deus&machina Posted November 20, 2006 Report Posted November 20, 2006 Nije retkost da proizvođači fotoaparata umesto da na tržište izbace novi, "revolucionarni ", tj. mnogo bolji model predstave samo malo osvežen stari model kome na broj modela dodaju jos koju desetinu ili stotinu… Pre godinu dana na tržištu se pojavio popularni Fuji S9500 koji je za razliku od prethodnih modela iz Fudžija doneo stvarno velike novine. Na njemu se pojavio Super CCD senzor pete generacije sa rezolucijom od 9 megapiksela i mogućnošću korišćenja visokih ISO osetljivosti, novi objektiv velikog raspona (28-300mm) sa mehaničkom kontrolom zuma, pokretni displej i td. Fuji S9500 je postao prilično popularan jer je privlačio fotografe koji još nisu bili spremni da se razvedu i prodaju kola zbog kupovine skupih objektiva za DSLR a koje su privlačile neke od mogućnosti koje su DSLR aparati pružali. S9600 je model čije su promene uglavnom ispod haube i koji nije zamena za S9500 već samo rezultat "peglanja" i rada na starijem modelu ... Nastavak potražite na već dobro poznatom mestu.
guja Posted December 10, 2006 Report Posted December 10, 2006 super su ti slajbe na testu. Odlicni primeri za test. Opet mi je zamerka sto ne nalazite mane aparatima a ima ih sijaset verovatno
Abdee Posted December 11, 2006 Report Posted December 11, 2006 Ima mana ali u odnosu na sta? Glupo je i nezahvalno porediti digitalce i DSLR aparate jer su to ipak dva sveta i i jedni i druge nekom nude sve a nekom ne nude nista. U odnosu na aktuelnu konkurenciju (uporedive cene i velicine senzora) Fuji S9600/6500 gotovo pa i nemaju mana, pogotovo kada se ne trazi dlaka u jajetu i ne kuka zbog cinjenica na koje korisnik nema nikakav uticaj (nedostatak stabilizacije). Ja na aparat gledam kao na sredstvo za izrazavanje i mana za mene nije mana ako me ne sprecava da napravim ono sto zelim i da uradim ono sto inace radim...
nkls Posted January 4, 2008 Report Posted January 4, 2008 Ja na aparat gledam kao na sredstvo za izrazavanje i mana za mene nije mana ako me ne sprecava da napravim ono sto zelim i da uradim ono sto inace radim... kako je ovo tako!
TrifunTrifun Posted January 6, 2008 Report Posted January 6, 2008 Ako koga interesuje ja bi prodao svoj s9600 sa 2gb karticom za 300e. Jos je pod garancijom. Cesto se po forumuima pisu diskusije da li amater treba kupiti DSLR. Bas za Novaka sam bio na planini sa drustvom i jedan drugar je donio D80 (nije njegov, pozajmio). Totalni amater, ali voli fotografiju i voli da fotka. Dao mi je da malo fotkam (eh, covjece bolje da nije). Evo nekog mog misljenja poslije prvog koriscenje dSLR-a u zivotu. Da li amater treba da razmislja o dSLR-u? 1. Nije pitanje da li ce postici bolje rezultate sa dSLR-om, jer ces ih postici, pa makar nista ne znao o slikanju; vec je bitnije koliko covjek uziva u fotografiji. Ako planiras da se iz hobija bavis fotografijom i da u tome uzivas dSLR se namece kao logicno rijesenje. Naravno da ne bude zabune, ovdje ne govorim o ljudima koji slikaju svoju porodicu za praznike i ostatak vremena fotoaparat drze u vitrini. 2. Ovaj s9600 jerste dobar aparat i mnogo je jeftiniji od d80. Ali, tacno toliko koliko je jeftiniji je i losiji. I u mom slucaju je bilo bacanje para. Jer, ja zelim da udjem u svijet fotografije, a to se NE MOZE uciniti sa s9600. Dok ne osjetite car mjenjanja objektiva i ne udjete u raspravu sa nekim o tome koji je objektiv bolji niste u svijetu fotografije. 3. Naravno ne zaboravljam novac. Zato ponavljam prije nego sto odlucite zapitajte se da li zelite da vam fotografija bude hobi. Ako zelite imate razliku od 230 evra izmedju nikona d40 i fudjija s9600. Kasnije ce doci objektivi i nova ulaganja, ali tako se stvara hobi. Za mene prvog je ovo ekstremno skup hobi, ali sto nesto teze postignes to ti je drazi uspjeh. 4. Dok ne oprobate slikati sa dSLR-om ne zante kakvo je uzivanje fotografisati.
icatenej Posted January 16, 2008 Report Posted January 16, 2008 Jer, ja zelim da udjem u svijet fotografije, a to se NE MOZE uciniti sa s9600. Kakva izjava hebote... :) Pazi, ne taj 9600, nego neki matori Canon A70 pruzaju u fotografskom smislu vise nego sto sam pre 15 godina mogao i da sanjam da cu dobiti sa filmasem od XXX para... A u "svet fotografije" se ulazilo i sa Smenom 8.... nekada... Evo ja postavljam pitanje: gde tebe kao AMATERA (makar i naprednog) taj 9600 ogranicava? Kakvu fotografiju ne mozes da odslikas uz malo razmisljanja i pripreme? Pitam ovo zato sto ja koristim 300d, S1 IS i s9500. Znaci koristim i dSLR (neki ce reci mator) i ultrazum (isto mator) i prozumer (relativno mator) :) Dok ne osjetite car mjenjanja objektiva i ne udjete u raspravu sa nekim o tome koji je objektiv bolji niste u svijetu fotografije. Ja bih rekao da dok ne oderes laktove i, da prostis, dupe pokusavajuci da snimis tezak kadar iz nemoguce pozicije nisi u svetu fotografije... Zvakanje o objektivima je za kavanu, a menjanje istih najnuznije moguce zlo...
stormwatch Posted January 16, 2008 Report Posted January 16, 2008 1. Nije pitanje da li ce postici bolje rezultate sa dSLR-om, jer ces ih postici, pa makar nista ne znao o slikanju; vec je bitnije koliko covjek uziva u fotografiji. Ako planiras da se iz hobija bavis fotografijom i da u tome uzivas dSLR se namece kao logicno rijesenje. Naravno da ne bude zabune, ovdje ne govorim o ljudima koji slikaju svoju porodicu za praznike i ostatak vremena fotoaparat drze u vitrini. !?????????????????????? What a ridiculous way of thinking :lol: :lol: 2. Ovaj s9600 jerste dobar aparat i mnogo je jeftiniji od d80. Ali, tacno toliko koliko je jeftiniji je i losiji. I u mom slucaju je bilo bacanje para. Jer, ja zelim da udjem u svijet fotografije, a to se NE MOZE uciniti sa s9600. Dok ne osjetite car mjenjanja objektiva i ne udjete u raspravu sa nekim o tome koji je objektiv bolji niste u svijetu fotografije. E a sta ako kupis u startu 18-200 VR sa Nikon D40!?!?! Gde je onda car menjanja objektiva!??!?! 3. Naravno ne zaboravljam novac. Zato ponavljam prije nego sto odlucite zapitajte se da li zelite da vam fotografija bude hobi. Ako zelite imate razliku od 230 evra izmedju nikona d40 i fudjija s9600. Kasnije ce doci objektivi i nova ulaganja, ali tako se stvara hobi. Za mene prvog je ovo ekstremno skup hobi, ali sto nesto teze postignes to ti je drazi uspjeh. Pa zato se to nesto tesko postize sa masinom kao sto je S9600 da bi ti posle sa SLR-om bilo lako. 4. Dok ne oprobate slikati sa dSLR-om ne zante kakvo je uzivanje fotografisati. Na ovom sajtu sam vec procitao par legendarnih izjava koje sam arhivirao ali i ovu moram da sacuvam, elem pored one da je brzina Canon EOS 10D u rangu kompakt aparata :lol: :lol:, i da je Nikon D40 Kompakt aparat sa SLR mehanikom :lol: :lol: (sto ne postoji neka animacija valjanja od smeha jer mi je ovo neverovatno smesno), ovo je isto legend....uzivanje fotografisanja druze moj ti je kada ZNAS kako se pravi dobra fotografija, imao DSLR ili ne imao ako nemas pojma o svetlu dzaba ti sve to uzivanje u skljocanju.
Bukinjo Posted January 30, 2008 Report Posted January 30, 2008 zasto link ne radi? a i na sajtu nema reviewa?
-=: soNic :=- Posted February 18, 2008 Report Posted February 18, 2008 zato shto je sajt doziveo novu verziju, i da, to jest problem...
Pero Posted February 25, 2008 Report Posted February 25, 2008 Na poslu koristim S9500 mozda vise od godinu dana i mogu reci (uz moje skromno iskustvo kao fotograf) da je ispunio sva ocekivanja. Sa objektvom koji daje f2.8 i 200mm zizine daljine, uz to i slike na ISO400 su prifatljive (uz male obrade u PS). Veoma dobro lezi u ruci i da skratim sve najbojle za njega. Malo mi je cudno to sto najbolje fotke radim u M modu (manuelnom) nego kad fotografisem u P,A,S ili AUTO ali to je moje licno isustvo. Potpuno se slazem sa "Icatenej" kad je napisao ovo: "Ja bih rekao da dok ne oderes laktove i, da prostis, dupe pokusavajuci da snimis tezak kadar iz nemoguce pozicije nisi u svetu fotografije... Zvakanje o objektivima je za kavanu, a menjanje istih najnuznije moguce zlo... "
WlayCo04 Posted June 24, 2009 Report Posted June 24, 2009 Potpuno se slazem sa "Icatenej" kad je napisao ovo: "Ja bih rekao da dok ne oderes laktove i, da prostis, dupe pokusavajuci da snimis tezak kadar iz nemoguce pozicije nisi u svetu fotografije... Zvakanje o objektivima je za kavanu, a menjanje istih najnuznije moguce zlo... " Odlicno receno... Ja cekam vec neko vreme da mi najzad u ruke legne Fuji S100fs. Ako sve bude ok za mesec dana cu da vam se hvalim... :)
KinteC Posted July 4, 2009 Report Posted July 4, 2009 Jos malo pa ce postati nebulozno koristiti tako neki aparat pored sve pristupacnijih dSLR aparata sa kit objektivima 18-xxx... Uz to, tu je jos nikon D5000 sa pokretnim ekranom i sa vidojem... Tu taj fuji nema sta da trazi. Ps: sry sto iskopah temu
Recommended Posts