Jump to content

Reklama za tursku AKBANK-u


Recommended Posts

Ovo je imitacija Talk Talk reklame.

Pretpostavljam da mislis na reklamu za uslugu "Talk Talk", http://www.krompir.co.yu/audiovideo/Talktalk.mpeg , from Carphone Warehouse (usluga je na www.talktalk.co.uk )?

 

Ovde bez zadnjih namera referiram na diskusiju o "sandman" spot-u za Don kafu (koji je mnogima zalicio na reklamu sa Animal Planet, upravo zbog istog "sandman"-a, tacnije, "sandwoman", :) ):

 

P.S. Nije nikakva kradja. To je kao kada bi rekli da je Nike reklama sa Ronaldinjom ukradena zato sto je on to vec radio na nekim dzinglovima.

Cekaj da patentiram crtanje olovkom pa cete svi morati da izmislite novu tehniku. Please. :rolleyes:

Takodje, bicu slobodan da (opet bez zadnjih namera) referiram i na diskusiju o spotu za Booster, koji je ne jednu osobu podsetio na TV-spot za pesmu grupe U.N.C.L.E:

 

Kao sto je rekao ++K, spot je bio vizuelna inspiracija zato sto mnogi od nas misle da je to jedan od najboljih spotova svih vremena.

Inace, bas je zgodna ova analogija sa muzickim TV-spotom, jer, ako pogledamo TV-spot za pesmu "Mad World" u izvodjenju Gary-ja Jules-a, koju u originalu, ako se ne varam, izvodi upravo grupa "Talk Talk", http://pdl.stream.aol.com/aol/us/aolmusic/...haf0fh8a_dl.mov (directed by Michel Gondry & Lauri Faggioni), primeticemo frapantnu slicnost sa reklamom za uslugu Talk Talk? Da nije i reklamu rezirao Gondri?

 

Dakle, ne imitacija, vec koriscenje iste koreografske tehnike, ili koriscenje vizuelne inspiracije.

 

Kako god, sve je to, u krajnjoj liniji, samo jedan segment "sletskih vezbi" koje su, u nesto grandioznijoj formi, koriscene u antologijskom TV-spotu za British Airways (rezija jednog od brace Scott, ako se ne varam), a koje su (grandiozne sletske vezbe), tako uspesno parodirane u TV-spotu za Carlton Draught... sto je, sve zajedno, apsolutno moglo biti inspirisano raznim Danima mladosti Josipa Broza Tita i sletovima na Stadionu JNA. Tako da je, u krajnjoj liniji, i poneko od nasih veterana advertising-a, u stvari, u ranoj mladosti uticao na svetski advertising? :P OK, i oni su bili inspirisani sokolskim vezbama od pre II svetskog rata...

 

Ili, sto bi otprilike rekao Peter Gabriel, "Posle Baha, Mocarta i Betovena, tesko da je komponovano ista novo, svi mi samo premestamo iste deonice."

 

A sto se tice ove turske reklame, mogu samo da primetim da je ona na mene, kao zestokog anglofila i totalnog nepoznavaoca turskog jezika, ostavila utisak koji g. Bernbach pominje u sledecem iskazu:

"You've got to say it in such a way that people will feel it in their gut."

 

(Da ne bude zabune, ovolicko je falilo da i "sandwoman" Don kafe izazove kod mene takvu reakciju, samo da nije onog montazno-kopirajterskog antiklimaks-zbrzavanja na kraju.)

 

Ili, sto bi sazeto rekao kolega iz ofisa nakon sto je pogledao turski spot (dok spusta slusalice, zuri u zavrsni frame i uzdise): "Bruka."

(sta cete, lokalni uticaji, kad nam je ofis na Dorcholu, :lol: :lol: :lol: )

Link to post
Share on other sites
^ ovo ja zovem odgovorom!!! Iliti "How do you like them apples?!" :mrgreen:

To sam i cekao. Ali mi je krivo sto se sad niko nece upecati. :lol: :lol: :lol:

 

P.S. Naravno da nije ripoff. Sta vise bas mi se svidja.

Link to post
Share on other sites
"Vizuelna inspiracija" :D :D :D :D ovo cu da zapamtim, potpuni je hit!!!

Ja samo citirah, za "vizuelnu inspiraciju" - Zarkos je zasluzni headline writer :D :D :D

 

Semi-offtopic (posto ne mogu da nadjem gde se zakopala ta tema, a vec sam pominjao taj spot i u ovoj temi): ako sam dobro video ("perifernim" okom), Don cafe "sandwoman" ima premontiran (cini mi se, "letnji"?) zavrsetak koji izgleda primetno adekvatnije (od "izletnicko-prolecnog")... doduse, tagline i dalje nije epohalan, al' pretpostavljam da to ne kvari generalni "impakt", :)

Link to post
Share on other sites
Brate, al' ti davis, za medalju... I nije "semi-offtopic" vec potpuni. Nisam bas 'teo da komentarisem onaj gornji odogovr, al' stvarno preterujes...

 

Pozdrav.

 

Pa što čitaš Branko i još se nerviraš? :huh:

 

Mislim, meni je bilo zanimljivo to što je čovek napisao kao i neki drugi njegovi postovi koji su vrlo kompetentno i smisleno sročeni o temama koje me zanimaju, ali opet - to je samo moje mišljenje. :)

 

Kad me nešto smara ja to preskočim.

Kad bih svaki put reagovao na nešto što se po mom mišljenju kvalifikuje u kategoriju "glup komentar/nema pojma o čemu priča/običan smarač" i sl. do sad bih imao 5K poruka... :)

Link to post
Share on other sites

Hvala, CC, nije trebalo, ono, jes' da sam "mestimicno relativno opsirniji", :lol: :lol: :lol: , al', ono, kao, trudim se da obrazlozim stav...

 

Kako god, izvinjavam se prisutnima, potrudicu se da budem koncizniji. Ono, mozda pogresno percipiram distinkciju izmedju foruma i chata, :)

 

(nadam se da sad necu biti isponapusavan kako nisam izvalio razliku izmedju foruma i bloga, :lol: )

Link to post
Share on other sites

Ne znam zašto je vizuelna inspiracija toliko problematičan pojam?!

Ok, mogu da izuzmem Senchy - verujem da ne zna za erekciju iz prvog lica ;)

Ali šta sa neandrtalcem odgovornim za točak? Imao je neke druge izvore?

 

I dokle više to pominjanje peska kao novog artikla don caffe-a?!?!?!

zar nikome nije sinulo da su posuli mlevenu kafu, čime se btw i bave? (pa čak i da nisu)

 

ah, da... ok je ova reklamica.

Link to post
Share on other sites

@ Christopher

 

Inace ne odgovaram i preskacem takve odgovore, al' da sam hteo da se ponovo prica od Sandman-u i LB reklami ne bih otvorio ovu temu. I ne vidim kakve veze ima crtanje u pesku i reklama za kafu, sa bilo kojim delom ove reklame koja lici na slet i reklamira banku.

 

A ja licno bih voleo i da cujem vise korisnih informacija bas na ovu temu, ovakve reklame su mi veoma atraktivne. Samo to.

 

Pozdrav.

Link to post
Share on other sites

Branko, ajd gledaj sledeći put da ne prozivaš ljude koji daju konkretne i suvisle odgovore. Ovde zaista ima i suviše praznog prozivanja da bi nekoga ko zna šta priča napušavali.

Link to post
Share on other sites

@the

 

Upravo o tome i pricah.

AK bank je upotrebila vizuelnu inspiraciju i znacajno je "apgrejdovala" u skladu sa svojom porukom.

Don cafe je upotrebila vizuelnu inspiraciju i pukim "switch-em peska u kafu" ucinila tu tehniku definitivno "svojom".

I jedno i drugo je inventivno, makar i ne posedovalo "originalnost osnovnog izuma".

Prema tome, licno nemam nikakvih problema sa izrazom "kreativna inspiracija", upravo podrzavam oprez u koriscenju izraza tipa "kopirano", "maznuto", "citirano", "plagirano", "rippovano" i, kao sto malo pre pojasnih,...

 

@jovbranko

 

...pominjanje drugog spota unutar ove teme je odlicno posluzilo kao ilustracija tvrdnje koja se odnosi na spot iz teme i na prethodni komentar na taj spot.

Da, u mom drugom postu je off topic, za sta se unapred izvinih, u prvom nije.

Odnosno, ako je off topic i u prvom, recite, pa da za spot AK banke nadjemo credit-listu, tehnicku specifikaciju i kalkulaciju troskova, copypaste-ujemo sve to ovde i time zavrsimo svaki komentar koji moze imati veze sa tim spotom. :)

Link to post
Share on other sites

@ Bruno

 

Ni u jednom delu posta coveka nisam napusavao, a nisam dovodio u pitanje ni njegovu kompetenciju. Ne znam odakle i Christopheru i tebi takav utisak. Verovatno moj komentar odise takvim tonom... Kad sam rek'o da davi, to znaci bas to. Odnosi se na nacin izlaganja i ni na sta drugo. A u zicu me pogodilo i ponovno pominjanje LB-ove reklame. Dokle vise, sto rece the.

 

Ajd' uzdravlje, sad ste mene lepo isprozivali.

 

Pozdrav.

Link to post
Share on other sites
@ Bruno

 

Ni u jednom delu posta coveka nisam napusavao, a nisam dovodio u pitanje ni njegovu kompetenciju. Ne znam odakle i Christopheru i tebi takav utisak. Verovatno moj komentar odise takvim tonom... Kad sam rek'o da davi, to znaci bas to. Odnosi se na nacin izlaganja i ni na sta drugo. A u zicu me pogodilo i ponovno pominjanje LB-ove reklame. Dokle vise, sto rece the.

 

Ajd' uzdravlje, sad ste mene lepo isprozivali.

 

Pozdrav.

 

Eto sad... ja sam samo rekao da mi se čini da je lakše ignorisati nešto što te nervira (naročito na forumu gde mnogo stvari/ljudi/stavova može da te iritira) nego tražiti od čoveka da menja stil pisanja koji je objektivno ponekad preterano kompleksan (stilski) ali zauzvrat često neverovatno informativan i smislen, što je po meni veoma dragoceno. Jednostavno nisam želeo da čovek odjednom odustane od cele priče kao što se ranije dešavalo zato što su pojedini komentari bili nesrećno intonirani.

 

Dakle, apsolutno branim tvoje pravo da misliš kako Mirtodor davi ali bih voleo da se i meni dozvoli da volim da čitam to što piše i na način na koji piše. :)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...