Tam Posted November 8, 2006 Report Share Posted November 8, 2006 Super ideja za ovu mailing listu!!! Meni drustva za setnje i zanimacije po FG uvek fali, jer je ljude nekad tako tesko pokrenuti...Svaka cas'! :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esdy_11192 Posted November 8, 2006 Report Share Posted November 8, 2006 Svaka cast na fotografijama.... :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gornjane Posted November 9, 2006 Author Report Share Posted November 9, 2006 Postovanje, Zahvaljujem se svima na pohvalama Nasih fotografija. Nista se nismo dogovarali, B&W verzija je "cista" koincidencija. Svako je birao fotografije koje su mu se najvise dopale, mislim? Zasto nisu svi prisutni Zonasi na tom dogadjau postavili svooje fotografije, ja to ne znam. To treba da pitate njih! o) Drugo, ja nisam pratio kako je isla medijska podrska toj akciji, ali mi je pristiglo vise clanaka iz nasih dnevnih listova. Mi im se zbog toga najlepse zahvaljujemo, puno su nam pomogli. Koga interesuju navedeni clanci, mogu ih procitati ovde: http://s8.photobucket.com/albums/a14/gornjane/Contextus/ Vrlo interesantno je to sto se na fotografijama objavljenih clanaka vide skoro svi Zonasi koji su tamo bili! Nadam se da to niko nece zloupotrebiti? Pri tome pre svega mislim na Mracnu stranu Sveta u kome zivimo... Srecno, S.M. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gorstak Posted November 9, 2006 Report Share Posted November 9, 2006 Postovani ljubitelji FG: (Ovo je 99 poruka!) Moji novi Fruskogorski Sef Marko (beskompromisni borac za nase Jezerce) me je ubedio da postanem clan: ... Mala ispravka. gornjane nije dobro razumeo stvari, nisam ja "šef", "veliki šef", ništa slično. Lista koju smo napravili je zatvorenog tipa i služi za sinhronizaciju naših planova. Ali, ako bih mogao da preporučim, postoje mnoga standardna planinarska društva (na pr. Železničar) ko voli, kao i nestandardna (na pr. Adrenalin, čiji su članovi podržali Rašinu akciju na jezeru), ko ne voli, hm, standardne procedure u standardnim društvima ;) . Postoji i mailing lista: http://groups.yahoo.com/group/yu-mount/ koja je upravo i namenjena da okuplja planinare iz Srbije. Ja verujem da svako ko to želi, lako može da nađe svoj put na Fruškoj gori (ne znam da li postoji planina sa više markiranih staza i planina na kojoj je lakše snaći se), a ko se ipak plaši da krene sam, PSD Železničar svake nedelje (ne svake nedelje kada je lepo vreme, nego SVAKE nedelje organizuje šetnje po FG, i objavljuje pozive građanima NS-a u medijima, kao i na njihovom sajtu). Vidimo se na Fruškoj gori! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlah2005 Posted November 10, 2006 Report Share Posted November 10, 2006 Narode silni, nisam bio tamo i stid me je. :unsure: Svi smo se porazboljevali od nekog gadnog virusa i tek jucer promrdali. :rolleyes: Ja pratio sve iz kreveta i fotelje. :( Bas je bilo dobro, samo su novosadjni lenji i komotni ljudi. Zar od tolikog grada da ne dodje bar hiljadu dusa. :huh: Prava bruka! :huh: Ja vas molim da se ne nadmudrujete i svadjate, nego da u novu akciju krenete i mi beogradjani smo uz vas lalose! ;) A oni su gotovi, ima da se smene dok kazes keks! :mrgreen: Mi valasi smo za zdravlje i veliku ljubav. :wub: Vlah2005 Plus :wub: :wub: Link to comment Share on other sites More sharing options...
gornjane Posted November 14, 2006 Author Report Share Posted November 14, 2006 Prijatelji moji: Ne, jos necemo da ugasimo ovu temu, jer ni posao nismo dovrsili! Ocekujte uskoro nove akcije, vreme je idelano za to! Srecno, S.M. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janus Posted November 14, 2006 Report Share Posted November 14, 2006 Prosli put smo tamo bili samo ~ 30 min. Posao, samo posao. Gazda voli sto mi brinemo o zdravom okruzenju, ali on vise brine o rokovima nasih projekata. Kada ce biti nova akcija, spreman je tim iz Bgd za novi udar po eko-stetocinama! Janus Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlah2005 Posted November 15, 2006 Report Share Posted November 15, 2006 Sutra idemo na jezero. Nego sta, ima da se slikamo do ludila! :D :D :D I mi beogradjani volimo Frusku goru! :wub: :wub: :wub: Ako bude guzve, javicemo vam. Pa da ih sredimo zajedno. Fala bogu sto idu izbori, da se malo opleve ti sto nemaju svetinja ni ljudskosti! :mrgreen: Vlah ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoran.jesic Posted November 17, 2006 Report Share Posted November 17, 2006 postovani zonasi i ljubitelji prirodnih lepota,pozivam vas da dodjete sutra na Ledinacko jezero da napravimo malu setnju,sa planinarima koji ce biti tamo... hvala svima... :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
doomster Posted November 17, 2006 Report Share Posted November 17, 2006 А у колико сати? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasha_ledinci Posted November 17, 2006 Report Share Posted November 17, 2006 Sutra u pola jedan ce se okupiti neka ekipa planinara kod rampe prema jezeru, tamo gde smo se prosli put, 5. novembra okupili. Super je sto su se ljudi aktivno ukljucili u ovu pricu, jer samo tako i mozemo da uradimo nesto.Neka svako daj svoj doprinos u ciscenju Srbije od svakolikog smeca! Rasha Ledinci Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasha_ledinci Posted November 18, 2006 Report Share Posted November 18, 2006 Pozdrav svima! Kao sto je najavljeno danas je i odrzan protest ucenika srednje tehnicke skole iz Novog Sada "Jovan Vukanovic".Ucenike su predvodila dva nastavnika i pomocnik direktora.Svi su clanovi planinarske sekcije i redovno setaju Fruskom Gorom i danas su spojili lepo i korisno.Svojom akcijom su dali podrsku svima nama da nastavimo da se borimo za ledinacko jezero i Frusku Goru upravo zbog omladine koja tek treba da upozna lepote Fruske Gore. Hvala Zoranu i Stanisi sto su danas bili na jezeru, i pozivam ih da okace svoje fotke :) Veliki pozdrav Rasha Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoran.jesic Posted November 18, 2006 Report Share Posted November 18, 2006 postovani zonasi,mozete da pogledate kako je bilo na danasnjem skupu na jezeru,i koja ga sudbina ceka uskoro ... nazalost.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
istankov Posted November 18, 2006 Report Share Posted November 18, 2006 kako su ih vezali, taman kao da ce sutra da pocnu sa isušivanjem. Moja podrška! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlah2005 Posted November 20, 2006 Report Share Posted November 20, 2006 Kao sto sam već pomenuo na topicu o magazinu National Geographic http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=22216 i http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=20970 da ćemo raspisati konkurs za fotografe i najavio da ćemo zadati zadatak, ovom temom želim da saopštim sledeće: Potrebno je uraditi probno snimanje na temu (pošto i sami nalazimo da je zanimljiva) SPASIMO LEDINAČKO JEZERO. Uz priložene fotografije potrebno je dostaviti scenario snimanja, opis opreme koja je korišćena za snimanje i, naravno, biografiju. Materijale poslati na digitalnom mediju (cd, dvd) do 1.12.2006. na sledeću adresu: National Geographic Srbija Adria Media d.o.o. Takovska 45 11000 Beograd Srbija Dragi ljudi moji ! Zasto niko nije rekao ovo ljubiteljima i spasiocima Ledinackog jezera? :huh: :huh: :huh: Veliko hvala Nacionalna geografijo Srbije i neka vas Svevisnji cuva! Da samo znate koliko ce nam ovo pomoci? :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Vas Vlah :wub: :wub: :wub: Link to comment Share on other sites More sharing options...
gornjane Posted November 20, 2006 Author Report Share Posted November 20, 2006 Postovani ljubitelji Fruske Gore: Moram priznati da sam i ja za vest o nameri NG Srbija da indirektno podrzi ovu akciju saznao pre dva dana (u toku akcije ucenika Tehnicke skole) od naseg clana, koji je inace profesionalni fotograf: Ovaj nas clan je doputovao specijalno iz Beograda povodom navedenog konkursa NG Srbija. Sta se potom desilo, nije mi poznato jer sam svoju paznju usmerio ka mladim Eko-borcima iz Tehnicke skole koji su odlucno nastupili u svojim namerama! Njihov dolazak je bio velicanstven. Pojavili su se "ni-od-kuda": Sa njima je bila i "sedma sila": I sadasnji Zonasi, svakako: I buduci Zonasi (obecali su nam da ce biti nasi clanovi): Potom su mladi eko-borci razvili svoje transparente: Prvi Covek Skole je odrzao govor o ulozi mladih ljudi u odbrani prirodnog okruzenja: A njegovi djaci su mu od srca dali podrsku: Eko-borci su bili cvrsti u svojoj nameri: Da se Masina za "eutanaziju" naseg Jezerceta: posalje u zaborav, jer nijedno zlo nije vecito! Vecito je samo Drvo zivota, simbol Ledinackog Jezera: Mladi znaju sta rade i to rade velicanstveno! Srecno mladosti! S.M. P.S. Detaljnije o navedenoj akciji ovde (manji format): http://s8.photobucket.com/albums/a14/gornj...iCom/?start=all I ovde (veci format): http://outdoors.webshots.com/album/555375800BRRbRN?start=28 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vjedok Posted November 21, 2006 Report Share Posted November 21, 2006 Evo neceg uznemiravajuceg - u danasnjem dnevniku pise da je isusivanje jezera pocelo. Nazalost, nisam uspeo da pronadjem link na dnevnikoom sajtu, mada ima clanak u novinama. sta nam rade.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vjedok Posted November 21, 2006 Report Share Posted November 21, 2006 Hajde da probamo i ovako: 1. Dok se dete ne dere , nece dobiti - dojke (kaze se malo drukcije, ali...) Hocu da kazem, moramo da dignemo jos malo frke. To sto radimo oko jezera, ok je, ali... moramo da shvatimo da smo mi za neku inostranu firmu interesantni isto kao i neka zulu zemlja... Moramo da se cujemo u zapadnom svetu, da se cuje sta oni rade ovde. Jedina sansa je da malo dignemo frku oko toga na nekom vecem nivou... Zato je moj plan sledeci, a ja vas sve molim da mi pomognete: Molim clanove Gornjane, Dragisa ili bilo koga ko se oseca dovolno kompetentnim da mi posalje neki dopis na engleskom i na srpskom jeziku u kom ce objasniti ovu situaciju. Namera mi je da kontaktiram grin pis (green peace - znam da su za kitove, ali rade i druge stvari), kao i medije u zapadnom svetu - malo poznajem ljude, a malo sam bezobrazan, pa su im svima poslati. Na srpskom mi treba jer hocu da kontaktiram b92 , emisiju poligraf kao i neke druge emisije, pa da vidimo sta ce biti od svega ovoga. Takodje, dokumenat na engleskom cemo poslati i austrijskoj ambasadi kao i austrijskoj privrednoj komori i njhovom ministarstvu za ekologiju (e da, treba ce nam i na nemackom) Pozdrav, Cule (pravo ime mi je Aleksandar Cule ( c kao ch u chegevara)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gornjane Posted November 21, 2006 Author Report Share Posted November 21, 2006 Postovani V., Ja, nazalost nemam informacije koje trazis, ali znam da ih imaju nasi clanovi: rasha_ledinci i zoran.jesic. Zato te molim da im se preko PP licno obratis. Ne brini, ne moze se nesto tako lepo, kao nase Jezerce, olako unistiti. LEPOTA JE NEPOBEDIVA JER JE VECITA! Srecno, S.M. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tam Posted November 21, 2006 Report Share Posted November 21, 2006 Naravno da se treba povezati sa inostranim eko organizacijama, one vec sigurno imaju razradjenu logistiku i dosta iskustva sa slicnim slucajevima + ko zna koje kontakte, uticaj...nikad se ne zna... ..Drugo, zasto se svi protesti organizuju samo na jezeru? Cilj je biti glasan i masovan - zasto se protesti ne organizuju u centru grad(ov)a?? Pa doneti video bim, plakate...mozda kontaktirati neke bendove koji bi eventualno napravili svirku sa temom....kontaktirati sve te brojne nevladine organizacije, studentske saveze/unije/udruzenja ovih i onih...previse je sve ovo tiho, a ljudi su, generalno, lenji i tesko pokretljivi, i dvadeset puta vise njih ce prosetati do grada neko otici na jezero u novembru...mozda izmisljam toplu vodu i mozda se na ovom vec uveliko radi, ako je tako, onda super. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gornjane Posted November 21, 2006 Author Report Share Posted November 21, 2006 Postovanje T., Mislim da ti je predlog veoma interesantan. Moramo samo da se "dokopamo" Sefa Rase, on je borac i organizator bez mane! I pored svih pokusaja, nikako da ga lociramo... Srecno, S.M. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasha_ledinci Posted November 21, 2006 Report Share Posted November 21, 2006 Pozdrav svima! Poceli su da isusuju jezero!Danas su napravili pauzu, jer je doslo do zacepljenja u jednoj cevi kroz koju prolazi potok, pa su tu radili neke prepravke, kako bi mogli da nastave dalje.Ja sam jako angazovan oko cele ove situacije, i ponestaje mi vremena.U cetvrtak cu biti na sednici odbora za zastitu ziv. sredine na kojoj ce se raspravljati pored problema u Pancevu i o Ledinackom jezeru.U petak ce u mesnoj zajednici Stari Ledinci biti zbor gradjana, na kom ce se konacno cuti i druga strana.Mada, vec mi je poznata njihova prica.. Sto se tice slanja pisama, ja sam to davno obavio.Pisao sam skoro svima..green peace, europarc, gomili, ali zaista gomili organizacija koje bi ovaj problem mogao da dotice.Bilo bi dobro da neka nasa NVO organizacija, koja vec ima uhodanu komunikaciju odradi nesto tako.Jer ja sam se u pismu potpisao imenom i prezimenom.Mestanin Starih Ledinaca.Poslao sam i foto dokumentaciju, ali nisu mi svi odgovorili.Oni koji jesu, su se slozili da su vesti alarmantne, ali da to moramo unutar svoje drzave da resimo.Koje drzave... Pa ministar za zastitu zivotne sredine je pre par dana izjavio kako je izdao naredbu petrohemiji u Pancevu da mogu da rade samo kada duva vetar i kada pada kisa.Vecu glupost u zivotu nisam cuo.Predlozicu im na sednici u cetvrtak da se preimenuju u ministarstvo za kisu i vetar...U 21. veku izjaviti tako nesto..strasno. Ja Vam ovom prilikom saljem pismo koje sam poslao na mnoge adrese.Neka ono bude kostur novog pisma u koje mogu ad se dodaju jos neki detalji.Da se ne bi desilo da isto pismo posalje neko drugi na adresu na koju sam ja poslao. Dakle, ako neko ima neke poznanike u NVo organizacijama koje se bave zastitom ziv. redine neka pokusa nesto. Planiram da u subotu napravim protest na ledinackom.U petak ce biti zbor u mesnoj zajednici, ljudi ce imati energiju u sebi, najavljuju lepo vreme, tako da treba da se konsultujem sa jos par prijatelja i da donesemo odluku kada tacno...Javicu Vam na forum, mozda vec veceras. Sledeci protest bi mogao da bude u gradu.Razmisljao sam o koncertu, nekim performansima...itd. Evo ga pismo... P.S. Zaboravio sam da napisem da sam poslao pismo televiziji B92, emisiji insajder i poligraf.Takodje vas molim da se angazujete po tom pitanju i da kontaktirate sve koje mozete a koji mogu da plasiraju ovu pricu.Mediji su cudo.Takodje, pogledajte obavezno sajt Alas-a http://www.zorka-alas-kamen.co.yu U donjem desnom uglu se nalazi spisak njihovih kamenoloma.Kliknite na Rakovac.Da li Vam je fotografija poznata? Destruction of the Fruska Gora National Park in Serbia Dear Sir or Madam: I am writing from Serbia, from the village of Stari Ledinci, partially located within the territory of the Fruska Gora National Park. Each year, this park is faced with more and more destruction and deforestation, with excuse that the forest is "ill". Illegal construction is another problem, but the largest issue that worries all environmentalists and nature lovers is the following: Alas International, large Austrian business, bought two inactive mines, where stone used for roads was excavated many years ago. Within the location of one of these mines, located in Stari Ledinci, a lake was naturally formed over the years, after the excavation stopped. These days, excavation of the lake is about to start, under the excuse that the lake "might flood the village". I am sending photos of the lake. The other mine has been reopened, and I am also sending the photos. Both mines are located within the national park and as such, according to law, should enjoy the highest degree of environmental protection. According to Law on National Parks in Serbia, it is forbidden to excavate minerals from the national park, however Alas will mine the rocks and excavate the stone citing excuse of "technical recultivation and rehabilitation of the terrain". I contacted almost all state institutions, asking them to take action about it, however, it seems that the state interest is stone excavation, which is later used for new roads. I wonder if there is interest larger than environment, and protection of the only national park in this part of Serbia. I am aware of the fact that you cannot change the laws of certain countries and try to raise awareness of local politicians, but you can certainly contact the management of the Fruska Gora National Park and let them know it is impossible to cut even one tree in Europe within the national park, let alone activate large stone mines under the above cited excuses and taking the minerals out. I am sending you a link of the business that bought the old mine and the link of the National Park, and e-mail of Miroslav Nikcevic, in charge of Serbia's Agency for Environmental Protection, a state body. Mr.Miroslav Nikcevic ; direktor@ekoserb.sr.gov.yu Alas International in Serbia http://www.zorka-alas-kamen.co.yu/Zorka-Al...%20english.html National Park Fruska Gora http://www.npfruskagora.co.yu/e/index.htm You are the last hope something might change and such idea may stopped, in order to prevent destruction of nature for the interests of profit. Thank you very much. Sincerely Radomir Delic rashadelic@yahoo.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zvonce Posted November 21, 2006 Report Share Posted November 21, 2006 Raso samo napred Vidimo se u Subotu na jezeru Zvonko sa Klise Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasha_ledinci Posted November 22, 2006 Report Share Posted November 22, 2006 Pozdrav svima! Ne znam koliko ima smisla praviti male proteste, treba nam nesto masovno, a mislim da je za ovu subotu kasno.Treba koordinisano organizovati protest.Prosle nedelje su djaci srednje skole bili na jezeru, sto je super, ali da sam znao par dana ranije, mogao sam i ja jos toliko skupiti.Tako da cu da planiram u dogovoru sa drugim planinarima neki protest, a pozvacu i djake, studente itd.. Dakle ove subote necemo nista, da se ne bi rasipali..ali ne treba ni gubiti vreme, jer potok valja kao lud. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlah2005 Posted November 22, 2006 Report Share Posted November 22, 2006 Rasho - majstore! ;) Video sam te na delu. Pravi si! :rolleyes: Gornjane mi izmice :angry: ali sam uspeo da doznam da za vikend idu uz-niz jednu od pritoka Kozarskog potoka iznad rasadnika kod Beocinskog manastira. Trazio sam mu mapu, ali on tvrdi da je nema? :o Da li mi ti mozes poslati? Inace mi iz Beograda ne znamo put do tamo. :huh: Ako dobijemo kartu i mi vam se mozemo pridruziti? Da li si ti organizator te ekspedicije? <_< Vlah :wub: :wub: :wub: Frusku goru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts