Jump to content

Sta se gradi po gradu...

iguana

Recommended Posts

Mislim da je jedan od nachina da se ovaj forum malo aktivira, a da se ta aktivnost ne svodi samo na medjusobno pljuvanje i pitanja oko faksa, odnosno svadju oko faksa, je da postoji neki topik u kome bi se pratila arhitektonska aktivnost u gradu, ali ne samo velikih objekata na nbg-u poput onih oko Arene ili duz Bulevara Mihajla Pupina, nego i onih drugih koji su daleko od ociju vecine. Ne mora da bude cak ni ogranicheno samo na Bg. Ja lichno bih voleo da se vidim sta se radi po Nishu, Novom Sadu itd...

Evo ja kachim prvu sliku, a nadam se da ce uskoro i drugi. Nadam se da ce ovo zazivetu

U pitanju je stambeni objekat, sa veoma chudnom fasadom koja podseca ne neki art nuvo, secesija objekat sa ovom primenom gvozdja u obliku loze i ograde na terasama. Objekat nije na nekoj lokaciji, u pitanju je kraj ulice Sime Milosevica na Vracaru, a ovo mi je jedina slika koja nije ispala mutna.

vracar.jpg

btw ko prvi pochne da hejtuje na ovom topiku - celava mu keva. :P

• Replies 130
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

pozdravljam akciju.

ne znam na kakve zgrade ciljate, uspele/neuspele ?

ja sam kopao na netu pa sam nasao ovo iz Nisa, sazidano u zadnjih godinu dana.

Sve tri zgrade u centru grada, 2 na Nisavskom keju, obe hoteli, a treca stambena zgrada blizu moje kuce.

Aleksandrija, stambena zgrada

http://aycu34.webshots.com/image/6513/2002...76732358_rs.jpg

Hotel Myplace koji dosta bolje izgleda nocu

http://aycu08.webshots.com/image/6287/2001...73948107_rs.jpg

Hotel Niski cvet (boze kakvo ime!)

http://aycu30.webshots.com/image/6869/2001...86023759_rs.jpg

Shto vishe "ogledala" imash na fasadi, to si moderniji i nishta drugo nije ti bitno.

Ovakvih objekata ima kao shodera. Dok nisam prochitao prateci tekst uz slike, bio sam ubedjen da je u pitanju jedna ista zgrada iz 3 ugla uslikana.

Ako me ne bude mrzelo, isfotkacu sutra nekoliko takvih plavo-belih primera po NS-u i okachiti ih ovde.

Shto vishe "ogledala" imash na fasadi, to si moderniji i nishta drugo nije ti bitno.

Ovakvih objekata ima kao shodera. Dok nisam prochitao prateci tekst uz slike, bio sam ubedjen da je u pitanju jedna ista zgrada iz 3 ugla uslikana.

Ako me ne bude mrzelo, isfotkacu sutra nekoliko takvih plavo-belih primera po NS-u i okachiti ih ovde.

Ok, hvala na pojasnjenju ...

@Spotter, ja sam laik tj. gledam sa strane kao posmatrac... Nemam dodirne tacke sa arhitekturom osim ovog forum i citanja o nekim svetskim arhitektama i gradjevinaama [literature]... Ocigledno je lik upucen pa sam zeleo objasnjenje.. Razumes ?

• 2 weeks later...

aj posto je ovo zamrlo, da malo ozivim temu ili barem pokusam.

Dok sam se vracao sa faksa kuci slikao sam ove nove zgrade, ne znam koliko se dugo vec grade ali se radi na zavrsnim radovima !

Fotke nisu neke jer sam imao samo mob pri ruci !

photo128yh5.th.jpg photo141qy0.th.jpg photo151hy7.th.jpg photo171cf8.th.jpg

sve zgrade su u ulici prote mateje...

pravo da ti kazem ne znam.

Pogledacu kad se vracam sa faksa.

Ovaj prvi "kompleks" mi je bas slab, pogotovu prva zgrada sa ovom formom oko prozora, od koje mi je vise muka, jer je previse eksploatisana na ocigledno isti nacin.

Jedino mi je fina ova sa oblogom od opeke, kao neke ploce....

i ona zadnja, mada nista novo.

Zasto ?

aj posto je ovo zamrlo, da malo ozivim temu ili barem pokusam.

Dok sam se vracao sa faksa kuci slikao sam ove nove zgrade, ne znam koliko se dugo vec grade ali se radi na zavrsnim radovima !

photo128yh5.th.jpg

sve zgrade su u ulici prote mateje...

Projektovao Aca Djokic.

Ne znam dal se vama svidja, ja ne mogu da shvatim zasto ljudi u ovoj meri razbijaju fasadne ravni bez funkcionalnog pokrica, kako bi "dobili" na estetici..

Ma meni se generalno svidja ta fasada jer stvarno deluje kao osvezenje tom kraju, e sad dal je jeftino, logicno ili ne, jos nisam kompetentan da sudim.

Mislim da najbolje izgleda kad se gleda sa poliklinike, vidi se taj ceo front, nazalost sa ulice nikad nece izgledati tako dobro.

• 3 weeks later...

post-7826-1165499376.jpgovako se gradi u podgorici... na žalost nisam uspjela da nađem fotografije ostalih arhitektonskih čuda... "otišle" su sa mojim prethodnim hardom :unsure: al uskoro opet idem u posjetu tom gradu pa ću vam donijeti najveće hitove decenije...vijeka! do tada proučite primjer mosta koji je tako isprojektovan da je jedan kulturno istorijski objekat ostao bez krova (tursko kupatilo - krov je bio najzanimljiviji dio objekta). toliko o zaštiti spomenika!

p.s. inače je i sam most loše urađen al to fotografija ne može da dočara... ipak se treba prošetati po njemu al možete da živite i bez tog saznanja...

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Slikano prije mjesec dana, u Milesevskoj ulici, u Beogradu.

Prolazim svakog dana tuda, i objekat mi se svidja, ima dobre detalje, i mase.

Ali nikako se ne uklapa u okolinu - koju mozda ovdje ne mozete bas da vidite jasno, ali u pitanju su soliteri sa fasadom od crvene opeke.

Pitam se sta ce biti funkcija. Vjerovatno ce prodavati neku tehniku ?

th_Milesevska.jpg