henrik Posted May 20, 2005 Report Share Posted May 20, 2005 Ako nešto treba lepiti, to je onaj link, koji je rešio problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIT Posted June 10, 2007 Report Share Posted June 10, 2007 zapravo, ja sam pitao samo zato sto mi nije bilo jasno zasto postoji ta razlika... inace, na sajtu ciji je link ostavio Henrik sve lepo pise... znaci, postoji razlika u tome kako prikazuju sastav cmyk-a za pantone... illustrator prikazuje cmyk vrednosti pantone boje na osnovu tabela za solid to process, a photoshop pantone boje vidi kao Lab vrednosti i onda koristi jednostavniju racunicu da od te Lab boje da cmyk... drugim recima, treba verovati illustratorovom cmyk sastavu za pantone boje ili u photoshopu gledati koje vrednosti daje u solid to process paleti... eto... :) sa velikim zakašnjenjem vidim ovaj post ... zaključak je potpuno pogrešan 1. Pantone Solid Coated i pogledam koja joj je vrednost u cmyk ako je solid coated ne koriste se procesne vrednosti, photoshop pantone boje vidi kao Lab vrednosti što i jeste tačno, pantone boje su tako i definisane treba verovati illustratorovom cmyk sastavu pogrešno inače postovi 19# i 20# su potpuno objašnjavaju postupak rada sa posebnim bojama a u stvari pantone boje su u datim programima simulirane, kako illustratorov Color engine "ne zna" za Lab vrednosti, simulacija pantone boja radi se se u CMYK-u kako Photoshop Color engine "zna" za Lab, simulacija pantone boja se radi pomoću Lab vrednosti odnosno, CMYK vrednosti očitane u photoshopu imaju približniju vrednost ( neću reći tačnu, jer nisu) Link to comment Share on other sites More sharing options...
milekinez Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 razlikuju se... hoce to da zbuni stampare... imao sam takav slucaj da je covek pantone boju zamesao na osnovu cmyk vrednosti... tako sam zapravo i primetio problem... E tog stampara, prvo mu otmes ono cime je mesao boju, pa udri gde stignes, zakaci malo i sebe ili se druzi sa jovbrankom nema trece Link to comment Share on other sites More sharing options...
gervasius Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 ^ Nemoraš dizati staru temu ako već ne znaš rešenje problema. Postoje dva načina na koje se u illustratoru može uraditi konverzija Pantone boja u cmyk. Jedan je po preporuci proizvađača, a drugi je na osnovu Lab vrednosti boje. Nažalost, iz nekog nepoznatog razloga po difoltu je uključena preporuka proizvođača a ne Lab koji daje tačnije rezultate i koji je jedini način za ovu konverziju u photoshopu. Podešava se u padajućem meniju na paleti swatches, opcija Spot Colors.... Posle prebacivanja na Lab promeniće se i prikaz Pantone boja na ekranu, pa ovo podešavanje treba uraditi iako se ne planira nikakva konverzija u cmyk. Jedini bedak je što je ovo setovanje na nivou dokumenta pa se svaki put kada nam trebaju Pantone boje mora ponovo uključiti. U indesignu je slična situacija, samo u njemu može da se podesi na nivou programa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts