Jump to content

Drzavni ispit za arhitekte

Tam

Recommended Posts

Odes u Drustvo arhitekti BGD-a, u Kneza Milosa, pored Tuckwood-a i sve ti lepo objasne!

Ok, al kad nisi iz Bga, onda je lakse naci te prijave/formulare/ostalo negde na netu...mozda...? Hajd' ako neko zna nek' napise.Tnx!

Čini mi se da ima 3 ili 4 roka godišnje, a to ćeš sigurno naći na sajtu. Prijava je 3 meseca pre roka.

Treba ti:

1. formular za prijavljivanje (dobiješ ga u Savezu arhitekata),

2. izvod iz matične knjige rođenih i

3. potvrda iz firme da imaš isqstva rada od 2 godine kao saradnik-projektant na glavnim arhitektonsko-građevniskim projektima.

Pre polaganja pišeš rad o projektu na kome ćeš polagati držvani. Taj rad im predaješ na uvid pre ispita.

Polaže se iz dva dela:

1. pravni deo

2. stručni deo

Jedno mesec dana pre ispita, oni organizuju jednodnevno predavanje od nekih 5 sati šta će biti na ispitu. To se plaća, ali je dobro jer tip koji ispituje pravni deo izdiktira 20 pitanja koja će doći u obzir i zaista samo to i pita.

Iz stručnog dela predaju sve ono što uglavnom znaš.

Bitno je da budeš svestan da te neće pitati ništa što nije u vezi sa projektom koji braniš. Tako da ukoliko braniš stambenu kuću neće ti pitati za standarde za lifotve itd.

Moja preporuka ti je da uzmeš što manji i jednostavniji objekat ukoliko si u mogućnosti da biraš.

Pravni deo mora da se baš nabifla i čovek traži pravničq terminologiju. Tako da to sedneš jedno nedelju dana i lepo spremiš. Izvlačiš 3 pitanja na ispitu, pišeš koncept i posle odgovaraš.

Za stručni deo ti je bitan zakon o izgradnji i standardi i normativi. I naravno sve ono što si naučio na faxu iz konstrukcija, ono što se podrazumeva da znaš...

Nadam se da sam pomogla, pa sa srećom!

Ako sam nešto preskočila, slobodno pitaj!

:)

p.s. cena prava sitnica, sad su neke moje kolege polagale u novembru - 12.500 din.

Hvala puno na iscrpnim informacijama! Nesto sam cula da postoji ogranicenje u kvadraturi objekta koji se "brani", navodno 500m2 minimalno...hmm...

u svakom slucaju ostaje da zovem i pitam...Pozz!

I 2. put. :)

Ja sam polagala na kući od 300m2, tako da to nije istina. ;)

Slazem se sa svim gore, mada bih savetovao da ovo

Bitno je da budeš svestan da te neće pitati ništa što nije u vezi sa projektom koji braniš. Tako da ukoliko braniš stambenu kuću neće ti pitati za standarde za lifotve itd.

ipak uzmes sa dozom rezerve i malo prelistas i te liftove. Moja prica o projektu (objekta od 1000m") zavrsila se tako sto je ispitivac prelistao ovlas projekat, zadrzao se 30tak sekundi na preseku, pitao me nesto oko spustenog plafona i ciste visine poslovnog prostora, i potom zatvorio projekat i sasuo jedno 12tak pitanja koja nemaju mnogo veze sa objektom - (npr.visina ograde na balkonima stambenih zgrada-moja zgrada poslovna i nema balkona!) So, znas sta ti je ciniti...

U pa to su sve pravo za*ebana pitanja. Jesu i ostala pitanja tako teska (visine ograde i poslovnog prostora) ?

To je strasno.

A tek liftovi! Uzas!

Ma nisu teška pitanja. To za visinu ograde bre znaš iz konstrukcija. Samo lepo prelistaš sve pre ispita da se podsetiš (a imaš 3 meseca od prijave do ispita). Pitaju koja je visina balkonske ograde i na kom spratu se ona menja i za koliko cm raste sa svakim sledećim spratom.

Ovo za spratnu visinu isto znaš. Sprat poslovnog objekta u prizemlju i na spratu. Zatim, ono svetla, čista, spratna visina... kako se kotira...

Ukoliko npr. braniš na školi, pitaće te npr. širinu stepenišnog kraka, ili na koju stranu se otvaraju vrata od učionica... onda ugao upada svetlosti i orijentaciju...

Pitaju mere za prozore: svetla, modularna i zidarska širina i njihove dimenzije...

Ne mogu sad svega da se setim... šta situacija treba da sadrži (obično ljudi zaborave br. katastarske parcele i br. susedne parcele), u čemu je razlika između osnove i preseka...

Prvo što te pitaju (bar su mene): šta po mom mišljenju nije dobro urađeno na projektu i kako bi trebalo da bude. I da sam ja autor šta bih promenila. I pošto je bila kuća u pitanju, čovek me je pitao tipove drvenih krovnih konstrukcija i njihove delove. Eto.

:)

U pa to su sve pravo za*ebana pitanja. Jesu i ostala pitanja tako teska (visine ograde i poslovnog prostora) ?

To je strasno.

A tek liftovi! Uzas!

Izvini strucnjak, gde sam ja to spomenuo tezinu pitanja?

Samo sam hteo da kazem coveku da se ne usredsredi samo na ono sto je u njegovom projektu, vec i nesto sire od toga.

• 1 month later...

To je strasno.

A tek liftovi! Uzas!

Strasno je to sto su nekima to zaista teska pitanja...

Vidjala sam debile koji su imali spratnu visinu 1,5 m.....

I jos dobijali 9-ke za takve projekte...... ( na sinteznom).....

Bruka...

• 5 years later...