The Scientist Posted June 9, 2006 Report Posted June 9, 2006 Ima par stvari koje mi nisu bas jasne pa sam sve stavio pod isti topic. Racunajte da za sve ovo uglavnom koristim Adobe paket (Photoshop, Illustrator i InDesign). Zanima me sledece: 1)Sta je to spot color, pantone boja i kada se i kako koristi? 2)sta je bleed area, sta je slug(u InDesignu)? 3)cemu sluzi opcija u Illustratoru - trim marks? Eto to je to pa ako vas bas ne mrzi bio bi mi veoma koristan neki odgovor. Hvala
BT Posted June 9, 2006 Report Posted June 9, 2006 (prebacujte temu u DTP) Prvo, obrati pažnju gde postavljaš topic-e. Ovo je tema za DTP. Kao što možeš da zaklkjučiš radi se o tehničkim stvarima, a ne o dizajnu. Drugo, Sigurno će se naći neko ko će ti odgovoriti, ali ja mislim da su ovo pitanja koja su najosnovnija osnova baratanja pomenutim programima i uopšte štamparskom terminologijom. Za sva pitanja koja si postavio možeš odgovore pronaći u help-u pomenutih programa.
The Scientist Posted June 9, 2006 Author Report Posted June 9, 2006 (prebacujte temu u DTP) Prvo, obrati pažnju gde postavljaš topic-e. Ovo je tema za DTP. Kao što možeš da zaklkjučiš radi se o tehničkim stvarima, a ne o dizajnu. Drugo, Sigurno će se naći neko ko će ti odgovoriti, ali ja mislim da su ovo pitanja koja su najosnovnija osnova baratanja pomenutim programima i uopšte štamparskom terminologijom. Za sva pitanja koja si postavio možeš odgovore pronaći u help-u pomenutih programa. <{POST_SNAPBACK}> Nazalost imam verziju CS2 u kojoj ne radi Help :)
The Scientist Posted June 9, 2006 Author Report Posted June 9, 2006 Onda je google dobro rešenje. <{POST_SNAPBACK}> Bez ljutnje, ali cemu onda forum prijatelju? Vzljda da svi mi koji nesto neznamo na najlaksi nacin to i naucimo. Ali dobro nema veze, kad nema odgovora nacicu na googlu. Zatvarajte onda ovu temu.
VideoCreative Posted June 9, 2006 Report Posted June 9, 2006 Posto si od Bruna Toldija naucio o hostility-ju ja cu ti objasniti neke stvari koje ja znam. Neznam razliku izmedju Spot i Pantone colorsa, bleed area ti je prostor oko stranice koji ce sluziti za isecanje iste u stampariji i pozeljno je da u tome prostoru nema bitnih informacija dizajna. Trim marks su oznake koje se ubacuju na stranici i sluze tacno uklapanje boja jedne preko druge da se ne bi pravilo nepoklapanje na finalnom printu. Toliko od mene. Pozdrav
jovbranko Posted June 9, 2006 Report Posted June 9, 2006 Spot boja ili posebna boja - boja koja ne prolazi separaciju u CMYK. Nanosi se kao poseban prolaz zato sto klijent tako zahteva. Obicno zlatna i srebrna a u inostranstvu i fluorescentne boje. Sem toga, Coca-Cola ima svoju crvenu, Hemofarm svoju narandzastu, itd. PANTONE boja - neka od boja iz PANTONE skale boja. Pantonovih skala ima vise, a definisanih boja na hiljade. Ako ti klijent trazi da se odstampa PANTONE 414C, to znaci da je to njegova boja i on nece ni jednu drugu nijansu. Ta boja MORA ide kao SPOT boja i to je potrebno naglasiti stamparu. Vrlo je ozbiljan propust ako klijent ne dobije tu nijansu koju je trazio i ima puno pravo da ne preuzme niti plati odstampani tiraz. - BLEED ili ispust (cini mi se na nasem) je oblast od par milimetara van formata na koju se takodje stampa, ali koja se pri secenju odbacuje. Postoji da bi stampari imali malo "lufta" da pri secenju mogu malo i da omanu, sto se redovno desava. SLUG - oblast van formata publikacije na kojoj se nalaze vazne informacije tipa: ime fajla koji se stampa, separacija, oznaka tabaka, itd. Uglavnom se koristi kada ne mozes da odes u stampariju i licno nadgledas stampu, pa da stampar moze na osnovu tih informacija da zakljuci tacno kako treba da montira, sece, itd. TRIM MARKS - je na engleskom izraz koji oznacava CAJTNE, tj. oznake za secenje. Illy ce uraditi bas to: stavice cajtne van formata publikacije. No, ja licno, ne volim da radim tako. Radije ih stavljam rucno, jer Illy ne racuna BLEED, a on varira od stamparije do stamparije. Jos, nesto. I meni su dosadila ovakva pitanja, a kamoli Bruno-u koji je na forumu dosta duze od mene. Zato se ne ljuti na njega, nego ga poslusaj. Posto si pocetnik, potrudi se malo, i prvo pretrazi Help i Net. Odgovore na ova pitanja si mogao da nadjes za 15 min. A tek ako i posle toga ne razumes o cemu se radi, pitaj ovde. Veruj da svako malo ljudi postavljaju ovakva pitanja i o ovome je bilo reci sam-Bog-zna koliko puta. Pozdrav. @ Bruno Sta mislis da napravimo neki recnik DTP-a i stavimo kao lepljivu. Time bi se ovakva pitanja eliminisala?
Christopher Carrion Posted June 9, 2006 Report Posted June 9, 2006 Ne bih voleo da se cela priča pogrešno shvati, ali mislim da je beskrajno korisnije za početnika kada sam dođe do informacije (ovde govorim o elementarnim pojmovima/tehnikama) putem helpa, nekog online tutoriala ili google-a jer će usput pokupiti još gomilu korisnih stvari. Za sve advanced stvari, ovde uvek ima dovoljno ljudi koji su spremni da podele svoje znanje kada je postavljeno smisleno pitanje.
Gospodin Branislav Posted June 9, 2006 Report Posted June 9, 2006 Sta mislis da napravimo neki recnik DTP-a i stavimo kao lepljivu. Time bi se ovakva pitanja eliminisala? <{POST_SNAPBACK}> prilichno bistra ideja...bez uvrede..to sam predlagao josh kad sam se uchlanio u ovaj forum ali su svi "zauzetii"...znash kako je ...nema se vremena!..i onda se pojavi neko ko je OK i uradi to mesto "njih".
jovbranko Posted June 9, 2006 Report Posted June 9, 2006 ^ ja sam za. Ako niko ne otvori novu temu za recnik do sutra, ja cu. Sad mi je malo kasno za to. Pozdrav.
Gospodin Branislav Posted June 9, 2006 Report Posted June 9, 2006 ne morash da zhurish niko to necje (kriju noge - Saradnja! Shta je to? Shto bi se neko nekom otvarao?!) imash vremena da lepo sve spremish i bicje sigurno sticky. Pozdravljam tvoj doprinos. Samo da je takvih vishe i bicje ovo odlichan forum!
henrik Posted June 11, 2006 Report Posted June 11, 2006 Da postoji rečnik DTP-a, već bi bila objavljena neka knjiga; isto važi i za sve tehnike koje su pokrivene na Zoni. Zašto nema rečnika za Client Scripting, 3D i slično? Zato što je to prilično nemoguće sastaviti. Uostalom, ovaj podforum ima prilično tema koje su sticky. Verovatno treba da se ubaci još po koja, ali rečnik pojmova nema smisla, jer bi jedini način bio da se odradi knjiga od 800 strana. Uvek će nešto faliti, i ako se postavi tema gde se objašnjava šta je spot boja ( :blink: ), bleed, slug i slično, ništa nismo dobili jer će onda biti pitanje šta je Artboard i slično. Stoga će se ova tema zaključati ili obrisati, a ja ću ponoviti još jednom, velikim slovima, koja podrazumevaju dranje: DIZAJN ZONA NE SLUŽI POČETNICIMA DA POSTAVLJAJU POČETNIČKA PITANJA, NEGO ONIMA KOJI SU VEĆ SAVLADALI OSNOVNE TEHNIKE, PA IMAJU PROBLEMA SA MALO TEŽIM STVARIMA.
jovbranko Posted June 11, 2006 Report Posted June 11, 2006 Henrik, sta god mislio i rekao, sigurno si svestan da se ovakve teme malo-malo pa pojave. Mislim da bi trebalo uraditi nesto konstruktivno, da se smanji njihov broj, a ne govoriti da ovaj forum nije za to... Cak, ako se dobro secam, mislim da si to vec i govorio u najmanje 2-3 posta, pa opet nista... I dalje se pojavljuju. Pozdrav.
BugarskiB Posted June 11, 2006 Report Posted June 11, 2006 DIZAJN ZONA NE SLUŽI POČETNICIMA DA POSTAVLJAJU POČETNIČKA PITANJA, NEGO ONIMA KOJI SU VEĆ SAVLADALI OSNOVNE TEHNIKE, PA IMAJU PROBLEMA SA MALO TEŽIM STVARIMA. <{POST_SNAPBACK}> :blink:
BT Posted June 11, 2006 Report Posted June 11, 2006 Ne znam šta ti nije jasno. Naš pokušaj je da dignemo barem ove forume koje uređujemo (Henrik i ja) na malo viši nivo, gde će ljudi koji rade ovaj posao moći da razmenjuju iskustva i traže pomoć. Čak šta više naš dogovor je bio da se ovakve i slične teme automatski brišu. Sramota je da se postavljaju pitanja kada se ti odgovori mogu naći u help-u programa, ali eto nekog mrzi da čita. Scientist, ne mislim ništa loše, ali zaista, svi treba da se potrudimo da ovaj podforum bude podforum profesionalaca, a ne klinaca koji prvi put dignu neki od programa cs paketa i eto nešto im nije jasno, igrali bi se pa pitaju. Počinje se tako što izučava help, literatura, čačka malo sam po programu i slično, a ako je u pitanju neki konkretan posao koji si uzeo i ne znaš šta znače termini koje si naveo, e prijatelju onda si u velikom problemu i bolje taj posao daj nekom ko zna da ga uradi. Evo rekli smo još jednom i Henrik i ja i to podvlačimo, da želimo od foruma koje mi uređujemo napravimo mesta za razmenu iskustava profesionalaca (zvuči pretenciozno, ali mislim na ljude koji već rade i imaju barem kakva-takva iskustva o ovoj tematici), a ne da pretvorimo dizajn zone podforume u elite security forume o dtp-u i rasterskoj i vektorskoj grafici. To je naš stav, kome se ne dopada, nek se žali administratorima, pa ako vas oni podrže, lako je zameniti urednike.
henrik Posted June 11, 2006 Report Posted June 11, 2006 :blink: Ne znam šta ti nije jasno. Da, upravo je tako to što si quotovao. Henrik, sta god mislio i rekao, sigurno si svestan da se ovakve teme malo-malo pa pojave. Mislim da bi trebalo uraditi nesto konstruktivno, da se smanji njihov broj, a ne govoriti da ovaj forum nije za to... Cak, ako se dobro secam, mislim da si to vec i govorio u najmanje 2-3 posta, pa opet nista... I dalje se pojavljuju. Tačno. Zato ću i brisati takve teme, dok god me ne bude mrzelo pa pobegnem sa Zone kao Pailhead, ili dok me ne isteraju. Ako nešto mrzim na svetu, to je kad neko ne uključuje mozak. Recimo, baš sam se lepo setio - najosnovnije stvari oko spot boja su opisane u onoj sticky temi koju sam ja postavio, a koja se viče Uvod U Pripremu Za Štampu. Da li treba da se na Zonu postavi baner koji će urlati da se prvo pročitaju sticky teme? I ono što se tiče rečnika DTP pojmova - da li ti (ili neko drugi) možeš da garantuješ da si u stanju da sastaviš kompletan rečnik? Da ne bude potpitanja. I da li će se onda dešavati da svi novi na Zoni pročitaju sticky, pa onda postavljaju pitanja?
jovbranko Posted June 11, 2006 Report Posted June 11, 2006 Slazem se sa vama dvojicom. I meni je to smor, pa reko' ajd' nesto da ucinimo po tom pitanju. A sto se tice recnika, nisam mislio da pravim knjigu, vec da okacim objasnjenja za ne vise od 100-ak pojmova koji najcesce prave problema pocetnicima. Posto oni ovakva pitanja i postavljaju. No, ne smeta mi uopste ako se brisu, samo sam za to da se nesto ucini. Pozdrav.
LarSena Posted June 12, 2006 Report Posted June 12, 2006 Cao svima ja sam nova na ovom forumu. I ja se slzem da se napravi neki brzi recnik kao sto je predlozio jovbranko. a predlazem da se u sticky doda i da postoje i knjige na nasem jeziku po pitanju svih programa za DTP.
Christopher Carrion Posted June 12, 2006 Report Posted June 12, 2006 Ama ljudi, "brzi rečnik" postoji i zove se Help! Razumem ja da je lakše da neko otkuca pitanje ovde i da čeka da mu neko odgovori šta je to Gradient ili Artboard ali mislim da je užasno neozbiljno da se ovaj deo foruma time bavi. Za elementarne stvari treba koristiti help programa, internet i knjige (koje mogu i da se kupe, što i preporučujem jer kad neko izdvoji 1500-2500 din. za knjigu verovatnije je da će joj posvetiti više vremena nego PDF-u koje je skinuo za dž). Ljudi moraju da shvate da je neophodno da investiraju u sebe i svoje znanje ali da ta investicija pored novca podrazumeva i vreme i trud koji moraju da se utroše da bi neko postao bolji u bilo kojoj veštini pa tako i dizajnu/pripremi za štampu... Svojevremeno mi je Photoshop Biblija (legendarni Deke McClelland) koju sam teškom mukom kupio stajala danima pored kreveta i čitao sam je i čitao... i isplatilo se. Forum ima smisla u rešavanju konkretnih problema, razmene iskustava i sl. a ne kao vrtić za svakog ko zna da startuje Photoshop/Illustrator/whatever pa bi sad voleo da stavlja drop shadow i bevel na sve što stigne.
jovbranko Posted June 12, 2006 Report Posted June 12, 2006 ^ ne mogu se sloziti s tobom... Zasto? Jer ja mislim na recnik tipa, sta su: paseri, cajtne, klin, itd. Jos nisam naisao na knjigu u kojoj su ti termini korektno prevedeni sa engleskog jezika. A to je ono sto pocetnici o kojima ovde pricamo ne razumeju. Ne razumeju sta im prica stampar i ne mogu da prate teme na zoni u kojima se koriste ti "nasi" termini. No, mislim da su urednici vec izneli svoj stav. I tu, niko nema potrebe bilo sta da dodaje ili objasnjava. Ja ih, barem. sasvim razumem. Pozdrav.
Gospodin Branislav Posted June 13, 2006 Report Posted June 13, 2006 ma ljudi samo stavite mali deo od vasheg znanja i bicje vecj dovoljno za newbie (novajlije). Bicje manje muka i imacjete vecji broj onih koji cje pocheti da postavljaju tezha pitanja.
BT Posted June 13, 2006 Report Posted June 13, 2006 Ja se slažem sa tobom Branislave, ali hajde realno, da li je iko od ljudi koji su postavili neko pitanje koje je rezervisano za ljude koji prvi put startuju neku aplikaciju pročitao neku od lepljivih tema, gde ima mnogo stvari koje im mogu pomoći?
henrik Posted June 13, 2006 Report Posted June 13, 2006 ma ljudi samo stavite mali deo od vasheg znanja i bicje vecj dovoljno za newbie (novajlije). Bicje manje muka i imacjete vecji broj onih koji cje pocheti da postavljaju tezha pitanja. Hm, mali deo našeg znanja? Pa evo, ja znam šta je spot boja, bleed, slug, trim, znam i šta je artboard, znam i čemu služi bela strelica sa plusom, znam kako se pravi novi lejer u PS, zadaje bevel, šta je swatch, šta je selekcija... i još mnogo toga. Koji mali deo od 160.000 osnovnih pojmova treba ovde postaviti da bi svi bili mirni?
Christopher Carrion Posted June 13, 2006 Report Posted June 13, 2006 Koji mali deo od 160.000 osnovnih pojmova treba ovde postaviti da bi svi bili mirni? 42 :unsure:
Recommended Posts