bojanns85 Posted December 11, 2006 Report Posted December 11, 2006 Student sam grafickog inzenjerstva i dizajna i dobio sam temu za seminarski rad " Uticaj na otisak parametara transporta tabaka kroz masinu u ofset stampa". Da li neko zna nesto vise o toj temi, i koju literaturu bih mogao da koristim
henrik Posted December 11, 2006 Report Posted December 11, 2006 Student sam grafickog inzenjerstva i dizajna i dobio sam temu za seminarski rad " Uticaj na otisak parametara transporta tabaka kroz masinu u ofset stampa". Da li neko zna nesto vise o toj temi, i koju literaturu bih mogao da koristim Koja si godina studija? I da li si na faksu (tj. u okviru istog) imao dodira uživo sa štampom raznih tehnika? I još nešto me zanima - da li je to izvorni naziv teme, tj. da li ti je profesor saopštio baš tim redom reči u rečenici?
bojanns85 Posted December 11, 2006 Author Report Posted December 11, 2006 Koja si godina studija? I da li si na faksu (tj. u okviru istog) imao dodira uživo sa štampom raznih tehnika? I još nešto me zanima - da li je to izvorni naziv teme, tj. da li ti je profesor saopštio baš tim redom reči u rečenici? treca sam godina, a samo smo teoretski radili ofset stampu. To mi je tacan naziv teme Sorry sto nisam napomenuo. Sem Kiphana. da li postoji neka adresa na netu
henrik Posted December 11, 2006 Report Posted December 11, 2006 treca sam godina, a samo smo teoretski radili ofset stampu. To mi je tacan naziv teme Sorry sto nisam napomenuo. Sem Kiphana. da li postoji neka adresa na netu Izvini, trebalo mi je petnaestak sekundi da razaberem šta bi moglo da se zahteva u temi pod tim nazivom :D a čim sklopim pravilan red reči, izvetri mi iz mozga za 3 sekunde :) Pretpostavljam da bi trebalo da se zove "Uticaj parametara transporta tabaka kroz mašinu na otisak (u ofset štampi)". A što se tiče literature, to bi trebalo da se nalazi u oficijelnim udžbenicima za faks :)
bojanns85 Posted December 11, 2006 Author Report Posted December 11, 2006 Nema nista konkretno o tome u udzbenicima. Temu ni ja nisam shvatio, tj. ne znam o cemu treba tacno da pisem. Poslao sam profesoru mail, pa cemi valjda pojasniti malo :(
henrik Posted December 11, 2006 Report Posted December 11, 2006 Mislim, malo je bolesno tražiti tako nešto ako nema u udžbenicima, a ofset mašinu si video samo na slici, i to ugašenu. Parametri transporta tabaka, ma šta to značilo - grajfer (hvataljke) hvataju papir, imaš bočnu meru, imaš valjke koji prenose papir itd. To sve neposredno transportuje tabak kroz mašinu, a neposredno ili posredno utiče na otisak. Budući da nisam grafički tehnolog te ne baratam onim što se zvanično zove parametar transporta, suzdržaću se za dalje. Ali ima ovde jedan tehnolog, viče se MrBig, videće ovu temu pa će ti odgovoriti u sitna crevca.
konstrict Posted December 11, 2006 Report Posted December 11, 2006 Ofset masinu, i to ganz-neue cetvorobojnu, imas na faksu. Niko ti ne moze zabraniti da bacis pogled na nju dok radi, pa svrati nekad kod asistenata i pitaj ih da ti pojasne stvari dok gledas. U Kiphanu, poglavlje Printing Technologies With Permanent Printing Master imas odeljak Paper Travel pod brojem 2.1.2.1. Neces tu naci dovoljno materijala za seminarski, ali ces verovatno izvuci dovoljno informacija i kljucnih reci na osnovu kojih ces moci da izgooglas nesto.
henrik Posted December 11, 2006 Report Posted December 11, 2006 Zaboravio sam da je tu i Konstrict :) Kamo oni tutoriali?
konstrict Posted December 11, 2006 Report Posted December 11, 2006 Nisam ja jos uvek taj kalibar. :D Tutorijali? Mislis, osnove stamparskih tehnika? Hajde, videcu sa Gosn Vel'kim da se sinhronizujem, mozda ja nesto da napisem a on da revidira i dopuni; mada, bicu narednih dana dosta kilav sa vremenom, pa ne smem da odredjujem rok unapred. Ali nisi ni ti odradio jednu stvar, da onaj moj prvi uopsteni tekst iskopas iz podforuma za sugestije i strpas u DTP. OK, necu sad vise da decku zagadjujem temu - dogovoricemo se ovih dana sta i kako. ;)
bojanns85 Posted December 11, 2006 Author Report Posted December 11, 2006 Video sam KBA masinu, i otprilike znam uz pomoc teorije sta i kako izgleda, ali nemam dovoljno materijala za seminarski i ne znam gde bih pronasao odgovarajucu literaturu. Henrik i Konstrict, hvala sto ste razmotrili moju temu. Sad makar imam neke osnove da zapocnem rad, a valjda cu naci i jos neku dodatnu literaturu i jos nekih slika pa da sklopim to da lici na nesto. Javi te ako jos nesto saznate
MrBig Posted December 12, 2006 Report Posted December 12, 2006 Mislim, malo je bolesno tražiti tako nešto ako nema u udžbenicima, a ofset mašinu si video samo na slici, i to ugašenu. Takve bolesne teme su suština mučenja mladih studenata, u nadi da će, ako ikada budu imali prilike da je vide uživo, prepoznati ofset mašinu... :lol: Ali ima ovde jedan tehnolog, viče se MrBig, videće ovu temu pa će ti odgovoriti u sitna crevca. Video MrBig, pregledaće literaturu, pa će se javiti... Nisam ja jos uvek taj kalibar. :D Samo polako, bićeš... ;) Hajde, videcu sa Gosn Vel'kim da se sinhronizujem, mozda ja nesto da napisem a on da revidira i dopuni... Vidi, molim te, sa Gosn Vel'kim nakon Nove Godine, obzirom da je sada kraj godine za nas bizmismene, pa imamo gomilu obaveza. U JAN '07 sve može, pa ćemo se družiti... :)
konstrict Posted December 12, 2006 Report Posted December 12, 2006 Ne zurim previse ja sto se "kalibracije" tice, samo kazem... :D OK, JANuar ce i biti, nije da i meni ne odgovara, iako nisam bizMismen. Poz!
Recommended Posts