Jump to content

Sony CyberShot N1


the.harvester

Recommended Posts

sonyN1.gif

 

Jedan od najatraktivnijih i najmodernijih aparata u sub-compact klasi oduševaljava svojom izradom, ogromnim touch-screen-om i lakoćom upotrebe. Ovo je fotoaparat koji će sa uživanjem nositi dame u svojim tašnicama ali i ozbiljniji korisnici kada ne žele da "vuku" tešku artiljeriju.

 

Razvoj digitalnih aparata se odvija gotovo neverovatnom brzinom. Setimo se samo male revolucije koju su napravili 8 Mp aparati pre tek nešto više od godinu dana. Mnogi su tada govorili da je to previše, da je 8 Mp nepotrebno, da se time isuviše opterećuje računar itd.

 

Posle tako kratkog vremena doživeli smo da se 8, i to prilično kvalitetnih megapiksela spakuje u kućište veličine kutije za cigarete, čak još i tanje. Osim vrlo visoke rezolucije, ovaj malecki Sony nudi neka rešenja koja će se određenom krugu korisnika veoma svideti, kao na primer touch-screen ekran ogromnih dimenzija. Dodirujući prigodne "tastere" na njemu, koji se pojavljuju u zavisnosti od režima rada, veoma jednostavno se krećemo kroz opcije i menije. Ko želi maksimalno da izbegne prljanje LCD-a, može to raditi i prigodnom plastičnom iglom koja se dobija u pakovanju. U njemu su svi neophodni delovi i oprema za uključenje, ali najbolje je još prilikom kupovine njegovom sadržaju pridodati memorijsku Memory Stick Duo karticu od najmanje 512 Mb, jer N1 prilično halapljivo guta megabajete memorije.

 

Nekim drugim potencijalnim korisnicima, pre nego što sa negodovanjem okrenu glavu od ovog mališana zbog nedostatka istinskih manuelnih kontrola, reći ću da ima i nekih koje verovatno ne očekuju od njega, kao što je regulacija nivoa zasićenosti boja, kontrasta i oštrine slika, kao i pravi manual mod. Naime, bez obzira što nema klasičnih prioritet-blende i prioritet-zatvarača (tačnije ekspozicije, jer kompakti nemaju pravi zatvarač) modova, ovaj aparatić omogućava i manuelno podešavanje parametara snimanja. Preko touch-screen-a posebno mogu setovati blenda i ekspozicija, što će prijati zagriženim nepoverljivcima u vrednosti koje aparat prilikom kadriranja automatski predlaže. Čak se i fokus može upisivati manuelno u nekoliko koraka od 0,5 m do beskonačnosti. Spomenuću i poznatu spot-fokus opciju, interesantnu posebno pri snimanju sa stativa, pomoću koje dodirom neke tačke na ekranu, aparat trenutno fokusira na objekat koga ona prikazuje.

 

Trećima će pažnju prvo privući foto-album za pregled slika. Uz prijatnu muziku koju emituje puštajući slideshow snimljenih kadrova, svako sa ovim aparatom dobija zaista novu dimenziju pregleda svojih snimaka na ogromnom LCD monitoru od čak 3" po dijagonali.

 

N%201%20prednja.jpg

 

Sama izrada N1 je veoma dobra. Kućište je od metala, čvrsto je i precizno uklopljeno. Prednjim delom dominira 3x zum objektiv sa, očekivano, Carl Zeiss potpisom. Kod ovako malih aparata prepunjenih pikselima, kvalitet objektiva je od esencijalne važnosti, jer velike dimenzije slike na monitoru otkrivaju i najmanje nesavršenosti na njemu. I uopšte, fizički zakoni koji limitiraju optički kvalitet objektiva doveli su do toga da i proizviđači senzora u poslednje vreme malo "spuste gas", zadržavajući rezoluciju kod gotovo svih modela na oko 8 Mp. Poklopac objektiva je intregrisan sa njim i automatski ga prekriva čim se aparat isključi štiteći ga od nečistoća, a i nesmotrenih masnih prstiju.

 

Pored objektiva je mala AF lampa koja pomaže fokusiranju u slabim svetlosnim uslovima, a iznad ugrađeni blic prilično velike snage. Dimenzije aparata određuju da njegovo mesto bude dosta blizu ose objektiva, pa je efekat crvenih očiju neminovan. Minijaturizacija je dovela do toga da je optičko tražilo u potpunosti izbačeno, što iskusniji korisnici neće voleti, jer je snimanje opruženim rukama nestabilnije nego kada se aparat, koristeći optičko tražilo, priljubi uz lice. Verujem da razlog njegovog ukidanja treba tražiti u istraživanjima tržišta koje su pokazala da ga kupci ove klase aparata i ne koriste. Zbog toga proizvođači smatraju da je bolje celo kućište na račun njega još smanjiti, čime se dobija i povoljnija proizvodna cena.

 

n1%20gornja.jpg

 

Držanje ovako malog aparata morate naviknuti. Obavezne su obe ruke, pri čemu morate paziti da kažiprstom leve ruke ne zatvorite mikrofon na gornjoj strani.

 

%20N1%20donja.jpg

 

Celokupnom utisku kvalitetne izrade doprinosi i metalni navoj za stativ, a mnogima će značiti i natpis made in Japan sa donje strane.

 

N%201%20zadnja.jpg

 

Na zadnjoj strani se baškari ubedljivi troinčni LCD ekran koji je ne samo velik, nego ima i visoku rezoluiciju i širok ugao vidljivosti. On stvarno daje novu dimenziju korišćenja ovog pocket aparata, posebno pri pregledu snimaka, organizovanih u foto-album i dodatno oplemenjenih muzičkom podlogom. Međutim, LCD crpi dosta energije, a baterija na N1 nije iz Sony-jeve nadaleko poznate Info-litijum serije (koja daje vrlo preciznu indikaciju preostalog kapaciteta), nego klasična litijum, pa je preporučljivo voditi računa o njenom stepenu napunjenosti. Za utehu, kapacitet joj je iznad proseka za ovu klasu. Osim ekrana, tu je samo preklopnik za izbor moda rada, i dva mala tastera. Jednim se ulazi u meni, a drugim se bira količina informacija koja se prikazuje na ekranu.

 

n1-screen.jpg

 

Malo je nezgodno što ekran pokriva skoro celu zadnju stranu, pa prsti desne ruke nemaju mnogo mesta. Tasteri za kontrolu zuma su takođe premaleni, što donekle smanjuje preciznost njenog korišćenja. Više bih voleo da je zum realizovan u vidu prstena oko okidača. Do ovih zamerki sam došao zbog brzine rada N1 koja je prilično velika. Naime, fokus je brz, pogotovo kada svetla ima dovoljno, a takve su i ostale operacije, pa kada iskusniji korisnik poželi da ubrza celokupni rad, u tome ga u određenoj meri limitira oblik i ergonomija kućišta.

 

Osim spomenutih kontrola i opcija, ima i drugih, manje ili više korisnih. White-balance se može prepustiti automatici, a u specifičnim prilikama tu je i nekoliko posebnih predefinisanih vrednosti (auto, daylight, cloudy, fluorescent, incandescent, flash). Lično bih voleo da postoji i opcoja "custom" koja bi pomogla u neuobičajenim uslovima, ali korisnici N1 većinom verovatno ne bi ni znali za nju. U slučajevima da ona baš zatreba (poznato je da Sony modeli često malo "vuku" na crveno), ni to nije kraj sveta. Ako nam i zasmeta taj preovlađujući ton, u nekom programu za obradu slika boje je lako izbalansirati.

 

Digitalni zum, osim nekorisne klasične, sadrži i Smart zoom varijantu, koja radi u svim rezolucijama manjim od maksimalne. Da ne ulazim previše u njena teorijska objašnjenja, samo ću reći da to nije digitalni, nego pravi optički zum čija snaga raste proporcionalno smanjenju rezolucije u kojoj se snima. Radi na principu krop-ovanja senzora koristeći njegovu vrlo visoku ukupnu rezoluciju.

 

Kvalitet fotografija je neočekivano dobar. Boje su jarke, zasićene, a šuma, obzirom na klasu, nema puno. On raste sa povećanjem ISO vrednosti (koja seže čak do broja 800), ali za isterivanje maksimalnog kvaliteta treba je držati u nižim područjima. Očigledno da je Sony-jev senzor na N1 bolji je nego Panasonic-ov istih dimenzija i rezolucije. Osim toga, piksela ima na pretek, pa svako smanjivanje formata bilo prilikom štampanja ili gledanja dodatno smanjuje i šum. Oštrina je solidna, pogotovo imajući u vidu dimenzije senzora i objektiva, ali je njen pad u uglovima, mada očekivan, ipak primetan. Hromatske aberacije i vinjetiranje (opadanje osvetljenosti po ivicama formata) se teško mogu uočiti.

 

Snimanje filmova je na viskom novou, u rezoluciji 640x480 sa 30 slika u sekundi i zvukom. U njega se ne upuštajte bez pozamašne memorijske kartice, jer pri maksimalnom kvalitetu ona se prilično brzo puni.

 

Download snimaka na računar je vrlo brz zahvaljujući USB 2.0 protokolu, za koji ni veličina slika od nekoliko megabajta ne predstavlja problem.

 

Pregled slika je brz a može biti i zabavan, jer, osim muzičke podloge, biramo jedan od nekoliko načina prelaska sa snimka na snimak. Foto-album u unutrašnjoj memoriji ima mesta za 500 snimaka (čuva ih u smanjenoj rezoluciji), čak i kada ste ih izbrisali iz glavne memorije. Kada sva mesta popunite, oni koji su najstariji biće zamenjeni najnovijim i tako u nedogled, i uvek ćete poslednjih 500 snimaka moći da pogledate. Specijalna mogućnost je da ekran možete koristiti da na snimcima nešto docrtate ili menjate boje. Zumiranje se vrši pomoću zum komandi, a skrolovanje dodirom kursora pravaca koji se pojavaljuju na ekranu.

 

Kupce aparata u ovoj klasi će kod ovog džepnog, ali i damskog modela privući visoka rezolucija, ogroman LCD ekran, kvalitetna izrada i zabavno korišćenje, koje uključuje dodatno crtanje preko slika ili muziku i specijalne efekte pri pregledu. Osim toga, sama brzina rada je iznad proseka. Nekome to može biti bitnije od nedostatka pravih manuelnih kontrola (mada postoje i neke neočekivane), ili slabije ergonomije koju će primetiti iskusniji korisnici. Ali za njih postoji obilje drugih modela koji bi ovim prvima bili dosadni, komplikovani, čak i ružni, samim tim i neinteresantni.

 

Da li je Sony Cyber-shot DSC-N1 ultimativan point&shoot aparat? Mnogi će reći da jeste. Ima sve što ta klasa traži, ali i dosta toga što je samo njegovo. Kupac će male propuste i oprostiti nad činjenicom da je on nadasve lep i zabavan. A to u ovoj klasi može biti presudno.

 

tekst i fotografije: Nebojša Milanović

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Konacno!

Ovakav sam aparat nedavno videla i nikako da ga nadjem jer nisam zapamtila detalje.

Jako mi se dopada, ali cena jos uvek ne. Volim stehnicku stvar kod koje ima sta raditi i kada nije u funkciji slikanja-znaci uredjivanje fotki.

Ako malo pojeftini, s obzirom da je 8 Mp, mozda ga i kupim. Hvala za test :blink:

Link to comment
Share on other sites

Ja ti toplo preporučujem da pogledaš neki od aktuelnih modela (ovo je test od pre 3 i po godine). U tehnici ti je 3 godine kao da kupuješ auto star 30, a verujem da to sebi ne bi učinila, zar ne?

 

Sa druge strane, jedno od nepisanih pravila dobre prakse korišćenja internet foruma je i gledanje datuma postova na koje odgovaraš. Topla preporuka da to činiš ubuduće, radi sebe i svih ostalih korisnika.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

:rolleyes: Sorry, trazeci odredjenu marku nisam obratila paznju na datum kada je postavljeno na forumu uputstvo.

Da li mozda zna neko koji je aparat naslednik, ali sa osetljivim ekranom na dodir, samo ne onaj koji se vec u predhodnom komentaru kavario :D

Veliki pozdrav

 

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...
powered by