MrBig Posted October 6, 2006 Author Report Posted October 6, 2006 Pa, evo mog prvog pokusaja (posto ne pristupam netu sa svog racunara, unapred sam ovo otkucao, sinoc :))... Počelo je, počelo... Probaj malo koherentnije, tj. fokus na nešto... Ja ću za vikend par tekstova, sada nemam vremena... Možda bacati topic na DTP? Henrik, šta ti kažeš? Peace
BoneHead Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 ... Treca podela je jednostavna - mozemo stampati iz tabaka, ili iz rolne. Dopuna za rolne: iz rolne u rolnu, iz rolne u tabak...
konstrict Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 @MrBig - vazi se, samo fokusiranje nije lak zadatak, jer moramo sto sazetije da objasnimo stvari, a znas kako je sve medjusobno povezano... @BoneHead - bas tako; npr. novinske rotacije imaju ugradjene (inline) nozeve i 'savijacice', gde na izlazu masine dobijamo prakticno gotov proizvod.
jovbranko Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 Odlicno. :) Bez smaranja, napisano sa merom. Samo nastavi ovako. Uvod i treba da bude ukratko o svemu. Kasnije kad zavrsis uvod, onda se fokusiraj na pojedine tehnike i pisi malo opsirnije. Odlicno ti ide. ;) Pozdrav i postovanje.
konstrict Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 Hvala! :) Jos samo da premeste temu, a u medjuvremenu kazite zanima li vas jos nesto iz 'uvoda u teoriju', ili da predjem na konkretnu tehniku (pretpostavljam da vas sve ofset najvise kopka)?
henrik Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 U maloj sam gužvici na poslu, tovarite mi tekstove koje napišete na PP ili još bolje na mail, pa ću ja to lagano da složim u jednu lepljivu za vikend, da ne gušimo Predloge. Mislim da je bolje tako.
jovbranko Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 @ konstrikt Sto se "uvoda u teoriju" tice, voleo bih vise da i ti preporucis neku literaturu, posto nisi. Mislim, iz kojih knjiga ucite na fax-u i to. Lakse je (a i vise volem) da citam nase knjige. Ostali su dali svoje vrlo dragocene predloge literature, koja je strana (sto meni licno nije nikakav problem). Pretpostavljam da ima onih kojima to ne znaci mnogo, a verujem da si ti najupuceniji u domacu literaturu, posto je FTN jedina visokoskolska ustanova koja se bavi ovom tematikom. Pomeni i skripte, ako nema knjiga, itd. Sto se sfere interesovanja tice, mene licno najvise zanimaju tehnike stampe koje se redje srecu. O ofsetu najvise znam i, cini mi se, dovoljno za poslove koje radim. Hteo bih da istrazujem, da radim sa pomalo zaboravljenim tehnikama, koje "ostavljaju licni pecat" na otisku, tj. oplemenjuju publikacije u bilo koma smislu. Dosta mi je bezivotnog i bezdusnog dizajna, bez ideja, odradjenog sto pre zbog kratkih rokova i glupih klijenata. Dakle, one stare tehnike koje bi jos uvek mogle da se izvedu, a odaju utisak da se neko potrudio, ulozio sebe u to sto radi... No, najveci broj pitanja u DTP-u su pocetnicka i vezana za ofset. Tako da je to i najveci "problem". Hajd' da ispostujemo prvo tu populaciju, pa cemo se posle baviti istrazivanjem. :) Pozdrav.
Peca Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 Sećam se jedne knjige, davno je bilo... Izdavač je bila Vinča, autor je Novaković, imena se ne sećam. Mali priručnik za DTP. Daleko od punih informacija, ali je za neku osnovnu upotrebu zadovoljavajući. Verujem da bi većini dizajnera koji nisu upućeni u tehnološki deo posla bio od pomoći.
chupawy Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 ^ Darko Novaković I nije mali priručnik već fullsize :D Šalim se evo ga LINK
henrik Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 Ta knjiga je malo outdated. Skoro sam je nešto gledao.
MrBig Posted October 6, 2006 Author Report Posted October 6, 2006 ^ Darko Novaković I nije mali priručnik već fullsize :D Šalim se evo ga LINK Ako mu je sadržaj kao korica, onda... Peace
chupawy Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 Ja je nisam gledao ali su je negde naveli kao literaturu pa setih.
Peca Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 @henrik - jeste, malo je starija knjiga. Ali, opet, za one koji tek ulaze u posao a nisu imali i tehnološke predmete na studijama (ili uopšte nisu studirali) može biti dobra. @Mrbig - unutra je malo bolja :D
konstrict Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 @jovbranko - za pocetak, nikako ti ne bih preporucio nase skripte. One su samo losa (i dobrim delom uzasno nepismena) kompilacija prevoda stranih knjiga i tu i tamo domace (srednjoskolske!) literature. Problem sa domacom literaturom je sto je stvarno vec jako zastarela. Tu ti se racunari samo uzgred pomenu, sa sve busenim karticama, u najboljem slucaju manetnim trakama. :blink: Primer dobre, sveobuhvatne (ali opet - jako matore) literature je "Tehnicko-tehnoloska priprema graficke proizvodnje" od grupe autora. Izdavac je Zavod za udzbenike, a materija je podeljena u dve knjige. Obradjuje prakticno SVE, od tipografije, preko hemigrafije, reprofotografije i stampe do dorade. Ali, ali... sve to je pisano pre skoro dve decenije. Ipak, kakve takve da su, bas ih vredi imati. Neka skracena varijanta istog se nalazi u knjizi "Osnove Graficke Tehnike" (za istoimeni predmet u Graf.skoli). Ja ti predlazem da jednostavno odes na Obilicev venac u knjizaru Zavoda i trazis da ti iznesu sve strucne knjige za Graficku skolu. Koliko znam, sve su relativno jeftine, a svakako ce ti znaciti. NIJEDNA knjiga ili skripta koju sam na fakultetu uzeo ne moze da pridje ovima iz srednje skole, tako da ti je moj iskren savet da zaobidjes FTN izdanja. Evo, ako ne verujes, neka ti kolega chupawy kaze sta misli o njima, ne verujem da je on bitno zadovoljniji. Kad vec pominjete DTP prirucnike, evo ova ne bi trebalo da je losa: http://www.pcpress.co.yu/arhiva/tekst.asp?...mp;tekstID=4638 Nisam je detaljno citao, ali ono sto jesam - korisno je. ... Sto se tih starih tehnika tice, ne znam kako tacno da ti pomognem. Mogu da pojasnim princip/tehnologiju, ali ne znam od kakve bi ti to koristi bilo ako takve tehnike ne mozes lako naci na trzistu. Za litografiju i slicno, bolje je da potrazis savet nekoga sa 'umetnickih' fakulteta, posto smo mi to (i u srednjoj i na faksu) samo informativno spominjali. Jedino sto mi pada na pamet kao najizvodljivije je tipostampa sa polimera, na zaklopnim ili cilindricnim masinama (ili jednostavno - rucnim presama). Ali nemam pojma gde da nadjes taj polimer, i ko to jos koristi?
Peca Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 I ja se slažem da naše knjige nisu baš moderne. Ali ima par knjiga iz kojih sam svojevremeno učio, a koje mogu da posluže. Jedna je knjiga iz srednje grafičke - Tehnologija grafičke reprodukcije, autor dipl. inž. Ivan Stratimirović. On je, inače, profesor koga veoma cenim. Ima veliko znanje iz fotografije i reprofotografije, kao i celokupne štamparske tehnologije. Knjiga ukratko obuhvata glavne teme, kao što su: osnove fotografije i reprofotografije, teorije svetlosti, optika, fotohemija, osnovne tehnike štampe, priprema forme, dorada, izvori svetla, oprema za merenje, razvijenje filma i na kraju objašnjenje glavnih procesa. Druga je knjiga iz Više Politehničke Škole - Tehnologija štampanja. To je jeftina knjiga koju bi bilo lepo imati. Kupuje se u samoj školi. U sadržaju su: Vrste formi, štamparske boje i njihovo nanošenje i prenošenje, osnovni sistemi na štamparskim mašinama, faze postupaka štampanja, priča o papiru (gramatura, debljina, vlakna, mehanička i optička svojstva...), pritisak u postupku štampanja, detaljan opis osnovnih tehnika štampanja, kvalitet štampanja, i još neke tehnološke stvari. Treća je takođe knjiga iz VPŠ - Slog, autor je Milan Jovanović. Ovo je dobra knjiga iz oblasti tipografije i grafičkih pravila u izradi sloga (novine, knjige, časopisi, akcidencija...). Ovde su dati i korektorski znaci, formati papira i sloga, pravilna upotreba pravopisnih znakova, velikih i malih slova, interpunkcije, rastavljanje reči... Sve tri knjige pišu o osnovnim stvarima, onima koje nisu vezane za vreme. Druga knjiga, koja je vezanija za tehnologiju, nema opis savremenih, digitalnih uređaja. Treba imati u vidu da su to školske knjige i kao takve pišu o osnovnoj, još uvek važećoj podeli tehnika štampe - visoka, duboka, ravna i sito. Ovde digitalna štampa nije uvršćena jer nema stalne štamparske forme sa koje se vrši štampa.
jovbranko Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 Hvala svima. :) Za neke knjige sam znao, a neke od knjiga koje ste pomenuli i imam i zaista su odlicne. Barem pokrivaju ono sto mene zanima, a to je osnova stamparskog i prelamackog zanata nevezano za kompjuterske programe, posto njih poznajem jako dobro. Zalosno je to za skripte sa FTN-a... Mislio sam da su se malo uozbiljili kad su pokrenuli taj smer, al' ono izgleda sve ostalo kao i pre... (tamo sam poceo studije 1992.) Pretpostavio sam da su angazovali profesore sa Vise Graficke (ili kako se vec zvase...) i da su uzeli njihove udzbenike i malo ih dopunili. Medjutim, ta visa sad postaje fax, tako da verovatno moraju da pisu svoje udzbenike, a to ih mrzi... :angry: Ne znam jel' to samo kod nas u zemlji, al' fakultetskih udzbenika za matematiku ima na desetine, fiziku, hemiju, istoriju, jezike, ma samo reci sta... Jedino za dizajn i za stamparstvo se preporucuju udzbenici iz SREDNJIH skola... Pa ima li to jos negde? :( Nego, kad pomenuh tu visu, ima li sta kod njih od udzbenika? Sto se tice toga sto sam rekao da me zanimaju tehnike stampe koje se redje koriste, mislio sam na one koje se jos uvek koriste i koje oplemenjuju izgled publikacija. Recimo, Mr Big je skoro pomenuo da postoje cetiri vrste laka, od kojih sam znao samo za UV... Ustvari, bolje bi bilo da sam rekao da me interesuju nacini na koje mogu da oplemenim publikacije koje radim. Do sada sam koristio blindruk, parcijalni UV lak, zlatotisak, kao i zlatnu i srebrnu kao posebne (spot) boje, razna secenja... I to je prakticno to... A recimo, video sam nasu knjigu Haiku poezije iz '70-ih koja je povezana na nacin kako se to radilo u srednjevekovnom Japanu - vezivanje tankim konopcem tako da se cvor ne vidi i knjige nisu imale korice vec su stajale u svojoj kutiji. I jos jednu americku gde su korice za CEO tiraz od 10.000 primeraka rucno slikane, svaka po naosob. :o Takodje, tu su ZMAJOLOGIJA, EGIPTOLOGIJA i CAROBNJASTVO koje sam proletos radio za Mono&Manjanu i koje se pojavljuju sad na sajmu knjiga. OBAVEZNO ih potrazite! To su najludje i najlepse knjige koje sam drzao u rukama u CELOM SVOM ZIVOTU. Bukvalno danima necete moci da se odvojite od njih. Tu je primenjeno toliko ideja koje nisam do sada video, da to ne mogu da ispricam. Uglavnom sve te ideje spadaju u domen rucne dorade, ali ponesto i u domen stampe. Ovakve knjige su, naravno, retke jer je njihova proizvodnja skuplja od obicnih, ali me interesuju takve stvari, kojima mogu da oplemenim publikacije, a mogu da se izvedu u nasim uslovima. Pozdrav.
sulumper Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 ^ word bas ovo htedoh da pitam... (izvodljivo) oplemenjavanje publikacija
Peca Posted October 6, 2006 Report Posted October 6, 2006 @jovbranko - evo nešto šta nije standardo, tačnije nije često kod nas. Imao sam priliku da nekoliko puta radim termoflajere za različite klijente. U pitanju su specijalni materijali koji pod određenim temperaturnim uticajima menaju svojstva. Tačnije, mogu da reaguju na određene temperature. Kad su u pitanju cigarete, zagrevanjem se otkriva određeno polje, unapred prekriveno. Kad je klijen proizvođač piva, potrebna je niska temperatura za tu promenu (npr. hladiš taj deo flašom). Može da bude zanimljivo, a radi se kod nas ;)
konstrict Posted October 7, 2006 Report Posted October 7, 2006 @jovbranko - aaaa, sad sam skapirao sta si 'teo! Pa nema frke, doci cemo valjda i dotle kasnije. ;) I meni je to interesantno, tim pre sto sam siguran da uz poznavanje profesije mozes i sam da smislis nesto novo, neku kombinaciju raznih tehnika koja bi bila originalna. Cekaj, ako si studirao na FTNu, to mora da je bio neki drugi smer, posto je moj osnovan tek 1999? :blink: U svakom slucaju, nije cudo sto nema knjiga, kada na celom fakultetu jedna jedina osoba ima doktorat na Grafickom inzenjerstvu (tj. kvalifikovana je da drzi predavanja i ispite). Ima i par profesora sa fakulteta 'pokupljenih' sa masinstva i sl. kojima su dali da drze usko strucne predmete, ali nije to to. Zato se angazuju drugi ljudi iz struke, sa iskustvom (profesori sa Vise Graficke u NSu), kao 'strucni saradnici' koji drze predavanja tokom cele godine, a samo se na kraju ispita potpise profesor (tako mora, po statutu, zakonu, ili vec necemu). Proci ce jos puno vremena dok ne dobijemo jos osposobljenih kadrova, pa samim tim i knjiga. Sta je, tu je.
MrBig Posted October 7, 2006 Author Report Posted October 7, 2006 @jovbranko - evo nešto šta nije standardo, tačnije nije često kod nas. Imao sam priliku da nekoliko puta radim termoflajere za različite klijente. U pitanju su specijalni materijali koji pod određenim temperaturnim uticajima menaju svojstva. Tačnije, mogu da reaguju na određene temperature. Kad su u pitanju cigarete, zagrevanjem se otkriva određeno polje, unapred prekriveno. Kad je klijen proizvođač piva, potrebna je niska temperatura za tu promenu (npr. hladiš taj deo flašom). Može da bude zanimljivo, a radi se kod nas ;) Tzv. termohromatske boje. Dobi sam uzorke štampe iz USA još pre 8 god. ali nisam znao da to iko kod nas radi... Samo napred... @jovbranko Samo da nabacim: Zamisli duoton, duboka crna i fluo ljubičasta - motiv ulica noću po kiši... :rolleyes: Ili peti prolaz, uz poseban plug in za PS - mesingani ukras sa površinama štampanim u zlatnoj boji (raster)... :D Biće još... I SAVET - UČITE ENGLESKI, KUPUJTE KNJIGE IZ INOSTRANSTVA, MANITE NAŠE NEDOJ*B*NE PREVODE I KOMPILACIJE... Peace
jovbranko Posted October 7, 2006 Report Posted October 7, 2006 @ Peca Hvala za info. Cini mi se da sam cuo za to, ali nisam jos imao tako nesto u rukama. @ konstrict Naravno, da moze. Tako bi i trebalo da bude. :) Ima dosta primera u vrhunskom dizajnu u svim granama dizajna da su dizajneri uspeli da naprave zaista genijalne stvari zahvaljujuci dobrom poznavanju tehnologije. Ponekad je to skuplje za izvodjenje a ponekad nije. Da... 1992. nije bilo tvog smera cak ni u najavi. Ja sam tad tu upisao elektrotehniku, ali sam se ubrzo predomislio. ;) @ Mr. Big Zamisljam... :) Kad rece fluo ljubicasta, jel' mislis na pravu fluo boju? Jel' radi neko kod nas fluo boje? Znam da ima preko grane, al' za nas ne znam... Pozdrav.
braknur Posted October 7, 2006 Report Posted October 7, 2006 Super, super :) Idem da procitam jos jednom, da povezem stvari :(
Petar Stojakovic Posted December 27, 2006 Report Posted December 27, 2006 Enciklopedija, i to dobra. Potrebno jezivo dobro poznavanje engleskog (ili nemačkog, u zavisnosti od izdanja)... BTW, ako nekome treba pomoć oko grafičke terminologije na engleskom, recite... ;) Pozdrav svima na forumu. Dakle, ja sam u vodama graficke terminologije apsolutni laik, a dobio sam "Hanbook of print media" Helmuta Kiphana za prevod. :( Naravno, ne ceo vec samo delic vezan za lakove. Sreca pa nema bas puno toga. No buduci da mi je terminologija prilicno nepoznata malo se vise borim sa istom. Elem, nakon manicnog trazenja i pretrazivanja interneta za odgovarajucim pojmovima naleteh i na ovaj sjajan forum. Pa bih vas zamolio za strucnu pomoc oko pojedinih izraza, da se ja ne bih frljao kojekakvim iskonstruisanim frazama. Zapeo sam oko sledeceg, jer ne znam adekvatne izraze na srpskom za: 1. chambered doctor blade system 2. web offset printing 3. sheet-fed printing press 4. powder spraying 5. hot-seal resistance (ovo mi je narocito problem, istice se kao prednost za odstampani proizvod pri upotrebi disperzivnih lakova, ali uopste ne razumem sta je u pitanju) 6. gliding properties (osobina koja se pojacava kod proizvoda) 7. gravure printing To je to - zasad. Hvala unapred za svaku pomoc.
henrik Posted December 27, 2006 Report Posted December 27, 2006 Pozdrav svima na forumu. Dakle, ja sam u vodama graficke terminologije apsolutni laik, a dobio sam "Hanbook of print media" Helmuta Kiphana za prevod. :( Naravno, ne ceo vec samo delic vezan za lakove. Sreca pa nema bas puno toga. No buduci da mi je terminologija prilicno nepoznata malo se vise borim sa istom. Elem, nakon manicnog trazenja i pretrazivanja interneta za odgovarajucim pojmovima naleteh i na ovaj sjajan forum. Pa bih vas zamolio za strucnu pomoc oko pojedinih izraza, da se ja ne bih frljao kojekakvim iskonstruisanim frazama. Zapeo sam oko sledeceg, jer ne znam adekvatne izraze na srpskom za: 1. chambered doctor blade system 2. web offset printing 3. sheet-fed printing press 4. powder spraying 5. hot-seal resistance (ovo mi je narocito problem, istice se kao prednost za odstampani proizvod pri upotrebi disperzivnih lakova, ali uopste ne razumem sta je u pitanju) 6. gliding properties (osobina koja se pojacava kod proizvoda) 7. gravure printing To je to - zasad. Hvala unapred za svaku pomoc. 2. ofset štampa iz rolne 3. mašina koja štampa iz tabaka 4. puderisanje - da se papiri ne lepe međusobno zbog boje Neko će već pomoći sa ostalim.
konstrict Posted December 27, 2006 Report Posted December 27, 2006 1. - Doctor blade = rakel noz. Ako je 'chambered', to znaci da je u nekakvoj komori, ne znam tacno o cemu je rec, pa ne mogu da preciziram. Moras mi reci koja je tehnika u pitanju, sito ili tampon? 5. - nemam pojma. 6. - ovo skoro sigurno nije konkretna strucna rec, vec nekakva fraza, koju ne mogu prevesti ako je izvucena iz konteksta. 7. - duboka stampa. P.S. - sad sam pogledao u Kiphana... chambered doctor blade system sluzi za nanosenje laka. Eventualno da ga prevedes kao 'zatvoreni sistem', posto je tako i objasnjeno na slici (strana 255) - imas otvoreni i zatvoreni sistem, i ovaj pripada ovom drugom. Gliding properties, ako je verovati Acrobat-u, se ni ne pojavljuje u celoj knjizi.
Recommended Posts