Jump to content

Rafting Tarom


istankov
 Share

Recommended Posts

pa ne bih rekao da je opasnost minimalna, bio sam vise puta krajem avgusta (i sad pre par nedelja) i uvek smo bili skroz mokri od prskanja, a camac pun vode.. Mada skroz podrzavam ako ce neko da rizikuje da pokvasi svoju opremu :), jer bi zaista vredelo videti profi slike, priroda je neopisivo lepa, a narocito boja vode...

Link to comment
Share on other sites

JA BI POS'O

AL' SE BOJIM

KAKVE IGLE KLEEETEEE

 

STISNUCES ME

PROBOSCES ME

ONDA ZBOGOM SVETE...

 

 

(rece neki obicni (ne -rafting) camac).

 

pa mislim, i ja bi ako bi uspeo da si pribavim neopren-zezalice, posto sam zimozgrozljiv (nekad sam ziveo na reci uni, i rekao sam tati, da nek' organizuje prekomandu da odemo tamo kod dede i babe, jer su tamo dunav i sava, koje su tople, a i moze da se peca na plovak :))

Link to comment
Share on other sites

Bio ja pre tri nedelje tako da sada neću. Bosanska varijanta sa organizatorima iz Foče. Spuštali smo se dva puta poslednjim delom Tare pre Drine. Negde oko 18km. Traje sve oko 4 sata. Od toga je malo više od pola sata spuštanja niz Drinu do kampa.

 

Htedoh reći, idite slobodno. Nije ništa strašno ni opasno. Naravno, ne može se ostati suv ali neoprenska odeća se dobije tako da doktor ne treba da se boji zime. U avgustu je Tara blaga i mirna te stvarno nema nikakve opasnosti. Sa pojasom koji dobijete i u tom odelu se čak može i bez čamca preći bilo koji buk plivajući. Nije preporučljivo ali je preživljivo. Najopasnija je u stvari vožnja kombijima do mesta odakle počinje splavarenje. Voze vas neasfaltiranim uzanim putem uz liticu iznad Tare bez zaštitne ograde.

 

A što se fotoopreme tiče. U čamcu ima nepropusno plastično burence za npr. fotoaparate. Ali bilo bi dobro poneti svoje jer je njihovo malo. Ja sam nosio Canon A70 u onoj najlon kesici sa patent zatvaračem a to onda u pederuši oko struka. Pederuša sva mokra ali Canon preživeo suv i zdrav. Imao sam i jedan onaj podvodni vodootporni. Međutim, kada počnu bukovi (brzaci) ništa od slikanja jer skiper sve vreme viče na vas VESLAJ LEVA! VESLAJ DESNA! JAČE! I tu morate da ga slušate jer se čamac prevrne ako bočno uđe u buk. Tako da je snimanje moguće samo u mirnim delovima ili kada se pristane. Računajte i da nemate gde da obrišete ruke kada želite da izavadite fotoaparat.

 

Od dvadesetak čamaca, jedan se prevrnuo i svi su završili u vodi. (Logično zar ne?) Jedna devojka je lupila koleno na neku stenu i sem straha to je sve. E sada, kako je prošla fotooprema iz čamca ne znam, ali treba biti spreman i na to. Moj A70 bi to preživeo jer smo te kesice atestirali kod kuće u kadi. Ali spominjana burenca treba obavezno vezati u čamcu.

 

Evo malo slika da vas navedem da ipak odete.

 

Pripreme za polazak.

th_Rafting01.jpg

 

Piroda i boja vode su neverovatni. Voda može da se pije.

th_Rafting02.jpg

 

Snimanje moguće samo na mirnim delovima reke.

th_Rafting03.jpg

 

Ko želi može da se kupa u vodi od 14 stepeni.

th_Rafting04.jpg

 

Penzioneri idu ovako.

th_Rafting05.jpg

 

Neki su prosli ovako. :) :) :)

th_Rafting06.jpg

 

Ali zbog ovakvog jakuzija vredi ići.

th_Rafting07.jpg

 

U vreme odmora u kampu pecaroši će moći da uživaju.

th_Rafting08.jpg

 

A ovako vas snimi profi fotograf sa obale. Slike su 1 eur i vredi ih uzeti. (Ova je skenirana sa papira na lošem skeneru).

th_Rafting11.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zvuci zanimljivo, koliko kosta ovo zadovoljstvo?

Dva dana splavarenja sa prevozom od kampa do mesta gde počinje splavarenje i svom potrebnom opremom, dva noćenja u kampu (u bungalovu ali su uslovi kamperski) i tri obroka (veoma dobra i obilna) su 75 eur po osobi ako sami dođete do kampa. Ima i varijanta sa prevozom iz NS i iz BG ali to se moram raspitati. Ova varijanta da sami autom odete u kamp je najpovoljnija.

 

Evo detalja: http://www.wind.co.yu/rafting/p_c.htm

 

Ali bolje je direktno zvati kamp i pričati sa gazdom. Možete dogovoriti koju varijantu hoćete i ne mora biti ta sa tog spiska.

Link to comment
Share on other sites

Ako može da pomogne i moje iskustvo.

Fotke su od pre dve nedelje. Ceo aranžman je bio 60 Evra po osobi, preko Encijan-a:

1.) Okupljanje na ušću Pive i Tare, na granici između BiH i CG. Dolazi se iz pravca Srbinja (bivša Foča) i uživa u pogledu na Drinu. Ka kampu su nas vozili džipovima, sa CG strane Tare.

2.) Dolazak u kamp, na BiH strani Tare i večera.

3.) Prenoćište u bungalovima, zaista dobro. Nema struje i komaraca ali je sve vlažno. Drveni bungalovi su sve to lepo upili :) .

4.) Doručak (sva hrana se sprema na vatri - nema struje. Rakije i kafe koliko hoćete).

5.) Tačno u podne kreće se sa čamcima (neoprenska odela su njihova).

6.) Ručak na Crnogorskoj strani, nako dolaska na cilj - ušće Tare i Pive.

Bukovi u ovo doba su prilično spori i meni je bilo malo kilavo, ali sledeći put idem ranije, nikako avgust ;)

Pošto nemam kućište za apart, poneo sam mali HP koji je očajan. To je prvi digitalac koji sam pokupio sa posla. Takođe sam nosio Fuji za jednokratnu upotrebu, podvodni. On je sa filmom od 800 ASA, nema blic. Na nekim fotkama se vidi da je on korišćen. Nažalost to je totalni "idiot" bez bilo kakve komande. Evo i par fotki, nažalost lošijih, ali ipak je ograničenje aparata veliko :)

 

Dobro... a jel ovde ne mogu fotke preko Attacha?

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Xexexe Analog(Goran, nas drug clan) i ja smo imali ove godine interesantu avanturu na Limu :) Bukvalno smo jedva zivu glavu izvukli a Goran je povredio nogu. Situacija je bila toliko ozbiljna da je jedan clan "posade" cudom izbegao smrt.

 

Pre splavarenja su nam rekli da ce biti opusteno jer je vodostaj nizak, ali eto mi smo bili te srece da nam se camac izbusio na vise mesta, a zatim i u potponosti pocepao i polomio (da bukvalno polomio!). Onaj glavni sto je bio sa nama u camcu je samo vikao "ljudi izginucemo svi!",ja sam prvo mislio da se sali, ali sam ubrzo shvatio da je ozbiljan. I eto posle par trenutaka smo svi plivali ka obali pokusavajuci da se odupremo stuji reke.Na svu srecu niko se nije povredio ozbiljnije (samo par posekotina i jedna povreda noge). Ja sam posle 15ak minuta nastavio spustanje rekom u tom istom pocepanom camcu, ali koga smo predhodno privezali za jedan ispravan camac:) Iskreno bilo mi je mnogo dobro, ja sam u celom camcu :)

 

Za ovaj dogadjaj je kriv taj "glavni" baja sto su nam ga dodeli u camac jer je ocigleno covek bez iskustva a uz to i veliki panicar, a da stvar bude jos gora u camcu sa nama je bila i jedna pijana budaletina koja je u mnogome pomogla da dodje do "brodoloma".

 

Pouka: 1)Nema zajebancije sa rekom, jer je uvek opsna

2) Naci dobru agenciju sa dobrom opremom a ne neke prevarante

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...