Jump to content

Recommended Posts

Posted

Predlog - U Tehnikama dodati forum Tehnike štampe...

Mislim da dobar dizajner ne bi smeo da se zaustavi ispred monitora svog kompa, već bi morao da teži saznanju "a šta se to dešava kada odnesem moj posao u štampariju/studio...", "šta štamparija mora da ima od opreme za realizaciju mog projekta...", "a što su mi izašle ove poprečne linije preko brošure..."

Za sada, kada postujem odgovore koji sadrže i tehnološki sadržaj, imam osećaj blagog off-topic-a...

Šta vi mislite - dobra ili loša ideja? Otvoreno...

Peace

• Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
Predlog - U Tehnikama dodati forum Tehnike štampe...

Mislim da dobar dizajner ne bi smeo da se zaustavi ispred monitora svog kompa, već bi morao da teži saznanju "a šta se to dešava kada odnesem moj posao u štampariju/studio...", "šta štamparija mora da ima od opreme za realizaciju mog projekta...", "a što su mi izašle ove poprečne linije preko brošure..."

Za sada, kada postujem odgovore koji sadrže i tehnološki sadržaj, imam osećaj blagog off-topic-a...

Šta vi mislite - dobra ili loša ideja? Otvoreno...

Peace

Napiši nešto obimnije i stavljam je u sticky. Mislim da nije baš za podforum.

Posted

Evo, meni je to uza specijalnost (zavrsio srednju Graficku na NBGDu; trenutno V godina na Grafickom inzenjerstvu i dizajnu, Fakultet Tehnickih Nauka, NS), pa ce mi biti drago da pomognem sta god treba. Ali ne mogu tek tako iz neba pa u rebra, neka neko postavi konkretno pitanje, pa cu odgovoriti.

I nisam jedini, imam ovde jos dvojicu aktivnih kolega sa iste godine, i jos poneki mladji se nadje, pa vam nece nikad faliti saveta.

Posted

Pitanja često ima; ako mislite da je moguće skrpiti neke bazične stvari i uobličite ih u smislenu edukativnu celinu, samo napred. Već sam rekao da ih stavljam u lepljive.

Posted

Hm, pa vazi se, ali sta za pocetak - iz moje perspektive to je do zla boga opsirna nauka, i ne znam sta osnovno da napisem da bih pokrenuo temu, a da mi ne izgleda da time vredjam inteligenciju ljudi na forumu? Mislim, ne znam koliko ljudi znaju, pa da ne ispadne da se pravim pametan oko gluposti. :unsure:

Hocete nesto tipa, podele tehnika prema gradji stamparske forme, vrsti podloge, principu otiskivanja, tako nesto? Sa tim smo i mi uvek pocinjali, pa mi zato logicno... :ph34r:

Posted

Ne moraš ništa za početak, ja sam skapirao da vas dvojica hoćete tako nešto. Meni je sasvim ok i tako i standardno sa odgovaranjem na pitanja, pa se možda skupi nešto za sticky. Kako god ti odgovara.

Posted

Hajde ovako - videcemo sta ce ljudi jos predloziti ovde; ja necu biti online par dana, pa taman kad se vratim, videcu kako konkretno da pomognem. Ako hoce nesto bas lepo da odradimo zajedno, moze MrBig da me kontaktira na PM, pa cemo se dogovoriti.

I ne mora stvarno podforum, dovoljna je sticky tema u DTP delu, vidim da tamo vec ima dosta price o tome.

Posted
Hajde ovako - videcemo sta ce ljudi jos predloziti ovde; ja necu biti online par dana, pa taman kad se vratim, videcu kako konkretno da pomognem. Ako hoce nesto bas lepo da odradimo zajedno, moze MrBig da me kontaktira na PM, pa cemo se dogovoriti.

I ne mora stvarno podforum, dovoljna je sticky tema u DTP delu, vidim da tamo vec ima dosta price o tome.

Može, nema frke, ali ništa suvoparno, školskog tipa...

Više praktične stvari, iz realnog života...

Definicije mogu i da pročitaju iz udžbenika za srednju grafičku...

Čujemo se na PM...

Peace

Posted

Za pocetak mogli bi da napravite spisak dobre literature (bilo strane ili domace). Mozda neki omanji recnik, barem termina sa kojima se svakodnevno srecu dizajeri. A naravno, tu bi mogle da budu i osnovne stvari o pripremi za stampu za najcesce vrste stampe. Mislim takodje, da bi bilo dobro da posvetite jednu temu tehnikama i tehnologijama koje oplemenjuju publikacije i daju atraktivne rezultate, bilo da se cesto ili retko upotrebljavaju.

Pozdrav.

Posted

Evo nešto što sam radio na ovu temu namenjeno dizajnerima koji počinju sa DTP-om. Postavio sam ovako stvar "moj predlog".

Nisam završio, rad je u toku, pa ova akcija taman odgovara da posao privedemo kraju zajedno. Prilažem ovaj fajl kao neku polaznu osnovu i orjentir ka daljem razvoju ovog "učila" jer sam zamislio da to na kraju ima oblik mape i da izdizajniram da ta mapa bude što preglednija.

Znači bilo bi dobro da se ustanove neke optimalne vrednosti za sve korake u DTP-u za svaku vrstu štampe i onda bi lako videli da li postoje neke vrednosti koje su zajedničke za sve štamparske tehnike. Da napravimo jednu preglednu stvar i onda bi bilo lakše i dizajnerima i priremačima.

Ako se slažete sa ovim, bio bi to jedan Open Source projekat pa bih molio da lepo odaberemo stavku po stavku iz dokumenta npr. u posebnoj temi za svaki deo DTP oblasti i na kraju sumiramo i unosimo u mapu/dijagram.

Voleo bih kada bi imali dijagrame za vrednosti koje važe u svetu i vrednosti koje važe kod nas u Srbiji/Balkanu. Prvenstveno bih voleo da napravimo sumu nekih što univerzalnijih podataka i podataka specifičnih za neki proces ili vrstu štampe.

npr. tema: Offset štampa/korekcija slike (rezolucija, bela tačka, crna tačka)

ili tema: Ofset štampa/dorada/slaganje tabaka/ ...i onda vršimo raspravu i dođemo do nekih rezultata i pokrenemo drugu temu/stavku.

mogli bi i predstaviti nekim fotografijama ili ilustracijom kako to sve izgleda...sastaviti ceo udžbenik (kao aplikaciju sa hiper tekstom za kontrolu toka rada pripreme/dizajna i edukaciju... i kao knjižicu i plus poster tj. mapu/dijagram.

Eto.

Posted
Evo nešto što sam radio na ovu temu namenjeno dizajnerima koji počinju sa DTP-om. Postavio sam ovako stvar "moj predlog".

Nisam završio, rad je u toku, pa ova akcija taman odgovara da posao privedemo kraju zajedno. Prilažem ovaj fajl kao neku polaznu osnovu i orjentir ka daljem razvoju ovog "učila" jer sam zamislio da to na kraju ima oblik mape i da izdizajniram da ta mapa bude što preglednija.

Bogami, na tvom uputstvu imaš još mnogo da poradiš, samo treba da imaš na umu da je grafika toliko opširan pojam, da mnogo pametniji od mene i tebe nisu uspeli da naprave neko "univerzalno" uputstvo. Upravo zbog toga se pišu knjige i knjige na tu temu, a ne samo jedan B2 plakat... :)

Ali petica za ideju...

Znači bilo bi dobro da se ustanove neke optimalne vrednosti za sve korake u DTP-u za svaku vrstu štampe i onda bi lako videli da li postoje neke vrednosti koje su zajedničke za sve štamparske tehnike. Da napravimo

jednu preglednu stvar i onda bi bilo lakše i dizajnerima i priremačima.

Ako se slažete sa ovim, bio bi to jedan Open Source projekat pa bih molio da lepo odaberemo stavku po stavku iz dokumenta npr. u posebnoj temi za svaki deo DTP oblasti i na kraju sumiramo i unosimo u mapu/dijagram.

Već postoje na sajtovima "boljih" studija njihova uputstva za pripremu. Poneka i nisu baš najsjajnija, ali su makar upotrebljiva...

Voleo bih kada bi imali dijagrame za vrednosti koje važe u svetu i vrednosti koje važe kod nas u Srbiji/Balkanu. Prvenstveno bih voleo da napravimo sumu nekih što univerzalnijih podataka i podataka specifičnih za neki proces ili vrstu štampe.

Za nas su bitne vrednosti po ISO standardu. Njima se treba baviti, a ne Američkim ili Japanskim standardima...

npr. tema: Offset štampa/korekcija slike (rezolucija, bela tačka, crna tačka)

ili tema: Ofset štampa/dorada/slaganje tabaka/ ...i onda vršimo raspravu i dođemo do nekih rezultata i pokrenemo drugu temu/stavku.

mogli bi i predstaviti nekim fotografijama ili ilustracijom kako to sve izgleda...sastaviti ceo udžbenik (kao aplikaciju sa hiper tekstom za kontrolu toka rada pripreme/dizajna i edukaciju... i kao knjižicu i plus poster tj. mapu/dijagram.

Eto.

Au, bre, gde ti ode... Najbolje bi bilo da napustimo redovan posao, pa da pokrenemo ediciju knjiga iz ove oblasti, sve sa 170 interaktivnih prezentacija i bilbordima... :D

Polako, korak po korak... Baby steps...

Nadam se da se niko neće ljutiti ako uporedim grafiku sa medicinom, ali situacija je slična. Tolika je materija upitanju, da možeš da imaš specijaliste za svaku oblast koji uče samo to godinama... Ne postoji na svetu jedan čovek koji grafiku sveobuhvatno poznaje... Zato polako...

Bitno je početi, pa ćemo videti...

Peace

Za pocetak mogli bi da napravite spisak dobre literature (bilo strane ili domace). Mozda neki omanji recnik, barem termina sa kojima se svakodnevno srecu dizajeri. A naravno, tu bi mogle da budu i osnovne stvari o pripremi za stampu za najcesce vrste stampe. Mislim takodje, da bi bilo dobro da posvetite jednu temu tehnikama i tehnologijama koje oplemenjuju publikacije i daju atraktivne rezultate, bilo da se cesto ili retko upotrebljavaju.

Pozdrav.

Po meni dobar link za ovo je Katalog GATF izdanja

Teme obrađene su:

PIA/GATF STORE CATEGORIES

Benchmarking

Bindery Training Curriculum

Binding and Finishing

Careers

Children's Program

Color Control Bars

Color Reproduction

Communications

Compensation Surveys

CTP

Customer Service

Design

Desktop Publishing

Digital Printing

Direct Mail

Ergonomics

Estimating

GATFWorld Single Issues

Imaging Skills Training Curriculum

Management Issues

Market Trends

Materials

Plant Layout

Plate Control Targets

Prepress

Print Production

Printing Processes

PrintScape Orientation Curriculum

Process Control

Quality Control Products

Ratios

Reference

Sales and Marketing

Sheetfed Printing

Sheetfed Training Curriculum

Spanish-Language Editions

Specifications and Standards

Test Forms

Videos

Web Printing

Web Training Curriculum

Webinars

Workflow

Imam desetak njihovih knjiga, i dobro su štivo (za ljude koji DOBRO poznaju engleski jezik)...

Naravno, kupuju se (nisu besplatne), ali ako imate mogućnosti, navalite... Svaki uloženi dolar će se višestruko isplatiti...

Peace

Posted

Ovo može da bude veoma lepa i korisna tema.

Ja bih za početak naveo jednu veoma dobru knjigu. Malog je formata (15x21cm), korice su gumirane pa je veoma podesna za svakodnevno nošenje po torbama. Naslov je: All the details Graphic Designers Need to Knov but Can Find - "Forms, Folds and Sizes". Izdavač je Rockport

U njoj su date sve bitne konverzije (milimetri, points, inči, jardi, unce...). Zatim ima deo o copyright-u, simboli za proofreaders-e (ovo je sve ređe potrebno). Onda sledi deo o formatima fajlova (EPS, GIF, JPG, PDF, TIFF...). Sledi osnova o tipografiji sa primerima, zatim formati papira i gramatura, finiši i struktura papira. Dalje idu povez i savijanje, sa rasklopima.

Koverte i folderi sa rasklopima i veličinama. Zatim razne kutije i njihove mreže, kao i plastične flaše. Idu bar kodovi i spisak boja koje prave problem pri skeniranju kodova (CMYK). Papirne i plastične kese slede. Ovde prelaze na novi deo gde ukratko objašnjavaju proces štampe i finiširanja. Zatim sledi rečnik grafičkih pojmova i na kraju, poslednjih 100-tinjak strana je dat Process Color Finder.

Akcenat je bačen na offset štampu, kao najčešću. Nisam video da pišu o dubokj i visokoj štampi (ima nešto malo o flekso štampi). Takođe se objašnjava sito, digitalna, hologramska, lentikular... ono šta zaista srećemo u realnom radu najčešće.

Posted

Ono što sam ja još hteo je kada se ustanovi neki guide (ako je "neko" još uvek želi da se nešto napravi) i da se posle napravi "platforma" za sve medije za koje dizajner može da radi. Da jednim radom pokrije primenljivost njegovog rada u što više medija.

Samo ovde se neki ne slažu sa tim....verovatno. (sankcionisan sam od strane urednika. Gledaju mi svaku poruku i onda puštaju u forum).

Posted

Najopsirnija i najbolja knjiga za koju znam (i iz koje su sve zivo cupali i nakaradno prevodili za skripte) je "Hanbook of print media" Helmuta Kiphana. Izdavac je Heidelberg (sta cete vise?), kod nas je nazalost nema u prodaji, ali znam neke ljude koji je imaju, pa sam imao prilike da je citam (neke delove detaljno, neke samo letimice).

Handbuch_1521_m.jpg

Ne znam za druge, ali ja definitivno necu da prekucavam definicije - gledacu da sve maksimalno skratim na sustinske stavke koje znace nesto u zivotu, ne samo u teoriji.

@Gosn. Branislav - lepo, ali suvise mastovito, nazalost. Vece su sanse da bi napravili ogromnu papazjaniju sa kojom niko ne bi bio zadovoljan, nego epohalno delo. Mislim, nije nemoguce, ali mislim da bi trebalo baaaas puno planiranja i dogovaranja...

MrBig, koliko imas licnog iskustva sa pustanjem stvari u stampu (DTP-om)? Da se ja vise pozabavim ovim tehnikama stampe, za pocetak? Sad sam stigao sa puta crknut, pa bih od sutra poceo malo osnova.

poz svima!

Posted
Ne znam za druge, ali ja definitivno necu da prekucavam definicije - gledacu da sve maksimalno skratim na sustinske stavke koje znace nesto u zivotu, ne samo u teoriji.

Upravo tako. Ovo je forum, a ne srednja grafička, faks i dvadesetogodišnja praksa. To je ono što ja tupim sve vreme, ali me neki ne slušaju. Iz svega se postave osnove, maksimalno uprošćene, kao i neka opšta pitanja i mesta koja treba poznavati u startu. Dalje se postavljaju pitanja kad ti nešto nije jasno u praksi, tj. konkretni problemi na koje se nailazi.

Posted
Recimo...A5. :)

Gde si je pazario? Ima ponešto da se nađe i u IPS-u...

Peace

Evo, sad je gledam... da znaš da jeste A5, a ne ovo šta sam napisao :huh:

Posted

Nego, znate sta jos. Ne bi bilo lose da kad pisete o nekoj tehnici stampe, da ukazete i na propuste koji se najcesce javljaju, kao i koje podatke covek treba da zatrazi od stampara da bi mogao da uradi posao valjano.

@ offtopic

Cek, bre, Peco... Pa i jesi napisao A5. :)

Pozdrav.

P.S. E ljudi, hvala za literaturu, odma' se bacam da potrazim na net-u. :)

Posted
Najopsirnija i najbolja knjiga za koju znam (i iz koje su sve zivo cupali i nakaradno prevodili za skripte) je "Hanbook of print media" Helmuta Kiphana. Izdavac je Heidelberg (sta cete vise?), kod nas je nazalost nema u prodaji, ali znam neke ljude koji je imaju, pa sam imao prilike da je citam (neke delove detaljno, neke samo letimice).

Enciklopedija, i to dobra. Potrebno jezivo dobro poznavanje engleskog (ili nemačkog, u zavisnosti od izdanja)... BTW, ako nekome treba pomoć oko grafičke terminologije na engleskom, recite... ;)

...ali ja definitivno necu da prekucavam definicije...

Nemoj...

MrBig, koliko imas licnog iskustva sa pustanjem stvari u stampu (DTP-om)?

:D Baci pogled u svoj Mail box...

... pa bih od sutra poceo malo osnova.

Samo ne suvoparno... :)

Peace

Posted
@jovbranko - ništa me ne pitaj... :blink: ... ceo dan sam u nekim pahuljama i novogodišnjim pivima i 18 prepressova, nakon višenedeljnog "dizajnerskog" posla... a sve za juče :wacko:
Posted

Pa, evo mog prvog pokusaja (posto ne pristupam netu sa svog racunara, unapred sam ovo otkucao, sinoc :))...

---

Postoji nekoliko klasifikacija (konvencionalnih) tehnika stampe, a najbitnija su tri kriterijuma: gradja stamparske forme, nacin otiskivanja, oblik podloge na kojoj se stampa. Dizajneri, pa i laici, obicno znaju ovu prvu podelu, sa njom se najcesce i srecu.

Znaci, prema gradji stamparske forme (koja sadrzi one povrsine koje ce preneti boju i one koje nece), imamo:

- ravnu

- visoku

- duboku

- propusnu stampu

Da bih objasnio klasicne nesporazume u vezi ovih naziva, napisacu i drugu podelu; prema nacinu otiskivanja, stampa moze biti:

- direktna (forma sa nanesenom bojom direktno dolazi u kontakt sa podlogom)

- indirektna (boja sa forme prvo prelazi na neki medjuprenosac, npr. 'gumeni' valjak kod ofset stampe, pa tek onda na podlogu)

Verovatno ste primetili kako ljudi cesto 'ofset' izjednacuju sa ravnom stampom. To je tek delimicno tacno, jer je taj postupak dobio naziv pre svega zato sto je indirektan. Znaci, nije svaka ravna stampa ofset stampa (iako ubedljivo dominira), na primer, postoji i tzv. 'Dilito' postupak (retko gde postoji), gde je tehnologija prakticno ista, samo sto nema medjuprenosaca.

Treca podela je jednostavna - mozemo stampati iz tabaka, ili iz rolne.

Ono sto vas najvise interesuje je svakako ravna stampa, i to bas ofset, koji (barem kod nas) sigurno cini 90% raspolozive tehnike. Ostale vrste ravne stampe (litografija, svetlostampa, itd.) su prakticno prestale da se komercijalno koriste, jos ih samo umetnici upotrebljavaju. Ofset je tehnoloski najkomplikovanija vrsta stampe, jer funkcionise po fizicko-hemijskom principu oleofilnosti/hidrofilnosti, i ukljucuje medjusobni odnos ne samo forme, boje i papira, vec i sredstva za vlazenje i gumenog medjuprenosaca... to je bas obimna tema, a ovde samo uvodim u celu pricu.

Visoka stampa, najstarija tehnika, izumrla je u obliku olovnog sloga, ali zadnjih godina ponovo postaje dosta popularna u vidu fleksostampe, verovatno zbog unapredjene tehnologije pravljenja polimera za stamp. forme. Ko god da radi ambalazu za prehrambene proizvode, ili vec neke etikete i druge otiske na slabije (ili ne-)upojnim materijalima, imace posla sa fleksostampom.

Duboka (bakrostampa) - jako retka i jako skupa. Politika ima rotaciju bakrostampe, iskreno ne znam sta sada tacno stampaju na njoj, ali je cinjenica da se ovako gigantske masine angazuju samo za velike tiraze visokokvalitetnih publikacija u boji. Duboka stampa daje ubedljivo najbolju reprodukciju boje, pa je zato i najbolja za casopise sa dosta fotografija i ilustracija. Ako ste radoznali da vidite sta je od casopisa koje imate kod kuce odstampano ovom tehnikom, samo pogledajte obican crni tekst pod lupom - ivice su krzave, skoro kao da su rastrirane; u dubokoj stampi ne postoji savrseno ostra ("vektorska") ivica, sve je 'istesterisano' zbog nacina graviranja.

Tampon stampa spada u indirektnu vrstu duboke stampe, i sluzi samo za 'male' poslove, npr. za reklamne hemijske olovke, upaljace i slicno. Zgodna je za ovakve predmete iz prostog razloga sto je gumeni tampon (koji sluzi kao medjuprenosac) dosta fleksibilan i lepo prenosi boju na zaobljene povrsine.

Propusna stampa:

Sitostampu svi znaju po njenoj najspecificnijoj primeni - za stampu majica. Verovatno svi znate i da se ne isplati raditi u malim tirazima, za to su bolji preslikaci (termotransfer - to je vec druga prica). Nanosi boja su mnogo deblji nego kod svih drugih raspolozivih tehnika, pa se nekada koristi specijalno zbog ove karakteristike.

Sablon stampa je ono pomocu cega se rade saobracajni znaci (vertikalna i horizontalna signalizacija) i oni mali grafiti sto skoro udjose u modu, pa ih ima svuda po gradovima. Grubo receno, princip poput sita, samo sto nemate mogucnost visetonskog otiska - samo isecete oblik u materijalu i predjete bojom preko.

Ovo sve je ono najopstije o osnovnim tehnikama stampe.

Logicno, svaka tehnika zahteva svoju jedinstvenu konstrukciju masine - ne postoji sansa da se na masini za ofset radi duboka i slicno. Sto se tice stampe iz tabaka ili rolne, tu se opet razlikuju masine potpuno iste tehnike, kao i priroda otiska koji se na kraju dobija. Takodje, ne mozete iseci rolnu ofset roto-papira na tabake i stampati na tabacnoj ofset masini (lako dodje do slepljivanja tabaka!), jer je sastav papira drugaciji, kao i boje koje se koriste.

Na primer, postoji i podela na dva principa ulaganja papira kod tabacnih ofset masina, ali time necu da zamaram, jer konkretno o tome uopste ne treba razmisljati pri dizajnu/pripremi, to utice samo na brzinu ulaganja i slicno, znaci - za vas nebitno.

Jel' moze da prodje? (pa da premestimo na posebnu temu).

Ako ima pitanja u vezi ovoga sto sam napisao, raspalite, a posle da vidimo sta cemo dalje...