Jump to content

Light Box / Light Tent


Recommended Posts

Evo ja gledajuci http://www.pbase.com/wlhuber/light_box_light_tent pokusao da napravim nesto slicno i uspeo. :)

 

Prvo sam za podlogu koristio hamer papir i nisam bas nesto bio zadovoljan pa sam ga zamenio sa belim plexiglasom koji mi se cini da je mnogo bolji od hamer papira, a moze i lakse da se ocisti.

Sa strane su dva reflektora od 500W a preko konstrukcije od PVC cevi prekriven neki beli materijal sto sam nasao u kuci. A u ostalom pogledajte slike i bice vam sve jasno.

 

IMG_3579.jpg

 

IMG_3583.jpg

 

IMG_3584.jpg

 

IMG_3588.jpg

 

Evo i jedne slike ispod satora :D

 

IMG_3574.jpg
Link to post
Share on other sites
  • Replies 112
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

I koju radnu temperaturu razvijaš tu ispod šatora? Po mom iskustvu, ta 2 reflektora od 500W su previše čak i u hladnim zimskim danima sa minimumom odeće!

 

Samo čekam prijavu od komšija iz zgrade preko puta - "eno ga opet onaj preverznjak u gaćama sa fotoaparatom" :ph34r:

Link to post
Share on other sites

Kako se TAČNO zovu kod nas sijalice kao što je lik koristio u tom tutorijalu,na slici izgleda kao da daju belu svetlost?

Baš sam danas obišla par radnji i kad im kažem metal halogen oni me bledo gledaju.Ni na jednoj sijalici ne piše koliko je kelvina kako da znam da je bela?

Koje tačno sijalice da tražim da daju belo svetlo i se mogu navrnuti u običnu lampu?

 

Kad smo već kod te teme...imam neki reflektor od 1000W ali i njegovo svetlo je žuto.Može li to svetlo biti bar približno belo i koju tačno tu sijaličicu treba da tražim.

Na žalost u našim prodavnicama rade sve sami "stručnjaci",pa se nadam da će mi pomoći neko od vas ko zna!

Unapred hvala.

PS:pročitala sam već dosta tema na DZ o svetlima ali niko još nije konkretno naveo tačno koje su to sijalice,pošto moram znati tačno šta da tražim jer prodavci nemaju pojma ni želju da pomognu.

Link to post
Share on other sites

Sana trebaju ti ove lampe:

 

http://www.osram.com/products/general/disc...lide/index.html

 

Kada budeš gledala lampu, odnosno izvor svetla u "reflektoru", to čudo ne treba da ima grejnu nit kao standardne, već balončić gde se stvara varnica i to obično nije providno. Sijalica kao da ima dva balona, jedan spoljni - izolator, i unutrašnji u kome se se u stvari stvara svetlost. Liče na živine ili jodne sijalice (one što svetle po ulicama), medjutim unutar tog balona se nalazi ksenon (xenon - isti gas kao u blic lampi).

 

Prednosti su da odaju fragment temperature u odnosu na sijalice sa volframom te daju plavo belo svetlo (5000 -6000K). Nedostatak je što su ne otporne na transport kada su montirane (treba biti baš pažljiv), te kratkotrajni nestanci struje je potpuno ugase i potrebno je čekati odredjeno vreme za ponovno uspostavljanje ispravnog svetla. Kod većih snaga balasti ("uredjaji" za paljenje) su preskupi.

 

Umesto ove gungule od reflektora i igranja sa "zivom strujom" preporučio bih vam, posebno nežnijem polu, da se batali svega toga i da posetite distributere foto opreme i potražite bilo koje matore bliceve koji imaju mogućnost regulacije snage, te da kupite slejv kocke (Hama - one sa okom). Prvo niste ograničeni sa petljancijama, šanse da nešto zapalite su minimalne, ulaganje je malo veće, a sve ukupno daje daleko više mogućnosti za eksperimente. Ustvari, HMI lampe (kako se ove zovu) su brr rrrr puta skuplje od običnih, tako da za reflektor sa 100W lampom možete očekivati cenu oko 50€ (100W HMI ~ 500W Wolfram).

Link to post
Share on other sites

ovaj link je vec neko davnih dana kacio i ja sam takodje napravio istu stvar.. naravno daje fenomenalne rezultate.. samo jedna od bitnijih stavki je platno.. ja koristim bijeli micro fiber, mislim da se tako zove.. relativno tanko, a kada bilo sta "bijelo" usporedite sa tim platnom tek onda shvatite koliko je to platno ustvari bijelo :) koristim sa jedne strane 2x500w a sa druge 5x150 reflektorke.. zvuchi mnogo, ali vjerujte da i nije previshe jako nego potaman.. ali.. i mene strah komsija da nepocnu da pricaju "evo ga onaj perverznjak u gacama sa aparatom.." :)

 

pooooz

Link to post
Share on other sites

Drago mi je da su svi postigli sasvim fine rezultate ovom stap i kanap metodom..Ja sam turio reflektor od 1000w da bije kroz beli carsav(da, carsav) sa jedne strane i obicno ogledalo kroz carsav da osvetli malo drugu stranu..posto nisam imao drugi reflektor..i nije lose ispalo:

trimerbm.jpg

oops, izvinite na velicini slike

Link to post
Share on other sites
I koju radnu temperaturu razvijaš tu ispod šatora? Po mom iskustvu, ta 2 reflektora od 500W su previše čak i u hladnim zimskim danima sa minimumom odeće!

 

Samo čekam prijavu od komšija iz zgrade preko puta - "eno ga opet onaj preverznjak u gaćama sa fotoaparatom" :ph34r:

 

razvedri me nemanja u rano hladno jutro (cuj hladno - eno cekam da komunalci rasciste mrtve pingvine sa ulica, pa da krenem da radim...

 

ove tople lampe imaju 2 velike mane:

1. - kao sto rekosmo - greju

2. - ne-stabilna temperatura svetlosti:

-varira s' promenama napona (dao bogu, u majci srbijici ..., redovita pojava)

- varira s' vremenom rada (dakle vlakno je petog minuta "belje" nego li prvog minuta rada

(doduse, tu je sto bi cika-sonic rek'o - "raw je roditelj"

mislim ok je sve to kad se nema za bolje,naravno. medjutim, za ovo malo zivota za sobom naucio sam se da koriscenje prirucnih sredstava u radu ponekad (a to ponekad je pocesto) ume da toliko odnese energije (kreativne), te rezultat ne bude bas onakav kakav bi treb'o da bude...

(ilustracije: "pravljena" pojacala za svirke kad sam bio mali (ili jeftina kupovna) - osnovna osobina - losa temperaturna stabilizacija radne tacke poluprovodnika, koja za posledicu ima distorziju kad se pojacalo ugreje.... light-shoovi - koji nemaju prigusivace tiristora-te ih instrumenti 'vataju..... - reflektori od kilovat- neeeevidjeno grejanje, pa jos ako ti je tesan prostor, oznoj'o si se i u gajama, i umesto da koristis oko da nisanis u trazilu - ti ga koristis da brises peskirom znoj koji ti upada u isto.... ..pranje sita sitostamparskokg metodom "prst na crevo" (umesto vodenom duvaljkom)-posledica "duhovi"..... i sad da ne smaram.

- dakle moze da posluzi, ali ograniceno.

implikacija => radimo tesko i naporno, i pribavmo $$votice, i kupimo si prave alate za rad, onda i rad postaje manje zamoran, a ponekad cak i pravo zadovoljstvo.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...