crnamrlja Posted April 11, 2005 Report Posted April 11, 2005 Uspem nekako da odgrizem parcence od prakticno nepostojeceg slobodnog vremena, skinem Raw shooter, instaliram DPP, PS CS mi je otvoren po 8 sati dnevno tako da sam na njega najvise i racunao...ALI... Prvo, izgleda da imam bug na 350-ici. Kada odaberem da slika RAW+Jpeg on izgleda napravi dva istoimena jpeg fajla [zvuci nemoguce ali kompjuter tako prikazuje]. Sve ovo nisam jos dovoljno istrazio, windows se konstantno `gubi`, cas su svi .bmp, cas ih vidis, cas ih ne vidis.... Drugo, Raw shooter prikazuje folder EOS 350 kada je aparat povezan ali ne konstatuje raw fajlove sa kartice. Trece, najludje, PS nece da mi otvori RAW fajlove, kaze mi `not the right kind of document` mada u spisku plugin-ova uredno stoji Camera Raw V2.0 [probao da ih reimenujem iz .CR2 u .CRW i nista] Cetvrto, DPP sa Canon cd-a ni ne vidi aparat kada je ukljucen, mada kada mu se iskopirani fajlovi `pokazu` radi kako treba. Sa svoje citave dve i po opcije... Molim vas recite mi kako je sve ovo normalno [sem bug-a samog aparata] pa da mogu na miru da spavam :-)
misk0 Posted April 11, 2005 Report Posted April 11, 2005 Trece, najludje, PS nece da mi otvori RAW fajlove, kaze mi `not the right kind of document` mada u spisku plugin-ova uredno stoji Camera Raw V2.0 [probao da ih reimenujem iz .CR2 u .CRW i nista] <{POST_SNAPBACK}> Skini update RAW plugina, pogledaj na Adobe sajtu. 350D je novi aparat, a sad trenutno postoji verzija 2.4 tog plugina. p.s. mirno spavaj, to je samo fotoaparat :P
Cooler Posted April 11, 2005 Report Posted April 11, 2005 Probaj camera raw 2.4 on je valjda najnoviji. Posto je 350D nov model verujem da je potrebna najnovija verzija tog plugin-a. A pogledaj i neki help fajl :)
achro Posted April 11, 2005 Report Posted April 11, 2005 mnogo bi ti pomoglo i da koristis neki citac kartica umesto da aparat prikljucujes na komp... znam da je debilno, ali da li si instalirao drivere? i naravno, vidi ovo sto ti je misko rekao za update...
crnamrlja Posted April 11, 2005 Author Report Posted April 11, 2005 XP [sP2] pravilno prepoznaje aparat mada ne otvara sadrzaj kartice bas onako brzo kao sto bi se ocekivalo...[u aparatu je trenutno neka matora 128mb kartica koja je koriscena u A70...] citac kartica? vec me nervira sto moram bateriju da vadim da bi je punio... i da, evo skidam taj update u kome se navodi 20D ali ne i XT...
achro Posted April 11, 2005 Report Posted April 11, 2005 ne, ne, ne... moras da instaliras drivere koje si dobio uz aparat da bi se aparat dobro prepoznao i da bi ti mogao da skidas i RAW files.... XP ima genericke drivere koji ti omogucavaju da skidas samo JPG fajle...
Chegevara Posted April 11, 2005 Report Posted April 11, 2005 Moj zakljucak nakon godinu dana zablude (i mucenja) sa G5 da je adobe raw smece, previse gresaka i sitnica koje na oko ne bodu ochi, ali nevjerovatno produzavaju muku pri obradi. Tvoj problem nije SP2 ( a mozda i jeste, jer kazu da je sp2 jos bugovitiji od canona 20 ;) ) vec WAI driver ako skidas fotke usb kablom. Nemoj biti u zabludi da ce ti stari driveri raditi, ja sam imao sve uredeno instalirano za G5 ali nije htjelo pristupiti novoj kameri dok nisam instalirao wai bas za nju (naravno skinuta sa canonovog sajta). Jos jedna mogucnost (citao sam o tome) da udjes u setup kamere i tip konekcije sa Normal prebacis u PTP. Moguce da ti tada windows prepozna aparat kao removeable disk, i onda tvojoj sreci ne bi bilo kraja. Za raw konverziju koristi bilo sta sto nije adobe (raw shutter, c1 pro, bible, .... ). I jedno pitanje za kraj - da li si koristio zoom ex browser za skidanje fotografija, fabricki software koji dodje besplatno uz aparat i sluzi pregledanju fotki, administraciji kamere, raw konverziji i svemu slicnom?
crnamrlja Posted April 11, 2005 Author Report Posted April 11, 2005 drajveri su ipak bili instalirani u paketu sa DPP-om... Adobe Camera Raw definitivno jos uvek ne podrzava 350d... ACR 3.1 ce raditi samo uz PS CS2... Che, tek sam sad instalirao taj Zoom browser, probacu sutra pa se javljam sa vise detalja...
Chegevara Posted April 12, 2005 Report Posted April 12, 2005 Svaka ti cast ako mozes mirno da zaspes, ja bi crko od radoznalosti, dok sve ne bi probao ;) Ajde priznaj, jel i tebi kamera blizu kreveta :P
crnamrlja Posted April 12, 2005 Author Report Posted April 12, 2005 ma idi, sta ti je privatni bizMis...radim i nedeljom uvece :wacko: vala da ima night vision k`o sony bio bi i on pored kreveta, ovako bas i nismo bliski kad je mrak :lol:
AMomcil Posted April 12, 2005 Report Posted April 12, 2005 Da te ne buni, RAW fajlovi nisu isti kod 350D kao kod 300D - 300D je koristio .RAW nastavak, a 350D CR2, bas kao 20D. A da probas RAW konverziju sa DPP-om, to MORA da radi!
misk0 Posted April 12, 2005 Report Posted April 12, 2005 U cemu je problem sa ACR 2.4?? Ja sve CR2 fajlove otvaram bez problema, pojavi se layout sa podesavanjima temperature, contrasta, shadows-a i slicnih opcija i kad to sredim onda je otvorim i radim od nje sta hocu.. Ako je format na 350 i 20D isti, ne vidim zasto ti ne bi mogao otvarati fajlove?
SpinneR.sr Posted April 12, 2005 Report Posted April 12, 2005 Sve su ti već rekli, čitač je zakon, ako imaš više kartica i laptop, aparat možeš da koristiš dok se jedna od kartica prazni :) Investicija od oko 10-15e za čitač, povrh svega nije puno, ja ne bih imao živce za kabliranje aparata :D Osim toga rešavaš gomilu problema tipa "vidimo se - ne vidimo se" jednostavno Total Commader vidi sve što se nalazi na kartici.. Toliko jednostavno.
crnamrlja Posted April 12, 2005 Author Report Posted April 12, 2005 nisu me bas svi razumeli. CR2 fajlove su uredno otvarali DPP i RawShooter ali tek kada ih iskopiram, ne direktno sa kartice. no nije ni vazno... @Che: Adobe Raw kod Phil-a uvek dobije pohvalu za najbolji konverziju itd. a ja PS koristin konstantno tako da mi se to cinilo kao najbolje resenje...sad jos samo da se dokopam nove verzije... @Spinner: imam laptop ali cu verovatno uzeti jednu vecu karticu iza duze vreme ostati sa njom i ovom matorom kao rezervom. bottom line, razmislicu o citacu mada meni kabliranje jos uvek izgleda lakse, brze...videcemo. Uz EX Browser SVE radi normalno. Prosto me nervira sto je Canon napravio tako specifican nacin komunikacije da XP zeza i da te tera da instaliras taj program. PS ni sa ACR 2.4 nece da otvara .CR2 fajlove. Adobe DNG Converter takodje ignorise... Srecom pa ipak nije u pitanju bug aparata nego Windows nepravilno ocitava stanje na kartici... . . . [i tako je mali Perica usao u svet Raw konverzije...] hvala svima na savetima!
AMomcil Posted April 12, 2005 Report Posted April 12, 2005 Ti to pokusavas da browsujes fajlove u aparatu, preko USB-a? Ako to pokusavas, to NIJE predvidjeno da radis. Aparat pokusava da simulira USB disk, ali to radi jadno, na jedvite jade. Ja sam 10D jednom prikljucio USB-om, da proverim vreme i stavim svoje ime kao vlasnika (prikazuje se u EXIF-u). Odmah sam lepo zapakovao USB kabl i deinstalirao EX browser i sav ostali Canon krs sa racunara. Kupi citac i zaboravi da aparat uopste ima USB port.. Preko citaca MOZES i da otvaras direktno fajlove sa kartice, da snimas, sta god hoces. To je zato sto dobar citac radi kao pravi USB disk.
Chegevara Posted April 12, 2005 Report Posted April 12, 2005 Sto ti je navika sa Sonyja :) Imao sam jedno vrijeme neki stari cybershot i on se pod windowsom vidio/predstavljao kao removeable drive, i vjerovatno otuda ideja da pokusa isto sa canonom. I mene je malo nerviralo sto G5 ne mogu da koristim kao USB drive, ali vremenom sam se navikao na to. Sa 10/20/350D trebalo bi da pokusas promjeniti tip konekcije na PTP i onda ga (MOZDA) sistem prepozna kao disk.
crnamrlja Posted April 12, 2005 Author Report Posted April 12, 2005 da, ako postoji neka firma koja me u kontinuitetu [preko 10 godina] pozitivno iznenadjuje to je sony. zaista se nadam da ce i oni konacno uci na trziste dslr-a da pokazu ovim dinosaurusima par trikova :lol: f717 sam koristio najnormalnije kao USB disk. Xp ga prepoznaje momentalno i nema nikakvih tripova. ovde cak i da zanemarimo koriscenje u `nepredvidjene svrhe` windows nesto mulja preko 10 sekundi, pravilno ga prepozna pa opet malo cekanja itd... vec sam ranije pricao o neupotrebljivom meracu baterija kod [tada tek izaslog] A70...dok je sony discman star 3 godine tacno pokazivao stanje bilo koje vrste baterija...da ne skrecem dalje, primera je na kilo... Aleksandre, kako stoji stvar sa 1 serijom? Muci li Canon i svoje bogate musterije ili samo nas sirotinju :P
AMomcil Posted April 12, 2005 Report Posted April 12, 2005 Aleksandre, kako stoji stvar sa 1 serijom? Pa, 1D nikad nisam ni prikljucio na racunar. Zato sto je blesa imao samo Firewire prikljucak. Nisam se odlucio da kupim Firewire karticu dok ne vidim da li cu ga zadrzati, kao sto i nisam. Tako da i ne znam kako se ponasa vezan za PC. Medjutim, apsolutno debilna stvar je sto su se personalne funkcije mogle podesavati samo na racunaru (cak i podesavanje sharpness/contrast i sl.). Naime Canon (i mnogi drugi) jos uvek setap (podesavanja) DSLR aparata krsti anahronizmima iz doba SLR aparata - zove to "custom functions". A jedan podskup tih podesavanja se zovu "personal functions". Nisam mogao da verujem tako kretenskoj odluci da se ne mogu podesavati bez PC-a.. Inace, kod 1D su me odusevili fokusiranje (brzzzzzo) i opticko trazilo (veliko, svetlo i 100% tacno). Komande su me uglavnom razocarale. Ne zalim nimalo sto sam ga se otarasio i pribavio 10D.
crnamrlja Posted April 15, 2005 Author Report Posted April 15, 2005 kako stoji stvar sa Nikon-ima? jesu li oni vise `PC friendly`?
ljm Posted April 15, 2005 Report Posted April 15, 2005 kako stoji stvar sa Nikon-ima? jesu li oni vise `PC friendly`? <{POST_SNAPBACK}> D70 nema nikakvih problema sa povezivanjem preko USB-a. Na WinXP nisam zapazio nikakvih problema ni u PTP ni kada emulira disk, naravno bez iakavog dodatno softvera. Licno preferiram brzi citac kartica, ali USB kabal ponekad super posluzi.
VladaM Posted April 15, 2005 Report Posted April 15, 2005 Jos jednom-CITAC KARTICE! Meni taj Zoom browser radi sporo, za pregled slika koristim ACDSee, za 10-20 sekundi prebacim sve slike sa kartice u racunar, i dalje vec po volji. Uopste, smatram da je budalastina sto svaki proizvodjac pokusava da naturi neki svoj pogram. O.K., to moze da ima neki komercijalni smisao, mada, secam se kako je Sony pukao sa Beta sistemom u odnosu na VHS, kod video kaseta za amatersku upotrebu. Pozdrav, Vlada
Recommended Posts