Jump to content

fire walk with me


sulumper
 Share

Recommended Posts

evo opet sam se malko igrao sa vatrom, al hladno napolju - zbog aparata, ne zbog mene... uzgred da pitam, kako da se ophodim sa aparatom na minusu, napolju?

 

fire01.jpg

 

 

 

ova za malo pa da bude dobra riba...

 

fire02.jpg

 

 

 

malo kraca expozicija...

 

fire03.jpg

 

 

 

a onda blitz + voda...

(nisam znao da kad ukljucim blitz, expozicija zabode na 200 i ne moze krace... jel to normalno?)

 

fire04.jpg

 

 

 

ova jeste pregorela, al mi se bas nesto svidela...

 

fire05.jpg

 

 

 

smooth...

 

fire06.jpg

 

 

 

ovo je macka koja se sprema za skok...

 

fire07.jpg

 

 

 

a ova me podseca na neki spomenik

 

fire08.jpg

Link to comment
Share on other sites

Fotografije su veoma lepe, ideja je OK. Ako moze malo vise podataka, sa kojim aparatom i u kom modu si radio, koji objektiv, ekspozicije, blende... Sto se tice rada na minusu, zavisi od aparata, -5 je neka optimalna granica na krace vreme, posle toga ili rikne baterija ili se elektronika zaglupira a po nekad i LCD moze da rikne. Sto se tice ekspozicije kad se koristi blitz sve je relativno i zavisi od aparata i od moda u kom si radio.

Link to comment
Share on other sites

lepa ideja i realizacija.

Ako koristiš pop-up blic na recimo Kanonu 300, 350d.. ograničen si na max 1/200 ako imaš eksterni blic njega možeš prebaciti u HS (high sync.) i onda exspozicija može biti mnogo kraća. Ovo zavisi od opreme sa kojom radiš tako da za pravi odgovor moraš dati podatke o svom aparatu :D .

PS Nisam gledao EXIF možda si ga i ostavio.

Link to comment
Share on other sites

Ha, i ja kad bih imao bowens gemini 250 ne bih ga iznosio napolje. Lepa kolekcija nema sta, sto ne probas u kuci da zapalis "vatricu" pa sve to slikas sa bowensom. BTW kad si u Av modu blic je fiksiran na 1:1/200, a sto se tice eksternog blica za makro fotke, svakako neki makro ring blic. Na zalos ne mogu ti preporuciti niti jedan model jer ih i ne koristim.

Link to comment
Share on other sites

BTW kad si u Av modu blic je fiksiran na 1:1/200, a sto se tice eksternog blica za makro fotke, svakako neki makro ring blic.

 

Obavezno pročitati ko do sad nije

 

Dalje, u zavisnosti od moda u kom si, tako se i brzina ponaša. Av NIJE fiksiran, sem ako čovek to ne želi u CF da podesi .. a nikad mi neće to biti jasno zašto bi to neko fiksirao u Av ili Tv modu ..

 

Bez spoljašnjeg blica, ograničen si na maksimalnu brzinu od, u tvom slučaju, 1/200. Geza ti je lepo rekao kako da dobiješ veće brzine, mada, ne očekuj smrzavajući efekat s takvim blicom. Imaš samo pulsiranje blica za svo vreme eksponiranja senzora ..

 

Koji blic za makro .. pa sad, malo zavisi i od para, a i od onoga šta zapravo fotografišeš .. Dosta dobra opcija je MR-14EX, koji se jako lako montira na 100 2.8 USM macro, kao i 50 2.5 makro objektiv. Za ostale ti treba 58mm adapter. Odlična strana ovog blica je što može biti i master ostalim EX (>420) blicevima. Ipak, možeš uzeti i dobar polovan 550ex blic, pa produžni kabl, pa jendog dana još jedan blic, pa nećeš ni morati brinuti o tome šta da nosiš napolje .. što nas polako dovodi do sledećeg dela mog odgovora ..

 

Hladnoća drastično smanjuje kapacitet baterije .. neće one crći, već, eto, s baterijom kojom si mogao da cvenkaš do mile volje, ovde, na brr uslovima, očekuj da će te izdati .. Ostatak opreme nije problematičan, što se hladnoće tiče .. jedino ako ideš u Sibir, ali, to je već neka druga priča .. ja se ne bih brinuo za opremu do - 10 bar .. ali, i piše ti tamo u uputstvu dokle može .. no, važno je nešto drugo .. prvo - postoji način da se reši problem s baterijama .. svi naši digitalci imaju mali otvor kod poklopca za bateriju, za slučaj kad se koristi aparat u studiju i kad je onda priključen na DC adapter. Znači, napraviti veštačku bateriju ( ili kupiti ako te mrzi), nju ubaciti umesto baterije, žicu kroz rukav, do prave baterije, za koju si napravio neki konektor, i koja je u toplom, ispod jakne ..

 

NAJVAŽNIJE .. kad se vratiš posle tako neke polarne eskurzije, PRE nego si ušao u toplo, SVA oprema ( objektivi, aparat, blicevi) je u kesama. Ulaskom u toplo, vlaga u vazduhu se kondenzuje na hladnom, tako ? E ali mi nećemo da se to kondenzuje na našim dragim objektivima i aparatu, tako ? E pa zato smo stavili sve to u kese .. još bolje, ni iz torbe, a sve s kesama, nismo ni vadili .. pa nakon sata, dva, sve to lepo raspakujemo i pospremimo ..

 

B.

 

PS : I da, fotografije su jako interesantne ..

 

B.

Link to comment
Share on other sites

evo opet sam se malko igrao sa vatrom, al hladno napolju - zbog aparata, ne zbog mene... uzgred da pitam, kako da se ophodim sa aparatom na minusu, napolju?

 

najbolje nikako (pise u uputstvu operating range 0 - ...stepeni C

 

Ha, i ja kad bih imao bowens gemini 250 ne bih ga iznosio napolje.

 

ni ja (ga necu iznositi dok ga ne kupim). - sve dok ne bi nabavio travel pack - onda bi mu 'ebo kevicu napolju ;) (mislim, jel' svetalce sluzi da svetli, ili da ukrasava kuchu?)

 

p.s. simpaticne su slike.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...