mozes mislit Posted November 6, 2009 Report Share Posted November 6, 2009 E sad ja... da razriješimo hrpu nedoumica oko vaše svađe... Kao prvo, prvi sam poklonio povjerenje firmi New Deal u Beogradu a iz Hrvatske sam... Kupio sam taj famozni CTP Cobalt4 što ništa ne valja po vašim riječima... E, stvari su ovakve: izbacimo oko 1500 ploča mjesečno već tri i pol godine... Stroj zna stati, pogubiti se u nekim sitnicama, ali krvar prijavi se i oni iz BG dođu ako treba i u ponoć u BJ i stroj nikada nije stajao duže od 12 sati... Otisak sasvim OK za veliku većinu tiskara koji takvo nešto kada bi mogli otisnuti bili bi sretni... A za profesionalce sasvim pouzdan i dobar. Mi imamo nekoliko naših knjiga koje smo tiskali - fotomonografije koje su ispale ne savršeno - nego presavršeno. A tiskane su na Roland dvobojkama, a ne na nekakvim vrhunskim 4-ero ili 5-erobojkama... Vratimo se na CTP. Postoje dva problema. Najveći problem su ploče i dobavljači. Nitko ne drži zalihu i nitko se ne prilagođava vama kao kupcima, već traže da se unaprijed odlučite i naručite... a onda ako vam nešto ponestane onda nastaju problemi. Drugi problem je razvijačica... Ona radi probleme svima. Sada je i to nešto bolje otkad je EGRAF izbacio na tržište jedan model koji se pokazao dobar. Bilo je tu raznih dobavljača i raznih problema. Ali razvijačica nije ni Cobalt, ni Agfa ni Kodak i nema nikakve veze sa samim CTP uređajima osim da bez nje ne možete raditi... BTW. naš stroj je prvi, a u Valjevu drugi... Makso je dolazio u Bjelovar gledati stroj. A njegov eto od 2006. godine radi isto i koliko ja znam nema problema... Eto toliko, ako ima tko kakvih pitanja slobodno pitajte... Link to comment Share on other sites More sharing options...
konstrict Posted November 6, 2009 Report Share Posted November 6, 2009 Postoje dva problema. Najveći problem su ploče i dobavljači. Nitko ne drži zalihu i nitko se ne prilagođava vama kao kupcima, već traže da se unaprijed odlučite i naručite... a onda ako vam nešto ponestane onda nastaju problemi. Verovatno zato sto dobavljaci ne funkcionisu toliko po balkanskom principu i umeju biti strogi u vezi placanja narucene robe, za razliku od kupaca kojima se ne zuri da plate i vecito su u dugovanjima prema dilerima. Tj. ovde je svako svakome nesto duzan, ali taj se lanac dugovanja najcesce prekida na liniji proizvodjac - lokalni diler, sto bi stvorilo preveliki vakuum kada bi se napamet narucivale ogromne kolicine ploca raznih formata za koje nisi siguran kome ce i kada otici. Znam iz skromnog licnog iskustva, a verovatno moze i Big da potvrdi, da neko cak naruci odredjeni format i posle se "predomisli" i onda te ploce came u skladistu do Sudnjeg dana. Naravno, ako postoji dobar dogovor, duznost je dilera da ima zalihe za proverene i redovne kupce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBig Posted November 6, 2009 Author Report Share Posted November 6, 2009 da razriješimo hrpu nedoumica oko vaše svađe... Hvala, sada su sve dileme na hrpi razrešene [tačka].[/tačka] ...Znam iz skromnog licnog iskustva, a verovatno moze i Big da potvrdi, da neko cak naruci odredjeni format i posle se "predomisli" i onda te ploce came u skladistu do Sudnjeg dana Problem je trojak: Lead times - ili Srpski "rokovi isporuke" od strane proizvođača prema dileru, su veoma dugački, i po 4 meseca nakon porudžbine... Izrazito je teško dileru da planira nabavku kod ovakvih rokova; Ploče imaju vrlo ograničen rok lagerovanja, i osetljive su na uslove transporta/lagerovanja, tako da nije pametno gomilati ih na lageru, pri čemi se nikada ne zna koji će biti datum prizvodnje na pločama koje će stići od proizvođača; Kupci vole neobavezne aranžmane, pa pozovu telefonom i poruče ploče, a kada one, posle 4 meseca stignu, se predomisle, jer su im ploče trebale, pa su se snabdeli preko šuraka iz Švajcarske, ili zatežu sa plaćanjem, ukoliko imaju odloženo. Postoje načini obezbeđenja plaćanja, kao konfimirani Stand By akreditiv koji bi kupac iz HR mogao otvoriti, ali to znači dodatne troškove, a i niko ne želi da uđe u brdo papirologije, i sitnog teksta na ugovorima banaka. .. i eto nama problema sa prodajom/kupovinom ploča. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mozes mislit Posted November 6, 2009 Report Share Posted November 6, 2009 Ista stvar je i u HR. Nazalost, ni kontinuitet istih ploca, ni sve cisto oko placanja ne nudi jamstvo da ce onaj tko zastupa neku firmu s plocama imati iste na lageru. Rok isporuke od narudzbe je ajde nesto kraci: 3 mjeseca... Katastrofa je sto ne znam gdje to covjek moze i sjesti u auto i otici i kupiti kutiju onih koji ti fale... I sad kad ste tu: zanima me na cemu najvise rade u Srbiji? Osobno sam na Agfi N91V koja se pokazala jako dobrom... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avet Posted June 22, 2010 Report Share Posted June 22, 2010 Zna li neko koliko je rok trajanja konvencionalnih ploča osvetljenih na osvetljivaču? Mislim na vremenski rok trajanja, ne na broj otisaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBig Posted June 23, 2010 Author Report Share Posted June 23, 2010 Zna li neko koliko je rok trajanja konvencionalnih ploča osvetljenih na osvetljivaču? Mislim na vremenski rok trajanja, ne na broj otisaka. Malo detaljnije... U originalnom pakovanju? Osvetljene/nerazvijene? Osvetljene/razvijene/negumirane? Osvetljene/razvijene/gumirane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avet Posted June 23, 2010 Report Share Posted June 23, 2010 Osvetljene, razvijene i (pretpostavljam) gumirane. Uslužno je osvetljavanje u pitanju, ali rekao bih da jesu bile gumirane. Nije štampano sa njima, a stajale su nešto manje od godinu dana. Juče krenem da štampam sa njima i nikako ne mogu da dobijem dobar otisak. Mnogo mi se čepi raster, a nije u pitanju klasično čepljenje rastera, kada se zapuše 80% i 90% rastera, već više izgleda kao da je tek-tek krenulo da tonira. Dešavalo mi se čak i u poljima sa 50%. Kada pojačam vodu, opet isto, još pojačam vodu, voda spira boju sa otiska, ali i dalje se dešava, sve dok ne smanjim boju do granice bezobrazluka, ali tada je otisak nikakav. Ja mislim da su ploče oksidisale, pošto sam morao 3 puta da ih čistim klinerom, pre nego što sam uopšte izvukao prvi otisak. Zanima me da li je moguće da su oksidisale posle toliko (relativno) kratkog vremena? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBig Posted June 28, 2010 Author Report Share Posted June 28, 2010 Godinu dana nije malo. Za takvo konzerviranje ploča postoji posebna boja za konzerviranje. Gumiranje bi trebalo da obezbedi preivremenu zaštitiu od oksidacije. Ponovi ploče. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avet Posted June 28, 2010 Report Share Posted June 28, 2010 Ok, hvala na odgovoru, to mi je trebalo da znam. :) Sad kad si već spomenuo, kakva je to boja za konzerviranje i ima li je kod nas? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBig Posted June 29, 2010 Author Report Share Posted June 29, 2010 Davno, DAVNO, imali smo je u firmi MEDY. Skoro sam potpuno siguran da toga više nema... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomo88 Posted July 27, 2010 Report Share Posted July 27, 2010 Da li bio ko od vas moze da mi pomogne u pronalazenju literature u vezi sa CTP-om ( Computer to Plate) , jer mi je potrebna za izradu diplomskog rada na temi CTP sistema od primanja materijala do osvetljene ploce. Svaka pomoc je dobro dosla . Hvala unapred Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crdjan Posted January 4, 2011 Report Share Posted January 4, 2011 Pogledaj knjigu Handbook of Print Media od Helmut Kipphan-a.. Ja trenutno pisem diplomski i dosta, dosta sam izvukao odatle.. Strasna knjiga.. Elem, i meni je potreban neki link ili bilo sta korisno za diplomski, samo sto je moja tema "tehno-ekonomski pokazatelji savremenih tehnika izrade stamparske forme za ofset stampu".. Tako da, ako neko zna nesto mnogo bi mi znacilo.. :rolleyes: :rolleyes: pozdrav za sve Link to comment Share on other sites More sharing options...
zixxon Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 Posotvani, hteo bih da kupim CTP. Dali da uzmem termalni ili violetni??? Dalii ima neko iskustva sa ovim CTP. I na koje stvari treba obratiti paznju pri kupovini CTP. Koje ploce koristi. Dali je dobro kupiti polovan CTP? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBig Posted February 1, 2011 Author Report Share Posted February 1, 2011 Pogledaj celu ovu temu, imaš niz komentara vezanih za pitanja koja te interesuju... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zixxon Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 sve sam pregledao i nisam pametan sta da kupim ni sta da gledam...trebaju mi iskustva ljudi koji vec imaju CTP. Dali je bolji termalni ili violetni.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
homedesign Posted February 7, 2011 Report Share Posted February 7, 2011 sve sam pregledao i nisam pametan sta da kupim ni sta da gledam...trebaju mi iskustva ljudi koji vec imaju CTP. Dali je bolji termalni ili violetni.... Zdravo, Radim duže od 4 godine unazadsa CTP-om moje prijedlog do 100 ploča dnevno kupi: 1. Creo Trendsetter II sa glavom od 40W. Pouzdana "mašinica" radi od 10-20 ploča po satu u odnosu na format i vrstu ploče (kalibraciju lasera je različita za različite tipove ploča) 2. Creo Lotem 800 II sa sličnom glavom noviji model ali također 40W Super stroj, guta ploče ko lud, mala je mana ulazna latica mislim iskreno da su mogli palo jednostavnije to riješiti ali nema veze i ovako je ok. strpaš 100 ploča i rokaj. :) preko 100 ploča traži puno skuplje rješenje i ploče sa emulzijom koja se brže osvjetljava laserom, tese brže razvijaju... Što se tiće razvijačice kupiti novu obavezno i to po mogućnosti Egraf- Super su i jednostavne za održavanje. ako te interesuje kakvih još info javi :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
homedesign Posted February 7, 2011 Report Share Posted February 7, 2011 eh a je li neko radio sa AOGUANG termalnim pločama? Iko? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zixxon Posted February 7, 2011 Report Share Posted February 7, 2011 Zdravo, Radim duže od 4 godine unazadsa CTP-om moje prijedlog do 100 ploča dnevno kupi: 1. Creo Trendsetter II sa glavom od 40W. Pouzdana "mašinica" radi od 10-20 ploča po satu u odnosu na format i vrstu ploče (kalibraciju lasera je različita za različite tipove ploča) 2. Creo Lotem 800 II sa sličnom glavom noviji model ali također 40W Super stroj, guta ploče ko lud, mala je mana ulazna latica mislim iskreno da su mogli palo jednostavnije to riješiti ali nema veze i ovako je ok. strpaš 100 ploča i rokaj. :) preko 100 ploča traži puno skuplje rješenje i ploče sa emulzijom koja se brže osvjetljava laserom, tese brže razvijaju... Što se tiće razvijačice kupiti novu obavezno i to po mogućnosti Egraf- Super su i jednostavne za održavanje. ako te interesuje kakvih još info javi :) Koja je cena tih CTP sa razvijaciom??? Hvala na odgovoru... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajodoom Posted March 22, 2011 Report Share Posted March 22, 2011 Pitanje i problem! Poštovani kolege imam problem sa CTP-om, tj. sa izradom ploča. Radi se o PRESSTEK DIMENSION EXCEL 425. Ploče koje koristim su ANTHEM PRO. Recimo da sam početnik u svemu tome, radim sa CTP-om godinu dana. Problem je u tome što kada se izradi ploča vidljivo je da na dva mjesta preko cijele ploče se pojavi linija na kojoj nema otiska, tj kao da ga presiječe. S obzirom na relativno malo poznavanje svih postavki te opreme i ne imanje adekvatnih uputstva te podrške od strane pressteka zamolio bih Vas ako netko ima iskustva s tim i takvim problemom, a ponajprije volje da mi pomogne u rješavanju ovog. U privitku je prikaz problema. zahvaljujem! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dux_ns Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 Postovani, interesuje me dali neko ima iskustva sa mesanjem proiyvodjaca hemije i ploca? Konkretno, posto trenutno nemamo ploca 724x615 proizvodjaca Fuji ubacili smo Agfine ploce ali ostala je Fuji hemija i rezultati su .... traljavi, ima nekih linija i slabija je i td, itd... U pitanju je Luxel V6 osvetljivac sa razvijacicom i hemijom za Fuji LP-NV a probamo sa Agfa N91V... Znam da to nije preporucljivo ali ........ Alo neko ima iskustva, bio bih zahvalan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cptStarbak Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 RIP HQ 510pc - ima li neko ko u Srbiji može legalno da ga nabavi i da pruži odgovarajuću tehničku podršku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WhiteDeath13 Posted November 26, 2011 Report Share Posted November 26, 2011 Mene zanima obzirom daje prošlo dosta vremena od kad se poslednji put pomenu na ovoj temi, a Medy ga više nema bar na njihovoj internet prezentaciji postoji li još uvek Kimosetter 410 ili kakav sličan "stoni" uređaj digitalno osvetljavanje ploča - nisam baš siguran da sam pogodio izraz mislim na pravljenje direktno sa računara (Eng. CtP) Može i pp što se mene tiče mada informacija može zanimati još nekoga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
negativ1 Posted December 6, 2011 Report Share Posted December 6, 2011 RIP HQ 510pc - ima li neko ko u Srbiji može legalno da ga nabavi i da pruži odgovarajuću tehničku podršku? Mogu ovi (nemoj da te obeshrabri to sto je sajt hrvatski, imaju ljude i u Srbiji). http://ctp.com.hr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Promaha Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Pozdrav svima, trebala bi mi informacija dal poznajete firmu koja servisira Screen CTPove na podrucju BiH, Hrvatske, Srbije? Mi imamo Screen PlateRite8600 koji u zadnje vrijeme se skroz cudno ponasa a trebao bi mu i redovni servis... Hvala na odgovoru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
konstrict Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 U Sloveniji postoji direktan zastupnik ali zaista ne mogu da se setim imena firme sada, a ni brza pretraga na Google ne pomaže, možda da kreneš tim tragom i raspitaš se, sigurno ćeš ih naći. Oni su recimo dolazili ranije i u Beograd na sajmove. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts