Jump to content

Recommended Posts

Posted

Izgleda da je ono pitanje (ili predlog?!) o clanstvu po preporuci ipak imalo malo vise smisla nego sto se meni to ucinilo.

Jer, veliki priliv novih clanova=veliki broj istih, ruki pitanja=muka, braco i sestre!

Nego, ne znajuci kakvi su (ako postoje) planovi za dalje, mislim da bi trebalo okaciti neke tutorijale, ili stikije, ili otvoriti sobu "mala skola..." Malo mi je besmisleno da se ljudima na ovakvom forumu objasnjava sta je post script, ili sta je dpi, ili ne znam ni ja kakvih sve pitanja ima poslednjih dana.

Ili da moderatori preuzmu na sebe i naprave neka odeljenja, ili ne znam ni ja vise, da pocnu da paze sta se kaci. Ruzno mi je i da komentrisem neke od radova; razumem ljude, tek pocinju, al kad je ocena "sedi, dva!" i to u najboljem slucaju, iz milosrdja...

Posted

Sta imas ti da mislis? Ti si administrator, bre!

Ali OK, moze i u svakoj sobi da bude stiki kao "mali recnik pojmova", ili tako stogod. Pa da, kome to bude zadatak (moderatori), ili dozvoljeno, ili bude zamoljen (clanovi od struke i iskustva), a kad mu i koliko vreme omoguci - ubacuje pojmove i objasnjenja.

Posted

ma to niko nece da cita nego ce odma da otvori nov thread, a kao odgovor dobice link ka tom "recnik pojmova" threadu, isto kao i do sad...

Posted
ma to niko nece da cita nego ce odma da otvori nov thread, a kao odgovor dobice link ka tom "recnik pojmova" threadu, isto kao i do sad...

Ne bih se slozio sa ovim. Sa druge strane, ako postavi temu sa nekim osnovnim pitanjima urednik je lepo obrise i usmeri ga na tutorijale ;) Upravo sam krenuo sa takvom praksom u Client Scripting forumu. Uskoro i krece mala skola CSS-a tamo ;)

Posted

Nemo mnogo da smajlises, da se to ne zloupotreblhava ovdi; mislio sam . covek treba da dela, sto bi drugovi rekli, a ne da kontemplira.

Nego, postoji li neki manifest ZONE, neko pismo o namerama, tako nesto? Programski ciljevi, svrha foruma? Ergo, mozda sam ja ovde zalutao, sta ga znam.

Ako ne postoji, nek sednu mislioci pa nek napisu sta su hoceli pravljenjem istog, a onda imaju smisla topici tipa - AJMO SVI, i DRZ GA, NE DAJ...

Posted

Definitivno dobra ideja. Ja se kanim već neko vreme da skupim neke materijale iz struke i povežem komade onoga što smo Bruno i ja radili za nikad gotovi sajt. Biće valjda uskoro. A onda ću najsurovije sankcionisati svako glupo pitanje.

Posted

Ne dobih odgovore na osnovna pitanja (koja su u podtekstu, doduse):

kako je nastala ZONA, cija je, sta je svrha i kakve su perspektive?

Ako je tajna - brisite post; ako ne moze javno, dajte odgovor na PM.

Mozda smislimo nesto zajedno, samo bez one o-ruk varijante akcijasko kampanjskog tipa.

A rekoh vec, ako zadirem u nesto sto nije za pricu, skinite post.

Posted

Ne kapiram, zašto te to uopšte zanima? :) Pričali smo o tome dosta ranije pa verovatno sve mrzi da ponavljaju. U svakom slučaju, ništa nije tajna (a i zašto bi bilo?!).

Ne dobih odgovore na osnovna pitanja (koja su u podtekstu, doduse):

kako je nastala ZONA,

Ideja o dizajnzoni je postojala jako davno, još pre 5-6 godina. Ideja je bila da imamo domaći dizajnerski/umetnički portal kakvi su tad već postojali u svetu. Do danas je sve to ostalo na ideji (iako se radi na sajtu), a u međuvremenu se rodio forum. :)

cija je,

Pogledaj ko su administratori/urednici. Naša je. :)

sta je svrha i kakve su perspektive?

Ne moram i za ovo da ti pišem, očigledno je.

Ako je tajna - brisite post; ako ne moze javno, dajte odgovor na PM.

A rekoh vec, ako zadirem u nesto sto nije za pricu, skinite post....

Ma kakva tajna, kakva je to paranoja? :)

Mozda smislimo nesto zajedno, samo bez one o-ruk varijante akcijasko kampanjskog tipa.

Ovo baš i nisam razumeo.

Posted

Zasto me zanima... Pa kao ideja jeste odlicno, nema zbora; samo je malo sve siroko, rasplinuto. Zato me zanima ko je vodi i kakve su mu (vam) vizije. O organizacionim stvarima sam pitao da bih bolje razumeo odnose i razlucio koliko daleko ima smisla da idem sa nekakvim predlozima. Ne bih da muljam ni da se guram bilo gde. Zato kad napises da je svrha po sebi razumljiva/ocigledna - bas i nisam siguran da kapiram. Previse lici na(doduse urednu i pristojnu) pricaonicu;

A sto se paranoje tice... daleko sam od paranoika, nego nisam bas dugo na netu, pa ni na forumima; pa se desilo da na Benchmarku postavim par pitanja na koje su odgovori bili...hm, onako, strogi.

Sve u svemu, imam jedno pitanje i jedno razmisljanje i jedan predlog:

1) zasto na sajtu nema reklama/banera?

2) moze li se od zone napraviti velika virtuelna agencija?

3) da se napravi nesto sto sto bi bila "zvanicna" galerija radova stvorenja sa DZ, u koju bi se ulazilo na osnovu odluke zirija/politbiroa/glasanjem ili kakogod, jasno razdvojena od nas malih Perica.

Ako ovo pod dva nadjete smislenim, mogao bih da elaboriram malo.

Inace ne bih da gnjavim (ko da nisam do sada).

Inace dobar ti je stil, mada ga kvare retke prostoprosirene recenice.

Posted

Na sajtu će verovatno i biti reklame sponzora, a na forumu ih nema jer nema potrebe, sve sam finansiram a ne iziskuje neki trošak. Ipak, u planu je nešto vezano za to, saznaćete kad razradimo.

Elaboriraj molim te, da ne nagađam sad na šta si konkretno mislio.

3) da se napravi nesto sto sto bi bila "zvanicna" galerija radova stvorenja sa DZ, u koju bi se ulazilo na osnovu odluke zirija/politbiroa/glasanjem ili kakogod, jasno razdvojena od nas malih Perica.

Planirana je i galerija na dizajnzona sajtu. E sad, galerija kao takva (zvanična).. ne znam da li ima potrebe baš za tim. Galerija na sajtu će imati ocene i svako će moći da sortira po rejtingu sve radove tako da će moći da vidi krem. ;) Ako si mislio na nešto drugo, reci.

Inace dobar ti je stil, mada ga kvare retke prostoprosirene recenice.

Jel ovo prozivka? :)

Posted
Zasto me zanima... Pa kao ideja jeste odlicno, nema zbora; samo je malo sve siroko, rasplinuto. Zato me zanima ko je vodi i kakve su mu (vam) vizije. O organizacionim stvarima sam pitao da bih bolje razumeo odnose i razlucio koliko daleko ima smisla da idem sa nekakvim predlozima. Ne bih da muljam ni da se guram bilo gde. Zato kad napises da je svrha po sebi razumljiva/ocigledna - bas i nisam siguran da kapiram. Previse lici na(doduse urednu i pristojnu) pricaonicu;

A sto se paranoje tice... daleko sam od paranoika, nego nisam bas dugo na netu, pa ni na forumima; pa se desilo da na Benchmarku postavim par pitanja na koje su odgovori bili...hm, onako, strogi.

nekoliko odgovora na jednom mestu:

Ideja o okupljanju dizajnera krenula je jos davno na ircu... posle je isplivao forum, ljudi su se druzili na jos nekim forumima (Intelli, Netsurfer - koji su prestali sa radom i DNK koji jos uvek postoji) i malo po malo dolazili na ovaj koji mnogi uglavnom smatraju svojim maticnim (nemojte se sad pojedinacno hvatati za ovo sto sam napisao - da neko konkretno nije u pitanju)

trudimo se da zona maksimalno bude user friendly, sto nam ne polazi bas uvek za rukom jer nije svakom svakog dana dobar horoskop... (eto Jasmanac se prehladi pa dodje na forum pa se posvadja sa polovinom noob-ova a inace je skroz cool lik :lol: ) mada vecina ljudi (novajlija) dozivljava forum kao mesto dokazivanja, da je glavna stvar pokazati nesto, demonstrirati kako si najpametniji... pokazati kako si ti u pravu... i kao takvi dodju ovde u velikom zaletu i onda kada neki rad, tehnika, predlog bude iskritikovan, onda dodje do zle krvi izmedju njih i nekih old schoolovaca...

Inace, velika vecina starih korisnika zone ovo mesto dozivljava kao mesto za druzenje i za pomoc drugima... sto zapravo i jeste...

Sve u svemu, imam jedno pitanje i jedno razmisljanje i jedan predlog:

ne treba nam... prvo ne donose veliku zaradu jer retko ko placa samo prikazivanje, a ne verujem da bi neko od korisnika kliknuo na isti, drugo ako se vec definisemo kao dizajn zajednica... samo nam fale baneri koje je dizajnirao "tetkin mali"... naruzili bi forum, duze bi se ucitavale strane a realne kinte od toga ne bi bilo...

however, razmisljamo donekle da uvedemo neku vrstu adresara stamparija, marketing agencija, medijskih kuca i slicno; ljudi koji zive od dizajna koji bi za to placali neku vrstu "donacije" Zoni... ali za ovako nesto treba NGO, a kada nudis tako nesto klijentu, ne bi bilo lose da postoji i sajt, a sajt nikada necemo napraviti jer kako narod kaze "u obucara busne cipele..."

Ne moze... prvo jer tu onda postoji direktor, ili akcionari + menadzer i cela struktura, opet ti treba preduzece (ili agencija) a onda treba neko da bude potpisnik... i mnogo drugih peripetija... a drugo, veliki broj ljudi sa zone radi u manjim i vecim agencijama, stamparijima, studijima i slicno, te kao zaposleni ne bi mogli da rade u "virtuelnoj agenciji" (opet niko ti nece odbiti da radi "tezgu" :))

however, jako mnogo poslova je sklopljeno na Zoni, i mnogo ljudi je dobilo priliku da radi neki posao zato sto su ovde residenti... Dakle, nije zabranjeno postaviti neki posao i reci za koji segment je potrebna koja pomoc... veoma brzo ces naci ljude koji su za to sposobni... na kraju krajeva uz vreme koje provedes ovde nije tesko da sam prepoznas sta ko moze da uradi...

Moj primer:

1) radio sam neki sajt i potrebna mi je bila pomoc oko flasha - uleteo je Frank

2) Ljtruba je trazio coveka za dizajn magazina i ponudio je posao meni... radimo casopis vec godinu dana

3) Radio sam brosure za neke novosadjane, trebao mi je fotoshuting, Andrija je uskocio i odradio posao

4) Flatline mi pomaze oko backenda

5) Mengele mi radi ikonice za sajt

to su sve ljudi koje sam upoznao na zoni i slicno... go for it...

Sa druge strane napravili smo Marekting sekciju koja sluzi da bi ljudi koji imaju visak slobodnog vremena mozgali u pravcu marketing akcija za neku kampanju...

Ovo je dobra ideja... ali samo treba naci nacin da se tako nesto izvede... i da se osmisli sta bi to bilo... mozda najosnovnije, kao CGtalk za pocetak...

uff... sta mi bi...

Posted
Na sajtu će verovatno i biti reklame sponzora, a na forumu ih nema jer nema potrebe, sve sam finansiram a ne iziskuje neki trošak. Ipak, u planu je nešto vezano za to, saznaćete kad razradimo.

Elaboriraj molim te, da ne nagađam sad na šta si konkretno mislio.

Planirana je i galerija na dizajnzona sajtu. E sad, galerija kao takva (zvanična).. ne znam da li ima potrebe baš za tim. Galerija na sajtu će imati ocene i svako će moći da sortira po rejtingu sve radove tako da će moći da vidi krem. ;) Ako si mislio na nešto drugo, reci.

Jel ovo prozivka? :)

Ma jok, al stvarno piuses ko Herr Trunks: kratko i odsecno.

Posted

E sad, ja ne umem bas tako kratko i jezgrovito, al da probam:

prvenstveno razmisljam marketinski; imas forum (bice valjda i sajt, steta bi bila da ne bude). Na forumu imas koncentraciju ljudi iz sveta dizajna, advertajzinga i sire, od pero-lake do teske. Da bi sajt nastao, forum se sirio - oni koji ga prave, to neko "tvrdo jezgro", moraju od toga da vide neke hasne, bar za espap i dzebanu. Tu dodjosmo do tri stvari:

reklame (baneri) - a ko bi mogao da bude zainteresovan da se ovde reklamira? Deo je Headcutter pomenuo, ostali su prodaci HW i SW. Proizvodjaci piva? Stvar za razmisljanje.

Virtuelna agencija; to sam tako krstio u trenutku rastrojstva, ali opet: ako imas broj i kvalitet na jednom mestu, makar neformalnom, a sto ne bi free lanceri a i oni koji to (trenutno) nisu mogli da budu pikovani bas sa sajta? Uz dobru kampanju, i posredovanje zone, za lepu proviziju.

A za to je bitna galerija, ne samo da se hvalimo jedni drugima i jedni druge, nego da bi i "kupci" iz privrede mogli da odaberu snasu za svoje potrebe. Kad za mesto saznaju, naravno.

Eto, dakle: jednostavno, posle nekog vremena provedenog na forumu ucinilo mi se da ima stofa za vise i bolje; budem li smislio nesto realno pametno, saopsticu. Free of charge.

Posted
reklame (baneri) - a ko bi mogao da bude zainteresovan da se ovde reklamira? Deo je Headcutter pomenuo, ostali su prodaci HW i SW. Proizvodjaci piva? Stvar za razmisljanje.

uff, pa uopste mi nije palo na pamet... samo sto smo dokazali kroz temu o vernostima brandu da bismo tesko promenili... ali tu su i bezalkoholna pica, pljuge, grickalice...

vidis sta znaci sinergetsko razmisljanje... :-)

Posted
uff, pa uopste mi nije palo na pamet... samo sto smo dokazali kroz temu o vernostima brandu da bismo tesko promenili... ali tu su i bezalkoholna pica, pljuge, grickalice...

vidis sta znaci sinergetsko razmisljanje... :-)

Kakvo razmisljanje?

Nisam ni znao da to umem! Jel to neka Red bull fora?

Nego ti sinergetski smisli nesto na temu onLAJNdiDIZAJN; a i da bi bilo covecanski da neki malo placaju da ovuda objavljuju konkurse; pa da malo plate da im pljujemo projekte, pre nego sto se izbrukaju in public!

E roger, za nocaske!