strah od palindroma Posted May 18, 2005 Report Posted May 18, 2005 zasto? zasto se CMYK vrednosti Pantone boja razlikuju u Photoshopu i Illustratoru... dakle, izaberem neku boju iz palete Pantone Solid Coated i pogledam koja joj je vrednost u cmyk-u i istu stvar uradim u Photoshopu i razlikuju se vrednosti... Oh, why? :blink:
henrik Posted May 18, 2005 Report Posted May 18, 2005 Proveri da li su ti identična setovanja za color management u ta dva programa.
jasmanac Posted May 18, 2005 Report Posted May 18, 2005 A i proveri naziv teme jer ne stima sa kontekstom ;)
strah od palindroma Posted May 18, 2005 Author Report Posted May 18, 2005 ista setovanja... ima li jos ideja sta bi moglo biti?
henrik Posted May 18, 2005 Report Posted May 18, 2005 Pazi stvarno. Sad si me zaintrigirao, moram da nađem u čemu je stvar.
henrik Posted May 18, 2005 Report Posted May 18, 2005 A da li su ti kompatibilne verzije, u smislu AI10 i PS7 ili AI i PS CS?
headcutter Posted May 18, 2005 Report Posted May 18, 2005 A i proveri naziv teme jer ne stima sa kontekstom ;) mogu nesto i urednici da urade :P btw. ja dobijam isto... samo sto pre prebacivanja u PS (copy/paste) uvek stisnem na Color kartici "convert to proces"
henrik Posted May 18, 2005 Report Posted May 18, 2005 Sranje je što ovde u firmi imam samo AI10 i PS CS, pa ne mogu da proverim između 2 istovremene verzije.
henrik Posted May 18, 2005 Report Posted May 18, 2005 Biće da je ipak do verzija - neapdejtovane Pantone skale u slučaju starije verzije.
strah od palindroma Posted May 18, 2005 Author Report Posted May 18, 2005 iste su verzije... CS... a nije meni zbog copy/paste... vec sam primetio da generalno postoji razlika u samoj pantone paleti koja dlazi uz oba programa... a vrlo me zanima zasto... mislim, vise mi to smeta zbog moguceg problema koji hoce da nastane... recimo, uradim petobojni fajl u photoshopu, linkujem ga u illustrator fajl i on meni tu lepo prikaze sve te boje koje sam ja koristio, ali kada pogledas vrednosti u cmyk-u u illustratoru i photoshopu... razlikuju se... hoce to da zbuni stampare... imao sam takav slucaj da je covek pantone boju zamesao na osnovu cmyk vrednosti... tako sam zapravo i primetio problem...
henrik Posted May 18, 2005 Report Posted May 18, 2005 Ne znam, probaj ovde, mada mi je ovo nešto mnogo matoro, nisu valjda tada poslednji put apdejtovali...
henrik Posted May 18, 2005 Report Posted May 18, 2005 To je definitivno normalna stvar što se Adobea tiče, ionako final rendering radi aplikacija iz koje ide output. Bah :mellow:
strah od palindroma Posted May 18, 2005 Author Report Posted May 18, 2005 hrmpf... jasno... poput tuce crnaca u crnim odelima u sred tunela bez osvetljenja u noci bez mesecine... :D mkay, hvala puno, sada su neke stvari jasnije... 10x a bunch... :)
BoneHead Posted May 19, 2005 Report Posted May 19, 2005 Hmmm interesting, ali cek sad... nisam burlao po onom linku sto je dao Henrik, ali ove dve slike sto si dao nisu bas iste. Hocu da kazem da ti nisu ista podesavanja. U photoshopu ti je podesen dot gain od 15% za spot boje... ili to nema veze ? :huh: Stampar mesao spot boju po CMYK-u ? Svasta... :blink:
henrik Posted May 19, 2005 Report Posted May 19, 2005 U stvari, meni je to prvo palo na pamet, ali ne bi uopšte trebalo da ima veze sa color managementom. To je do Pantone definicija.
BT Posted May 19, 2005 Report Posted May 19, 2005 Evo ja sam se posavetovao sa kolegom koji je godinama radio u publikumu i on kaze da je taj problem "normalan". A evo shta rade u tim situacijama. Manje vishe, svaki ozbiljan klijent sa jasno definisanim grafichkim standardima ima svoje boje u pantonu i tachno date u procentima kada se shtampa iz CMYK-a. Tako da nema konvertovanja iz spota u proces. Imash pantone boju i imash CMYK boju. Ako ide iz spota, znachi uvlachish dcs 2 EPS u ilustrator, preimenuj taj spot kanal u PS-u u recimo zlato ili ta i ta plava, kada ga place-ujesh u ilustrator on ce ti napraviti novu spot boju (konkretnu tu koju si nazvao) i staviti je u swatch paletu. Pa onda tu boju koristi za dalji rad ako ti neshto iz vektora treba za peti prolaz na istom dokumentu. Znachi bitno je samo da se imena ne razlikuju. Njih recimo trojica rade na razlichitim fajlovima koji se svo pakuju na isti tabak kasnije i svako napravi neku svoju verziju zlata (na primer kod nekog ima vishe procenta ove ili one boje), ali je bitno da se kod svakog ta spot boja zove identichno. Kasnije kad se ta tri dokumenta spakuju na tabak u separaciji izlazi CMYK + taj JEDAN spot, zato jer je isto ime spota kod svakog bilo, iako su razlichiti procenti u toj spot boji kod svakog od njih trojice. Uf ovo je bilo bash konfuzno, ali nadam se da ti je jasno.
henrik Posted May 19, 2005 Report Posted May 19, 2005 Ne mora dcs, može i psd sa dodatnim spot kanalima, AI će ih sve pročitati kao posebne separacije. A u opštem slučaju važi da spotovi moraju da imaju ista imena prilikom prenošenja iz aplikacije u aplikaciju, pošto se i već postojeće boje označavaju različitim imenima. Mada to u ovom slučaju i nije toliko bitno, pošto će program iz koga se puštaju separacije očitati svoje vrednosti CMYK-a, a majstori spotove ionako ne mešaju po CMYK vrednostima, nego iz osnovnih Pantone boja i recimo mišvajza (transparantne bele). npr Pantone 365=3/4 pt Pantone Yellow (4.7), 1/4 pt Pantone process blue (1.6), 15 pts Pantone transparent white (93.7)
henrik Posted May 19, 2005 Report Posted May 19, 2005 Čovek je pitao zašto mu se razlikuju CMYK vrednosti u AI i PS kada pretvori spot to process, što bi značilo da u konkretnom slučaju ne namerava da pušta peti prolaz (jer da namerava, ne bi pretvarao u procesne, pretpostavljam). Što se tiče mešanja spot boja, majstori moraju da ih mešaju iz osnovnih spotova, pre svega zato što su te formule u svom ton kartama, drugo, zbog toga što po CMYK-u mogu da biraju vrednosti recimo iz AI ili PS, koje se razlikuju, treće, zato što ionako samo manji deo spotova može da se dobije iz CMYK-a. Ono što se dobije pretvaranjem u aplikacijama je samo približno.
strah od palindroma Posted May 19, 2005 Author Report Posted May 19, 2005 zapravo, ja sam pitao samo zato sto mi nije bilo jasno zasto postoji ta razlika... inace, na sajtu ciji je link ostavio Henrik sve lepo pise... znaci, postoji razlika u tome kako prikazuju sastav cmyk-a za pantone... illustrator prikazuje cmyk vrednosti pantone boje na osnovu tabela za solid to process, a photoshop pantone boje vidi kao Lab vrednosti i onda koristi jednostavniju racunicu da od te Lab boje da cmyk... drugim recima, treba verovati illustratorovom cmyk sastavu za pantone boje ili u photoshopu gledati koje vrednosti daje u solid to process paleti... eto... :)
henrik Posted May 19, 2005 Report Posted May 19, 2005 Super mozgalice zadaješ, svaka čast :) Čekamo sledeću.
Recommended Posts