drdule Posted March 24, 2007 Report Share Posted March 24, 2007 ... tamo imaju masinu Fuji V6 i rade sa violet plocama. Moram priznati da masina kao masina se nije pokazala bas najpouzdanija. Kvarila se na najbanalnijim stvarima (pukne zica na senzoru za ubacivanje ploce. Masina je poluautomatska). Isto tako moram da kudim i servis koji je OCAJAN. Bolje je znao od njih moj kolega koji tamo jos radi. Sto se tice ploca i rada sa njima moram priznati da je brza masina 4min od stavljanja do izlaska iz razvijacice (30ploca/h). Kvalitet ploca je bio ok, nama u stampariji je trpela i preko 100 000 otisaka. Sto se tice takce i rastera mislim da je veoma dobra i ostra, sve u svemu kvalitetna tacka. Mana ploca je bila to sto je npr. potreban poseban otrov za plocu, nije moglo da se truje obicnim otrovom, a cena tog flomastera je 30 eura. Opet cena ploce je oko 4 eura nabavna. Isto tako i rip dok sam tamo radio, ne znam kakav je sada posto su ga update-ovali, bio je cudan. Ponekad se namucim da napravim fajl koji je mogao da prodje, mada tome su doprineli ONI iz servisa posto su dosli da kao update-uju rip koji je radi ok pa ga zasrali i na kraju opet vratili u prvu verziju koja i nije bila bas najbolja. Ali kada se sve sredi i kada radi kako treba moram priznati da je masina sasvim ok. Naravno izneo sam samo probleme sa kojim smo se susretali. Iste takve problem imas i sa ripovima za film. Nadam se da sam bio bar od male pomoci, ako vas jos nesto ineresuje pitajte. mod edit: izbrisano ime firme Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBig Posted March 25, 2007 Author Report Share Posted March 25, 2007 Odlično, eto nekoga ko je radio na Violetu... Normalno je da je korekturna olovka posebna, i da je skupa. Fotopolimerni sloj je različit od konvencionalnog (diazo) sloja... Kada kažeš ONI, na koga misliš? Ko održava Fuji kod nas? Da li ste ponavljali samo po jednu separaciju, i koliko su ponovljive ploče? Posebno 1-5%... Da li ste imali neki uređaj za merenje ploče, i koji model? Na kojoj ste linijaturi maksimalno štampali? Kolika je potrošnja razvijača? Pozdrav mod edit: izbrisano ime firme Link to comment Share on other sites More sharing options...
era Posted March 26, 2007 Report Share Posted March 26, 2007 pitanje za Mr.Big-a jer potreban otrov za termal i kolko kosta (olovka)? Hvala unapred Link to comment Share on other sites More sharing options...
drdule Posted March 30, 2007 Report Share Posted March 30, 2007 Kada kažeš ONI, na koga misliš? Ko održava Fuji kod nas? Jedan mladji tip, koji radi sa bauver-bauver koji su prodali tu masinu, on ima svoju radnju, a kako se ona zove ne znam. I ne bih imenovao njega.... Nije kriv sto ne zna. Mada je kao isao na usavrsavanje u englesku, valjda. Da li ste ponavljali samo po jednu separaciju, i koliko su ponovljive ploče? Posebno 1-5%... Pa zavisi u cemu je problem. U poslednje vreme se javljale neke tackice kao da je borisana sihta, mada sam to isto video i kod game. Mozda je bilo do lose serije ploca, ili kao da se mozda stvarala kondezacija i da je voda padala na sihtu pre ulaska u razvijacicu tj. pre prolaska kroz grejac. Pa otprilike 10% a mozda i dosta vise kada se uzme u obzir da su sjebavali sa servisom Da li ste imali neki uređaj za merenje ploče, i koji model? Ne znam sta je to ili te bar nisam razumeo u vezi taga. Na kojoj ste linijaturi maksimalno štampali? Pustali smo klasicno 150 i 175. Nismo imali potrebe za jacom rezolucijom Kolika je potrošnja razvijača? Sto se tice razvijaca mislim da se kompletna morala menjati posle 2-2.5meseca to je otprilike malo vise od cele kante od 25l. U medjuvremenu koristi se regenerator, nisam siguran ali mislim da ide jedna kanta, iste kolicine, na 2-4 dana stim sto se radilo oko stotinak ploca dnevno i on se ne razblazava nego ide direktno iz kante. Pozdrav Link to comment Share on other sites More sharing options...
nera Posted May 21, 2007 Report Share Posted May 21, 2007 Iako vidim da je tema malo starija ipak cu i ja neko svoje iskustvo iznjeti. Mozda nisam puna nekih statistika i ostalog, ali vam mogu samo nesto prakticno reci. ja radim a na ECRM-ovom MAKO 8, sa violet sensitive photopolimere pločama. Imamo ga sada vec oko 3 mjeseca. Ne mogu ga usporedivati sa drugima, ali ga mogu usporediti sa starom tehnikom filmova i kopirrama. Sto se tice brzine treba mu oko 4 minute za jednu ploču sto je preporod, nema filmova i ostalih sranja, rasterska tocka je odlicna i cista u usporedbi sa onom kopiranom sa filma, ploce nisu nista manje izdrzljive nego klasicne, a otisak je puno cistiji i precizniji, a o pomacima na samoj ploci da ne govorim svaka ploca je ista nema mrdanja. kemiju smo promjenili evo sada nakon tri mjeseca i to jer se razvijac poceo lagano pjeniti. Razvijaca ne treba puno 30 l za kadicu u razvijacici i mozda jos 2 karnistera od 20l, regeneratora ide dosta vise jer se pumpa ukljucuje svakih 36 min i kada stroj miruje. ne vuce puno, ali nakupi se zavisno i koliko se dnevno osvjetli ploca. za sada nismo imali nikakvih prolema i nadam se da ce tako i ostati. Ploce smo da sada koristili kodakove, ali sm dobavljaci malo zakazali pa smo sada uzeli jednu kolicinu lastrinih pa cemo vidjeti kako ce se one pokazati. Mi vecinu stvari osvjetljavamo na 150 lpi osim za jednog kupca radimo na 200 lpi jer taj posao tako zahtjeva. Postoci rastera su vidljivi svi od 1 pa do 99, jedino sto je kod nas kalibracija nesto malo promjenjena, niski tonovi su nam podiguti za koji postotak, a visoki spusteni, tako nam trenutno pase jer se dobro pokazalo nakolorima u tisku, a kasnije cemo jos vidjeti. kalibraciju smo napravili kada je instaliran kod nas i nismo do sada dirali i za sada je sve nepromjenjeno. eto ako ima tko neki pametni savjet ili iskustvo neka podjeli samnom, jer svako iskustvo i napomena moze nekada dobro doci, ja cu svoje isto rado podjeliti sa drugima ako netko iam pitanja u vezi maka neka pita, ja ako znam reci cu sve sto znam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nera Posted May 21, 2007 Report Share Posted May 21, 2007 ako netko zmna tko prodaje ploce na podrucju bivse drzave bilo kojeg proizvodaca samo da su violet photopolimere ctp ploce molim recite, hvala! Link to comment Share on other sites More sharing options...
emanon Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 ako netko zmna tko prodaje ploce na podrucju bivse drzave bilo kojeg proizvodaca samo da su violet photopolimere ctp ploce molim recite, hvala! MEDICOM D.O.O. Sabac, Srbija + 381 15 311 003 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zknjiga Posted September 5, 2007 Report Share Posted September 5, 2007 Ima li neko informacije CTP Screen FlatRite PF-R1050. Jer koristi neka stamparija SCREEN u Srbiji. Ako imate info pisite. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBig Posted September 12, 2007 Author Report Share Posted September 12, 2007 Ima li neko informacije CTP Screen FlatRite PF-R1050. Jer koristi neka stamparija SCREEN u Srbiji. Ako imate info pisite. Screen-a ima u Srbiji, ali to nije problem... Dva problema FlatRite uređaja... Manji - Flat bed CtP. Od svih konstrukcija, najjeftinija i najlošija. Ipak najbolja od ostalih Flat bed konstrukcija... Veći - izvor svetlosti Helium-Neon od 633 nm... Srebro-halogenidne ploče... Skupe, ograničena (čitaj nemoguća) nabavka, osetljive na dnevno svetlo, zahtevaju posebnu hemiju na mašini za štampu, ekološki neprihvatljive i definitivno odumiruća tehnologija. Dobićeš povoljan CtP dobrog proizvođača, osrednjeg kvaliteta, skupe i problematične ploče koju uskoro nećeš moći da nabaviš, osnovne namene za male novinske rotacije... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zknjiga Posted September 14, 2007 Report Share Posted September 14, 2007 Screen-a ima u Srbiji, ali to nije problem... Dva problema FlatRite uređaja... Manji - Flat bed CtP. Od svih konstrukcija, najjeftinija i najlošija. Ipak najbolja od ostalih Flat bed konstrukcija... Veći - izvor svetlosti Helium-Neon od 633 nm... Srebro-halogenidne ploče... Skupe, ograničena (čitaj nemoguća) nabavka, osetljive na dnevno svetlo, zahtevaju posebnu hemiju na mašini za štampu, ekološki neprihvatljive i definitivno odumiruća tehnologija. Dobićeš povoljan CtP dobrog proizvođača, osrednjeg kvaliteta, skupe i problematične ploče koju uskoro nećeš moći da nabaviš, osnovne namene za male novinske rotacije... Jer imas iskustvo sa Screen Flat Rite. Zasto zahtevaju posebnu hemiju za stampu. Ploce se mogu nabaviti to sam pitao. Mislis da taj CTP ne vredi ili... slobodno kazi tvoje utsike. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MontSAT Posted September 15, 2007 Report Share Posted September 15, 2007 E posle čitanja kompletne teme ništa mi nije jasno... Radim u jednoj štampariji u Podgorici, do sada smo koristili Dolev4Press i filmovanje, planiramo nabaviti uskoro CTP... E sad, ovi iz firme koju neću imenovati nude neki violet, Cobalt4 ili tako nešto, isfališe ga (normalno, prodavci...) Kad ovo čoek pročita što je ođe sve napisano, tek mi nije jasno što da uzmemo... Do sad smo planirali ovaj Cobalt, a posle ovih rasprava o njemu, ne znam baš, totalno me zbuniste ljudi :) Hoće li mi neko konkretno reći, valja li to čemu ili ne? Nije u pitanju neka veeelika štamparija, uradi se tu sigurno npr. do 50-tak ploča raznih formata dnevno, a nekad i puno više, kako naiđe posa... Ne razumijem se u CTP, možda će pitanja biti glupa, al aj... 1. Je li kvalitet ploče sa tog violeta isti, približan ili bolji od kvaliteta kad se isfilmuje sa Doleva, namontira, kopira itd ili termala? 2. Koliko otisaka maksimalno npr sa 4 B2 ploče može da odradi ploča sa tog violeta, npr Cobalta 4? Dešava se da dođu veliki tiraži, a par puta kad je dolev bio "bolestan" da smo uradili ploče u jednoj firmi, i šihta se posle nekih 30-tak hiljada prolaza briše... 3. Šta je sa hemijom tj razvijačicom dod termala/voleta, koliko npr troši hemije tj koliko se često mijenja? I jeli isto u pitanju onaj gadni developer i manje gadni fiksir? :) 4. ne znam, imao sam još nešto pitat, al mi ne može panut na pamet sad, pa etooo... Ako neko može biti ljubazan da odgovori, nebismo stvarno bacali 60-70 hiljada evra na nešto što će da zeza... a ovaj Dolev mi baš prirastao za srce, žao mi ga, znao je u početku da zeza al sad radi ka zmaj :) Hvala Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBig Posted September 15, 2007 Author Report Share Posted September 15, 2007 Nije ni bila ideja teme da se odredi ko je bolji, već da se prenesu činjenice o svim pomenutim CtP tehnologijama, a izbor je tvoj... ... E sad, ovi iz firme koju neću imenovati nude neki violet, Cobalt4 ili tako nešto, isfališe ga (normalno, prodavci...) ... Ne moraš da ih imenuješ, uopšte... 1. Je li kvalitet ploče sa tog violeta isti, približan ili bolji od kvaliteta kad se isfilmuje sa Doleva, namontira, kopira itd ili termala? 2. Koliko otisaka maksimalno npr sa 4 B2 ploče može da odradi ploča sa tog violeta, npr Cobalta 4? Dešava se da dođu veliki tiraži, a par puta kad je dolev bio "bolestan" da smo uradili ploče u jednoj firmi, i šihta se posle nekih 30-tak hiljada prolaza briše... 3. Šta je sa hemijom tj razvijačicom dod termala/voleta, koliko npr troši hemije tj koliko se često mijenja? I jeli isto u pitanju onaj gadni developer i manje gadni fiksir? :) 4. ne znam, imao sam još nešto pitat, al mi ne može panut na pamet sad, pa etooo... ... 1. Kvalitet violeta je bolji od film+kopija, po mom mišljenju nije bolji od termala. 2. Violet ploče trpe nešto veće tiraže od termala, ukoliko hemija za pranje ploča na štamparskoj mašini nije agresivna. Generalno CtP ploče traže kvalitetniju prateću hemiju i uredniji rad sa njima. 3. Sva hemija je gadna. U vašem slučaju (50 ploča dnevno), bolja vam je violet hemija od termalnog CtP-a. 4. Ako ti slučajno pane, reci junače. Ako ti je film dobar, drži se ti njega, čekaj dobru podršku u Montenegru, i da cene "panu"... A onda sakupi parice, kupi brend (kao Mercedes) i radi ploče bez glavobolje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MontSAT Posted September 17, 2007 Report Share Posted September 17, 2007 Aha... Evo pade mi još nešto na pamet... 1. Koliko sam skontao, taj "Mercedes" je zapravo termalni CTP.... Ako ovaj violetni košta oko 70 hiljada, koliko je onda taj, duplo? 2. I Ima li potrebe za nas kao manju štampariju (npr u odnosu na vštamparije u Srbiji) ulagati u taj termalni, tj. koliko je to isplativo? 3. Takođe, dal se konkretno za taj termalni koristi jedna vrsta ploča, tj jednog proizvođača? Znam za ovaj Cobalt da ima više proizvođača? Zna li ko otprilike koliko je ploča za termalni a koliko za violet? 4. Laik sam pa mi nije jasno kako je bolji kad ovaj violet ima manju tačku (piše 6 mikrona, ostali 10...) A kad bi čekao podršku u Crnoj Gori za te stvari, znaš kad bi kupili CTP, pa možda 2048. godine, ne znam možda ni tada :) Ovdje čovječe niko ne zna popravit ni osvjetljivač, a CTP je za ove "majstore" ovdje NASA tehnologija... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thermal Power Posted September 17, 2007 Report Share Posted September 17, 2007 Prvo, nije tačno da veću tiražnost ima Violet ploča. Sword Ultra KODAK-ova ploča radi do 400.000 otisaka, dok nijedna Violet ploča to ne može. Ne moramo da ispitujemo, nego da vidimo zvaničnu brošuru za ploču od svakog proizvođača ponaosob. Termal nije dva puta skuplji, to je samo loš argument prodavaca Violeta. Pouzdaniji je termal jer varijacije koje imaš u radu i okruženju (temperatura, svetlost) daleko više deluju na violet ploče nego na termalne ploče. Zapamti jedno, kod termalnih ploča nemaš preeksponiranje i podeksponiranje. Uglavnom termalni CTP sistemi imaju mogućnost da rade sa pločama više proizvođača. Neki imaju širi opseg, neki manji. Violet ploča je skuplja od termalne ploče. U CG imate već jedan termal, pa ih pitajte kako su zadovoljni podrškom i servisom. Najvažnije je imati pouzdan uređaj, s njim ni podrška nije toliko veliki bauk, bez obzira na udaljenost. Za tačku od 6 microna nisam čuo, voleo bih da mi je pokažu. Pozdrav Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBig Posted September 18, 2007 Author Report Share Posted September 18, 2007 Aha... Evo pade mi još nešto na pamet... 1. Koliko sam skontao, taj "Mercedes" je zapravo termalni CTP.... Ako ovaj violetni košta oko 70 hiljada, koliko je onda taj, duplo? To nisam rekao. Mercedes je Kodak, Fuji, Agfa, Screen. Velika četvorka CtP-a. Samim time nema potrebe da skupljaš stotine hiljada. 2. I Ima li potrebe za nas kao manju štampariju (npr u odnosu na vštamparije u Srbiji) ulagati u taj termalni, tj. koliko je to isplativo? Nema. 50 ploča dnevo ćeš osvetliti za 2-4 sata, u zavisnosti od tipa CtP-a. Ostalo vreme tvoj CtP stoji. Kod termala (pa i kod violeta) to znači visoke troškove vezane za ploče (vidi objašnjenje dole) 3. Takođe, dal se konkretno za taj termalni koristi jedna vrsta ploča, tj jednog proizvođača? Znam za ovaj Cobalt da ima više proizvođača? Zna li ko otprilike koliko je ploča za termalni a koliko za violet? Naravno da ne. Poizvođača ima niz, isto kao i termalnih ploča. Ako ti je samo cena ploče po kvadratu kriterijum, onda ti je kriterijum pogrešan. (vidi objašnjenje dole) 4. Laik sam pa mi nije jasno kako je bolji kad ovaj violet ima manju tačku (piše 6 mikrona, ostali 10...) A kad bi čekao podršku u Crnoj Gori za te stvari, znaš kad bi kupili CTP, pa možda 2048. godine, ne znam možda ni tada :) Ovdje čovječe niko ne zna popravit ni osvjetljivač, a CTP je za ove "majstore" ovdje NASA tehnologija... Manja tačka, veća tačka... Gluposti. Bavi se bitnim stvarima. Ne zanemaruj podršku. Bilo koji CtP da kupiš, TREBAĆE TI PODRŠKA. Ko drugačije kaže, taj te laže. Prosto. Prvo, nije tačno da veću tiražnost ima Violet ploča. Sword Ultra KODAK-ova ploča radi do 400.000 otisaka, dok nijedna Violet ploča to ne može. Ne moramo da ispitujemo, nego da vidimo zvaničnu brošuru za ploču od svakog proizvođača ponaosob. Naveo si jednu ploču, Sword Ultra od Kodak-a. Ona nije pravilo, već izuzetak. Violet ploče po pravilu imaju deklarisanu tiražnost od 200.000 otisaka, bez pečenja. Činjenica. Pogledaj brošure ponaosob. Mrzi me da ih sada sve navodim, možeš ti, ako imaš vremena... Termal nije dva puta skuplji, to je samo loš argument prodavaca Violeta. Termal jeste skuplji, zbog cene serije termalnih dioda nasuprot jedne diode u Violet-u. Duplo, definitivno ne. Pouzdaniji je termal jer varijacije koje imaš u radu i okruženju (temperatura, svetlost) daleko više deluju na violet ploče nego na termalne ploče. Zapamti jedno, kod termalnih ploča nemaš preeksponiranje i podeksponiranje. Temperatura i vlažnost vazduha utiču i na kvalitet termalnih ploča, posebno pri lagerovanju. Pitanje pravilne ekspozicije/energije lasera kod termala je podjednako bitno. Loša ekspozicija daje lošu ploču. Uglavnom termalni CTP sistemi imaju mogućnost da rade sa pločama više proizvođača. Neki imaju širi opseg, neki manji. ? :huh: ? Violet nema tu mogućnost? Opseg? Violet ploča je skuplja od termalne ploče. Na osnovu kog kriterijuma? Po ovom pitanju se mnogo pojednostavljuju stvari, bez realne osnove. Gotova ploča=ploča+razvijač+gumiarabika Ako radiš 4 sata dnevno sa termalnim CtP-om, ostalih 20 sati razvijač se dodaje (replenishment) u prazno. Ako isključiš razvijačicu, sutra možeš kompletan razvijač da baciš, i staviš nov. Stoga tebe ploče koštaju ploča+razvijač+gumiarabika+20 sati razvijača u prazno. Gde je tu jeftina ploča? Nema je. U CG imate već jedan termal, pa ih pitajte kako su zadovoljni podrškom i servisom. Najvažnije je imati pouzdan uređaj, s njim ni podrška nije toliko veliki bauk, bez obzira na udaljenost. ... Pusti te priče. Podrška je 90% CtP-a. Da li bi ti kupio Volvo, a da ti je najbliži servis u Budimpešti? Ja lično nebih. Mada ima junaka svugde, spremnih na svašta. Srećno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thermal Power Posted September 18, 2007 Report Share Posted September 18, 2007 Naveo si jednu ploču, Sword Ultra od Kodak-a. Ona nije pravilo, već izuzetak. Violet ploče po pravilu imaju deklarisanu tiražnost od 200.000 otisaka, bez pečenja. Činjenica. Pogledaj brošure ponaosob. Mrzi me da ih sada sve navodim, možeš ti, ako imaš vremena... I termalne ploče imaju deklarisanu tiražnost na 200.000 - KODAK PTP, FUJI LH-PJ, NI2... Agfa ima ploču Energy Elite do 350.000! ? :huh: ? Violet nema tu mogućnost? Opseg? Ovde se nismo razumeli. Mislio sam da postoje i termalni CTP sistemi koji ne mogu da osvetljavaju baš svaku termalnu ploču, tj. nisu kompatibilni sa svakom pločom. O violetu nisam ni govorio. Hteo sam da razraničim termalne ctp uređaje pojedinih proizvođača. A znam da npr. Reprograf ne može nijednu ploču sem Fujijeve da osvetljava na svom Violet ctp-u. Na osnovu kog kriterijuma? Po ovom pitanju se mnogo pojednostavljuju stvari, bez realne osnove. Gotova ploča=ploča+razvijač+gumiarabika Ako radiš 4 sata dnevno sa termalnim CtP-om, ostalih 20 sati razvijač se dodaje (replenishment) u prazno. Ako isključiš razvijačicu, sutra možeš kompletan razvijač da baciš, i staviš nov. Stoga tebe ploče koštaju ploča+razvijač+gumiarabika+20 sati razvijača u prazno. Gde je tu jeftina ploča? Nema je. Opet mislim na nabavne cene ploča. Ova tvoja analiza jeste dobra, ali opet može da se ode i dalje u širinu. Pusti te priče. Podrška je 90% CtP-a. Da li bi ti kupio Volvo, a da ti je najbliži servis u Budimpešti? Ja lično nebih. Mada ima junaka svugde, spremnih na svašta. Dao sam samo realan primer. Em su ljudi profesionalci, em imaju Mercedes od CTP-a. A što se tiče velike cetvorke, pre bih rekao velika trojka jer FUJI sve više zaostaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBig Posted September 18, 2007 Author Report Share Posted September 18, 2007 I termalne ploče imaju deklarisanu tiražnost na 200.000 - KODAK PTP, FUJI LH-PJ, NI2... Agfa ima ploču Energy Elite do 350.000! Ovde se nismo razumeli. Mislio sam da postoje i termalni CTP sistemi koji ne mogu da osvetljavaju baš svaku termalnu ploču, tj. nisu kompatibilni sa svakom pločom. O violetu nisam ni govorio. Hteo sam da razraničim termalne ctp uređaje pojedinih proizvođača. A znam da npr. Reprograf ne može nijednu ploču sem Fujijeve da osvetljava na svom Violet ctp-u. Opet mislim na nabavne cene ploča. Ova tvoja analiza jeste dobra, ali opet može da se ode i dalje u širinu. Dao sam samo realan primer. Em su ljudi profesionalci, em imaju Mercedes od CTP-a. A što se tiče velike cetvorke, pre bih rekao velika trojka jer FUJI sve više zaostaje. Što se Kodak-a PTP i FUJI LH-PJ tiče, u pravu si. FUJI NI2 je negativ, preheat ploča, koja ne spada ovde. Ko danas uzima preheat ploču sa potrebom od 50 ploča dnevno?! Agfa Energy Elite od 15.08.2007... Sem u News sekciji, nema je na sajtu Agfe... Standardna Elite - 150.000 otisaka... Tehnologija napreduje, i biće sve bolja i bolja. I u termalu i u violetu. Većina postojećih pozitiv termalnih ploča u upotrebi ne prelazi 100 - 150.000. 99% violet ploča su deklarisane na 200.000. Šta će biti za 3 godine... ko zna. Nabavna cena ploča ne može biti jedini kriterijum. Sve šire analize su dobrodošle. I Mercedesu treba redovan servis. Što se FUJI-ja tiče ne znam odakle ti ta informacija... Fuji je samo uvek bio oprezniji u obećavanju i brzini reagovanja na konkurenciju. Znam mnogo primera gde su drugi bili brži, a rezultati ne baš naročito dobri... Na kraju krajeva, vreme će pokazati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
macola Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Pzdrav ljudi1 Trebao bih pomoć! Jel mi može netko dati link ili neku dokumentaciju o radu Termalnih CTP uređaja. Unaprijed hvala! Link to comment Share on other sites More sharing options...
muaddib100 Posted November 29, 2008 Report Share Posted November 29, 2008 Evo citam zbornik radova sa ovogodisnjeg zbornika naucnog skupa na GRID-u i ne mogu da verujem da se u pregledu u nekoliko radova o CTP-u uopste ne pominju procesless violet ploce koje su svoju premijeru imale na ovogodisljoj DRUPA-i sobzirom na tematiku naucnog skupa ocekivao sam da se na njemu medju prvim mestima u nasoj zemlji predstavljaju najnovije tehnologije koje tek treba da udju u industrisku eksploataciju,inace sobzirom da povremeno citam biltene IPA zanimame dali je u nasoj zemlji u skorije vreme izvrsena neka celishodna analiza celokupne graficke industrije(tipa na primer procenat penetracije CTP u odnosu na CTF sisteme u domacim stamparijama,nivo automatizacije tj. primene masina koje imaju mogucnost JDF povezivanja,procenat stampanih proizvoda AM tj FM rasterom,zastupljenost raznih tehnika stampe tabacna protiv rotacione offset duboka flekso itd.).Bilo bi lepo kada bi imali celovitu sliku gde se nalazimo i sta mozemo da ocekujevu u narednom periodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zknjiga Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Jer znate dali neko u Srbiji koristi CTP Agfa Palladio. U njenom prospektu pise da koristi LAP-V ploce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MontSAT Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 Evo stigao i taj Fuji pa reko da nesto kazem :) E ovo je brate banja u odnosu na film i Dolev, klik, klik, šljap, zuuu i eto je ploča :) Eo neđelju dana odradih preko 500 ploča bez greške. Par sam ih pokvario, zavoravim upalit narandžasto svjetlo al ok... Ovaj rip Fuji Workflow XMS, makar ova zadnja updateovana verzija što dobismo radi ka zmaj. Jedino mi se ne sviđa što ima još masu nekih dodataka, koje se naravno naknadno moraju platit da bi radile, tipa probni otisak na štampaču/ploteru sa ripa i tako to... Puštao sam mu pdf sa stotinu transparencija, smulja ga vrlo brzo, onom PS/M je trebalo uru vremena... Radio sam razne vrste priprema, od linijature 100 do 175, i baš neke poslove što svaki mjesec ponavljamo, upoređivao sam, razlika od onog sistema sa filmom i ovog je nebo i zemlja... Štampar je naročito zadovoljan e sad ne može da se desi da montažeru zadrhti ruka i nešto se iskrivi pa on psuje... :) Što se tiče Fuji V6 nije do sad pokazao nikakve nedostatke, fabrička specifikacija mu je oko 34 ploče na sat na onoj nižoj rezoluciji, nekim mojim testovima sam došao do brojke 32 što je odlično... fino bi bilo da je automatski, sa onim dodatkom da ploča iz njega ide odma u razvijačicu, al jbg bilo dooosta skuplje. Fuji ima i problema sa Firewire karticom, znači NEĆE da radi sa FW karticom koja na sebi ima VIA čip, samo sa NEC-ovim, eto da se zna ako se neko sa time pati :) Drugo, proizvođač preporučuje neki Xeon, nabavio Xeon al trt... Server nema neku grafiku, integrisana je, a XMF zahtijeva grafiku da bi fino radio.... sa serverom kakav je došao bilo je jaaaako sporo... preview pogotovo... al stvar riješena ubacivanjem najjeftinije PCIEx kartice, sad leti ka zmaj... Da sam znao za manje para bi uzeo Quad, i mirna Bosna Odahnuh i od čupanja filma iz Doleva... Desilo mi se jednom slučajno ubacih ploču malo nakrivo... Vađenje ploče iz Fuji V6 je piece of cake... E u čitavom ovom sistemu šta me nervira a to je... RAZVIJAČICA :) Radi se o Maya razvijačici, a kad god vidim razvijačicu, hemiju, valjke, naježim se :/ Zna ponekad da zeza na zadnji valjak, tamo đe je gumerabika, ako stoji par sati uključena, mora se malo očistiti, inače ploča dođe do tog valjka i neće dalje, pa se savija... Inače, čuo sam za neke kineske Violet ploče, valja li to čemu? Naravno, ove Fuji su odlične, al kažu da ti kinezi valjaju za neku jednostavnu c/b štampu... i dobijaš 4-5 komada za jednu ovu :) Jel imao ko iskustva sa tim pločama? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimica Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 Maya.... sve razvijacice rade na istom principu i ceka te tezak rad na ciscenju prilikom prvog menjanja hemije. OBAVEZNO dobro pranje vodom i nicim drugim iRIBANJEEEEEEEEEEE. Inace guma se proverava svake sedmice a ako se skuplja na valjcima i lepi znaci da je previse gusta i da regeneracija gume nije dobra. Obrati panju na violet ploci se skida raster posto je SOFT EGE negativ osvetljiva ploca-tako da to sto si dobio npr. 3% rastera (ako meris plocu pre stampe) nece biti na ploci posle stampe sto je bitno prilikom ponavljanja poslova. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nenadj Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Dakle... Prvi Violet CtP sistemi su imali snagu laserske diode od 5 mW, i osvetljavali su srebro-halogene ploče. Kopirni sloj je praktično istog sastava kao film, što ih čini izrazito osetljivim na svetlo. Rad pri zaštitnom svetlu. Srebro u kopirnom sloju je oleofobno, tako da se ploča mora posebno tretirati da bi prihvatala boju (posebna gumiarabika i aditivi sredstva za vlaženje). Mana je i visoka cena ploča, kao i velika potrošnja hemije... Trenutno aktuelni sistemi obično imaju diode od 60 mW, i koriste foto-polimerne ploče. Ploče se u štampi dobro ponašaju, trpe veće tiraže, ali imaju nižu rezoluciju, a zbog određenih faktora (predgrevanje pre razvijanja i neravnomerna distribucija toplote kroz sloj) imaju i lošiju ponovljivost i konzistentnost. Naredne generacije će sigurno biti sve kvalitetnije... Ploče se mogu preeksponirati i podeksponirati, a tačka ima Halo, tj. relativno meku ivicu... Ovo je samo ukratko, ako ima pitanja, izvolite. Peace Pozdrav prijatelju... Ovako, interesuje me jedna stvar, ako sam ovo do sada dobro shvatio... a to je: Screen PF-R 1050 CTP, da li može u nedostatku ultra LAP-O, koristiti agfine ploče N91V-N91 polimerne?? Ovih Silver Halogenoidnih Red senzitiv ploča nema nigdje, barem ja nisam pronašao. Kad pitam dobavljače gledaju me nekako veoma blijedo, kao vanzemaljca... Nemam iskustva sa ovim, pa ako možeš pojasniti. Naime, dobio sam pomenuti CTP, e sad se postavlja pitanje, da li da ga uzmem pa da mi u radnji stoji kao frižider, ili ipak može šljakati. Do sada sam išao na filmovanje, kvalitetom filma sam zadovoljan, uglavnom puštamo na 150 lpi. Ali, sve mi se više sviđa pomisao da nemoram ništa montirati ručno. Da ima ovdje neko da to radi uslužno - nebih ti ova pitanja nikada ni postavljao. Pa ako možeš ili ti, ili neko ko zna, molim da mi odgovorite na ovo pitanje. Da kupijem CTP, o tome ni govora nema, imam stotinjak ploča mjesečno. Ne isplati mi se ništa kupovati za taj broj ploča. Ali, pošto je ovo poklon.... što je džaba i Bogu je drago! Eto, molio bih ponizno za par pojašnjenja. A sad u vezi teme, svaka čast, vidim da ima ljudi koji se itekako razumiju. Međutim, sa 175lpi, ja bih bio presretan, bolje mi ne treba. Iako bih volio. Štampa je sve zahtjevnija danas... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gervasius Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Tema je vraćena zbog korisnih informacija koje sadrži. Svaka rasprava koja nema veze sa temom biće obrisana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
henrik Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Poštujte gervasiusov trud, i od sad da vidimo samo lepe i korisne stvari. Pored brisanja, svaka uvozničko/zastupnička patkometrija će biti adekvatno nagrađena hlađenjima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts