Jump to content

Photoshop - fotografski trikovi

DamirK

Recommended Posts

Nisam imao ovakav problem, ali probaj da pobrises sve iz foldera:

c:\Documents and Settings\ovde ide tvoj user\Application Data\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Adobe Photoshop CS3 Settings\

hehe anactor:)) a jeli:PP

ma ne nisam znala dal smijem il ne:)

sasvim je ok da pisem normalno:)

nekak uvijek volim to sve slozit da bude cudno i tak

al nema veze

:D

a uglavnom gizmo.. ni to:(

ne shvacam u cemu je problem

a nemogu obradit niti jednu sliku niti ista napraviti jer je sva neka ruzna slika:S

• Replies 203
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

Evo malo o teskim selekcijama, tj. maskama, tj. Extract filteru.

Filter > Extract je, inicijalno, odlicno koncipirana komanda koja se, iz meni nepoznatih razloga, nije razvila do kraja... :(

Iako ima odlicne alate i vrlo sofisticiran pristup, rezultat koji daje je VRLO problematican kad je u pitanju kosa, krzno zivotinja i sl. teski slucajevi...

Mozete sami da uzmete neku sliku modela gde je kosa leprsava ili kovrdzava, pa da isprobate ovaj filter. Osnovni problem je sto cete u rezultujucoj slici naci "rupe" tamo gde ne treba, tj. PS ce maskirati delove kose koji apsolutno ne bi trebalo da budu maskirani... Ulazice cak i duboko u kosu i maskirati odredjene delove, tako da cete tu imati rupe... Uzasno kompromitujuci rezultat za jedan dobro osmisljen alat...

U vecini slucajeva, resenje je, na srecu, potpuno neocekivano i, skoro da bih rekao banalno... Potrebno je samo duplirati lejer koji ste dobili. Rezultat je zapanjujuc. :) A ako i dalje ima providnih delova onda duplirati jos jednom.

Razlog: Na srecu, Export delove slike gde situacija nije "potpuno jasna" ne maskira potpuno nego samo delimicno. Zbog toga pri svakom dupliranju postaju sve vidljiviji.

Mada ova tehnika ima ozbiljna ogranicenja, dupliranjem lejera postaje vrlo lako i veoma dobro resenje ako se model nalazi na jednobojnoj (svetloj) podlozi. Na srecu dosta studijskih fotografija su bas takve. :)

Ovo je najjednostavnija od tehnika koja se primenjuje za teske selekcije, tj. maske.

Pozdrav.

^ Mene je ova slika propisno namučila, i nisam dobio zadovoljavajući rezultat - nijednom.

Onda sam odustao.

U prilogu je 100% krop, pa me interesuje da li možeš, jovbranko, da dobiješ nešto, za šta ćeš reći - Nije loše ispalo.

375fg9.th.jpg

• 2 weeks later...

Možda će još nekome biti zanimljivo:

Napraviš Alfa kanal (poslužiće i duplikat bilo kog kanala, mada je najbolji Alfa), selektuješ samo njega, u Levelsima odrediš black point (one tri pipete u Levels dialog box-u) na pikselu koji je malo tamniji od većine dlaka (ili postaviš white point, ako su dlake tamnije od pozadine). Onda Burn alatom (ili Dodge, ako je pozadina bela) potamnjuješ tamne delove (posvetljuješ svetle). Kada si zadovoljan maskom, ctrl+klick na thumbnail Alfa kanala (dobiješ selekciju), pa pređeš na lejere. Napraviš novi (prazan) lejer i obojiš ga u crno ili belo, po želji (prvo invertuješ selekciju, ako treba).

Delove gde je perje malo tamnije od pozadine sam u novom Alfa kanalu oterao u crno i tako napravio novu selekciju.

• 4 weeks later...

kako da uklonite sa slike predmet koji vam bode oko?

1. 06ec5.jpg

2. 07gt9.jpg

3. 01sk7.jpg

prvo koristim patch tool da selektujem objekat

4. 02sh3.jpg

sa rectangular marquee tool (select tool) pomerim na najbliži i najsličniji onome što ću da patch-ujem.

5. 03ya7.jpg

nakon toga, uzimam ponovo patch tool i prenesem na objekat koji želim da nestane sa slike

6. 04gj9.jpg

7. 05kr3.jpg

:)

SVAKA CAST ZA TEMU!!! nisam stigao da je procitam celu, ali cu to sigurno uraditi! bash puno korisnih stvari!!!

pozd!

MOLIM MODERATORA DA OBRISE PORUKU, DA NE BI OPTERECIVALA TEMU... cestitke ostaju, ali mislim da je bolje da se tema ne zagadjuje istim!

@ bamby

Izvini, odavno nisam zalazio u ovu temu, tek sad. Vidim da je UnderDog prilicno dobro uradio frajstand. Postupak koji je opisao je, u principu, dobar i uglavnom se slazem sa recenim, mada ima nekih nedorecenosti, ali je to problem objasniti ovako u post-u... Uglavnom, nije lose, sasvim dobro izgleda. :)

Sto se tice Jaguarovog saveta samo par napomena:

a) Nisam siguran zasto uopste koristis Rectangular Marquee, kada i sam Patch moze da pomera selekciju. Znaci, kada selektujes objekat nemoj menjati alat, nego slobodno Patch-om pomeri selekciju. Tako je jednostavnije i direktnije.

Ako iz nekog razloga to nece da radi, pogledaj na OPTIONS paleti cetiri moda crtanja selekcije. Treba da bude ukljucen NEW SELECTION. Ako je ukljucen bilo koji od ostala tri, imaces problem da je pomeris. ;)

b ) Nesto malo uopsteno o Patch alatu...

Patch alat u sebi objedinjuje 2 alata: obican LASSO i HEALING BRUSH. Koristi se isto kao i obican Lasso za selekciju (samo da vas podsetim i da probate i ALT :) ) a algoritam za "popravljanje" slike je isti kao kod Healing Brush-a. To znaci da ga NE UPOTREBLJAVATE ako je objekat blizu jasnih ivica objekata jer ce samo da zamaze ivicu. Ova dva primera su idealna za ovaj algoritam jer nigde nema takvih ivca, samo meki prelazi izmedju boja, tj. gradijenti.

Pozdrav.

P.S. Slobodno mi skrenite paznju na pitanje pp-om ili e-mailom ako su pitanja upucena konkretno meni. Glupo je da cekate kao bamby sada, kome se jos jednom izvinjavam.

Sto se tice Jaguarovog saveta samo par napomena:

a) Nisam siguran zasto uopste koristis Rectangular Marquee, kada i sam Patch moze da pomera selekciju. Znaci, kada selektujes objekat nemoj menjati alat, nego slobodno Patch-om pomeri selekciju. Tako je jednostavnije i direktnije.

Ako iz nekog razloga to nece da radi, pogledaj na OPTIONS paleti cetiri moda crtanja selekcije. Treba da bude ukljucen NEW SELECTION. Ako je ukljucen bilo koji od ostala tri, imaces problem da je pomeris. ;)

hej! :) to kod mene neće da radi? :( zašto? po default-u mi stoji new selection, ali ne reaguje. kada pomeram patch -pomera se i objekat koji sam selektovao????

• 3 weeks later...

Oprosti mi (Katrin), ali ne može li se ovo uraditi samo korigujući WB i gaseći malo žutu? :) Pa mislim da bi čak i ocrnjeni Auto Levels u PS-u doneo isti rezultat :)

Oprosti mi (Katrin), probao sam sad malo da ugasim žutu i smanjim joj lightnes, a onda podignem levelse zbog svetla i dobijem sve baš ko u poslednjoj fotki na ovom sajtu, ali mi se slabo vidi žuta linija na patosu..jer sam je, jelte, ugasio :)

Ništa, ne slikajte žute linije :)

Fala za akciju.

• 2 weeks later...

Da li zna neko brzi trik za skidanje prašine sa gitare. Nemam čistu površinu za kloniranje, tj. imam neke male površinice, ali klonirajući njih dobijam mat gitaru a ne sjajnu. (Ne mogu opet da pozajmljujem gitaru, tako da brzi trik krpom za prašinu otpada).

gitaraqn5.jpg