pailhead Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 Upisivanje ovog fakutleta je medvedja usluga. Ako ga upises na budzetu, tesko ces argumentovati odlazak negde drugde. Ne znam doduse odakle si. Moj savet je: ne upisuj ovaj fakultet ako zelis arhitektonsko obrazovanje, najbolje je da odes na neki drugi kontinent, jer se trulez sa naseg fakulteta siri endemski - kroz zemlju, i uskoro ce cela evropa propasti zajedno sa njim ako vec moras da ga upises, vidi zasto je to tako, ko te kinji, i dobro razmisli o tome, i istrazi druge opcije ako je vec sve drugo zakazalo, i moras da polozis taj prijemni, uzmi jedan hamer formata b2 (mislmi da je to, 50x70cm) stavi ga na tablu od medijapana i slobodnom rukom vuci prave paralelne linije na razmaku od 1cm po duzini i po sirini papira. Ako to savladas, nema sanse da padnes prijemni Nauci nesto malo o perspektivi/nacrtnoj geometriji. U sustini, na crtezima za prijemni ti ne treba da napravis sliku, vec da procitas geometriju predmeta koji se crta. U smislu, treningom ces moci da postavis odma dva nedogleda za neku kutiju koja se nalazi u kompoziciji, dalje je sve konstrukcija koju bi trebalo da uradis napamet, znaci bitno je samo da citas da li je nesto visoko recimo kao 1/3 sirine, ako zamislis raster na nekom postamentu, koliki je precnik valjka koji se na njemu nalazi i u kom polju rastera se nalazi. Povuces milion preciznih i blagih linija da se vidi konstrukcija svega toga, i verovatno ces cak dobiti i maksimum Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 Ja sam polagala prijemni na Niskoj arhitekturi,verujem da je prijemni iz crtanja slican.Tada je isto bila velika konkurencija a ja sam secam se po uspehu iz skole bila 10 od pozadi. Matematika mi je dobro isla i tu sam osvojila dosta bodova a ostali su te godine iz matematike dosta podbacili a iz crtanja sam uspela da sakupim 20 i nesto boda od maximalni 30 iako nisam imala nikakvo iskustvo sa crtanjem.isla sam na casove kod jedne profesorice koja drzi graficki dizajn u srednjoj umetnickoj skoli to samo 10 casova sam imala.I eto , upisala sam fax ,nisam upala na budzet za 2-3 poena ali sam posle I godine postala redovan student. tako da ako ti spremas crtanje 7 meseci nema sanse da ne odradis valjano crtanje.spremaj matematiku malo vise jer tu je barem objektivno sagledavanje zadataka a kod crtanja moze da bude muvanja. sve u svemu, ja sam zelela arhitekturu i nista drugo i grcevito sam se borila da uspem i uspela :)) tako da samo napred,ako ne ove godine onda sledece,i tako dalje, nema odustajanja :)) Sto se tice kvaliteta nasih fakulteta ne zelim da komentarisem ali sam sigurna sa druge strane da je za ovu vrstu zanimanja jako bitan talenat,mastovitost,ideja koja ce isplivati na povrsinu gde god da si studirao.Mngogo je bitnije gde ces posle da radis, da li ces dobiti sansu da pokazes svoje ideje nego na kom faxu studiras.Oduzmi saberi ,svi fakulteti ti se svode na isto.bitno je kako ces ti sebe oblikovati,koje ces stvari citati,gledati van fakulteta .... Fakultet je samo baza a posle se sam nadogradjujes tako da nemoj o tome da brines,samo ti uci i rezultati ne mogu izostati :) Pozdrav i srecno Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 Problem je sto fakultet moze da ti ubije svaku zelju, mastovitost, pa cak da ugusi i talenat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisa Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 ^^^ POTPISUJEM!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 Problem je sto fakultet moze da ti ubije svaku zelju, mastovitost, pa cak da ugusi i talenat. prosto ali tacno!!! ako covek to iskreno zeli diploma ce mu trebati samo da bi mogao da radi... uglavnom fax daje osnove, sve ostalo je na coveku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted May 20, 2010 Report Share Posted May 20, 2010 Ja sam vise osnova pokupio u srednjoj arhitektonskoj. A srednja arhitektonska ima bas stari program. *edit* Plus, mislim da sam bio kreativan do neke mere pre upisivanja faksa. Inace vise naginjem ka inzenjerstvu, odnosno volim da resavam probleme koji se pred mene stave, i mislim da mi je potrebno da poradim na kreativnosti.... na faksu, to se nije desilo. Na prvoj godini sam bio pun entuzijazma, ali onda je doslo Arhitektonsko Crtanje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mix Posted May 29, 2010 Report Share Posted May 29, 2010 Dobro bre, zasto plasite pomalo paranoicnog/nu?!? Prijemni nije tezak (prosle godine sam polagao), samo nemoj da se uplasis, trema ti je najveci neprijatelj. Fax necu da komentarisem, nije tezak ali je moze se reci naporan, uostalom ako ti se ne svidja uci nemacki/italijanski pa posle 2, 3 semestra (ako izdrzis) prebaci se na neki drugi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted May 29, 2010 Report Share Posted May 29, 2010 Ko ga plasi? Mislim da je to "upisi, pa ako ti se ne svidja idi negde drugde" malo zeznuto, jer lako mozes da se zakopas, jer te te prve 3 godine ipak kvrcaju, i moras kolko toliko da budes prisutan. Hocu reci, ne mora da bude tako lako izvuci se iz toga, jer je za prelazak na druge skole potrebno puno organizacije, prikupljanja puno papira i sl. a to se obicno radi u onom jedinom periodu kod nas kad zapravo treba nesto da se radi.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mix Posted May 30, 2010 Report Share Posted May 30, 2010 Ko ga plasi? Mislim da je to "upisi, pa ako ti se ne svidja idi negde drugde" malo zeznuto, jer lako mozes da se zakopas, jer te te prve 3 godine ipak kvrcaju, i moras kolko toliko da budes prisutan. Hocu reci, ne mora da bude tako lako izvuci se iz toga, jer je za prelazak na druge skole potrebno puno organizacije, prikupljanja puno papira i sl. a to se obicno radi u onom jedinom periodu kod nas kad zapravo treba nesto da se radi.... Pa sad, uvek treba dosta papira, ali nije nemoguce prebaciti se, makar do mastera (shto se ukida master u evropi to je druga pricha). Ima ljudi koji su se prebacili posle 2 ili 4 semestra, ima i ljudi koji su polozhili ovde prijemni pa se prebacili u bech odmah u prvoj godini... sve je moguce samo treba da se cimash Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts