Jump to content

*** Uputstvo za prikazivanje fotografija na fotografskim forumima ***


Recommended Posts

Evo detaljnog tutorijala za sve nove članove koji žele da prikažu svoje fotografije. :)

Prezentacija je podjednako važna kao i sam kvalitet fotografija, i zato se potrudite da svaki rad pripremite za web kako treba.

 

~~~~~~~~~~

 

1] Priprema.

Očistite fotografiju od prejakog šuma (uz pomoć plug-ina NoiseNinja, NeatImage ili sl.), prašine sa senzora, prašine sa negativa ili fotografije ako je skenirani snimak u pitanju (uz pomoć 'clone' i 'heal' alatki u Photoshopu), skinite datum/vreme ako ih vaš fotoaparat ostavlja po defaultu, i ako je potrebno korigujte kontrast, boje i sl.

Ne preterujte sa glomaznim ramovima i potpisima/watermarkovima, jer često umeju da 'progutaju' fotografiju i skrenu pažnju na sebe. Ako već želite, koristite neupadljive tanke, crne/bele/sive okvire, i jednostavne potpise u donjem uglu fotografije (pogledati primer ispod).

 

2] Dimenzije.

Nakon što ste sredili vašu fotografiju, smanjite je na odgovarajuće dimenzije. U većini slučajeva je 650 pixela (po dužoj strani) x ... pixela dovoljno, mada se mogu javiti izuzeci ako je u pitanju panorama ili fotografija sa velikim brojem bitnih detalja. U tom slučaju je smanjite na oko 850 pixela po dužoj strani, i trudite se da ne idete preko toga jer veliki broj članova koristi monitore na nižim rezolucijama (fotografija ne staje na ekran >> javlja se scroll bar, to izgleda dosta ružno i nemoguće je sagledati celu fotografiju kako treba).

 

U Photoshopu: idite na meni, Image >> Image Size (ili prečicom u Photoshop CSu >> Ctrl+Alt+I) i pojaviće vam se dialog box. Opcije 'Scale styles', 'Constrain proportions' i 'Resample image' (na 'Bicubic' po defaultu) držite uključene, i ukucajte 650 pixela po dužoj strani.

 

th_01.jpg

[klik za veću sliku]

 

U ACDSee-u: idite na meni, Modify >> Resize (ili Enhance >> Resize) i pojaviće vam se dialog box. Opciju 'Preserve aspect ratio' (ili 'Maintain aspect ratio') držite uključenu (na 'Original' po defaultu), pod 'Resizing filter' (ili 'Resampling filter') opcijom izaberite 'Bicubic', i ukucajte 650 pixela po dužoj strani.

 

th_02.jpg

[klik za veću sliku]

 

Nakon što ste smanjili dimenzije fotografije, ne bi bilo loše da je malo uoštrite zbog detalja - u Photoshopu: meni Filter >> Sharpen, pa nešto od tih opcija, u ACDSee-u: meni Modify >> Sharpness (ili Enhance >> Sharpen).

 

3] Optimizacija.

Optimizacija je vrlo važna stavka, pogotovo zbog članova sa slabijim internet konekcijama.

 

U Photoshopu: idite na meni, File >> Save for Web (ili prečicom >> Ctrl+Shift+Alt+S) i pojaviće vam se dialog box. Izaberite Optimized, 2-up ili 4-up tab kako biste videli šta radite. U opcijama u gornjem desnom uglu izaberite sledeće:

- Preset: JPEG High

- Progressive i ICC Profile opcije - isključene

- Optimized opcija - uključena

- Quality: 60

- Blur: 0

- Matte: ništa

U primeru je uključen 2-up tab, i levo je fotografija u originalnoj (neoptimizovanoj), a desno u optimizovanoj (kompresovanoj) verziji. Kod optimizovane verzije će u donjem levom ćosku pisati koliko će fotografija biti teška u kb nakon optimizacije.

Ako ne prelazi 150 kb, i ako ste zadovoljni sa tim kako fotografija izgleda (a trebalo bi da je sve ok na 'Quality: 60' - ne pojavljuju se jpeg artefakti, nije došlo do gubitka u detaljima), idite na 'Save'. Ako je pak došlo do gubitka u detaljima usled kompresije, povećajte Quality, pritom vodeći računa o težini fotografije, i obrnuto - ako fotografija izgleda sasvim dobro, a prelazi 150 kb, smanjite Quality, pritom vodeći računa o kvalitetu fotografije. Pravite kompromise, čačkajte opcije dok fotografija ne izgleda dobro, a ne prelazi 150 kb.

 

th_03.jpg

[klik za veću sliku]

 

U ACDSee-u: idite na meni, File >> Save As i pojaviće vam se dialog box. Izaberite gde hoćete da snimite fotografiju i pod kojim imenom, i idite na 'Options', nakon čega će vam se pojaviti drugi dialog box. U opcijama izaberite sledeće:

- Image quality: 60

- Progressive i Optimize Huffman codes opcije - isključene

- Component sampling: default

- Smoothing: 0

Idite na 'OK', pa 'Save'. Proverite da li fotografija izgleda dobro i koje je težine u kb, ako nije došlo do gubitka u detaljima, i ako ne prelazi 150 kb, onda je sve u redu. Ako je pak došlo do gubitka u detaljima usled kompresije, vratite se na originalnu fotografiju u ACDSee-u, i u opcijama povećajte Image quality, i obrnuto - ako fotografija izgleda sasvim dobro, a prelazi 150 kb, smanjite Image quality. Pravite kompromise, čačkajte opcije dok fotografija ne izgleda dobro, a ne prelazi 150 kb.

 

th_04.jpg

[klik za veću sliku]

 

Više o optimizaciji u ovoj temi >> click.

 

4] Upload.

Možete se poslužiti već dobro poznatim besplatnim image hosting servisima Photobucket ili ImageShack. Ja vam preporučujem Photobucket, jer je jednostavan za upotrebu, i možete da stvarate svoje galerije i lako sortirate fotografije po folderima.

 

U Photobucketu: kreirajte svoj nalog, i idite na 'Image upload' panel. Pronađite pripremljenu fotografiju, kliknite 'Submit', i Photobucket će vam generisati thumbnail preview sa 'URL' i 'IMG' tagovima ispod.

 

th_05.jpg

[klik za veću sliku]

 

Ako se ovi tagovi ne pojavljuju (a trebalo bi po defaultu), idite na 'account options' u gornjem desnom uglu, i čekirajte opcije 'Display URL' i 'Display IMG'.

 

Na DizajnZoni iskopirajte IMG tag kad postavljate novu temu, i koristite opciju 'Pregled poruke' da vidite da li je sve ok.

 

U ImageShacku: izaberite opciju 'upload file'; 'resize image' opciju držite isključenu, a 'remove size/resolution bar from thumbnail?' opciju kako želite (više o tome kasnije, u uputstvu o kreiranju thumbnailova u ImageShacku). Pronađite pripremljenu fotografiju, kliknite 'Host it!', i ImageShack će vam generisati stranu sa kodovima.

 

th_06.jpg

[klik za veću sliku]

 

th_07.jpg

[klik za veću sliku]

 

Peti kod ('Hotlink for forums (1)') iskopirajte i paste-ujte u temu na DizajnZoni, i koristite opciju 'Pregled poruke' da vidite da li je sve ok.

 

5] Težina teme u kb.

Po jednoj temi, sve fotografije zajedno ne bi trebale da prelaze 200 kb. Ako ipak prelaze 200 kb, ostavite fotografije u thumbnailovima* ili linkovima (URL tagovima), ili okačite jednu-dve fotografije, a ostatak ostavite u thumbovima/linkovima - kombinujte tako da sve zajedno ne prelazite 200 kb.

 

*Kreiranje thumbnailova.

Da bi ste okačili thumbnail (preview fotografije), uradite sledeće:

 

U Photobucketu (brža i lakša opcija): nakon što ste uploadovali vašu fotografiju, štiklirajte check-box (levo) pored naziva fotografije, i na dnu strane kliknite na dugme 'Generate HTML and IMG code'. Generisaće vam se strana sa kodovima, i iz trećeg prozora ('IMG clickable thumbnails for message boards - recommended') kopirajte kod i paste-ujte ga u temu na DizajnZoni.

 

U Photobucketu (druga opcija): desnim klikom na mali preview (koji vam je Photobucket generisao) izaberite opciju 'Copy image location' kako biste iskopirali adresu thumbnaila. U temi na DizajnZoni kucajte sledeće:

 

[ url=adresa_vaše_fotke ] [ img ] adresa_vašeg_thumbnail-a [ /img ] [ /url ]

 

- Sve ovo ide bez razmaka.

Adresu vaše fotografije kopirajte iz Photobucketa (URL tag), a adresu thumbnaila uz opciju 'Copy image location'.

 

Primer:

 

[ url=http://img.photobucket.com/albums/v253/purplejunk/lubenica.jpg ] [ img ] http://smg.photobucket.com/albums/v253/pur...th_lubenica.jpg [ /img ] [ /url ]

 

- Sve ovo ide bez razmaka, i u jednom redu. Na kraju bi trebalo da dobijete ovakav thumbnail:

 

th_lubenica.jpg

 

U ImageShacku: nakon što ste uploadovali vašu fotografiju, iskopirajte kod u drugom redu ('Thumbnail for forums (1)') i paste-ujte u temu na DizajnZoni.

 

Ukoliko ne želite da se na dnu thumbnaila pojavljuje obaveštenje o dimenzijama i težini fajla (a po defaultu se pojavljuje), na strani za upload štiklirajte polje „remove size/resolution bar from thumbnail?”. Levo je primer sa, a desno bez informacija.

 

lubenicakt9.th.jpg lubenicaov0.th.jpg

 

Poželjno je da u opisu teme napišete koliko su teške fotografije u kb, koliko ih ima, i da li pored njih ima thumbova ili linkova, kako bi članovi znali šta da očekuju kad otvaraju teme.

 

6] Ostale informacije.

Poželjno je da pored fotografije napišete i osnovne informacije - koji je fotoaparat/objektiv korišćen, gde je fotografija snimljena, koje su vrednosti blende i dužine ekspozicije, kao i iso/asa vrednosti, da li je korišćen blic ili rasveta, i sl., jer je vrlo verovatno da će vas već neko pitati.

 

~~~~~~~~~~

 

Sve ovo možda deluje glomazno na prvi pogled, ali nakon što uradite sve kako treba jedanput-dvaput, ućiće vam u rutinu i postati posao od minut-minut i po, zaista ništa nije komplikovano. Ako imate bilo kakva pitanja ili predloge, ostavite ih u ovoj temi, ili se javite nekom od urednika.

 

Pozdrav ;]

 

photo by fifa (Zlatko Dragović)

Link to post
Share on other sites
BTW. Zar nema opcija da jedna tema bude na svim podforumima.. Kao ono opsta Sticky? Samo pitam jer mi se cini da sam negdje to gledao a mozda i grijesim...

 

Vec rekoh da je ovo odlicno i svaka cast na trudu ali ne mari da ponovim jos koji put... ;)

 

Ma ok.. Sad nesto kontam i mislim da sam ja pogresno mislio zato sto sam vidio isto obavjestenje na vise djelova nekog foruma a posto nema odgovora onda sam ono pomislio da je to ustvari ista tema...

 

Pozdrav!

Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...
  • 11 months later...
  • 6 months later...

***DOPUNA UPUTSTVA***

 

Od kako je na Dizajn Zoni uvedeno pravilo nemogućnosti editovanja poruke nakon 2 sata od postavljanja, često mi se dešavalo da mi ljudi iz raznih razloga (pogrešna fotka, prevelika, nedovoljno optimizovana itd.) traže da editujem njihovu poruku i zamenim fotografiju koju su postavili. Ovo na veoma jednostavan način i sami možete uraditi:

 

7] Zamena fotografije odgovarajućom verzijom nakon isteka mogućnosti editovanja poruke.

Cela caka se sastoji u tome da ne "pokvarite" link koji vodi do fotke. Uzećemo primer da je neko slučajno okačio preveliku fotografiju i da ga je potrebno da je zameni fotkom odgovarajuće veličine. Dakle, dovoljno je da na vašem image hostu (photobucket npr.) obrišete fotografiju koju treba da zamenite. Nakon što ste problematičnu fotografiju sredili/editovali na svom kompu izuzetno je važno da je sačuvate pod identičnim imenom i nakon toga je uploadujete u isti folder u kojem se nalazila problematična fotografija na vašem image hostu. Na ovaj način će link ostati neprekinut, odnosno, na forumu će se automatski prikazati nova (smanjena) fotografija.

 

primer:

[IMG=http://i216.photobucket.com/albums/cc53/anactor_DZ/DZ/ulicna/_MG_6914.jpg]

 

[IMG]http://i216.photobucket.com/albums/cc53/anactor_DZ/DZ/ulicna/

- ovaj deo linka vodi do vašeg računa i prikazuje sistem foldera, tj. govori forumu tačnu lokaciju na kojoj se nalazi fotografija

 

_MG_6914.jpg[/IMG]

- ovaj deo linka predstavlja ime same fotografije

 

Ponoviću. Veoma je važno da ni jedan deo linka ne bude promenjen jer u tom slučaju forum neće moći da "vidi" zamenjenu fotografiju.

 

 

8] Linkovanje ka većoj fotografiji.

Ukoliko želite da ostavite fotografiju u punoj rezoluciji (za potrebe testa i sl.) ili želite da podelite neku svoju fotku u vidu wallpapera sa drugarima sa DZ, na forumu ćete okačiti prikaz manje fotke (regularna veličina), a nju ćete linkovati ka većoj verziji. U principu, pravite sami svojevrstan thumbnail. Uradite to na sledeći način.

 

- uploadujte obe fotke (i veliku i malu verziju) na vaš image host

- na DZ u vašoj temi kliknite na dugme "ubaci link" link.jpg

- zatim u prvom prozoru unesite adresu velike fotografije

velikafotka.jpg

 

- kliknite OK i to vas vodi do drugog prozora gde treba da unesete IMG kod sa adresom manje fotke

malafotka.jpg

 

- opet kliknite OK za potvrdu i vaša konačni link bi trebalo da izgleda ovako

 

[url= adresa velike fotke][IMG=adresa manje fotografije][ /url ]

 

 

9] Hint za upload većih fotografija na photobucket.

Ukoliko želite da linkujete fotografiju sa DZ ka većoj verziji iste, a koja prelazi dimanzije 1024x768px (17"), potrebno je da na photobucketu omogućite upload fotografija do 1MB veličine. U ovom slučaju, PB neće obraćati pažnju na dimenzije vaše fotografije u pikselima sve dok ona ne prelazi 1MB.

 

- u prozoru za upload možete ići na "more options" ili jednostavno kliknite na padajući meni pored opcije "reduce to:" i izaberite opciju "1 megabyte file size"

1MBlimit.jpg

 

 

Naravno, pre nego što postavite temu, odnosno napišete poruku, uvek idite na opciju "pregled poruke" kako biste proverili da li je sve u redu. :)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...