weirdcop Posted December 13, 2006 Report Posted December 13, 2006 Eh to semplovanje... Ne znam kako stoje stvari sa semplovima iz filmova. Ja sam uradio jednu stvar i iskoristio jedan tonski zapis iz Zlog Poruchnika, sada treba da snimam spot za to. Sve ostalo je live odsvirano (klasika - el.bubanj kroz seqvencer, bass, synth i gitara), jedino taj sempl... Ali pesma ne bi bila kompletna bez gospodina Harvija Kajtela. Pa, bilo kako bilo, evo pesme pa dajte neki sud... (nije prosla kroz post produkciju zato je tako nekako oshtra) http://www.weirdcop.com/music/where_were_you.mp3
konstrict Posted December 13, 2006 Report Posted December 13, 2006 Secam se da je bilo dosta primera semplovanja filmova, a i ako dodje do pretnji, zavrsi se tako sto izvrnu sempl (puste unatraske), i to je onda kao ok. Samo sto se upropasti ugodjaj :)
syndrome Posted December 13, 2006 Report Posted December 13, 2006 dobih juce ovaj interesantan link All sound files are for educational use, research, criticism, or review for movie/home video purchase purposes.
Angel_of_Dark Posted December 13, 2006 Report Posted December 13, 2006 Ides na rizik sa semplovanjem iz filmova. Cisto sumnjam da ce neko da se buni zbog Zlog Porucnika koji ipak nije holywooski blockbuster, a i star je kao film - ovakvo semplovanje spada pod 'eticko' semplovanje, i mada je pozeljno traziti dozvolu unapred, moze da se prodje i bez toga, pogotovo u Srbiji gde su kontakti ove vrste previse komlikovani. Mozda ne bi bila losa ideja propustiti taj sempl kroz neki lo-fi efekat tako da zvuci kao da je sa radija (dobra praksa, jer u tom slucaju sempl dobija vise ulogu ambijentalnog zvuka). Mislim, u svim ovim slucajevima se ide na rizik dok god nemas pisanu dozvolu - neko moze da te tuzi. E sad, to ne znaci da neko ko te tuzi moze i da dobije spor - ali, problem je sto ako te tuze to znaci ili sporazum (u kome ces ti uvek da izgubis nesto, recimo da ti uzmu neke pare od zarade na autorskim pravima - sto je u Srbiji jako mala suma) ili da ces da se sporis i da pucas pare na advokate i eventualno dobijes spor - posto ipak semplovanje nije ilegalno i sve zavisi od toga kako sud proceni njegovo koristenje. U svakom slucaju, savet je da ako si vec koristio te semplove - lepo na omotu das kredite - sempl iz Zlog POrucnika, glas Harvija Kaitela. Stvarcica je ok, ali kako ti rece, malo previse ostra (prshti). Predlazem ti da ovo sredis pre masteringa, u mixu, malo spustis volume cinela, pojacas basove itd. ako je to moguce. Neznam koje si monitore koristio, ali mi nekako zvuci kao da su te 'lagali' dosta sto se tice niskih frekvencija. Takodje, bass gitara (koja je live, jel tako?) mi zvuci nekako 'mrtvo' i bez dinamike i groova, u drugom delu mislim da bi bilo mnogo bolje da su note koje svira dosta duze, da lepo nalegnu na tonove (ja sam primarno basista, pa jako puno paznje obracam na to ;) ). Samo napred i srecno!
weirdcop Posted December 14, 2006 Author Report Posted December 14, 2006 Pa, stvar je nastala pre skoro 2 godine, svaka kanal treba da se malo kompresuje kroz lampice, propusti kroz ekvilajzer i malo da se proshiri stereo baza, posebno kod bubnjeva koji su uglavnom ili mono ili skroz panoramski neadekvatno odradjeni. Tada, kada sam je pravio i nisam imao neke dobre VST plaginove (radjena je kompletno u Cubase-u). Sada vec moze svashta da se uradi... A shto se tiche sempla, mislim da si u pravu shto se tiche tipa filma, iako je za mene jedan od najoriginalnijih fimova ikada napravljenih...
syndrome Posted December 14, 2006 Report Posted December 14, 2006 (edited) ok je stvar, samo bih ja jos poradio na aranzmanu pre nego sto dodje do ovog vrhunca u poslednjoj trecini. nedostaje joj dinamika i mozda neka harmonska promena. doduse, nisam siguran za tu promenu, to je mozda i do zanra... tehnicki gledano, nivoi nisu sjajni i sve ima neki noise tamo gde ne treba da ga ima; da, hatovi su sprzeni; ali potpuno te razumem, ni ja nikada nisam radio na profi monitorima (jesam na tudjim u jednom periodu, ali bilo je to kratko), a ne mogu se pohvaliti ni semplovima bas. jbg, nema se uslova. u zadnje vreme se oslanjam uglavnom na sintije, ali idem ka tome da prosirim arsenal. anyway, rekao bih da ti u produkciji treba bolja stereo slika, neki spicey semplovi da oboje celu stvar, ozbiljan leveling kod udaraljki kao i ozbiljna kompresija. i da, jel si usnimavao nesto ovde? mislim, osim filma. [edit]ah, prevideo sam zadnji post. kad kazes kompletno u cubaseu, pretpostavljam da hoces da kazes da je sve vst.[/edit] Edited December 14, 2006 by syndrome
Element9 Posted December 15, 2006 Report Posted December 15, 2006 Sve ostalo je live odsvirano (klasika - el.bubanj kroz seqvencer, bass, synth i gitara), jedino taj sempl...
weirdcop Posted December 15, 2006 Author Report Posted December 15, 2006 ok je stvar, samo bih ja jos poradio na aranzmanu pre nego sto dodje do ovog vrhunca u poslednjoj trecini. nedostaje joj dinamika i mozda neka harmonska promena. doduse, nisam siguran za tu promenu, to je mozda i do zanra... [/edit] Pa stvar je u sustini minimalija - bass: 3 note synth: 2 note gitara: 1 nota, al kroz j*beno dobar wah i sa pitcherom al evo jedne moje stare stvari za one koji vole malo uvrnutije i aranzmanski zakukuljene stvari, sa dobrom bas linijom (tj. sa bass synth-om), nema semplova, samo aplauz na pocetku i kraju i naravno bubanj opet kroz sekvencer ali i malo nasnimavan... http://www.weirdcop.com/music/everything_is_wrong.mp3 A ja inache ne obracam puno paznje na produkciju, to mi je malo smorno, kad me ne mrzi odem kod drugara sa digitalnom miksetom, terratec-om i sa odlicnim studijskim zvucnicima, pa onda on cacka po kanalima, al onda moram da mu kupim pivo da pije, a onda se njegova zena ljuti na mene, tako da...
alex_adolf Posted December 15, 2006 Report Posted December 15, 2006 .... pa onda on cacka po kanalima, al onda moram da mu kupim pivo da pije, a onda se njegova zena ljuti na mene, tako da... hahahah BRAVO! :D To me podseca na mog drugara, a i dosta je takvih... :D :D :D
moonlight Posted December 19, 2006 Report Posted December 19, 2006 necu puno da komentarisem, ne razumem se u tematiku, ali meni ovo dobro zvuci ... cak sta vise, svidja mi se bas ostrina ... zvuci nekako demo (s`obzirom da slusam punk, to znaci da je dobro:))
syndrome Posted December 19, 2006 Report Posted December 19, 2006 Sve ostalo je live odsvirano (klasika - el.bubanj kroz seqvencer, bass, synth i gitara), jedino taj sempl...ah, tako mi i treba kad ne citam... dada, jasno
weirdcop Posted December 20, 2006 Author Report Posted December 20, 2006 necu puno da komentarisem, ne razumem se u tematiku, ali meni ovo dobro zvuci ... cak sta vise, svidja mi se bas ostrina ... zvuci nekako demo (s`obzirom da slusam punk, to znaci da je dobro:)) Pa i jeste pankerica... Ja privatno ni ne slusham techno...
Recommended Posts