Jump to content

DIGITALNA ŠTAMPA

Kreativ

Recommended Posts

A sad malo chinjenica

Sve je digitalno, tako da uslovno sve sto se stampa direktno sa kompjutera moze se nazvati digitalnom stampom.

u nekom od postova je objasnjena tehnologija koja se inace zove Xerografija po cemu je i XeroX dobio ime dodavanjem prvog slove i na poslednje mesto sto je tada bio trend.

osnovna razlika izmedju stampaca i produktvne stampe jeste u kljucnoj reci produkcija i cenovnom rangu

Direct print uredjaji u najnizem cenovnom rangu nemaju nikakav kolor menadzment, medjutim eksploatacija tj. cena po otisku je nesto visa. To su mashine do 15000 eur. i uglavnom su isplative do tiraza 100 i iz razloga sto im nije potrbno neko posebno odrzavanje, tj smanjujete troskove

Sledeca kategorija je od 30000 eur. do 60000 eur. i podrazumeva odvojene jedinica za stampu od jedinice za kolor i job menadzment tzv. RIP., Cena otiska je konkurentna tirazima do 500 kom i tu se odrzavanje provlaci kroz cuveni "click", tj fiksni trosak sto je dobro jer se moze praviti kalkulacija posla, u zavisnosti od tiraza i vrste dorade, dok kod prethodne kategorije se mora ici sa donjom zastitnom cenom jer ne postoji tacna kalkulacija troskova

preko 100000 eur. je kategorija dream mashina jer postoje modeli koji rade sa offsetnim bojama cime se prevazilazi bitan problem koriscenja papira. U prethodnim kategorijama moraju se koristit ravni papiri i bas paipri zbog temperature koja je potrebna da se toner zapece, dok u ovoj klasi mozete stampati i na kompozitnim i tekstuiranim podlogama. Ovde se cena formira jos komfornije jer se racuna po prolazu, a moguce ih je dodati do 7, sve do hexahroma ili posebnih pantona ili laka UV... Ulazi u srednje tiraze offset stampe, mada srednje kod nas i za trziste za koje je projektovana mashina nije isti, na "normalnom" trzistu to je od 2000-5000 a kod nas 1000-3000 kom.

konkretno DC12 ima sekundarni problem

u toj klasi sve slike koje su sharene tj, reprodukcije izgledaju kolorno perfektno, bending pogotovu horizontalni je nesto sto prihvatas, jer nema mashine u toj tehnologiji koja je nema

Ton zaboravi, bar u onoj meri koju vidis na ekranu, o ferlaufu necu ni da govorim

sekundarni problem je ulje tj. glossy efekat bez kojeg ne mozes da dobijes otisak

to neces nigde i nikada moci da plastificiras, ma sta ti govorili korisnici ili proizvodjac, jer svako od njih stiti svoju investiciju

konkretno sam u pocetku iz tog razloga kao prvu mashinu kupio HP9500, sa kojem postoji manji problem oko toga, ali tonovi i ferlaufi su mu savrsheni, radi neprekidno 2 godine i kuca negde oko 80000-tog otiska bez ijedne intervencije servisera

nadam se da sam ti pomogao jer nisu mali novci u pitanju

ako imas dodatno pitanje izvoli slobodno!

• Replies 112
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Digitalna stampa nije isto sto i laserska. Vise lici kao da stampas na veeeelikom stampacu. A stampaca, kao sto znamo, ima raznih.

Elem, sto se konkretnog modela tice, vidim da se u specifikacijama pominje toner, sto znaci da jeste laser.

Evo ti obrazloženje. Pročitaj još jednom šta si gore napisao.

Peco - to je bilo figurativno rečeno, ali ako ono što iz štampača, obzirom na nedostatak forme, nije štampa, šta je to u stvari? Daj, prosvetli me. A "trovanje" j e figurativno, al nema veze.

Dzigibr - a po kom kriterijumu je hp 9500 najbolji? Slučajno imam jednog Epsona na 1,5m od sebe, pita jadan - što je taj hp bolji od mene?

A baci okce i ovd http://www.miltin-print.com/proizvodi/xante/index.html, možda ti se dopadne...

Hp 9500 je u eksploataciji bolji od Epson Aqua serije jer ima izdiferenciran potrosni materijal kao i prave direct print mashine a samim tim i jeftiniji otisak, tako da mislim da ce u sledecoj varijanti koja je na pomolu dobiti i RIP i biti bez konkurencije

Inace na Netu svako kok se bavi ozboljnom analizom u ovoj klasi HP 9500 drzi van uporednih tabela kao referntni model

Pricam o kvalitetu.

Sve sam prostudirao do poslednjeg milimetra pre nego sto sam je pazario, cak sam dokupio i CarePack dodatne 3 godine

Xante je americka firma koja je u ovu svrhu prepravila OKI 9300 A3 stampac dajuci mu mogucnost da stampa citav metar i do 400g i nesto vise, pri tome je potpuno ista Fuser jedinica tj. koristi istu temperaturu od 250g do 450g sto mora da se odrazi na kvalitet otiska. To je LED tehnologija i neuporedivo je losija. postoji jedna nelogicnost kod LED tehnologije a to je da Diveloperi su jeftiniji od tonera sto daje dosta skuplji otisak

Taj xante je super :) (video sam ga već ranije) verovatno i tvoj EPSON.Ali ja sam malo jevrejska duša i to što sam rekao da je hp9500 najbolji kolor laser mislio sam na cenu otiska,kvalitet štampe je kod svih kolor lasera ujednačen(da nema sjaja ličili bi na ofset).Ali sam zato naveo i KYOCERA MITA FS-8026n led printer koji je bar dva puta bolji od bilo kog gore navedenog.Kvalitetan otisak,jeftini toneri,keramički bubnjevi,garancija 3god. ili 300 000 otisaka(75 000 kolor bez obzira na pokrivenost parira tonerom),povoljna nabavna cena.Jednostavno najbolji za svoju klasu.Boljih naravno ima ali samo ako si raspolozen da potrošiš 20 000e na MFP.

Xante je super zbog one dve karakteristike i u kombinaciji sa bilo kojom od dve mashine koje si pomenu je idealna kombinacija za pokrivenost velikog dijapazona poslova, koje ces segmento da pokrivas sa jednom ili drugom. Problem je sto Miltin ima samo jednu mashinu i koliko sam video i cuo od njihovog "servisera", ne bih voleo da se vezem za jednog jedinog uvoznikaserviseradobavljacapotrosnogmaterijala koji od toga nema nista na lageru

Kyceru sam prvi put video i testirao na CeBit-u pre dve godine i blago bio oduslevljen karakteristikama eksploatacije dok nisam shvatio da postoji problem oko toga da sta god da joj podesish on dodaje sharp efekat na print da bi se prevazisla mana grubosti keramickih divelopera. Cak i velike mashine kao sto su Xerox i Xeikon jos uvek koriste selenske valjke i verovatno postoji za to dobar razlog.

Ne znam o kakvom sjaju pričaš, ali Epson ima parafina ili tako nečega u toneru, i daje sjajan otisak. I sjajan otisak, bolji od bilo kog HP-a koji sam video. A cena otiska im je tu negde, ali nije 0,5e po A4. Manje je.

Pa obzirom da su to mašine namenjene za male serije - nije to ni strašno, sem kad moraš da nabaviš komplet tonera+foto conductoor odjednom, to već boli... U svakom slučaju, vreme ti je da teoriju malo proveriš u praksi.

I ovo je rečeno krajnje dobronamerno, kolko god to ovakav namćor može. Lažu časopisi, stručni naročito; lažu i proizvođači, najčešće tako što sakriju ili ne pomenu najbitnije stvari. A tek trgovci...

parafina kao i silikon kao i ulje, Epson kao i Xerox kao i Xerox stvaraju problem pri plastifikaciji kako toploj tako i hladnoj kao i pri secenju.

Veruj mi da kod klase A4 laser u boji pri stampanju punih kolora ali pravih gde je pokrivenost u proseku izmedju 45-65% od povrsine cena dostize i do 1.5eur.

Test je bio sledeci:

stavis sva 4 nova tonera, fuser i belt ili sta vec koristi za prenos i stampas zute fleke dok se ne istrosi toner

Kada dodje zuti na 0% ili nevoljeno REPLACE (ORDER) YELLOW TONER, lepo iscitas i da su ostala tro na oko 20%

Oni nemaju mehanizam za rastavljane valjak, tj. za disejblovanje mehanizma u odnosu na Chip koji broji Countodown, i pri tome se valjci trose, tako da dodjes u situaciju da bacis pune tonere

Kod HP9500 to postoji i mislim da je to jedini formata 12x18 koji to moze

"Epson ima parafina ili tako nečega u toneru" svi toneri imaju parafin u sebi da bi sr rastopili u fuser unitu,a mogu biti jednokomponentni koji se koriste u običnim kolor laserima i dvokomponentni (toner+developer) koji se koriste u mfp i drugim oybiljnijim mašinama ya digitalnu štampu.

To je istina i povodom toga bih molio da svako opiše šta koristi za digitalnu stampu koje su mu mane a koje su dobre osoibine,pa valjda zato i sluzi Zona.

Toneri se dobijau sinteitcki "rasejavanjem" ili se smrzavaju jako puno ispod nule i onda se doibjaju "rendanjem"

ako su sinteticki, a svi u boji kod kojih toner nije rastavljen od divelopera to i jesu, oseca se blagi iris plastike posle duze stampe u vazduhu.

Skoro svi crni se dobijaju "rendanjem", a kolorni koji se dobijaju ovim postupkom tj. stampaci koji ih koriste imaju dodatne jedinice u okviru fusera ili odvojeno za coating iliti navlacenje sloja prafina, ulja ili silikona preko otiska kako bi se poboljsao kolorit ili gamut slike

Ajde još ovo, i neću više: ovo pored mene je Epson Acculaser c8500;

U zemlji Srbiji CMY toneri koštaju cca. 170e/kom K toner oko stotke; + fotoconductor unit cca. 420e.Računica na pet posto ne vredi i ne valja ništa. Računica čoveka od koga sam štampač kupio, a koji je kalkulaciju pravio prilicčno precizno (koliko je to moguće, naravno), kaže da je cena A4 oko deset euro-centi, sa prosečnom pokrivenošću od 60%.

P.S. Silveru sa Benchmarka da vratiš avatar, da ne bi bilo neprijatnosti.

Jedina racunica ispravana, kod ove klase, koja moze da se izvede za cenu otiska je na bazi 1 godine

Posle godinu dana eksploatacije iscitas counter, saberes sve sto si kupio za nju i podelis i dobijes prosecnu vrednost po otisku koju si imao. pomnozis to sa dva dodas papir i porez i dobijes donju zastitnu cenu koju dajes samo velikim kupcima i na kolicine preko 200 kom.

Pod onim sve racunam sav potreosni materijal + koliko te je kostao servis za godinu dana

Zbog servisa je i nemoguce izvrsiti kalkulaciju na manje od 1 god. jer je to najmanji period za ozbiljnu eksploataciju gde ti udju i nova godina kada je sve nenormalno i leto kada je opet sve nenormalno

60% po boji je još malo crna fleka.

Predajem se.

ne postoji kolor da nije ton i da nije ukljucen overprint, koji ide preko 65% potrosnje materijala

Na HP sajtu postoji uporedni kalkulator za cene kostanja istog otiska na mashinama koje izaberes za kvantitet i oni u rezultujucoj tabeli dodaju cenu kostanja u offsetu i na skupim directprint sistemima kako bi se stekao uvid do koje granice je koji sistem upotrebljiv ili isplativ sa stanvista kostanja materijala i brzine

u tabeli ne postoji preko 60% pokrivenosti

dopisna pisma sa logotipom i tekstom 5%

stranica reklamnog materijala i casopisa sa tekstom 25%

flayer sa teksturom, obicno bordo, 60%

naravno i ovo je statistika ali je otprilike najrealnije gledajuci moje na bazi 1, 2 i 3 godine

Freehand,mozda se nas dvojica nisko razumeli :unsure: kada si rekao:"sa prosečnom pokrivenošću od 60%" podrazumevam da si mislio 60% po boji, što bi moglo značiti da je cela površina pokrinena sa 60% ili da ja 60% površine pokrivevo sa 100% toner ili nesto izmedju.Ali ako si mislio da je 60% površine pokriveno sa neodredjenim procentom tonera onda a 40% belina onda tvoja računica nema smisla.

60% pokrivenosti po boji je zaista mnogo osim ako na njemu ne štampaš samo viz. za pogrebna preduzeća.Realna ili prosečna pokrivenost je oko 30% po boji.

Ako te opet nisam razumeo molim objasni i ja nebi mnogo verovao u računicu čoveka od koga kupuješ štampač i sam si rekao "Lažu časopisi, stručni naročito; lažu i proizvođači, najčešće tako što sakriju ili ne pomenu najbitnije stvari. A tek trgovci..."

Mogli bi i ostali članovi koji se bave digitalnom štampom da kazu par reči.Jer teme sve više liče na prepucavanje izmedju 2-3 član o ne bitnim stvarima.

kada se kaze 60% (pogledaj prethodni post) misli se na ukupnu potrosnju svih tonera i proporcionalno ostalih potrosnih delova jer se fuser trosi fiksno na ceo format kao i transfer taraka ili valjak beez obzira na pokrivenost.

Cak i ako radis crnu fleku radis je sa 100% crne i po 20% ostalih uz overprint saberi podeli i dobijes 40%

Što se ink jet štampe tiče, tu je tek Peca debelo zabrazdio; malo pogleda karakteristike printera pa naleti na rezolucije od 1440, 2880, i više dpi! A nesreća je da je reč o realnim stvarima, i fantastičnim otiscima, koji u kvalitetu tuku ofset. A po sve prihvatljivijim cenama, i mašina i potrošnog materijala.

Za kraj samo ovoliko: ink jet tehnologija okrenuta je kućnoj izradi fotografija i velikim formatima, prevashodno;

laserska je okrenuta malom i srednjem biznisu i štampi malog i srednjeg obima.

Ali su, u svakom slučaju, i jedna i druga ŠTAMPA, i obe su DIGITALNA štampa.

Toliko od đuturuma. I mnogo je.

hajde sada malo ovo

Kod InkJet stampe ne postoji rezolucija veca od 600dpi iz fizickih razloga.

Nemoguce je proizvesti tako malu mlaznicu, tj izbusiti 2880 rupa na pola kvadratnog santimetra, i kada bi to bilo moguce, kapljica te velicine nikada ne bi stigla do papira

Obratite paznju kako se kod novijih modela menja samo jedna reolucija drasticno i to rezolucija po X osi, jer glave prelaze poreban broj puta po istom mestu da bi se dostigla gustina, ili stavljaju dva reda glava, dok rezolucija po Y osi ostaje ista jer bi motori koji bi se okretali 1/2880 inch-a precizno kostali basnoslovno

Ista situacija je i kod skenera, lampa je jeftinija za poboljsanje dok je step motor skoro isti

Iz slicnih razlog toneri nikada nece ici preko 1200dpi, jer bi izmaglica ostala oko stampaca, kvalitet se poboljsava softverski tj algoritamski, drugacijim slaganjem tonera, zbog cega HP9500 i jeste sampion, i zbog toga postoje RIP-ovi

Cena otiska, tj. troskova, gledam iz ugla vlasnika, kod velikih digitalnih sistema zbog kompleksnosti RIP-ova direktno zavisi od obucenosti operatera na mashini

Biće da misliš na Tectronix (valjda se tako piše); ni ja na njemu nisam radio, ali sam siguran da radi na tom principu, da je, po priči, imao izvanredan otisak, da je otisak skup, a da je firmu kupio Xerox. Ovo primi sa malim (malim) procentom rezerve, ali bi trebalo da je to to. Uzgred, zašto bi otisak sa jednog štampača provlačio kroz drugi?

A Jovbranko... Je li za tebe Xeikon digitalna štampa? Nećeš verovati, ima toner! Četri komada, štaviše! Što će reći da je laser. Ako je laser - nije digitalna štampa! Ma kakvo je to sokoćalo, u stvari? Ako posle ovoliko potrošenih slova i dugmića na tastaturi ti opet tvrdiš da je laser nešto što nije digitalna štampa... Pomoći nam nema. Svako u svoj kanton, i basta.

Tectronix je kupio Xerox i postoje i laserski i modeli sa vostanim "sapuncicima"

Otisak sa njih se tesko doradjuje i nije jeftin, ali izgleda perfektno

Sto se tice Xeikona mislim da je do D500 bila LED tehnologija ali nisam siguran, provericu

Tonera ima 8 komada jer stampa odjednom obe strane, jer je papir iz rolne

e dosta

zabolese me prsti, zasluzio sam da mi se kaunter podigne bar za 300 postova :D

ako ima sta kome nejasno i da treba da razradimo, samo pucajte

:D :D Konačno neko u Zoni da se ozbiljno pozabavi digitalnom štampom :D :D

Jedno pitanje za Kreativ. Posto zelim da zamenim vremešni RICOH AFICIO 6110 reci mi koliko je bolje,isplativije kupiti HP9850mfp(model iz tvog avatra) od HP9500 i koliko taj sharp efekat skodi otisku kod KYOCERE tj. da se otisak moze prodati klijentu. :)

Za ostale.Da li neko nesto zna o RICOH digitalnim duplikatorima(priportima) tj. da li se sa njima moze izvući pun kolor iz 4 puta kao na ofsetu,ako da, to je ultimativna mašina za digitalne visoke tiraze.

Kreativ - svaka ti dala! Da ti nije Syndrome pravo ime?

Lakše mi je duši, nisam lupio nijednom, bar ne ozbiljno.

Dzigibr - danas san stajao pored Rkoh Priporta A 3, i to nije mašina ni za dvobojnu, kamoli za kolornu štampu. Ali je zato za štampu manjih tiraža knjiga (200 komada x 300 strana), na primer - neprejebiva Brza (100-120 str/min, empirijeski), pouzdana, kvalitetan otisak... U kombinaciji sa A3 kolor laserom za korice - dobitna kombinacija, samo ako imaš posla za nju.

Kolega i drugar mi radi za neku direkt-marketing firmu, i mašina mu ne staje. Kombinacija je taj Priport+star hp 8550, i to vozi samo tako.

Znaš šta, mene na mom štampaču sa mojim tonerima i za moju struju to ne košta ništa. Jesi li sad zadovoljan? Ne znam zašto, imao sam utisak da sam bio jasan, da nisam vodio nikakvu preciznu računicu, ali da je ono što sam rekao na osnovu empirije, tuđe ali meni dovoljno pouzdan.

Što se Priporta tiče, dobićeš sutra precizan odgovor; Ali ako ti kažem da ne može, možda to može da znači da se apsolutno ne isplati. Znam da mi je drugar izvodio računicu po kojoj se ni druga boja ne isplati, a ti sad - kupi pa probaj.

To da se ne isplati nije tačno duplikatori imaju višestruko nizu cenu otiska od sistema sa tonerima, za veće tiraze,pitanje je samo da li je izvodljivo. :angry:

Poštovani, potpuno ste u pravu!

Po poslednjim informacijama za svaku boju na Ricoh Priport duplikatoru potreban je samo po jedan bubanj, koji košta samo 1.200 eura. Pasovanje nije neizvodljivo, mada sa svakom novom bojom sve teže, što se naročito pokazuje kod full colora. Dakle, povlačim reč, vrlo je isplativo. Ubuduće ću paziti sa kim ulazim u diskusiju, da opet ne bih morao da ližem ono što sam ispljunuo.

Poštovani, potpuno ste u pravu!

Po poslednjim informacijama za svaku boju na Ricoh Priport duplikatoru potreban je samo po jedan bubanj, koji košta samo 1.200 eura. Pasovanje nije neizvodljivo, mada sa svakom novom bojom sve teže, što se naročito pokazuje kod full colora. Dakle, povlačim reč, vrlo je isplativo. Ubuduće ću paziti sa kim ulazim u diskusiju, da opet ne bih morao da ližem ono što sam ispljunuo.

:)

:lol:

Idemo redom.

Prvo jedna potvrda:

Xeikon je led tehnologija, i to vrlo napredna, mada se pazljivom analizom mogu uociti nedostatci led tehnologije, sto za krajnjeg kupca i nje presudno, jer je to jedina toner mashina formata B2

Problem za Xeikon je sto ne postoji zvanicni vendora za Srbiju pa ni adekvatan servis, te se uopste ne moze izvuci eksplicitni troskovnik za ovu mashinu

Evo lepe prilike da se i ova grana štampe ( :unsure: ?) stavi u sticky.

Idemo dalje.

"Sve sto moze biti digitalno bice digitalno. Ni stampa nije izuzetak"

Ovo je rekao osnivac kompanije Indigo (imam negde i ime), koju je kasnije kupio HP ne menjajuci nista od tehnologije koja je bila revolucionarna.

Tako da si pomalo u pravu. To nije grana, vec vise posledica tehnologije.

:D :D Konačno neko u Zoni da se ozbiljno pozabavi digitalnom štampom :D :D

Jedno pitanje za Kreativ. Posto zelim da zamenim vremešni RICOH AFICIO 6110 reci mi koliko je bolje,isplativije kupiti HP9850mfp(model iz tvog avatra) od HP9500 i koliko taj sharp efekat skodi otisku kod KYOCERE tj. da se otisak moze prodati klijentu. :)

Za ostale.Da li neko nesto zna o RICOH digitalnim duplikatorima(priportima) tj. da li se sa njima moze izvući pun kolor iz 4 puta kao na ofsetu,ako da, to je ultimativna mašina za digitalne visoke tiraze.

Treba da znas da 9500 i 9850 nisu ista klasa.

HP9500hdn sa carepack-om na 3 god. - 15.000 eur.

HP9850 sa servisnim ugovorom - 60.000 eur.

inace 9850 se prodaje jos i kao konicaMinolta, Ikon, Dannka samo sa razlicitim RIP-ovima.

Kod Hp-a je to Fiery 300s, koji je svemoguc, kod Minolte je softver za koji ti biras hardver, kod danke mislim da je isto Fiery, jer na njoj pored Dannke stoji i HP, za Ikon ne znam.

Sto se tice isplativosti svakako je isplativija 9850 jer je cena otiska znatno manja i fiksna, jedino sto moras imati kolicinu od 10.000 otisaka za mesec (najmanje) u preseku za celu godinu da bi ti se isplatio TCO iliti Total Coast of Ownership.

plasticno:

kada sam na Cebitu za jednu OCE produkcionu mashinu pitao kolko je cena otiska, posvetili su mi znatno vremena da bi mi preko dijagrama objsnili troskove koji su zavisni od uslova placanja, mesecnog obima stampe i geografske shirine gde ce uredjaj biti. To otprilike izgleda ovako:

troskovi otiska+papir+struja+plata operatera+kreditirani ostatak cene <0.30 eur

Sto se tice otiska na Kyceri, naravno da ne steti, oni su to napravili sa razlogom, ima svoju racunicu

treba samo da definises kriterijume

Otprilike da li hoces da bude samo print shop tj. da prodajes format sa otiskom ili ces da imas stampariju pa ces to i da konfekconiras

Digitalni Duplikatori

Ricoh nije jedini proizvodjac ovih sprava ali je napoznatiji. On prosto radi kao digitalni gestetner. Ima foliji, traku na koju se nanese otisak, te stoga je nemoguce tj. neisplativo stampati jedinicni otisak. Radi po 2 principa: Stavis otisak u scener i kopiras ili dokupis RIP, interni ili eksterni, i stampas direktno sa kompjutera. Brzine mozes da biras izmedju 30/60/90/120 i zavisi ti od vrste papira sa kojima ima nemali problem. Maksimalna rezolucija je trenutno 600dpi, sto postaje irelevantno sa RIP-om.

Sto se tice slaganja boja to ide malo teze. Svi proizvodjaci nude i ogromnu paletu spot boja, koja dostize i do nekoliko desetine, jer na izlazu ima grejac da osusi otisak. Samim tim je i mesanje boja u prolazima, tj. ako nisu pomesane pre grejaca, nemoguce. Postoje i dvobojni i cetvorobojni duplikatoru i trenutno sam u fazi istrazivanja i nabavke jedne takve meashine pre nego me uhvati novogodisnje ludilo.

Koliko sam video bubnjevi nisu tako skupi kao sto je navedeno misli da im je cena 400-600 eur., i gotovo ih je nemoguce prati da bi se koristila druga boja, tako da za svaku boju je pozeljno imati bubanj. Slaganje prolaza kao na offsetu ili situ kada boje nemaju strogi paser je idelna kombinacija, znaci memorandumi, broshure u 2/2, unutrsnja strana bloka itd. Gramatura je koliko sam video do 170g/m2 i recimo kod Rizografa je racunacia da kada pustis stampu 100 otisaka = 0.03eur.

Svi ali bukvalni svi kladionicarski listicu su stampani na takvim mashinama, prilicno izraubovanim jer kvalitet nije vazan

Freehand,kako nisi lupio "cena A4 oko deset euro-centi, sa prosečnom pokrivenošću od 60%". :)

Znam da RICOH duplikatori po specifikacijama ne mogu da štampaju full color,ali ako mogu ovi

http://www.riso.co.uk/1/1011-hc-5500.html

http://www.seriprinter.com/

zašto ne mogu i RICOH Priporti po sistemu c+m+y+k. :huh:

Tacno kako sam napisao kolorni otisak se mora formirati pre izlaza tj. pre susenja.

Cena ovih lepotica koje pratim vec godinu dana je oko 40.000 eur bez poreze i carine i definitivno su isplative sa stanovista eksploatacije, ali sta cemo sa servisom? Najblizi su Budimpesta ili Atina, da ne bude skuplja pita od tepsije. :huh:

Zamoli bih urednike da dzigbir-ov post, iz prethodne diskusije, o samoj tehnologiji stampe premeste ovde

Mislim da bi onda bilo kompletnije

Celu tehnologiju sa grafickim primerima je svojevremeno Branko Vrhovac objavio u Digital-u.

Pokusacu da to dobijem od njega u prihvatljivom obliku i zakacim za ovu temu cim se vrati sa odmora.

Sledeca kategorija je od 30000 eur. do 60000 eur. i podrazumeva odvojene jedinica za stampu od jedinice za kolor i job menadzment tzv. RIP., Cena otiska je konkurentna tirazima do 500 kom i tu se odrzavanje provlaci kroz cuveni "click", tj fiksni trosak sto je dobro jer se moze praviti kalkulacija posla, u zavisnosti od tiraza i vrste dorade, dok kod prethodne kategorije se mora ici sa donjom zastitnom cenom jer ne postoji tacna kalkulacija troskova

preko 100000 eur. je kategorija dream mashina jer postoje modeli koji rade sa offsetnim bojama cime se prevazilazi bitan problem koriscenja papira. U prethodnim kategorijama moraju se koristit ravni papiri i bas paipri zbog temperature koja je potrebna da se toner zapece, dok u ovoj klasi mozete stampati i na kompozitnim i tekstuiranim podlogama. Ovde se cena formira jos komfornije jer se racuna po prolazu, a moguce ih je dodati do 7, sve do hexahroma ili posebnih pantona ili laka UV... Ulazi u srednje tiraze offset stampe, mada srednje kod nas i za trziste za koje je projektovana mashina nije isti, na "normalnom" trzistu to je od 2000-5000 a kod nas 1000-3000 kom.

konkretno DC12 ima sekundarni problem

u toj klasi sve slike koje su sharene tj, reprodukcije izgledaju kolorno perfektno, bending pogotovu horizontalni je nesto sto prihvatas, jer nema mashine u toj tehnologiji koja je nema

Ton zaboravi, bar u onoj meri koju vidis na ekranu, o ferlaufu necu ni da govorim

sekundarni problem je ulje tj. glossy efekat bez kojeg ne mozes da dobijes otisak

to neces nigde i nikada moci da plastificiras, ma sta ti govorili korisnici ili proizvodjac, jer svako od njih stiti svoju investiciju

Morao bih malo da intervenisem ovde... radim na digitalnoj masini (ili masini za digitalnu stampu, come vous voluez :rolleyes: ) 4 godine i to na onoj u klasi od 100.000 eur XeroX 2045 i 5252

slazem se da ima mana sto ne moze da stampa na texturiranim papirima kao i na tezim od (fabricki dozvoljenim 280gr) 350gr a naravno sto i nema mogucnost za hexo-stampu.

Medjutim, pomenuta masina DC12 je daleko ispod kvaliteta masina na kojima ja radim. Ali i na njoj kao i na 2045 i 5252 "glossy efekat" koji se pojavljuje je ulje koje sluzi da se toner zapece. Inace to ulje vremenom, par dana, nestaje sa stampe a ako je neko nestrpljiv moze obicnom pamucnom krpom skinuti.

Sto se tice plastifikacije od prvog dana (instaliranja ovih masina) radimo plastifikacija bez ikakvih problema kako na kunzdruck papiru, tako i na muflonu pa i colotech papirima. Nisam imao do sada zahtev za plastifikaciju na pvc papirima B)

Plastificirano je i 1/0 i 1/1 kakosjaj tako i mat. A i bez problema je radjena i topla plastifikacija.

Fleka je problematicna ako se radi iz rastera, narandzasta ili bilo koja druga koja zahteva neku od boja iz rastera. inace sve ostale boje kod kojih ide nanos 100% crvena, zelena pa i plava (jer ovde ide raster magente 70-80% i crne 20-50) nema nikakvih problema. Naravno sve ovo pricam ako je servis uradjen kvalitetno i ako masina nije "puno presla" od servisiranja. Tako isto i za ferlauf vazi...

DC12 je slabo profitabilna i ona moze dnevno da uradi max 500 otisaka dok kod ovih masina 2045 i 5252 moze se uraditi par hiljada u toku dana. Moj rekord je 12000 otisaka na jednoj masini. Kod masina 2045 i 5252 je moguci automatski duplex 4/4 dok kod DC12 sve se to radi rucno...

Sta god treba u vezi digitalne stampe na ovim masinama, tu sam...

pozd...

• 2 months later...
Problem za Xeikon je sto ne postoji zvanicni vendora za Srbiju pa ni adekvatan servis, te se uopste ne moze izvuci eksplicitni troskovnik za ovu mashinu

Ovo je pomalo trik pitanje - u Srbiji nikad nije bilo ovlascene firme (a i sto bi? na prste jedne ruke mozes izbrojati njihove masine kod nas), do skora je za nas bila zaduzena neka austrijska firma, da bi kasnije to preuzela grcka Linomedia (koju je izgleda neko kupio pre par meseci, pa se vise nista ne zna). U svakom slucaju, servis je bio prilicno skup, i sto kazes - neadekvatan. Sreca pa su kvalitetne masine koje se ne kvare tako lako uz najosnovnije redovno odrzavanje.

• 3 months later...
  • 3 weeks later...

Interesuje me jedna po meni bitna stvar kod HP9500 i DC12.

A to je kvalitet. Izvlacio sam u Demo centru otisak na HP9500 i nema veze sa kvalitetom.

Anemicno, bez ostrine i ocajno. Mislim da se radilo o setovanju masine. Tip nije bio raspolozen

da je kalibrise ili nesto slicno. DC12 koji je u radnom stanju izvlaci mnogo lepsi otisak, realniji.

Ne racunajuci ulje koje mu daje vestacki kvalitet. Cyan je cyan, magenta-magenta...

E da li neko ima iskustvo sa HP9500 i dali je moguce da se izvuce kvalitetan otisak na toj masini?

Znaci ne radi se o 'sarenisima' vec o nekim finijim stvarima.

PS: Ja sam u ofset stampi i interesuje me ton, ferlauf i realne boje CMYK-a.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Kad bi neko od vas iskusnih digitalnih stampara imao budzet do 8000 - 15000 evra i trebao da kupi masinu za digitalnu stampu, koja bi to masina bila i zasto. Ja zivim u malom gradu, gde jos nema niko masinu za digitalnu stampu, i ozbiljno razmisljam o kupovini jedne, ali posto nemam ama bas nikakvog iskustva u tome, molim vas za pomoc, da ne kupim nesto sto mi ne treba.