se ne moze navesti kao dobro resenje, pa ni za te pare! U tom cenovnom rangu Alesis M1Mk2 radi bolje, KRK takodje, a poredjenje sa Yamahama NS10M je nezamislivo! NS10M uopste nije slucajno legenda kakva jeste, ne nalazi se sluchajno kao nearfield monitor u najvecim mogucim studijima, to je monitor koji ima prilicno detaljan prikaz, odlicno se ponasha kada je u pitanju odredjivanje nivoa, a mix sa njih se odlicno prenosi na druge uredjaje. Nisu Bob Clearmountain, Trevor Horn i mnogi drugi budale...

Uglavnom, to je monitor koji bih svakom pozeleo uz jos jedana par kutija, dok Truths ne bih pozeleo nikome... nerealan, nedefinisan u bass-u, jeftino se chuje...

Ako se nema para, tu su KRK, Alesis M1MK2... i jos po nesto... to svakako nije idealno, ali nije ni nesreca kao Truths...

Edited by syndrome
Posted (edited)

[syndrome: deo teksta je izmenjen zbog flejma]

Kako to Audigy radi jednako kao i Luna??? Luna je DSP platforma, sa svojim efektima, synthsima, samplerima, odlicnim routing mogucnostima..., Audigy nema veze sa tim... O.K. je pocheti sa Creative karticama, ali...

Slazem se..

ali, ako se pricha o monitorima, Truths se ne moze navesti kao dobro resenje, pa ni za te pare! U tom cenovnom rangu Alesis M1Mk2 radi bolje, KRK takodje, a poredjenje sa Yamahama NS10M je nezamislivo! NS10M uopste nije slucajno legenda kakva jeste, ne nalazi se sluchajno kao nearfield monitor u najvecim mogucim studijima, to je monitor koji ima prilicno detaljan prikaz, odlicno se ponasha kada je u pitanju odredjivanje nivoa, a mix sa njih se odlicno prenosi na druge uredjaje. Nisu Bob Clearmountain, Trevor Horn i mnogi drugi budale...

Spomenuo si NS10m... pricamo o monitorima koji su projektovani pre 25 godina a uostalom, povuceni su i iz proizvodnje. NS10 nisu nikada bili dobri monitori (izrazene visoke frekvence). Oni su postali standard, jer je u tovreme nekoliko producenata koristilo bas njih, pa su svi poceli da stavljaju u studije te monitore. Ok su oni, ako se naviknes na njih, ali su daleko od linearnog frekventnog odaziva. MAtori ton majstori su se navikli na njihove mane pa ih vole, ali, kako rekoh, kada su postali poznati, ipak je tehnologija bila drugacija - malo je ljudi u kuci imalo HI-FI uredjaje, a o digitalnom kvalitetu se jos nije ni pricalo. Tehnologija je od tada uznapredovala gigantskim koracima. Kapiram da su nekome ok, ko je navikao citav zivot da mixa na njima - ali je to daleko od dobrih zvucnika za danasnje pojmove.

Uglavnom, to je monitor koji bih svakom pozeleo uz jos jedana par kutija, dok Truths ne bih pozeleo nikome... nerealan, nedefinisan u bass-u, jeftino se chuje...

Ne kapiram, kao da nikada nisi cuo Truth? Daleko od ovoga. Po raznim recenzijama (i po mom misljenju - basiste) su savrseni u reprodukciji basova i njihovoj separaciji (preciznosti). To ne znaci da ce da te oduvaju, ali to i nije cilj. Ljudi ih stavljaju po ovoj karakteristici stepenik ispod Genelec-a koji je ipak najbolji, ali spada u totalno drugu cenovnu i kvalitativnu klasu, ali generalno, najbolje ih je porediti sa Mackie monitorima. Naravno, ovo su near field monitori - i ne mozes ocekivati sub basove koji se koriste u elektronici, ali to ne mozes ocekivati od nijednog near field monitora.

Ako se nema para, tu su KRK, Alesis M1MK2... i jos po nesto... to svakako nije idealno, ali nije ni nesreca kao Truths...

O krk-u necu da pricam jer smatram da nisu nista posebno, a Alesis... pa, nije los, negde je po zvucnim karakteristikama slican truthu, sa time da ima mnogo manji sweet spot i manje preciznu stereo sliku, nedostatak filtera za podesavanje zvuka u odnosu na prostoriju, manje snage, los magnetni shielding koji utice na CRT monitore ili eventualno hard diskove ili bilo koje magnetne trake.

To nikako ne znaci da su oni jedino resenje, ja sam ih stavio kao resenje koje se meni svidja i koje ja koristim i sa kojim sam prezadovoljan. A ono sto mi je najbitnije kod ovih monitora je to sto jao slabo zamaraju. Mogu satima da sedim ispred bez ikakvih problema sa umorom.

[syndrome: deo teksta je izmenjen zbog flejma]

Edited by syndrome
Posted (edited)

[syndrome: deo teksta je obrisan zbog flejma]

Naravno da sam chuo Behringere... xy puta... a chuos sam i Alesise, Krkove, Adame, Dynaudio... i licno probao gomilu opreme. Trenutno radim na Tannoy Precission 8 i NS10M.

o tome koliko su to zastarele i lose kutije, govori i to da su danas skuplje nego sto su bile kad su bile nove, a razlog izbacivanja iz proizvodnje je nestanak drveta od kojeg se pravila membrana... Taman posla da se neko "navikao na njihove mane pa ih voli", jer nije niko toliko lood.

Mackie sa kojima poredis Behringer svira totalno drugacije! Verovatno mislis na model HR824, koji jeste vizuelno slichan, ali samo vizuelno, posto je to vec ozbiljna kutija.

Sto se tice filtera za prilagodjenje, to ti tek nije potrebno...

Sto se tice mic preampa... taj preamp o kojem ti prichas, mic 100, mic 200... moze da posluzi samo za neku brzinsku reklamicu... minimum koji se moze kupiti, a da nije nakazitelj zvuka je Behringer UltraGain mic 2200 (oko 100), ART TPS II i Focusrite TrackMaster (koji su negde oko 200, neznam tacno)... i jos neka resenja... ispod toga, a da nechemu valja... to ne postoji... Ni ovo nisu najsrecnija resenja, posto preamp nije bas jeftina stvar i o iole ozbiljnijem preampu se moze razamisljati tek sa oko 500 eu (FMR RNP, Groove Tubes The Brick, Spl GoldMike... i jos neki)... a stvarno dobre sprave su znatno skuplje... za ovu prichu, o jeftinoj opremi, treba uzeti u obzir ono prvo sto sam naveo i slicna resenja, ali... nikako mic100.. izuzev za reklamice, brzopotezne stvarchice bez ikakvih pretenzija, demo snimke...

[syndrome: deo teksta je obrisan zbog flejma]

Edited by syndrome
Posted (edited)

Ako kazem da Truth jesu dobri monitori, to kazem na osnovu toga sto se meni njihov zvuk svidja (subjektivno), zato sto im je odziv frekvenci skoro potpuno linearan(objektivno - moze se izmeriti mernim uredjajima), zatos to je stereo separacija odlicna(objektivno) zato sto je dobar odnos cene i performansi (objektivno) i zato sto ovi zvucnici imaju izuzetno visoke ocene na svim audio sajtovima (objektivno - procunjaj malo po netu - 90% korisnika im daje najvise ocene 9-10). Ja sam samo rekao da su dobri zvucnici i da meni odgovaraju, i naravno, zelim da ih preporucim bas zato sto imam dobro iskustvo sa njima.

o tome koliko su to zastarele i lose kutije, govori i to da su danas skuplje nego sto su bile kad su bile nove, a razlog izbacivanja iz proizvodnje je nestanak drveta od kojeg se pravila membrana...

Skuplje? Koliko su kostale kada su bile nove? NS10M ovde u odlicnom stanju kostaju oko 200 eura, max 250, a moze da se nadje i za manje. Meni to ne izgleda skupo...

Nego, da se vratim na ovo da su NS10m dobri monitori (pitanje je dali se uopste mogu nazvati studijskim monitorima).

NS10m je projektovan krajem sedamdesetih kao kucni hi-fi zvucnik a ne kao profi studijska oprema, a tako je i bio prodavan i reklamiran. On jednostavno nije imao karakteristike profesionalnih monitora. Postao je popularan samo kao kontrolni monitor, tj. monitor koji predstavlja 'prosecan-kucni' zvucnik - i producenti su ga nosili sa sobom da bi isprobali kako ce muzika koju su pravili zvucati na opremi 'smrtnika', tj. na amaterskim zvucnicima, cisto da ne bi morali da odlaze do automobila da slusaju kao to zvuci na obicnom stereu u automobilu. Savetovati bilo kome da njega uzima kao glavni monitor u sadasnje vreme je potpuno besmisleno. Ok je kao kontrolni monitor, sa kojim mozes da radis A-B switching, ali nije to glavni monitor i ne treba da bude za rad. Jeste cinjenica da ga je gomila studija kasnije koristila kao primarni monitor, ali je isto tako cinjenica da je gomila studija radila losu produkciju. Misljenja o tome mozes da citas po raznim sajtovima, cisto da ne bude da izmisljam iz svoje glave.

Taman posla da se neko "navikao na njihove mane pa ih voli", jer nije niko toliko lood.

Evo sta kaze Keyboard Magasine (koji je ugledan casopis):

Introduced in the late ’70s, Yamaha’s NS10M monitor series has arguably become the most popular near-field monitor in the history of recording. While there’s much folklore about the genesis of these legendary monitors, most engineers will tell you that their popularity stems from the fact that the NS10Ms serve as the perfect “lowest common denominator” monitor. That is, they approximate the sound of a standard-issue home stereo. Marketing aside, the NS10Ms weren’t so much flat as they were democratic.

Edited by syndrome