Jump to content

Dresovi Srbije

Mile

Recommended Posts

16/07/2006 | Izvor: Sport, Mondo

Fudbalska reprezentacija Srbije u prvoj zvaničnoj utakmici, 16. avgusta protiv Češke u Pragu, nosiće crvene dresove, plave šorceve i bele štucne.

Moj komentar:

Kombinacija crvene i plave boje na dresovima je OK(na primer dresovi Barselone)ali kombinacija crvenih dresova sa plavim sorcevima(boje zastave) je lose resenje.Bolje je crveni dresovi,beli sorcevi i crvene stucne(boje zvanicnog grba Srbije)

_41791744_allback_getty.jpg

• 4 weeks later...

a ) sad skoro sam gled'o bas lep dokumentarac o istoriji brazilske reprezentacije; izmedju ostalih, pricao je i dizajner njihovih dresova (k'o bi rek'o da Brazilci nisu rodjeni u zutim majicama i "plavetnim" sorcevima, he?); covek je tamo daleke 50-te, ili tako nekako, pobedio NA JAVNOM KONKURSU ZA DRES; naime, Brazilce je toliko tuk'o maler da su verovali da treba sve da promene, pa i dresove... i tada, pre vise od pola veka, uradili su to onako kako se u civilizaciji i radi: na konkursu, koji je u brief-u imao, otprilike, samo jedan obavezni element: koristiti boje sa drzavne zastave Brazila; e, da: pobednik je za svoju pobedu saznao sa naslovne strane dnevnih novina, kada i cela nacija.

b ) drzavni grb na dresu nacionalne reprezentacije? hm, otkud to? valjda tu treba da stoji grb/znak nacionalnog fudbalskog saveza?

c ) i, na kraju, da neko ne pomisli da ce Klementea da drma nostalgija, mala usporedba (Izvor: Wikipedia):

post-5248-1155326383.jpg

Kako smo se nadali dobro smo se udali.

mirtodor ne prizivaj zlo, nemoj da te neko čuje pa još da stavi onaj grb na dres. Ja kako sam zamišljao tu kombinaciju još je super ispalo. Od nazad mi se malo ne sviđa dok je spreda pristojno. Čitao sam na b92 da je font kojim je ispisan broj isti onaj koji je na našim novčanicama.

Da, ali onda to ne bi bio raspored boja kao na zastavi...

sto mora da je takav (najbanalniji moguci) raspored?

zasto boje zastave uopste moraju da budu na dresovima? to pravilo u poslednje vreme striktno slede samo east-europe reprezentacije.. najbolje evropske repke upravo to nemaju: italija, nemacka, engleska, holandija... od ostalih japan, australija, slovenija, austrija, itd..

Indikativno, za "posebnu" boju odlucuju se zemlje izuzetne vizuelne kulture, koje mnogo polazu na dizajn i branding. Gde smo mi tu, govori i izbor boja na novom dresu Srbije...

Pogotovo ne Hrvati, sa šahovnicom svuda po dresu.

Hrvati su mogli da se opredele za barjak-varijantu 'crveno-belo-plavo' (koju niko nema), ali nisu slepci kao mi.. od dresa sa sahovnicom napravili su najprepoznatljiviji nacionalni brand, i na tome im svaka cast. Na nedavnoj anketi BBC-a, hrvatski dres sa SP 1998 je izabran za 4. najbolji svih vremena. Bio sam u Nemackoj za vreme SP i video gomilu ljudi, svih rasa i nacija, kako nose hrvatske dresove, jednostavno se smatraju kultnim..