Jump to content

*** Uputstvo za prikazivanje fotografija na fotografskim forumima ***


Recommended Posts

Evo detaljnog tutorijala za sve nove članove koji žele da prikažu svoje fotografije. :)

Prezentacija je podjednako važna kao i sam kvalitet fotografija, i zato se potrudite da svaki rad pripremite za web kako treba.

 

~~~~~~~~~~

 

1] Priprema.

Očistite fotografiju od prejakog šuma (uz pomoć plug-ina NoiseNinja, NeatImage ili sl.), prašine sa senzora, prašine sa negativa ili fotografije ako je skenirani snimak u pitanju (uz pomoć 'clone' i 'heal' alatki u Photoshopu), skinite datum/vreme ako ih vaš fotoaparat ostavlja po defaultu, i ako je potrebno korigujte kontrast, boje i sl.

Ne preterujte sa glomaznim ramovima i potpisima/watermarkovima, jer često umeju da 'progutaju' fotografiju i skrenu pažnju na sebe. Ako već želite, koristite neupadljive tanke, crne/bele/sive okvire, i jednostavne potpise u donjem uglu fotografije (pogledati primer ispod).

 

2] Dimenzije.

Nakon što ste sredili vašu fotografiju, smanjite je na odgovarajuće dimenzije. U većini slučajeva je 650 pixela (po dužoj strani) x ... pixela dovoljno, mada se mogu javiti izuzeci ako je u pitanju panorama ili fotografija sa velikim brojem bitnih detalja. U tom slučaju je smanjite na oko 850 pixela po dužoj strani, i trudite se da ne idete preko toga jer veliki broj članova koristi monitore na nižim rezolucijama (fotografija ne staje na ekran >> javlja se scroll bar, to izgleda dosta ružno i nemoguće je sagledati celu fotografiju kako treba).

 

U Photoshopu: idite na meni, Image >> Image Size (ili prečicom u Photoshop CSu >> Ctrl+Alt+I) i pojaviće vam se dialog box. Opcije 'Scale styles', 'Constrain proportions' i 'Resample image' (na 'Bicubic' po defaultu) držite uključene, i ukucajte 650 pixela po dužoj strani.

 

th_01.jpg

[klik za veću sliku]

 

U ACDSee-u: idite na meni, Modify >> Resize (ili Enhance >> Resize) i pojaviće vam se dialog box. Opciju 'Preserve aspect ratio' (ili 'Maintain aspect ratio') držite uključenu (na 'Original' po defaultu), pod 'Resizing filter' (ili 'Resampling filter') opcijom izaberite 'Bicubic', i ukucajte 650 pixela po dužoj strani.

 

th_02.jpg

[klik za veću sliku]

 

Nakon što ste smanjili dimenzije fotografije, ne bi bilo loše da je malo uoštrite zbog detalja - u Photoshopu: meni Filter >> Sharpen, pa nešto od tih opcija, u ACDSee-u: meni Modify >> Sharpness (ili Enhance >> Sharpen).

 

3] Optimizacija.

Optimizacija je vrlo važna stavka, pogotovo zbog članova sa slabijim internet konekcijama.

 

U Photoshopu: idite na meni, File >> Save for Web (ili prečicom >> Ctrl+Shift+Alt+S) i pojaviće vam se dialog box. Izaberite Optimized, 2-up ili 4-up tab kako biste videli šta radite. U opcijama u gornjem desnom uglu izaberite sledeće:

- Preset: JPEG High

- Progressive i ICC Profile opcije - isključene

- Optimized opcija - uključena

- Quality: 60

- Blur: 0

- Matte: ništa

U primeru je uključen 2-up tab, i levo je fotografija u originalnoj (neoptimizovanoj), a desno u optimizovanoj (kompresovanoj) verziji. Kod optimizovane verzije će u donjem levom ćosku pisati koliko će fotografija biti teška u kb nakon optimizacije.

Ako ne prelazi 150 kb, i ako ste zadovoljni sa tim kako fotografija izgleda (a trebalo bi da je sve ok na 'Quality: 60' - ne pojavljuju se jpeg artefakti, nije došlo do gubitka u detaljima), idite na 'Save'. Ako je pak došlo do gubitka u detaljima usled kompresije, povećajte Quality, pritom vodeći računa o težini fotografije, i obrnuto - ako fotografija izgleda sasvim dobro, a prelazi 150 kb, smanjite Quality, pritom vodeći računa o kvalitetu fotografije. Pravite kompromise, čačkajte opcije dok fotografija ne izgleda dobro, a ne prelazi 150 kb.

 

th_03.jpg

[klik za veću sliku]

 

U ACDSee-u: idite na meni, File >> Save As i pojaviće vam se dialog box. Izaberite gde hoćete da snimite fotografiju i pod kojim imenom, i idite na 'Options', nakon čega će vam se pojaviti drugi dialog box. U opcijama izaberite sledeće:

- Image quality: 60

- Progressive i Optimize Huffman codes opcije - isključene

- Component sampling: default

- Smoothing: 0

Idite na 'OK', pa 'Save'. Proverite da li fotografija izgleda dobro i koje je težine u kb, ako nije došlo do gubitka u detaljima, i ako ne prelazi 150 kb, onda je sve u redu. Ako je pak došlo do gubitka u detaljima usled kompresije, vratite se na originalnu fotografiju u ACDSee-u, i u opcijama povećajte Image quality, i obrnuto - ako fotografija izgleda sasvim dobro, a prelazi 150 kb, smanjite Image quality. Pravite kompromise, čačkajte opcije dok fotografija ne izgleda dobro, a ne prelazi 150 kb.

 

th_04.jpg

[klik za veću sliku]

 

Više o optimizaciji u ovoj temi >> click.

 

4] Upload.

Možete se poslužiti već dobro poznatim besplatnim image hosting servisima Photobucket ili ImageShack. Ja vam preporučujem Photobucket, jer je jednostavan za upotrebu, i možete da stvarate svoje galerije i lako sortirate fotografije po folderima.

 

U Photobucketu: kreirajte svoj nalog, i idite na 'Image upload' panel. Pronađite pripremljenu fotografiju, kliknite 'Submit', i Photobucket će vam generisati thumbnail preview sa 'URL' i 'IMG' tagovima ispod.

 

th_05.jpg

[klik za veću sliku]

 

Ako se ovi tagovi ne pojavljuju (a trebalo bi po defaultu), idite na 'account options' u gornjem desnom uglu, i čekirajte opcije 'Display URL' i 'Display IMG'.

 

Na DizajnZoni iskopirajte IMG tag kad postavljate novu temu, i koristite opciju 'Pregled poruke' da vidite da li je sve ok.

 

U ImageShacku: izaberite opciju 'upload file'; 'resize image' opciju držite isključenu, a 'remove size/resolution bar from thumbnail?' opciju kako želite (više o tome kasnije, u uputstvu o kreiranju thumbnailova u ImageShacku). Pronađite pripremljenu fotografiju, kliknite 'Host it!', i ImageShack će vam generisati stranu sa kodovima.

 

th_06.jpg

[klik za veću sliku]

 

th_07.jpg

[klik za veću sliku]

 

Peti kod ('Hotlink for forums (1)') iskopirajte i paste-ujte u temu na DizajnZoni, i koristite opciju 'Pregled poruke' da vidite da li je sve ok.

 

5] Težina teme u kb.

Po jednoj temi, sve fotografije zajedno ne bi trebale da prelaze 200 kb. Ako ipak prelaze 200 kb, ostavite fotografije u thumbnailovima* ili linkovima (URL tagovima), ili okačite jednu-dve fotografije, a ostatak ostavite u thumbovima/linkovima - kombinujte tako da sve zajedno ne prelazite 200 kb.

 

*Kreiranje thumbnailova.

Da bi ste okačili thumbnail (preview fotografije), uradite sledeće:

 

U Photobucketu (brža i lakša opcija): nakon što ste uploadovali vašu fotografiju, štiklirajte check-box (levo) pored naziva fotografije, i na dnu strane kliknite na dugme 'Generate HTML and IMG code'. Generisaće vam se strana sa kodovima, i iz trećeg prozora ('IMG clickable thumbnails for message boards - recommended') kopirajte kod i paste-ujte ga u temu na DizajnZoni.

 

U Photobucketu (druga opcija): desnim klikom na mali preview (koji vam je Photobucket generisao) izaberite opciju 'Copy image location' kako biste iskopirali adresu thumbnaila. U temi na DizajnZoni kucajte sledeće:

 

[ url=adresa_vaše_fotke ] [ img ] adresa_vašeg_thumbnail-a [ /img ] [ /url ]

 

- Sve ovo ide bez razmaka.

Adresu vaše fotografije kopirajte iz Photobucketa (URL tag), a adresu thumbnaila uz opciju 'Copy image location'.

 

Primer:

 

[ url=http://img.photobucket.com/albums/v253/purplejunk/lubenica.jpg ] [ img ] http://smg.photobucket.com/albums/v253/pur...th_lubenica.jpg [ /img ] [ /url ]

 

- Sve ovo ide bez razmaka, i u jednom redu. Na kraju bi trebalo da dobijete ovakav thumbnail:

 

th_lubenica.jpg

 

U ImageShacku: nakon što ste uploadovali vašu fotografiju, iskopirajte kod u drugom redu ('Thumbnail for forums (1)') i paste-ujte u temu na DizajnZoni.

 

Ukoliko ne želite da se na dnu thumbnaila pojavljuje obaveštenje o dimenzijama i težini fajla (a po defaultu se pojavljuje), na strani za upload štiklirajte polje „remove size/resolution bar from thumbnail?”. Levo je primer sa, a desno bez informacija.

 

lubenicakt9.th.jpg lubenicaov0.th.jpg

 

Poželjno je da u opisu teme napišete koliko su teške fotografije u kb, koliko ih ima, i da li pored njih ima thumbova ili linkova, kako bi članovi znali šta da očekuju kad otvaraju teme.

 

6] Ostale informacije.

Poželjno je da pored fotografije napišete i osnovne informacije - koji je fotoaparat/objektiv korišćen, gde je fotografija snimljena, koje su vrednosti blende i dužine ekspozicije, kao i iso/asa vrednosti, da li je korišćen blic ili rasveta, i sl., jer je vrlo verovatno da će vas već neko pitati.

 

~~~~~~~~~~

 

Sve ovo možda deluje glomazno na prvi pogled, ali nakon što uradite sve kako treba jedanput-dvaput, ućiće vam u rutinu i postati posao od minut-minut i po, zaista ništa nije komplikovano. Ako imate bilo kakva pitanja ili predloge, ostavite ih u ovoj temi, ili se javite nekom od urednika.

 

Pozdrav ;]

 

photo by fifa (Zlatko Dragović)

Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...

***DOPUNA UPUTSTVA***

 

Od kako je na Dizajn Zoni uvedeno pravilo nemogućnosti editovanja poruke nakon 2 sata od postavljanja, često mi se dešavalo da mi ljudi iz raznih razloga (pogrešna fotka, prevelika, nedovoljno optimizovana itd.) traže da editujem njihovu poruku i zamenim fotografiju koju su postavili. Ovo na veoma jednostavan način i sami možete uraditi:

 

7] Zamena fotografije odgovarajućom verzijom nakon isteka mogućnosti editovanja poruke.

Cela caka se sastoji u tome da ne "pokvarite" link koji vodi do fotke. Uzećemo primer da je neko slučajno okačio preveliku fotografiju i da ga je potrebno da je zameni fotkom odgovarajuće veličine. Dakle, dovoljno je da na vašem image hostu (photobucket npr.) obrišete fotografiju koju treba da zamenite. Nakon što ste problematičnu fotografiju sredili/editovali na svom kompu izuzetno je važno da je sačuvate pod identičnim imenom i nakon toga je uploadujete u isti folder u kojem se nalazila problematična fotografija na vašem image hostu. Na ovaj način će link ostati neprekinut, odnosno, na forumu će se automatski prikazati nova (smanjena) fotografija.

 

primer:

[IMG=http://i216.photobucket.com/albums/cc53/anactor_DZ/DZ/ulicna/_MG_6914.jpg]

 

[IMG]http://i216.photobucket.com/albums/cc53/anactor_DZ/DZ/ulicna/

- ovaj deo linka vodi do vašeg računa i prikazuje sistem foldera, tj. govori forumu tačnu lokaciju na kojoj se nalazi fotografija

 

_MG_6914.jpg[/IMG]

- ovaj deo linka predstavlja ime same fotografije

 

Ponoviću. Veoma je važno da ni jedan deo linka ne bude promenjen jer u tom slučaju forum neće moći da "vidi" zamenjenu fotografiju.

 

 

8] Linkovanje ka većoj fotografiji.

Ukoliko želite da ostavite fotografiju u punoj rezoluciji (za potrebe testa i sl.) ili želite da podelite neku svoju fotku u vidu wallpapera sa drugarima sa DZ, na forumu ćete okačiti prikaz manje fotke (regularna veličina), a nju ćete linkovati ka većoj verziji. U principu, pravite sami svojevrstan thumbnail. Uradite to na sledeći način.

 

- uploadujte obe fotke (i veliku i malu verziju) na vaš image host

- na DZ u vašoj temi kliknite na dugme "ubaci link" link.jpg

- zatim u prvom prozoru unesite adresu velike fotografije

velikafotka.jpg

 

- kliknite OK i to vas vodi do drugog prozora gde treba da unesete IMG kod sa adresom manje fotke

malafotka.jpg

 

- opet kliknite OK za potvrdu i vaša konačni link bi trebalo da izgleda ovako

 

[url= adresa velike fotke][IMG=adresa manje fotografije][ /url ]

 

 

9] Hint za upload većih fotografija na photobucket.

Ukoliko želite da linkujete fotografiju sa DZ ka većoj verziji iste, a koja prelazi dimanzije 1024x768px (17"), potrebno je da na photobucketu omogućite upload fotografija do 1MB veličine. U ovom slučaju, PB neće obraćati pažnju na dimenzije vaše fotografije u pikselima sve dok ona ne prelazi 1MB.

 

- u prozoru za upload možete ići na "more options" ili jednostavno kliknite na padajući meni pored opcije "reduce to:" i izaberite opciju "1 megabyte file size"

1MBlimit.jpg

 

 

Naravno, pre nego što postavite temu, odnosno napišete poruku, uvek idite na opciju "pregled poruke" kako biste proverili da li je sve u redu. :)

Link to post
Share on other sites
  • 9 months later...

stavi shirina da bude 800-900 pixela, pa uploaduj na photobucket i dalje prema uputstvu...

takodje kompresiju mozes da smanjis, tj da povecas "Image quality" na 80-90 u acdsee, ili 10-11 u PS

mislim da je dail-up stvar proslosti.

 

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...