sira Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Za PS CS2 File-automate-photomerge Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Rekli su ti gde se nalazi photomerge, no savet: u buducem CS3 paketu, sudeci po beta verziji koja je na trzistu, ovo ce biti zaista odlicno poboljsanje u odnosu na CS2. Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gremlin Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Photomerge u CS3 demo verziji je odličan... znatno bolji nego u CS2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LtVonDjape Posted January 17, 2007 Report Share Posted January 17, 2007 Dali bi neko od ovdeprisutnih PS strucnjaka bio voljan da mi objasni automatsko ili manuelno pravljenje(spajanje) panorame od nekoliko fotografija? Sta je bolja solucija? Najbolja je kombinacija automatske i manualne tehnike Uz pomoc photomerge opcije u CS-u ili CS2 automatski ubacis slike za panoramu a onda ih manualno doterujes dok ne budes zadovoljan U principu iz mog iskustva najvaznije je da ne zabrljas dok fotkas elemente za panoramu, ako to odradis kako treba onda ce ti photoshop sam, bez nekog preteranog doterivanja posle, odraditi posao Link to comment Share on other sites More sharing options...
guja Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 <_< Uzasno me nervira sto PS turi u cosak ivicu fotografije, tako da vrlo cesto ne mogu da je dovatim. Jel moze nekako da se panuje radna povrsina da cosak dokumenta dodje na sredinu ekrana, da ne moram da iskljucujem menije svaki cas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chegevara Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 taster F + shut u jajca, drugacije ne znam da moze Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus&machina Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 Uzasno me nervira sto PS turi u cosak ivicu fotografije, tako da vrlo cesto ne mogu da je dovatim. Jel moze nekako da se panuje radna povrsina da cosak dokumenta dodje na sredinu ekrana, da ne moram da iskljucujem menije svaki cas. Za novije verzije važi Čegevarin „šut”, poznatiji kao Full Screen Mode. U starijim verzijama pretvori osnovnu sliku u lejer i proširi Canvas radi malo većeg komfora u radu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
guja Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 ne bre, sut ja vas u mosnice vise puta martnkama :lol: dal` stvarno mislite da sam pitao takvu glupost? pa bre kad stisnes spejs pa radis paning , mozes samo da dovuces deo uvecane slike dok se cosak slike ne poklopi sa coskom ekrana. Pitanje je kako dalje raditi paning? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chegevara Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 pa prvo shut u jajca sa F, a kad si u full skrin modu, onda mozes sa space da panujes sve do zemuna. al nekako mislim da se opet nismo razumjeli :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
guja Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 E do jajca :)radi izvinjavam se do juce sam koristio CS u kome se ne secam da to radi. CS2 je popravio stvar. OT: Ponovili smo se sa dva komada Dual Core2 procesora i jos po giga rama na 800 i besnim WD hardovima. Au lave al leti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chegevara Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 Koristim CS i sigurno da to radi i tamo, jer ja sam stalno u F-jajce modu :) Cesitam prinovu :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
guja Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 Nista ... aj me sutni jos jednom pliz. :lol: dal` stvarno mislite da sam pitao takvu glupost? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 ^^ Ako se dobro secam, u CS-u radi samo u punom FULL SCREEN modu, a u CS2 u obadva. Cisto da znate... Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LtVonDjape Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 da li je neko probao CS3 u stvari najvise zanima me kako bridge radi, da li ima nekih poboljsanja pre svega u brzini u odnosu na prethodnu verziju? ide li uopste nova verzija bridge-a sa CS3? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 ^ Poboljsan je, a sto se brzine tice, ceo CS3 ce, izgleda, biti bolje optimizovan. :) Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
degen Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 Interesuje me kako mogu da neki tekst ili bilo sta drugo prebacim da bude jednobojno, na primer crveno? Imam na primer sarena sloba, prvo je ovako, drugo je ovako, a ja hocu da sve to obojim u isto a da nekoristim kanticu sa bojom pa da rucno to radim. P.S. PS CS2 P.P.S. Kako da mi pozadina na nekoj slici bude tackasta, kao da je obojena, ali nije, nego je tackasta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamirK Posted February 2, 2007 Author Report Share Posted February 2, 2007 Ovo nije podforum koji trazis.. ovde se diskutuje oko PS za fotografe, odnosno obradi slika, i stvarcicama koje koriste fotografima. U podforumu Rasterska grafika verujem da ces dobiti odgovor. Ali ovako na brzaka... ako ti je tekst kao font onda je to lako, selektujes odredjeno slovo i kliknes na foreground boju (izvinjavam se, slabo pamtim nazive, mozda gresim). Ako nije, ako je samo slika, skenirano, odnosno rasterizovan font onda moras da ga selektujes pa CTRL + H.. stisnes opciju colorise (moze i bez nje) i mrdas slidere levo desno. Trebao bi da pregledam temu i izdvojim nove "tips", a purple da pobrise OT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
degen Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 Niste me dobro razumeli. Evo slike u prilogu poruke. Na primer takva mi je cela slika! I sada hocu umesto ove crne (sive) da to bude u crvenoj. Kako to odraditi a da se ne boji rucno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamirK Posted February 2, 2007 Author Report Share Posted February 2, 2007 Pa objasnio sam ja tebi... predpostavljam da ovo nije font selektuj sve sto je belo.. i onda select>invert i odradis ono CTRL + H ili plus U... da promenis saturaciju hue itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamirK Posted February 18, 2007 Author Report Share Posted February 18, 2007 Evo par saveta od druga clana "jovbranko" u vezi konverzije u Crno Belo Ovo je uvek bio kompleksan problem, pa i ja da kazem ponesto... :) 1. Grayscale je NAJGORI nacin jer nema vracanja sem Undo. Nepovratno unistava informacije o boji. Al' nekad zna fino da odradi posao, pa OK. Inace, vise preporucujem ostale nacine koje cu navesti, na cijem kraju uvek ide Mode > Grayscale da bi slika stvarno bila to... 2. Image > Adjustments > Desaturate Ovo radi isto sto i kada se u Image > Adjustments > Hue/Saturation klizac Saturation povuce skroz u levo. Desaturate je samo precica za ovo, da ne bi morali da ulazite u Hue/Saturation prozor... Po meni za nijansu bolja od Grayscale, ali to ipak zavisi od slucaja do slucaja... Nekad i Grayscale zna da iznenadi. ;) 3. Channel Mixer Naravno, najmocniji nacin za pretvaranje u c/b od jednostavnih nacina. Naravno, prvo ukljuci opciju Monochrome u donjem levom uglu. Vrlo, vrlo dobre rezultate daje, ali je potrebno malo zezanja sa klizacima. :) VAZNO: Ako ne zelis da neki tonovi budu odseceni, vodi racuna da zbir vrednosti za kanale bude 100! Cim ode preko, nesto si unistio od originalnih informacija... 4. Duoton, Triton, itd. Ovo je izuzetno dobar nacin, pod uslovom da se pomucis malo sa grafikom funkcije raspodele tonova... Nema mnogo filozofije, izaberes par tonova sive, sem crne i bele koju vec imas i odredjujes koliko ce biti zastupljeni na slici. Vrlo, vrlo dobri rezultati se dobijaju. Mada, moram da kazem da se u praksi srazmerno retko koristi ovaj nacin. Obicno se koristi za dobijanje sepie i sl. 5. Evo vrlo prost nacin koji zna da da dobre rezultate: a) Napravi novi layer iznad Background-a b ) Oboji ga u crno c) negov Mod prebaci u COLOR d) fletuj sliku i idi na Image > Adjustments > Graysale 6. Kad smo vec kod lejera evo jos jedan predlog ali nije bas za pocetnike... a) Slicno kao u 5. napravi novi layer, oboj ga u crno i mod prebaci u COLOR b ) Napravi jos jedan novi HUE/SATURATION ADJUSMENTS layer koji je izmedju crnog layer-a i backgrounda c) U gornjem delu prozora biras boju koju hoces da menjas i tu pise MASTER. Klikni na tu listu, izaberi neku od boja i donji klizac LIGHTNESS pomeraj levo/desno. Ovime na slici odredjujes koliko ce ta boja biti prikazana svetlom u konacnoj c/b slici d) Ovo pod c) ponavljaj i za ostale boje iz spektra dok ne dobijes kontrast koji ti se svidja. CAKA: u donjem delu prozora je spektar boja. Kad uradite korak c) pogledajte na tu skalu. Pojavili su se klizaci kojima odredjujete koliko sirok spektar boja ce biti zahvacen vasim promenama parametara. Igrajte se malo. ;) e) naravno, na kraju kad dobijes zadovoljavajuci rezultat, fletuj sliku i idi u IMAGE > MODE > GRAYSCALE Pozdrav. Treba pobrisati ovaj O/T, a ja cu ovih dana da pregledam pa sve staim u prvi post. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted February 19, 2007 Report Share Posted February 19, 2007 CeDo, nadam se da ne zameras, evo samo da dodam jos nesto sto sam zaboravio malopre vezano za c/b fotke... Probajte da preko e-mule, torrenta... dodjete do diska BE A BLACK&WHITE PHOTOSHOP EXPERT. Radi se o specijalnom izdanju britanskog casopisa DIGITAL PHOTO. Evo kako izgleda naslovna CD-a: http://i11.photobucket.com/albums/a172/LastRider/UPLOAD.png http://i11.photobucket.com/albums/a172/Las...er/UPLOAD-1.png Trebalo bi da vam bas bude od koristi. ;) Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
-=: soNic :=- Posted February 19, 2007 Report Share Posted February 19, 2007 Evo par saveta od druga clana "jovbranko" u vezi konverzije u Crno Belo Treba pobrisati ovaj O/T, a ja cu ovih dana da pregledam pa sve staim u prvi post. moram izneti neslaganje sa jovbrankom oko tacke 2 i upotrebe desaturate, po meni los nacin za bilo kakvu konverziju u c/b.. pa kaze(m) --- Po meni je upravo obrnuto.. s tim da desaturate nikad ne iznenadi.. desaturate uzima u obzir samo osvetljenost piksela ali ne i to koliko nam se neke boje cine svetlijima a neke tamnijima.. Licno nikad ne koristim desaturate za prebacivanje u BW zbog razlike u algoritmu u odnosu na grayscale. A zashto je grayscale bolji.. pa evo samo jedan primer: u sredini je bitmapa u boji.. levo je prebacena u cb -desaturate, a desno je prebacivanjem u grayscale.. http://www.inkjetart.com/tips/grayscale/index.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted February 19, 2007 Report Share Posted February 19, 2007 ^ Sonic, sad sam pogledao link i mogu da kazem da je odlican. Covek je vrlo lepo objasnio razliku izmedju ova dva algoritma. Takodje, primeri koje je dao su ekstremni (kao i ova slika koju si postovao) iz prostog razloga sto je takvu kompoziciju i kolorit u prirodi gotovo nemoguce naci... A i ja, i autor teksta smo govorili najuopstenije moguce, tako da razlike u nasem gledistu, zaista, nema. Ja se apsolutno slazem sa onim sto je napisano u clanku. Mada... generalno, Grayscale i Desaturate su dva ubedljivo najgora nacina pretvaranja kolor slike u crno/belu. Zasto? Zato sto, prakticno, nemate nikakvog ucesca u tom procesu... Samo kliknete i to je to, a PS sta uradi uradi... Pomenuo sam ova dva nacina jer ih je jednostavno nemoguce zaobici ako se prica o ovoj temi, ali, kao sto vec rekoh, preporucujem ostale nacine koji su daleko bolji, prosto zato sto mozete makar koliko toliko sami da odlucujete o kontrastu i tonu sivih boja... Grayscale i Desaturate, bi trebalo zaobici ako vam je cilj da dobijete kvalitetne rezultate. Zato mislim da je potpuno suvisno raspravljati o njima, bolje istrazujte nacine koji vam daju vise kontrole. Tacnije, trazite nacin koji vam daju sto vecu slobodu. I pretvaranje kolor fotografije u crno/belu je kreativan proces, bar bi trebalo da bude... A tu je vrlo bitna sloboda. Mada, opet kazem, ovi nacini nekad znaju da iznenade, tako nije lose na pocetku pokusati sa njima cisto zbog toga sto se rezultat dobija na jedan klik, znaci, ne boli. :) Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
-=: soNic :=- Posted February 19, 2007 Report Share Posted February 19, 2007 ^^ ok, samo moja poenta je bila da je 1 klik na grayscale mnogo bolje nego 1 klik na desaturate.. (as seen above) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted February 19, 2007 Report Share Posted February 19, 2007 ^ Zao mi je ali sa ovim ne mogu da se slozim... Kod stvarnih fotki (znaci ne jednostavnih crteza), nema govora o "mnogo boljem". Razlike izmedju ova dva su, uglavnom, male, a ponekad cak jedva primetne. To mozete da vidite i na fotkama u gorepomenutom clanku. A ponekad i desaturate zna da da bolji rezultat. Zavisi od konkretne fotke. Jednostavno, govorim iz iskustva... Zato nije lose probati oba, posto su stvarno tu na jedan klik. Ali, kao sto rekoh, bolje se bavite drugim nacinima, a i, cini mi se, da je ovo offtopic, tako da CeDo, slobodno brisi ono sto smatras da treba. Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts