Jump to content

Photoshop - fotografski trikovi


Recommended Posts

TIPS & TRICKS

 

1. Ako vam se pokazuje "+" umesto kruzica:

Ne gasite Photoshop! Dovoljno je da kliknete Caps Lock.

"+" se zove precizni kursor. Koji kursor ce da se prikaze, lako se menja u Edit > Preferences > Display & Cursors. U Photoshop-u CS2 je uveden Full Size Brush Tip koji prikazuje pravu sirinu traga cetkice i onda kada su ivice meke.

 

2. TIP: Izoštravanje koje ne stvara halo u kanalima boja:

Kliknite na Image > Mode i odaberite Lab Color. Pređite u Channels i izaberite Lightness kanal. Sada u ovom kanalu primenite surovi Unsharp Mask - radius izmedju 2,2 i 2,8 a klizač Amounta može da ide daleko iznad 100%. Vratite se u RGB Mode i to je to. Izoštrili ste samo osvetljenost, a boje niste dirali i stvarali nepotreban šum.

 

3. a] Spajanje izabranog layera sa sledećim:

CTRL + E

 

3. b] Spajanje svih vidljivih layera:

CTRL + Shift + E

 

3. c] Spajanje svih vidljivih layer-a u nov zaseban layer (nevidljivi layeri ostaju netaknuti):

CTRL + ALT + Shift + E

 

4. TIP: Patch tool (nalazi se pod Spot Healing Brush alatkom):

Npr. imao sam fen sa raznim sitnim tekstom, refleksijama i oblicima. Uzeo sam Patch Tool, selektovao to sto mi smeta i tu selekciju povukao nize gde je fen sav crn i bez icega da smeta. Patch Tool je sve lepo ukomponovao, i odradio ono za sta bi mi trebalo 5 minuta da odradim sa Spot Healing Brush alatkom. Patch tool u sebi objedinjuje alat za selekciju (vece povrsine) i Healing Brush. Ali vaze ista ogranicenja kao i za Healing Brush, a to znaci da ga ne treba koristiti ako u blizini ima nekakva ivica sa ostrim kontrastom. Tada ce "zamazati" tu ivicu.

 

5. Selektovanje highlight-a:

Sa onom vijugavom crticom iznad Tab-a se mogu selektovati highlights.

CTRL - ALT + Shift + ~

 

6. Skrolovanje kroz otvorene dokumente:

CTRL + Tab

Ovako mozete da "skrolujete" kroz otvorene dokumente, tj. jedan za drugim postaju aktivni.

 

7. Menjane screen modova:

F

Zgodno za obradjivanje ivica fotografije.

 

8. Veci broj Undo koraka:

CTRL + Alt + Z

Undo je po default-u podesen na 20 koraka. To se menja u Edit > Preferences > General > History States. Medjutim, povecavajte broj Undo-a samo ako imate vise od 512 Mb RAM-a.

 

9. Povecavanje/smanjivanje alatke:

Povecanje [, smanjivanje ] alatke

 

10. Hardness alatke:

Važi za svaku alatku koja se koristi u formi četke.

Shift + [ smanjuje, a Shift + ] povećava tvrdoću (Hardness) alatke.

 

11. TIP: Kako srediti Levele?

Najbolji nacin za bilo sta od ovih Image Adjustments-a je da se rade preko Adjustment layer-a (crno/beli kruzic na dnu palete Layers).

Kao background stavite fotku, onda sa tim crno/belim kruzicem dodajete Ajdustment layers (recimo Levels, Hue/Saturation) i u svakom trenutku mozete ponovo da promenite recimo Levels (nakon sredjivanja Hue-a), ako ste zeznuli.

Jos jedna prednost Adjustment layer-a je sto svaki ima masku, znaci efekat Levels ili Curves mozete da ublazite maskirajuci deo Adjustment-a, tj. da primenite Levels skoro na svaki deo fotke. Maska se pojavljuje u paleti Channels kada izaberete odgovarajuci Adjustment layer (vidi sliku):

 

exemplarkl9.jpg

 

Takodje, obratite paznju na to da layer koji sredjuje Levels ima blending mode "Luminosity" (promenite da bude), a to je zato da Leveli ne bi dirali saturaciju, tj. da saturacija boja ostane ista (kasnije je lepo meraklijski sredite sa layerom Hue/Saturation). Inace, grubom upotrebom Levela mozete debelo da zeznete saturaciju boja... BEZ blending "Luminosity".

 

12. TIP: Kako srediti Levele?

Kada vam se otvori dijalog za Levels, drzite pritisnutim taster Alt, povucite neki od slajdera (desni ili levi) za highlights odnosno shadows, i umesto vase fotke u sredini prikazace vam se (recimo za highlights) otprilike koji deo fotke pocinje da gori (bela boja) ili mu se priblizava (crvenkasta) itd. Jako jako zgodno... kad intervenisete sa Levels uvek mozete da vidite dokle mozete da idete, i sto je bitnije - koji deo fotke ce da pregori.

 

13. Precice:

Click za sve precice:

 

ps_shorcuts.gif

 

14. TIP: Clipping Path:

Izolujte objekat i kad imate selekciju, udjite u Paths paletu (pored Channels palete) i kliknite na donju ikonicu - 4. sa leva (kao neki krug s krilcima sa strane). Zatim udjite u opcije Path palete (ona strelica gore desno) i snimite selekciju sa Save Path, dajte joj ime (recimo "selekcija") i onda kliknite na opciju Clipping Path i zadajte Flatness = 0 ili 0,2 i to je to... Snimite .jpg, a u opis ubacite "isolated" ili "clipping path included" u nastavku imena slike.

 

15. Menjanje boje pozadine u CS-u:

Izaberite boju koju zelite da stavite kao pozadinu. Neka ona bude foreground boja u toolbox-u. Izaberite Paint Bucket alatku, drzite Shift i kliknite na pozadinu.

Default boja pozadine je: R=192 G=192 B=192

 

Click za vecu sliku:

 

th_tut_boja_pozadine.jpg

 

16. Dupliciranje lejera odnosno selekcije

Da duplicirate layer pritisnite CTRL + J, ukoliko zelite da duplicirate odredjene delove slike, a da se pri tome nadju na istoj poziciji kao i na originalnom layer-u, prvo napravite selekciju onog sto zelite kopirati pa onda CTRL + J. Mnogo bolje nego copy/paste, jer vam ovaj shortcut odradi copy/paste i postavi kopirane delove originalnog layera na istu poziciju u novom layeru.

 

CTRL + Shift + J, kopirace isto kao i bez shift-a, ali ce tu selekciju izbrisati sa originalnog layera.

CTRL + ALT + J, otvorice vam se opcija za imenovanje novog layera.

CTRL + ALT + Shift + J, otvorice vam se opcija za imenovanje novog layera, plus kopirace i obrisati selekciju.

Edited by anactor
modifikovao naslov
Link to post
Share on other sites
  • Replies 203
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kad bolje razmislim bolje ovo je odli;bna tema, ajde neka svako da neki kratak savet.

 

Evo recimo moj savet je da odvojite 10ak minuta i da lepo konfigurišete prečice: U photoshopu po defaultu nisu definisane prečic za neke stvari koje se često koriste... Na primer ja često koristim rotate left/right (CV/CCW) , pa po instalaciji PSa obavezno podesim prečice za te komande (u mom slučaju ctrl + , i ctrl + .) kao i za brdo drugih.

Link to post
Share on other sites

koristite measure tool za poravnjavanje fotkica.

 

Postavite kursor na ivicu nakrivljene slike, drzite levi klik na misu i drzeci levo dugme povlacite u pravcu "kosine" i nakon nekoliko npr cm pustite dugme.

Zatim, idite na padajuci meni: image, rotate canvas i onda arbitrary ... otvorice se prozor sa upisanim uglom vase "kosine" kliknite na OK ... i vasa slika ce se "ispraviti"

 

 

Meni je ovo olaksalo zivot :)

Link to post
Share on other sites

Ovu foru sam procitao pre neki dan u jednom casopisu i dopala mi se :

 

Napravite novi layer sa Ctr+j,

zatim u vazecem layeru kliknete na crno-beli button na dnu layer palete,

odaberete stavku hue/saturation, pa kad se otvori prozor stiklirate colorize.

Sad pomerate Hue/Saturation slider dok ne dobijete odgovarajuci ton. click OK, pa na padajuci menu u layer paleti odaberete Saturation i onda u layer opcijama odaberete -Flatten image.

Voila . . .

post-5261-1164886826.jpg

post-5261-1164888015.jpg

Link to post
Share on other sites

Koliko god nam bio veliki monitor, uvek se batrgamo se sa 100% uvecanjima i hocemo vise. Kako nam raste standard za kupovinu veceg i kvalitetnijeg monitora, povecavaju se i MP kod novih fotoaparata i tako u krug... U toj igri bez granica stvar koja mi daje komfor a stedi vreme i zivce je:

 

moja konstantna PS pozicija 3 prsta leve ruke na tastaturi:

mali > ctrl

srednjak > alt

kaziprst > space

 

dok desna ruka na mishu shara po alatima (svim), klik na:

ctrl + space = zoom +

ctrl + alt + space = zoom -

space = hand tool

cim podignete prste sa tastature, vraca se alat kojim ste predhodno radili.

 

ALT je i zasebno vema korisna precica. Razlicit je u zavisnosti na kom ste trenutno alatu. Recimo:

svi alati kojim se crta i boji = pipeta koja u Info paleti pokazuje odnos RGB-a ili CMYK-a

pecat za kloniranje = uzorak koji zelite klonirati

...

 

Iz te pozicije mali prst za chas sklizne sa ALT-a na SHIFT koji isto ima puno namena. Jedna koju veoma cesto koristim je tacno horizontalno ili vertikalno crtanje ili pomeranje lejera...

...

Link to post
Share on other sites

2. TIP: Izoštravanje koje ne stvara halo u kanalima boja

Sasvim tako. Medjutim, jos uvek je prisutan halo na Lightnes kanalu...

 

11. TIP: Kako srediti Levele?

Najbolji nacin za bilo sta od ovih Image Adjustments-a je da se rade preko Adjustment layer-a (crno/beli kruzic na dnu palete Layers)

Rezultat je, zapravo, potpuno isti kao da ste isli u IMAGE > ADJUSTMENTS, tako da sto se rezultata tice, nista bolji niti gori. Ali jeste bolji u smislu nacina rada, tj. workflow-a. To je tzv. PRINCIP NE MENJANJA SLIKE. Znaci trudite se tako da radite da NE MENJATE originalnu sliku tj. BACKGROUND LAYER. Sem adjustments layera, tu su i maske koje zamenjuju ERASER alate. Pogotovo ako frajstandujete slike. Medjutim, setite se da NIJEDNA druga aplikacija ne razume PS-ove lejere i maske. Zato, pre nego sto svoju sliku posaljete negde, morate flatovati layer-e.

 

Jos jedna prednost Adjustment layer-a je sto svaki ima masku, znaci efekat Levels ili Curves mozete da ublazite maskirajuci deo Adjustment-a, tj. da primenite Levels skoro na svaki deo fotke. Maska se pojavljuje u paleti Channels kada izaberete odgovarajuci Adjustment layer

Nepotrebna je komplikacija ici do CHANNELS palete. Maska se pojavljuje odma' sa desne strane thumb-a layera, vezana za njega lancem (takodje vidi sliku). Ako hocete da je menjate samo kliknite na thumb maske u layers paleti.

 

A sad par saveta koji ce vam sigurno ustedeti mnogo zivaca:

- ALT taster momci iz Adobea zovu TASTER KOJI POBOLJSAVA STVARI. Znaci, oni se trude da mu u razlicitim situacijama dodele takvu funkciju koja ce vam olaksati zivot. Zato, SVE PRECICE SA TASTARURE koje znate probajte da uradite zajedno sa ALT tasterom. Gotovo sigurno cete biti prijatno iznenadjeni. Primer:

CTRL + F - ponovo primenjuje zadnji filter koji ste primenili sa ISTIM podesavanjima

CTRL + ALT + F - ponovo primenjuje poslednji filter, ali vas Photoshop PRVO PITA da zadate parametre.

 

CTRL + L - otvara IMAGE > ADJUSTMENTS > LEVELS

CTRL + ALT + L - otvara LEVELS, ali sa poslednjim parametrima koje ste primenili, tako da mozete da korigujete ako treba a ne da ponovo zadajete vrednosti ispocetka.

 

Ako ste pogresno zadali parametre u nekom PS-ovom prozoru, pritisnite taster ALT i pogledajte dugme CANCEL. Sada ce tamo pisati RESET sve dok drzite ALT. Kliknite na RESET i vraticete sve kako je bilo. Znaci, ne morate izlaziti iz prozora pa ponovo ulaziti. :)

 

MAGNETIC LASSO + ALT - daje u isto vreme i POLIGONAL i obican LASSO, tako da zajedno cine najkompletniji alat za selekciju.

 

itd... Primera ima jos mnogo, mnogo. Sve, inace, pise u Help-u.

 

Jos jedan trik... Kada koristite CROP alat, sigurno vas nervira SNAP tj. lepljenje za ivicu slike cim pridjete blizu ivice. Pritisnite taster CTRL i selekcija vise nece snap-ovati. ;)

 

Inace, ne mozete ni da zamislite koliko ovakvih trikova u sebi krije PS. Apsolutno neverovatno. :o I apsolutno neverovatno koliko zivaca stede... :)

 

Pozdrav.

Link to post
Share on other sites

Ako u IMAGE > ADJUSTMENTS > CURVES, zadjete u podrucje slike (tj. izadjete van prozora) i kliknete na sliku na grafikonu ce se privremeno pojaviti tacka koja vam pokazuje gde "pripada" ta tacka na grafiku. Ali, samo privremeno... Ali ako uradite CTRL + klik, tacka ce tu i OSTATI.

 

BLUR alat + ALT = SHARPEN

DODGE alat + ALT = BURN

(i obrnuto)

 

Da li koristite QUICK MASK? Verovatno ne mnogo. Verovatno zbog toga sto maskira delove slike, a to je suprotno od selekcije, tj. bojite ono sto NECETE da promenite. Ako drzeci ALT kliknete na ikonicu QUICK MASK na Tools paleti, promenicete njen mod i onda cete bojiti SELEKCIJU. Ovo vec ima smisla, zar ne? ;)

 

Pozdrav.

Link to post
Share on other sites

Ajmo' dalje.

 

Ponovo ALT taster :

- Kad hocete da uvecate ili umanjite sliku, umesto CTRL+"+" i CTRL+"-", pritisnite CTRL+ALT+"+" i CTRL+ALT+"-". Bolje? :D

Pogotovo kad smanjujete sliku, oslobadja radnu povrsinu, zar ne? ;)

 

- Kad povecate sliku da je veca od ekrana, sigurno koristite klizace ili Navigator paletu da bi otisli do delova koje trenutno ne vidite. A probajte da koristite tockic na misu ;) :

1. samo tockic -> krecete se gore/dole

2. CTRL+tockic -> levo/desno

3. ALT+tockic -> uvecavate i umanjujete sliku (radi u svim prilikama, ne samo kad je slika veca od ekrana)

 

- Iskusniji od vas ovo verovatno znaju, al' 'ajd da pomenem...

Nikad ali nikad kod tonskih korekcija ne koristite BRIGHTNES/CONTRAST!

Zasto?

Zato sto on bukvalno ODSECA tamne i svetle tonove.

Bolji predlog?

Tzv. "S kriva" (vidi sliku). Kod nje bez odsecanja povecavate kontrast. Samo se potrudite da grafikon uvek prodje kroz centar da bi se ocuvala neutralnost tonova.

skrivarb3.gif

 

- Da li vas smara sto rucno stavljate svoj potpis negde u uglu fotki i tako za svaku pojedinacno... Bolje bi bilo da napravite akciju. Vrlo je jednostavno, samo otkucate tekst i pomerite ga u ugao. :)

E sad... Ako je budete vremenom koristili, videcete da nekad bas i nece da radi, pogotovo kad je format ili orjentacija fotke drugacija. Jednostavno, ostavice tekst negde na polovini formata ili pitaj-boga-gde, al' ne u uglu gde ste mislili. <_<

Aj' sad probajte ovo: pre nego sto krenete da snimate akciju, podesite na lenjiru PROCENTE za mernu jedinicu. Sada ce SIGURNO raditi. :)

Zasto?

Pa ako je u pitanju, recimo, donji desni ugao slike, taj polozaj bi, u procentima recimo, bilo oko 96-97% visine fotke i otprilike isto toliko sirine fotke. Ali primetite, govorimo u odnosu na dimenzije fotke, KOJE GOD DA SU. :D

 

Pozdrav.

 

P.S. Sad trenutno bubam Illustrator jer uskoro treba da polazem za ACE, tako da ne mogu bas da se posvetim ovome. Dodavacu malo po malo, kad se setim necega.

Link to post
Share on other sites

Zasto postoje Full Screen modovi (sa menijima i bez)? Pa naravno, da povecate radnu povrsinu sto vise. :)

Naravno, najveca je u pravom Full Screen modu (bez menija). Medjutim, smeta vam sto nemate menije... Pa pogledajte na sam vrh Tools palete. Vidite li jedno malo dugmence sa crnim trouglicem...? Pa pritisnite ga, sta cekate. :D

Elem, ovo je postojalo jos u PS 7, al' je pravo cudo kol'ko malo ljudi zna za blagodeti Full Screen-a.

 

Pozdrav.

Link to post
Share on other sites

^ Da. Stvarno super fora. :)

 

Nisam stigao da pogledam ovaj skript, u guzvi sam nekoj, ali dobro zvuci.

 

Evo jos jedan fazon:

Svi znate cemu sluzi Crop alat... Ali da li ste znali da njime mozete da POVECATE platno, a ne samo da ga smanjite? Jednostavno, razvucite okvir Crop alatom, a zatim ga povecajte da izlazi van granica platna. Samo potvrdite dvoklikom ili ENTER tasterom i PS ce dodati platno tamo gde ste mu rekli i, naravno, bice boje background-a. Znaci isto kao da ste isli u IMAGE > CANVAS SIZE i zadali koliko hocete da povecate platno. Samo je ovo malo brze i intuitivnije. ;)

Naravno, ALT i SHIFT rade isto kao kad crtate, recimo, pravougaonu selekciju, tj. crtaju kvadrat i iz centra.

Ako za Background boju uzmete belu, nema lakseg nacina svojim fotkama dodate beli okvir. Samo oznacite celu fotku i drzeci ALT razvucite povucite neki od uglova van platna onoliko koliko hocete. Ako hocete da sacuvate proporcije onda drzite ALT+SHIFT.

 

E, da... Ovo jeste najbrzi i najjednostavniji nacin al' je idalje sve otprilike. Ako vam treba okvir precizne debljine, tu je uvek IMAGE > CANVAS SIZE

 

Pozdrav.

Link to post
Share on other sites
Otkud ti Maja i Daca na fotki :o

 

aj da ne offtopicujemo sad na ovoj temi, imas na pp objasnjenje (ako mi uopste i treba posto su mi to dobre prijateljice) :)

 

pozdrav i za tebe, sad znam ko si :)

 

ah kako je svet mali, a da nije bilo Photoshop tips&tricks nikad ne bi (sa)znao :)

Link to post
Share on other sites

Pa trebalo bii da bude ALT+0169.

 

Evo jos jednog fazona:

Sigurno i sami znate koliki je problem vrsiti kolorne korekcije slika po secanju. Pogotovo ako aparat vuce u neku boju. Na srecu, kada na fotografiji ima ljudi treba da znate da je boja ljudske koze (u 90% slucajeva) takva da je razlika izmedju R i G, i G i B priblizno podjednake.

 

Pozdrav.

Link to post
Share on other sites

Evo sad slucajno sam stisnuo CTRL + G i otvori mi novu grupu.

Nasmejem se, izaberem vise lejera i on pocle CTRL + G sve lejere lepo prebaci u tu grupu. Verovatno ona opcija, sa ALT, shift itd. izbaci i opciju da se imenuje grupa, jos nisam probao.

 

Fotogorafima mozda nece biti od pomoce, ali meni kad pravim skicu za web sajt itekako pomaze :)

 

Kad se nakupi jos caka, pokupicu ih i prebaciti u temu.

Link to post
Share on other sites

Nemojte me hvatati za rec, ali mislim da ovo radi samo u najnovijoj verziji PS-a. Mislim da je u starijim verzijama CTRL+G pravilo nesto sto se zove Clipping Group, a to je lejer u lejeru iliti maskiranje jednog lejera drugim lejerom. Medjutim, nemam nijednu stariju verziju na kompu pa ne mogu da proverim. Ako neko moze nek' proveri pa nek' me ispravi ako treba.

 

Pozdrav.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Па није да ПС нема опцију ѕа то , али то је у ствари једноставније да користиш неки од програма који ти је Абде препоручио . Иначе има ПС и то , али има мало да се намуцис , поготово ало ниси радио са стативом.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...