Jump to content

DIGITALNA ŠTAMPA

Kreativ
 Share

Recommended Posts

Na zalost, u blizoj okolini, nema nikoga ko ima masinu za digitalnu stampu, a i ovi koje sam do sada pitao, nisu hteli da mi kazu ni model masine koju imaju a ne jos da mi preporuce i kazu njihova misljenja. Tako da sam osudjen na trazenje misljenja nekog profesionalca preko interneta.

• Replies 112
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
  • 1 month later...
JA IMAM "OKI C9600". IMA ODLICAN OTISAK. VUCE 300gr. PAPIR. FORMAT STAMPE MU JE 330mm X 1200mm. TONERI NEMAJU CIPOVE I MOGU SE PUNITI VISE PUTA.SAM IH PUNIM.

^^^ zamolio bih g. neko - ga da mi - a i ostalim posjetiocima jos malo pojasni detalje oko ove mashine - tj utvrdjeni nedostaci, problemi sa tonovima, ogranicenje tezine papira, stampa gradijenata (iliti ferlaufa) itd. Razlog je moguca skorasnja kupovina iste!

OK, vec nekih pola godine stampam na XANTE illumina mashini. Prije toga sam radio na Xerox-u DC12. Prije (i u toku) toga sam koristio usluge stamparije koja je imala Xerox 5000.

XANTE - poslije prvih ... dan odushevljenja mogucnoscu stampe na debelim (427 gr/m2) papirima, te mogucnoscu stampe na TEXTURNIM papirima, moje odusevljenje je splaslo kada su pocele da se pojavljuju izvjesne ... anomalije.

Naime, XANTE ne moze da odstampa fin 50, 60, 70 % raster crne (dakle - sivu), ista stvar se javlja kod narandzaste (m30 y80), ... zelenkaste ... zapravo manje-vise svih boja koje se u slengu zavrsavaju na ...aste :{) - dakle kad god su u pitanju rasteri. Ono sto se pojavljuje NIJE BANDING, vec vise kao ... haotican skup jace/slabije obojenih malih povrsina, sto djeluje prilicno traljavo i ... NEPROFESIONALNO.

Sto se tiche stampe na texturnim materijalima, tu me je tek hvatalo LOODILO - jedan dan stampa savrseno, drugi se boja moze ogrebat' noktom. Po savjetu servisera - probano je sve - pojacanje struje , mijenjanje debljina papira i raznih modova - jednostavno, kad je Illumina htjela da stampa fabriano - ona ga je i stampala, a kad je nije bilo volja - klijenti su vracali tiraze jer nijesu bili - postojani (tirazi :{) )

Generalno, Xante ne glavi papir, odlichno se snalazi sa najraznovrsnijim ... IZIVLJAVANJIMA od formata, debljina papira, ono sto moze da odstampa, odstampa odlicno, - pune tonove, jake nijanse i sl, rasteri joj nijesu jaca strana, prilikom stampe fotografija (ili materijala sa fotografijama) izgleda da dodaje zutu - ovi moji fotografi ce me shvatit' kada kazem SIGMA, i "smanjuje" dinamicki opseg tako sto cim fotografija ima jak kontrast i dosta svijetle djelove - xante ih "progori".

DocuColor 12 je goli shit. Stampat bilo koji tiraz veci od ... 6 je MUKA. Vazda mozes da ocekujes da zaglavi papir. Slova sjaje toliko da su, za citanje odstampanog materijala pod nocnim svjetlom - potrebne naocare sa POLARIZATOROM (smanjuju reflexiju :{) ). Banding je tu, tonovi nijesu bas chisti (i ovaj malo "sareni") Uprava firme u kojoj sam tada radio je uspjela da sje*e fusere poslije 2 dana provlacenjem 300 gramskih glatkih KUNDSTRUCK-a iz zaliha za offset dio stamparije, loshe rezanih - "chupavih" pa su poslije popravke nastavili da chine isto, samo su se fuseri nekako drzali ... ... NE PREPORUCUJEM NIKAKO, pogotovo za cijenu koliko kosta (~ 20000 €).

Zato je 5000 druga stvar - nijesam imao direktnih iskustava - nijesam je licno koristio, ali ono sto sam dobijao je bilo relativno korektno - naime, sjaj je i dalje tu, ali su tonovi cistiji, sve djeluje vise izbalansirano i - pristojno. E, sad, nedavno sam imao prilike da uporedim XANTE otisak i XEROX 5000 otisak - klijent je stampao na xeroxu koji ima ogranicenje na duzinu medija - stampe ... mislim 45,7, ili 48 cm, a xante pichi do 127 (provjereno 90 cm ). Klijentu je trebalo 52 cm. Boje su se KATASTROFALNO razlikovale, - nebo - zemlja, a osim toga - razlika nije bila uocljiva golim okom, bar ne za klijenta :{).

Eto, to bi bilo ono sto ja znam, iz prve ruke, a posto namjeravam da za svoje potrebe nabavim stampac - ne bih se rado odlucio ni za jedan gorepomenuti, bar ne za cijenu koliko kostaju (xante 8+ 000 €, dc12 ~ 20000, xerox 5000 - vise desetina 000 € ). I zato me interesuje ovaj oki - znam da je tehnologiju iskoristio xante, medjutim, znam i da razlike postoje, pa me zanima kako se snalazi i sa kvalitetom stampe - koliko je to prihvatljivo, kolika je cijena otiska (priblizno) itd.

Ako stampac kosta ispod 3000 €, guta deklarisanih 270 g/m2 papir - a pretpostavljam da NEMA PROBLEMA SA 300, stampa do 33 x 120 cm banner, info sa neta za cijenu kostanja color otiska je 8.9 centi od ... dolara mislim ( printer comparison ) po a4 strani 5 % pokrivenosti, preostaje samo jos da je kvalitet stampe (TONOVA!) prihvatljiv, i da je odrzavanje (servis) MOGUC! (a znam da jeste) da to moze da bude dobra kupovina i dobar start za mali graphic design/prepress/foto studio koji bi kroz malotiraznu stampu, primarno vizit karti, brosura, cestitki i ostalog sr*nja mogao da izbija rezijske troskove +, i da jacim klijentima na lijep i adekvatan nacin predstavi projekte, obezbijedi proof i sl. Ukoliko je to sluchaj - ja kupujem, samo mi treba potvrda ljudi koji imaju iskustava bas sa OKIJEM.

Ako neko zna, interesuje me jos jedna masina - XEROX phaser 7760 . Ima li neko iskustava sa tim? Otisak je hvaljen, max paper weight - 255 g/m2 - xeroxi su, chini se, a mozda se i varam - osjetljivi na budzenje medija - koliki je problem na 7760 gurati 300 g? Chini se kao fina mashina, izuzimajuci sjaj, mada ja nesto nijesam sklon da vjerujem kojekakvim brosurama - interesuju me direktna iskustva.

Zahvaljujem unaprijed na eventualnim odgovorima.

• 2 weeks later...

A IMAM "OKI C9600". IMA ODLICAN OTISAK. VUCE 300gr. PAPIR. FORMAT STAMPE MU JE 330mm X 1200mm. TONERI NEMAJU CIPOVE I MOGU SE PUNITI VISE PUTA.SAM IH PUNIM.

^^^ zamolio bih g. neko - ga da mi - a i ostalim posjetiocima jos malo pojasni detalje oko ove mashine - tj utvrdjeni nedostaci, problemi sa tonovima, ogranicenje tezine papira, stampa gradijenata (iliti ferlaufa) itd. Razlog je moguca skorasnja kupovina iste!

Kod mene u firmi imamo par ovih štampača i do sada su odradili preko 250.000 otisaka (skoro sve crno na papiru 325 X 700 mm). U tom smislu su moja iskustva ograničena na crno-belu štampu i sve stalo osim na kvalitet kolora i gradijenata jer ih nismo ni radili dovoljno za bilo kakvu ocenu.

Ključni element za odluku o nabavci ovog modela je bila mogućnost štampe na papiru dužine preko 70 cm i prihvatljiva cena.

Do sada nije bilo potrebe ni za kakvim servisnim zahvatom sem promena potrošnog materijala (toner, valjci, transportna traka, grejači-fuser i gumice za transport papira na ulaganju).

U više navrata su radili po preko 20 sati dnevno po nekoliko dana zaredom i nisu pokazivali nikakve posebne probleme koji bi ozbiljno ugrozili ili usporili rad. Pri korišćenju USB veze sa računarom dešavalo se da ponekad nasumično jednostavno job nestane kao da je gotov (štampa 1000 strana iz PDF datoteke), ali nakon povezivanja kroz LAN interfejs toga više nije bilo.

Što se tiče transporta papira moja iskustva su uglavnom pozitivna jer mi se dešavalo da prođe i po 2500 komada bez zapinjanja, mada ukoliko se napuni do vrha, a da papir pre toga nije lepo rastresen i poravnat dešava se da hoće da povuče po nekoliko komada i obavezno se zaglavi. Takođe mu ne prija da je papir savijen, naročito ako su uglovi ili prednji deo papira savijeni na dole, onda se papir često zaglavi na kraju transportne trake. Još bih samo pomenuo potencijalnu osetljivost dela mehanizma za odstranjivanje otpadnog tonera sa transportne trake (silikonska traka sa vrlo preciznom ivicom), jer ukoliko se ošteti ostavlja uzdužna zaprljanja na donjoj strani papira, ali uz pravilnu i pažljivu upotrebu, naročto pri uklanjanju zaglavljenog papira problema nema.

Potrošni materijal smo dosada nabavljali iz više izvora (Slovenija, Mađarska), a kod nas ga ima samo kod jednog i to sa rokom isporuke oko 20 dana, ali su mu cene povoljnije (sve stavke slično koštaju, i to od 90 do 150€ kako kod koga). Deklarisani radni vek materijala je uvek ispunio očekivnu normu, a često i po 20% više.

Koliko vidim odoste kolektivno u filozofiju. O cemu pricate? Kad je komercijalna stampa u pitanju, tu dragi moji prijatelji nema umetnosti i nema mesta, a ne pogotovo o "flekama", nijedna masina od svih gore nabrojanih koja radi sa prahom ne moze i nece moci nikada da napravi "fleku" kao ofset.

Elem, DC12 je perfektna sprava i ne moze se porediti sa bilo kojom HP masinom te klase.

Postoji nekoliko razloga:

1. Cena otiska i brzina

2. Rad u nekoliko smena, Hp se raspada vec posle nekoliko sati. Dc 12 radi dok ga ne iskljucis.

3. Dc12 punjenje kosta 4 x 35 evra, za HP, od 135-190, po toneru, necu spominajti za HP drum kit, fuser kit, transfer kit, itd

4. Da me ne razume neko pogresno,nemam nista protiv HP-a, samo pokusavam da kazem da sa tim malim plasticnim serijama ; Hp 4500, Hp 8500-8550 n, dn, itd, nema biznisa vec samo teske matematike kako ispaltiti preskup potrosni materijal.

O cemu se ovde prica? O spravi na kojoj ce zaraditi novac ili o spravi sa kojom ces se duvati kako pravi ekstra otiske za trosak od 1000 evra po punjenju.

Postovi lice na to, ko ima veci ili ko moze duze. Nazalost to ne vazi. Ako se bavite stampom prava istina je: Ko moze za manje para dati maksimalan kvalitet a da pri tom drzi svoj biznis na visini kvaliteta i brzine uz pristojan profit da moze redovno da servisira fine digitalne sprave iz svog masinskog parka.

Cestitam nekima koji su ovde postovali, moze se osetiti da ljudi rade na tim masinama i da shvataju sustinu. Vecina filozofira i porede "babe i zabe"

Nije cak ni sustina koliko ces brzo, vec umes li da isplatis spravu koju si kupio.

Sa HP-om nema ozbiljnog biznisa, kako praviti biznis sa cenom tonera od 165+pdv?

Da ne bude zabune ja pored DC12 radim i na Indigu, njega za sada necu spominjati jer je on poseban i u odnosu na sve gore spomenuto, jedina prava digitalna sprava kada je tabacna stampa u pitanju.

Ako vec delite savete ljudima koji zele da saznaju nesto novo, radite to posteno i pricajte samo o onome sto vam "prolazi kroz prste" Rekla kazala ne pomaze ni vama, a tek njima ne znaci nista jer pola nece razumeti.

^^

OK, Shvajtzararatz, vidi ovako:

Ja HOCU da znam sta dobijam kada kupim masinu koja kosta ispod 5000 eura.

DC12 je NJESRA, zato sto pored cijene od 20-tak hiljada eura, i XEROX ugovorom kojim se obavezujes da placas mjesecno odrzavanje + fixnu cijenu od 15 centi po color otisku - on ne obezbjedjuje ni kvalitetnu - ni pouzdau stampu - ni prevelike mogucnosti kada su mediji na kojima stampa i dimenzije istih u pitanju (maximalna "tezina" papira prvenstveno, te osjetljivost na kvalitet medija, los(iji) sistem ciscenja, ... e,da, i"printable area" mu je poprilicno mali, tj uzak, mnogo manji od deklarisane vrijednosti - iz lichnog iskustva)

... pomenuti oki ima istu tehnologiju stampe kao XANTE na kojoj trenutno radim. Xante nije cvecka - ima masu nedostataka, ali lichno, smatram da je ISKORISTIVIJI - poslovno od pomenutog Xeroxa.

Ako se svi ovdje slazemo da ove mini-digitalpress-es svakako ne daju neki prejak kvalitet stampe, logicno je onda da se ide za maximalnom upotrebnom vrijednoscu, i najnizim mogucim troskovima - sve dok je izlaz - odstampani materijal - prihvatljiv.

Tako da ovdje nema ni baba ni zaba. Ja BIH uzeo taj indigo - da sam finansijski toliko jak da mi nekolike stotine hiljada eura ne predstavljaju problem. I, naravno, da sa njim napadam trziste koje ce mi uciniti tu masinu isplativom. Ali - glupost je uzeti toga HP-a i na njemu stampati samo vizit karte, chestitke, brosurice i sl.

U tom sluchaju, znache mi iskustva ljudi koji koriste pomenute mashine - koji mogu da mi kazu stvari tipa - oki ne stampa fleku dobro, ferlaufi su mu stepenasti i sl, Phaser 7760 to radi izvrsno za svoju klasi ... ... Pa ja onda imam informacije na osnovu kojih mogu da odluchim shta je meni - za moje uslove i nachin rada - bolje.

Uzgred, je li neko gledao ovoga Phasera 7760? Moze li mi neko nesto reci i o njemu?

OK, Shvajtzararatz, vidi ovako:

Ja HOCU da znam sta dobijam kada kupim masinu koja kosta ispod 5000 eura.

MESSMEDIA EVO TI KRATKOG ODGOVORA.

Imas li ti neki print shop ili je ovde samo teoretisanje u pitanju ?

Kakav bre OKI??? Ne pricamo o laserskim stampacima nego o digitalnim masinama za stampu.

1. Imas li Dc12?

2. Medije ? Nemas pojma sta pricas. Dc 12 radi perfektno na svim komercijalnim papirima ukljucujuci sve bindakot-e kunsdruk-e, sve moguce vrste JAC muflona, ofsetne papire od 80-250 grama.

Jedino sto nije preporucljivo je extra glossy kunsdruk /zbog fuser jedinice/ a on nije dobar ni za jednu masinu sa uljnim fuser-om. Odakle su ti informacije nemam pojma. Ja imam DC12 i ne bih ga menjao ni za jednu masinu u toj klasi. Vredi svaku paricu koju sam dao za njega. Trenutno "gazi" pola miliona otisaka.

3. Manje od 5 mm je margina na SRA3 ne vidim problem u tome? Uzmi Canon Pixma pa stampaj bez margina.

Sto se tice odrzavanja... Pa prijatelju, ne postoji ni jedna masina na svetu, a koju redovno ne servisiras, sa dobrim rezultatima u stampi.

4. Dc12 radi i na papirima od 300 grama ukljucujuci Fedrigoni i Airwigins paletu gde su 300g varijante tvrde kao djon.

Ne bi dalje da debatujem na tu temu. Moj tavan, moje lotre pa cu se penjati kad hocu.

Ako bih sada kupovao masinu koja bi bila bolji izbor DC12 ili 7760? Koliko vidim 7760 ima vecu rezoluciju i prima medije veceg formata, ali me interesuje da li su ove dve osobine dovoljan razlog da se neko odluci na kupovinu ovog modela...

Ako bih sada kupovao masinu koja bi bila bolji izbor DC12 ili 7760? Koliko vidim 7760 ima vecu rezoluciju i prima medije veceg formata, ali me interesuje da li su ove dve osobine dovoljan razlog da se neko odluci na kupovinu ovog modela...

Dc12 je PERFEKTAN izbor ako zelis da zivis od posla. Odnos cene otiska i kvaliteta je takav da te nece zaboleti glava. Vrlo lako ces se odluciti kad budes saznao cenu potrosnog materijala za jednu ili drugu masinu.

Iz sopstvenog iskustva od skoro pola miliona otisaka sa DC12 ti mogu preporuciti ovu masinu kao pouzdanu i relativno brzu. Rip je brz i mozes ga dograditi sa jos dodatne memorije. Command Work Station je perfektan softver za lagodan rad. Bitno je da ukoliko kupujes polovnu masinu, otvoris dobro oci i pazis.

Kada kupis, kalibracija ekrana, kalibracija putem denzitometra same masine i redovan servis.

Ono sto je jako vazno a to je registracija. Na DC 12 svaki tabak ima preciznu registraciju , tako da mozes nositi na ricovanje, perforaciju, stancovanje.

Ono sto je jos vaznije a sto je potpuna novost je da je XEROX od pre neki mesec unapredio uljnu jedinicu na taj nacin sto je na mestu gde se nalazi rakel koji skida visak ulja, umesto metalnog dao kao upgrade gumeni valjak.

Sada su otisci sa minimalnim uzduznim tragovima od ulja, sto ovu masinu cini jos boljom.

Ako imas posla, jedna ili tri smene... koliko god ima posla nece te izneveriti. Ja sam, iako imam i "starijeg brata" iz HP familije, DC12 zadrzao i ne pada mi na pamet da ga prodajem.

Dobru polovnu masinu mozes naci od 5000-6000 evra, sve ispod toga je moguce ali ti ne savetujem da ne kupujes sam vec povedi nekoga ko razlikuje "zito od kukolja"

Prosto pitanje za one sa iskustvom na HP9500 - ako može - da li je neko izračunao cenu otiska na, recimo, A3, 250g, pokrivenost sa onih uobičajenih 60% - cenu po KOMADU? Može li se izvući iole preciznija računica? U cenu ne uračunavati platu radniku i sl. Samo trošenje tonera, valjka i papira!

Vidim da kod nas postoji Autorizovani distributer za Xerox i da je jedino zvanicno predstavnistvo u nasem okruzenju u Bugarskoj. Moze li mi neko reci da li je ova firma u Beogradu ozbiljna i da li neko moze da m pojasni koje to cake Xerox koristi kod ugovora o odrzavanju i da li to ima preveliki udar na konacnu cenu otiska?

U zadnjih nedelju dana bacio sam se na citanje raznih foruma, specijalizovanih sajtova itd. i za oko mi je zapala masina DocuColor 260. U poredjenju sa DC12 u prednosti je zbog rezolucije i brzine stampe (da ne pominjem to sto se radi o poslednjoj generaciji Xerox masina iz ove kategorije). Inace, kontaktirao sam autorizovanog distributera za Xerox i dali su mi cenu za DC12 koja je nesto ispod 18,000E. Ova druga, novija, kosta negde oko 37,000E (cenu sam nasao na nekom sajtu).

Posto planiram da pokrivam najsiri krug stamparskih usluga (sve sto papir moze da trpi osim fotografija) moje pitanje je da li ulagati u DC12 (manja rezolucija, NE proizvodi se vise...) ili u masinu poslednje generacije DC 260 (2400DPI, veca brzina, bolji opcioni finisher itd)?

Ima li neko proracun za cenu po otisku za DC12 i DC260? Da li se isplati uzeti finisher ili raditi sve rucno? Da li se isplati stampati knjige na DC12 ili tu prednost ima ofset (mislim na manje tiraze)?

Iako je pocela sezona odmora i verovatno se vecina clanova foruma hladi negde ili brcka u slanoj vodi nadam se da ce neko da mi da odgovore sto pre jer se radi o veoma bitnoj odluci i ne zelim da napravim gresku jer cena ovih masina to ne dozvoljava.

Unapred zahvalan,

Stamparski laik... :)

• 2 months later...

Huh, evo i mene posle duzeg vremena.

Svaka prica sa Shvajtzararatz-om ispade ... nabusita, ali ipak, drago mi je da je chovjek podijelio gomilu dobrih i pametnih INFORMACIJA. Medjutim, ovih dana mi je DEADLINE za nabavku masine, pa valja donijeti konacnu odluku.

Posao kojim se namjeravam baviti tesko da ce da gura stotine hiljada otisaka za kratko vrijeme, ali mi je potreban najbolji moguci kvalitet stampe (za ulozene pare). Zato i spominjem OKI-ja, koji NIJE STAMPAC (u istom smislu je stampac u kojem i DC 12), te, ciji je otisak relativno ("na oko") blizi ne-digitalnoj offset stampi.

Xerox Phaser 7760 mi se cini dobar proof-izbor, s tim sto ovdje NE POSTOJI nijedna prodata masina da bih vidio otisak, pa bih zamolio clanove Zone koji su imali prilike da vide otisak sa ove masine - da ga okarakterisu, pogotovo prelaze boja (gradijenti), te konzistentnost tona fleke ... .... Takodje mi je potrebna informacija DA LI IMA PROBLEMA prilikom plastifikacije materijala odstampanog na Phaseru.

@bokis: Vidio sam specifikacije DC260, na papiru izgleda IZVRSNO. Medjutim, skupa je za ono cim se namjeravam baviti. I na duzi rok (s obzirom da je moje trziste BAS MALO).

• 1 month later...
Pozdrav i od mene, i misim da je ovo dosad jedna od najinteresantnijih tema.

Imam slijedece pitanje:

IMA LI NEKO ISKUSTVA (dobrog ili loseg) SA XEROX DC 242/252/260?

Hvala unaprijed.

Novi Xerox DocuColor 242/252/260 predstavlja skok napred u tehnologiji laserske štampe sa mogućnošću štampe istinske rezolucije od 2400 x 2400 dpi. Rezolucija ne predstavlja interpolaciju (tehniku koji mnogi proizvođači koriste da bi uređajima od 400dpi/600dpi u popravili brojke u brošurama), već istinsku rezoluciju. Kao primer laseri DC260 mogu da projektuju 5,760,000 odvojenih piksela po kvadratnom inču pri ispisu slike, dok su 600x 600dpi uređaji u mogućnosti da projektuju samo 360,000 piksela. Veća rezolucija DC260 znači –

• Veći kvalitet teksta i linijature ( vector data )

• Bolji kvalitet rasterizacije

• Bolji kvalitet svetlijih tonova

• Bolji prelazi (gradacija)

XEROX DC260 ima 4 VCSEL ( Vertical Cavity Surface Emitting Laser ) jedinice, po jednu za svaku boju i svaka emituje 32 laserska snopa. Ova tehnologija omogućuje DocuColor260 mašini da proizvodi otiske u visokoj rezoluciji bez gubitka u vremenu. Xerox DC260 štampa polutonove visokog kvaliteta vrlo slične onim dobijenim na konvencionalnim štamparskim presama. Frekvencija ( fineness ) rastera polutonova je predstavljena kao linija po inču ( lpi ) ili linija po centimetru. Standardna linijatura u Evropi kod ofsetne štampe, na premaznim papirima, je 150lpi. DC260 može da primeni ( korisnikov izbor ) 150lpi ili 200lpi za slike, 300lpi ili 600lpi za linije i tekst. Još jedna važna karakteristika kvaliteta OVA TEHNOLOGIJA IMA MAT OTISAK ( BEZ ULJANOG SJAJA).

Xerox pravi put u tehnologiji tonera i fotoreceptora sa revolucionarnim Emulsion Aggregation High Gloss (EA HG) tonerom. Umesto izmrvljen, ovaj toner je hemijski sastavljen, proizvodeći vrlo male, visoko konzistentne čestice. DocuColor242/252/260 koristi ovaj inovativni toner da bi isporučila fenomenalnu boju, odlične detalje senki, i glatkih prelaza. Upotrebom EA HG, smanjuje se količina potrebnog tonera za pokrivenost po stranici. Skoro 100% tonera se prenosi na otisak, opet smanjujući škart. I još, zahvaljujući tome što se EA HG toner vezuje pri nižoj temperaturi, stvara se ušteda u utrošku električne energije. Kao dodatak, EA toner dolazi sa lako zamenljivim SMart Kit™ kertridžima koji već imaju u sebi developer materijal. Ovo omogućuje konstantno snabdevanje svežim developerom, za konzistentan kvalitet boja, od otiska do otiska.

I kada je fleka u pitanju, mislim da bi mnogi Offset "štampari" mogli da plaču od muke.

FORAMT 33 x 48 cm, a o RIP-u tek nesmem ni da pričam koliko je dobar.

Međutim, ovo nije zajebancija, ovo je ozbiljan i vrlo ozbiljan posao, sa dobrom investicijom ali i odličnom zaradom.

Slušam gore nekog kako pljuje po DC 12, neka kaže to mnogima koji su napravili bogatstvo na tome pa sada imaju mašine vredne stotoine hiljada eura i mesečne obrte para koje ne može da izgovori....

Mašina je jedno i ima ih ovakvih i onakvih, skupljih ili jeftinijih, koliko ti imaš znanja i koliko želiš da budeš igrač. Onda vidi šta ti valja činiti.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Xerox Phaser 7760 mi se cini dobar proof-izbor, s tim sto ovdje NE POSTOJI nijedna prodata masina da bih vidio otisak, pa bih zamolio clanove Zone koji su imali prilike da vide otisak sa ove masine - da ga okarakterisu, pogotovo prelaze boja (gradijenti), te konzistentnost tona fleke ... .... Takodje mi je potrebna informacija DA LI IMA PROBLEMA prilikom plastifikacije materijala odstampanog na Phaseru.

hehe... evo malo kasnijeg odgovora ali hajd...

danas sam imao prilike da vidim 7760 kako radi... otisak je sjuper te sam i naruchio sebi jedan primerak...

dc12 je koliko sam shvatio isplativiji od 7760 ali kako je neko gore pomenuo vetj na minimum 3000 otisaka... s obzirom da tek uletjem u celu prichu ovaj phaser bi trebao odlichno da odradi ceo posao...

evo uslikao sam printove koji su radjeni danas tokom prikazivanja... pisatju detaljnije o ovom modelu kad krenem da ga primenjujem u radu...

post-10730-1198708552.jpg post-10730-1198708568.jpg post-10730-1198708498.jpg

• 1 month later...

Ok, Edge, jos jednom da ponovim: NE PRICAM o isplativosti, te potencijalnoj zaradi na masini DC12. IZ LICNOG ISKUSTVA tvrdim da je to masina sa puno nedostataka sto se tice KVALITETA stampe, plus, JAKO JE OGRANICENA i OSJETLJIVA na izbor papira za stampu, sto dodatno umanjuje njenu upotrebnu vrijednost za NEKE namjene.

Uglavnom, ja sam odlucio da zrtvujem ovo poslednje, i, zbog toga sto mi se otisak ucinio najboljim u klasi, uzeo sam Xzerox Phaser 7760. - @duckie: Hvala u svakom slucaju ...

@all:

dobre stvari: Phaser 7760 IMA JAKO DOBAR OTISAK. Boje su zasicene, prelazi meki i bez banding-a, linije i text OSHTRI, kratko vrijeme zagrijavanja ...

lose stvari: Kao i kod DC12 - opet se zalim na kvalitet izrade. Moja masina je morala biti rastavljena prije prve odstampane strane, jer neka poluga nije mogla da se vrati (rijesili serviseri). Posle tofa, rasipala - sharala je cyan boju u jednom dijelu strane, sto je, ispostavilo se, bilo jer opet neki mehanicki dio nije dobro "nalegao" ?!(rijesili serviseri). Dalje, margine (printable) su bile krive u odnosu na ivicu strane. Sa 4 mm razlike na relaciji vrh/dno na a3 strani smanjeno je na 2 mm - sto je opet problem kod obrezivanja. Dalje, prva strana i svaka prva posle power save je izlazila raspasovanih boja po 4-5 cm. To, kao i necentralicovana i suzena margina za sra3 papir je rijeseno updateom sa sajta. Sve u svemu, novi Phaser 7760 mi 3 mjeseca nije donio ni cent.

Ja i dalje smatram da nijesam pogrijesio na relaciji phaser/dc12 jer sam je uzeo za namjene gdje mi prvenstveno treba izgledna stampa (print projet presentation, proof (kh, kh, hm !?), te razne aplikacije koje koriste stampani materijal u kombinaciji sa ... ma; masina je uzeta da podrzi design studio!). Jedino i najbolje sto PHASER ima je STAMPA koja izgleda DOBRO. Vizit karte i brosurice su tek da se donekle direktno otplati - "za rezije". A svakako je, sa cijenama stampe ovdje, isplativije novcano - tehnicki - :lol: - kosta manje eura - raditi ofset npr 1000 brosura a4 sa 2 biga nego 200 digital offset.

Najbolje sto PO MOM MISLJENJU dc12 ima je moguci ugovor sa XEROX-om, pa vazda znas koliko te odstampan list kosta :rolleyes: .

Zato DC 260 - vidjeh monstruma prije par dana - ludilo masina. Na obicni kundstruck 300gr 'ladno stampa, "savrsen" otisak (malo je siva - lowquality) ...

No, cijena je u Srbiji oko 40000 €. Bosna - oko 30000 €. Hm.

Phaser 7760 - Srbija - Crna gora 8800, Hrvatska - Crna Gora 6700. Hm.

Phaser 7760 US - 5700 dolara = 3900 €. Hm.

A Xerox international nema ama bas nista da kaze po tom pitanju. Dileri sami odlucuju ...

Hm.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Mene zanima neka manja masina za digitalnu stampu,vidim da veliki broj kopirnica-stamparija u Beogradu koristi Xerox DC12,koji uredjaji su jos u toj klasi-ceni,Kakva je situacija sa Canon uredjajima (IRC 3200) jer mi neki predlazu Canon zbog bolje podrske u Srbiji od Xerox-a?

• 3 weeks later...
Sad ste me zbunili skroz! Da li ILUMINA XANTE ili PHASER 7760.

Sto se tice ilumine prave od nje azdaju koja guta do 700g hartiju i ima format 327x1200mm.

Ima li ko podatke ciji je otisak jeftiniji i gde je phaser bolji?

Xante guta do 427 g papir, stampa i na rebrastim papirima, ali se zna desit' da se boja skida sa njih. Isto tako, los je sa velikim flekama i sa ferlaufima, mada su mu boje ok - zasicene i relativno bliske offset izgledu, i robustna je masina (trpi svashta). EASY MAINTENANCE - sto je isto velika prednost

Xerox nije toliko dobar sa tezinama papira (250 g deklarisano, komotno 280 - za vizitke), maintenance mu je katastrofa, grdni problemi kod mene sa mrezom (nekako se sudara sa ruterom na mrezi - ne znam sto je), zna da zabudali i proshara otisak (mada je moj primjerak imao dosta mana cim je stigao), ali mu je otisak generalno FANTASTICAN. Ferlaufi meki i glatki, pun ton je - ... PUN, crna perfect, nema sjaja... . Jedino se ne snalazi bas najbolje sa SIVIM tonovima, tj, malo su zrnasti. I iako nijesam fan XEROXA sto mozes procitati u ovoj temi u prijasnjim postovima, uzeo sam Phaser 7760 - zbog kvaliteta otiska, i nijesam se pokajao. Ali i dalje stoji sve ovo od gore negativno sto sam rekao, i za phaser, i za XEROX uslugu, i za kvalitet izrade komponenti.

Uzgred, moja masina je stampala ukoso, vrh/dno su se razlikovali za 4-5 mm na a3 strani, serviser je navodno "ispravio" koliko je moglo, posle sam provalio da je uradio skew - deformisao print da bi se izravnao sa ivicom papira, a margine su i dalje ostale kose. KATASTROFA. Dakle, ja i dalje okrecem grafiku u pripremi za odredjen ugao, iako su me savjetovali da to ne cinim. Ali, treba odrezat vizit karte npr, koje su odstampane ukoso, jel??

CIJENA: Deklarisano, xerox je mrvu jeftiniji za color, a xante ima jeftiniju crnu. Ako mislis da uzimas phaser 7760 kao primarnu masinu koja ce ti zaradjivati za zivot - nemoj, jer je SKUP otisak. Desavalo mi se da klijent donese otisak koji po mojem proracunu mene kosta 1.20 eura, obostrano a3, a njemu treba 200 primjeraka, i ja onda fino odem kod kolege i zavrsim to usluzno, jer se ovdje (Crna Gora) 200 kopija tiraz spusta ispod 1 euro/kopiji. Sve bi to bilo nebitno da mozes da sklopis ugovor sa Xeroxom, ali za Phaser 7760 - ne mozes, pa moras da kupujes boju kad prifali, a ne da placas unaprijed ugovorenu cijenu koja se proteze 9-20 centi/otisku kolor, i da ti donose boju kad zatrazis, moze i rezerve :{).

Mene Phaser sluzi za proof i povremene poslice - vizit karte, memorandumi, meniji i sl, plus bedzevi ... Iznad 150 strana je neisplativa, ako je grafika za stampu iole "punija" - tj jacha. Do 100 - 150 moze, ali zarada zna biti mala. do 50 je idealan tiraz za Phaser-a.

Hvala na neiscrpnom odgovoru. Ipak mislim da cu odustati definitivno od Xante-a. Za xerox sam totalni skeptik sto se tice servisa i problema koji su nastajali (slusao razna iskustva), a ovo sa paserom mislim da je strasna greska.

Pojavila mi se nova varijanta pa sta mislite o HP 8550. Otisak je po nekoj proceni skuplji od gore navadenih varijanti, al delova i tonera mislim da je lakse nabaviti. Polovnjaci se mogu naci i za 1000 EUR.

Izvinjavam se na neodlucnosti al sta mislite o tom hp 8550.?

• 1 month later...

Poštovani! želeo bih da se ubacim sa jednom primedbom na ovaj Vaš veoma interesantan i poučan duel. Naime firma RISO ima svog predstavnika u Srbiji i to je firma M&S ENTERPRISE ja imam dve njihove mašine ,jednu sam kupio '99-te a novi model RZ pre oko 6 meseci. mašine su ekstra u eksploataciji do sada sam uradio oko1,5 miliona i prezadovoljan sam sa mašinom(pričam o RZ modelu jer je A3 format) servis je jeftiniji mnogo nego kod ofseta i mnogo ređi. Dok sam radio u ofsetu silno vreme sam gubio na montažu i snimanje i razvijanje ploča sada bukvalno za to vreme odštampam celu knjigu. Pazite sad RISO Vam nije da na njemu šibate neznam koje tiraže ali za tiraže od nekih 70 do 500 primeraka sasvim je OK. ja najviše knjiga i imam u tiražima od 100-400 primeraka tako da sam ofset skroz šutnuo i pravo da Vam kažem preporodio sam se, korice radim ili kod kolege ili na HP8500 i to Vam je dobitna kombinacija. A sada u vezi četvorobojne mašine RISO HC5500

njena cena je oko 29000eura ona radi format 55x34 u punom koloru duplex oko 5000/h upravo jurim neki kredit za istu. Imam mogućnost da uletim na neke fakultete gde traže tiraž od 175-230 kom a strana od 300-600 sve pun kolor pa zamislite cenu u ofsetu samo ploča, pa ja skoro za te pare da ću celu knjigu da uradim, jako isplativa i moćna stvarčica ima samo jedna mašina u Srbiji i to u Novom Sadu, a tip radi za ceo region takve knjige, ubi se od posla(a i parica) ako nekoga zanima bilo šta od RISO programa kontaktirajte me pa ću Vam ostaviti njihove tel.

Edited by deus&machina
Sklonjen nepotrebni preveliki citat i oglašavanje.