Jump to content

Recommended Posts

• Replies 130
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
otprilike isti oblik kao ona Kekoviceva prekoputa faksa, koliko mi se cini...

Mislim da to nije Kekovićeva vec Ličinina zgrada. No dobro si uvideo sličnost, jer ovaj poslovni centar je isto Ličinin (Atelje Ličina). Taj čovek projektuje zgradu kao pre 15 godina, i izgleda da od tada nije prelistao nijedan savremeni arhitektonski casopis.

Umesto raspisivanja medjunarodnog konkursa za trenutno najeminentniju lokaciju u Beogradu, ili barem organizovanja debate u okviru struke, tajkun Matić (MPC holding) gradi tu sta hoce i sta se njemu svidja. A ima para Fostera da plati.

Na kraju, sta reci osim Djordje Bobic.. :ph34r:

Posted

@ s

nisam bio na faksu nepamtim niti prolazio skoro, ali slicnost je oooogrooommna koliko me secanje sluzi -a mozak reaguje u sekundi .( a da li kekovic ili licina -nije ni bitno).

eh, da

Posted

Spotter, slika koju si okačio je najverovatnije prvonagrađeno Ličninio rešenje na konkursu za tu lokaciju. Kasnije je to sve palo u vodu i lokacija je dodeljena Podrecci za hotel, sem ako opet nisu smislili da ovo treba da bude izvedeno. :mellow:

Posted

koliko znam ova slika je rendering Kucininog modela. Prichao je svasta po faksu i nisam siguran u kojoj je bio fazi projekta, ali koliko sam cuo njemu je sada poverena ta lokacija

Posted
Spotter, slika koju si okačio je najverovatnije prvonagrađeno Ličninio rešenje na konkursu za tu lokaciju. Kasnije je to sve palo u vodu i lokacija je dodeljena Podrecci za hotel, sem ako opet nisu smislili da ovo treba da bude izvedeno. :mellow:

zgrada_v.jpg

Sve pise ovde

• 2 weeks later...
Posted

meni ova kuca lichi na bunker Bin Ladena......

ne bih ja tu zivela, jok......... nehumano.....

a ulaz joj je ko u zatvor da ulazish... daleko bilo....

i ovaj zid prema ulici... ko da smo u Saudujskoj Arabiji a ne u Srbiji.......

ima koncept, i ideju, i chak je ta pricha skoro pristojno izneshena, ali je ipak malo negrapno i mnogo nehumano.

Posted
meni ova kuca lichi na bunker Bin Ladena......

ne bih ja tu zivela, jok......... nehumano.....

a ulaz joj je ko u zatvor da ulazish... daleko bilo....

i ovaj zid prema ulici... ko da smo u Saudujskoj Arabiji a ne u Srbiji.......

ima koncept, i ideju, i chak je ta pricha skoro pristojno izneshena, ali je ipak malo negrapno i mnogo nehumano.

Verovatno je adaptacija, a za ulaz si u pravu, moglo je bolje, neki portal sa onim drvetom itd.

Posted
u kom smislu?

Objekat nedovoljno odmaknut od zgrade iza, neispoštovana maksimalna spratnost za porodicne kuce (P+1+Pk, zna se šta je potkrovlje), neispoštovano min. rastojanje objekta od reg. linije, neispoštovana max. visina ograde, očigledno neispoštovani max. indeksi iskorišćenosti i izgradjenosti..

Ako jedan univerzitetski profesor + predsednik strukovne organizacije (!) ovako ignoriše regulativu i povlađuje investitorima, šta ocekivati od drugih? Nije Beograd postao gradjevinski Eldorado zahvaljujuci politicarima i investitorima, vec prvenstveno zahvaljujuci ovakvoj arhitektonskoj "eliti".

Posted
Ako jedan univerzitetski profesor + predsednik strukovne organizacije (!) ovako ignoriše regulativu i povlađuje investitorima, šta ocekivati od drugih? Nije Beograd postao gradjevinski Eldorado zahvaljujuci politicarima i investitorima, vec prvenstveno zahvaljujuci ovakvoj arhitektonskoj "eliti".

slazem se, zaista je nasa struka najodgovornija za ovo stanje...

Objekat nedovoljno odmaknut od zgrade iza, neispoštovana maksimalna spratnost za porodicne kuce (P+1+Pk, zna se šta je potkrovlje), neispoštovano min. rastojanje objekta od reg. linije, neispoštovana max. visina ograde, očigledno neispoštovani max. indeksi iskorišćenosti i izgradjenosti..

malo mi je smesno ovo sa visinama... mislim, u neposrednoj blizini grade se stambene zgrade sa 4 sprata i po 2 potkrovlja koje mnogo vise narusavaju visinsku regulaciju ovog dela Vracara

znas, pitanje je kako iko ko na bilo koji nacin nepostuje urbanisticke uslove uopste dobije dozvolu za gradnju? mislim da i sa te strane ima dosta odgovornosti za stanje u gradu

bez obzira na sve kritike, meni se cini da je ova kuca prilican pomak na bolje kada je u pitanju beogradska stambena arhitektura. zanimljivo bi bilo saznati ko je investitor.

mozda moje slike nisu najlaskavije, vredi doci i videti je uzivo, uopste ne izgleda kao bunker...

Posted

Mi smo profesionalci, znaci treba da uradimo projekat najbolje sto mozemo u skladu sa zadatim uslovima/parametrima (urbanistickim, ekonomskim, itd.). Svako moze napraviti kucu ali tebe placaju da das najbolji predlog. Da li ce ga usvojiti ili traziti jos dva tri pa birati kao na konkursu nije bitno.

Zadnja je kod onih u opstini. Ako unajmis nekog iz elite, koji moze srediti sprat vise jer je dobar sa predsednikom opstine je druga prica, ali dok onaj cata od arhitekte ne da gradjevinsku dozvolu ostali se mogu nataci na glavu i dzaba.

Investitori su cesto arhitektonsko nepismeni i moze se na njih uticati do odredjene granice. Kada je u pitanju individualna gradnja tim teze jer kuce sluze da u njima zive ljudi a ne da se slikaju za novine i cesto su slika i prilika vlasnika.

Posted
Investitori su cesto arhitektonsko nepismeni i moze se na njih uticati do odredjene granice. Kada je u pitanju individualna gradnja tim teze jer kuce sluze da u njima zive ljudi a ne da se slikaju za novine i cesto su slika i prilika vlasnika.

bas zato bih ja volela da saznam ko je investitor ove kuce...