Che che Posted April 9, 2005 Report Posted April 9, 2005 Pa... licilo mi da bi moozda mogla ovakva tema da se otvori... pa ako ima neko da kaci neke radove... rad sam da komentarishem i takodje da pozovem druge ljude da kritikuju.... Pa... pisao sam vec o svojim pripremama... ali evo i ja da nakacim koji rad.... Radovi su nakaceni priilicno hronoloshki.... tako da se vide greshke i napredak... i u grafici i u konstrukciji.... Tako da.. evo prve serije... ovo smo sve radili dok je bila zima.. u stanu devojke koja nas je spremala... ovo su sve postavke od nekih letvica koje je ona slagala pre nego shto bi mi doshli... Vezbali smo i tako shto smo precrtavali neke fotografije... plakate.... A ovo je vec "Pionirski grad" na koshutnjaku... gde smo na kraju i polagali prijemni...
Che che Posted April 9, 2005 Author Report Posted April 9, 2005 .. naravno tu je i "aula" arh fakulteta... poshto je i tu cesto odrzavan prijemni.. a nismo mogli da znamo gde ce biti...vezbali smo i tu... I kao vrhunac mog crtanja u to vreme... Secam se da je taj dan kada sam ovo poslednje crtao bio poslednji dan shkole... i da smo se ja i moj naj drug doobro izalkoholisali, pa sam posle toga doshao da crtam... :) i ispade naj crtez... :D Mozda je samo meni omiljen... Crtezi su '99-'00 godishte... Poshto nemam skener (imam ali ne radi jer mi je pregoreo ispravljac), svi crtezi su fotkani foto-aparatom... tako da nisu bash u nekoj rezoluciji... ali i onako sam morao da ih komprimujem tako da... Ipak je moralo da dodje do kompenzacije izmedju kvaliteta i velicine.... pa... valjda nece mrzeti ljude da gledaju.... A ova velika fleka (i par manjih) koje se vide na po nekom crtezu je od aparata... koji je servisiran u Engleskoj... (2 meseca sam cekao da mi ga vrate) i na kraju... flekee... Al shta je tu je.... Pozdrav.... Milanche
iguana Posted April 9, 2005 Report Posted April 9, 2005 crtezi sa priprema su smor jer su svi isti. jedino ako hocemo da raspravljamo o tehnickom delu crteza, sto je za mene opet smor, jer je to po meni preterana racionalizacija.
pailhead Posted April 9, 2005 Report Posted April 9, 2005 Aula deluje kao da ce da se raspadne, srusi i ubije sve kandidate u procesu... 0190ra - linije su uzasno musave, perspektiva nije bas najsjajnija, planova uopste nema, imas problema sa crtanjem krugova u perspektivi jer svi se zavrsavaju ostro, skoro da nemas ni jednu paralelnu liniju zato i stubovi izgledaju kao da ce pasti svakog trenutka, balustrada kao da nije na crtezu, svodovi nemoguci, fali im jos jedna linija, i skroz su nepravilno konstruisani... 0187dw - slicno kao prethodni stim sto nepostojece planove dodatno ubija mrljava pozadina, kompozicija se jedva istice, perspektiva ima nekoliko nedogleda i preplice se sa aksonometrijom na nekim mestima, stubovi govore ili da ce plafon pasti, ili da ce se crtac okliznuti i sam pasti.... 0200pn - ovaj je vec malo bolji, neki planovi se vec naziru ali je perspektiva opet katastrofalna, ovaj prsten nikada nemoze tako da izgleda, P cirilicno je rasireno i delom je u aksonometriji, merdevine su isto krive, u pozadini perspektiva uzasno bezi, linije su veoma krive, razmaci izmedju stubova su razliciti, svodovi beze i raspadaju se, nisu kruzni vec elipsasti... 0168vu - Balustrada u prvom planu izgleda kao da su u pitanju cunjevi u koje je upravo udarila kugla jer se svaki se naginje na svoju stranu, planovi opet nisu reseni , stubovi se naginju, linije su dosta musave, stepenice na ovom levom delu nemaju veze ni sa kakvom perspektivom, svodovi opet nemoguci... 0177zy - ovde su vertikalne linije krive zbog savijenog papira, kompozicija je ovde najbolji deo crteza, svodovi su katastrofa a vrhunac je spoj dva pravca u gornjem levom uglu. Rekao bih da linije vuces iz lakta, linije nisu prave i prilicno su musave, perspektiva ima mnogo vise nedogleda nego sto je normalno i zato odaje utisak da ce se ceo crtez raspasti, a daljna konstrukcija kao da ce se i ceo prostor raspasti. Najveci problem sto se tice konstrukcije je ovaj krstasti svod, deluje mi kao da ne znas kako se konstruise, u pitanju je presek dva valjka, i svaka izvodnica jednog valjka ima svoj par u drugom. '99? Tad je za prijemni bio samo crtez?
pailhead Posted April 10, 2005 Report Posted April 10, 2005 Gledam, isti su problemi i na ovom filmskom gradu. 0131ki - perspektiva i linije te ovde najvise kolju, stolice su nabacane i nemaju veze sa perspektivom ostatka crteza, centar krugova na podu treba da se gadja sa centrom kruznica na plafonu, na ovom crtezu konkretno, deluje kao da su kaskade i sedista na jednoj kruznici, a da je plafon sastavljen od 3 puta vecih kruznica - mali krug dodiruje veliki krug iznutra... 0121rx - ovaj je primetno bolji od prethodnog, donje elipse nisu pravilno nacrtane, perspektiva je opet nemoguca na vise mesta, treci plan je lose resen u smislu da su linije musave a po mom misljenju bas bi ovaj plan trebao da se resi tankim i preciznim arhitektonskim linijama, prozori deluju nabacani i kao da ne stoje na crtezu... 0145rm - perspektiva nije u redu na prvom mestu, kocka ako treba da stoji u centru kruznica, ne stoji, kruznice su lose nacrtane i stubovi padaju... 0152rb - nisam sasvim siguran sta se desava, ceo pod izgleda kao da je izdignut kad mu se doda losa perspektiva kaskade levo, ona izgleda kao da tone, kocka deluje kao da pada, a zajedno sa postoljem kao da je probila kroz binu, plafonu kao da fali deo krugovi su nepravilni... Generalni utisak je da imas problema sa perspektivom, konstrukcijom, grafikom i linijama, proporcije su relativno dobre u odnosu na ove ostale elemente. Crtezi zbog lose perspektive i krivih linija, u konstrukcijskom smislu, raspadaju. Neko ko gleda crtez jednostavno ne moze da kaze "To stoji!". Ovo su neke osnovne stvari, kasnije uz dosta vezbe i strpljenja, sa dosta preciznijim linijama morao bi bolje da objasnis kako si dosao do odredjenih podela, konstrukcija i sl.
Che che Posted April 10, 2005 Author Report Posted April 10, 2005 Huh... dooobroo! Aj redom.... Prvo da podvucem... to sam zaboravio da kazem: pogledaj crtez 005 (0059mp) na njemu su sve linije apsolutno prave... sve shto vidish shto pada, shto nije ravno, shto se ne gadja je posledica prvenstveno izoblicenja foto aparata... Primeti kako su sve linije sa desne strane ispupcene na spolja levo (tako i one desno na spolja desno). To se naravno dogodilo i na svim ostalim crtezima. Takodje ctreze sam slikao "na gomili" i to je josh jedan razlog shto se sve perspektive cine da nisu ok... Dosta sam se dvoumio dali da kacim bash zbog svega ovog gore navedenog... Shto se tice "zamuzganosti" kao shto sam rekao gledao sam da ih shto vishe kompresujem da budu laki za skidanje, a + to su svi crtezi koji su od '99 godine bili prvih 2 god ispod kreveta, a posle, poshto sam imao taj peh da mi se zapali kuca i pri tom da mi 90% stvari izgore, su bili prvo totalno mokri od vatrogasaca, pa su se posle vukli po garezi par godina, tako da sam ih ja odavno otpisao.. Ipak sam ih nashao pre neki dan i video da je pored dobrog dela suvishe oshtecenih crteza ipak ostao po neki. E.. od svog "veselog zivota" crtezi su se solidno razmazali... ali kako koji... Inace vrlo specificno crtam... dok svi obicno isprljaju podlaktice, ja isprljam vrh srednjeg prsta... i to vrlo malo. Olovku drzim normalno na papir i pri tom crtez i tablu ni cim ne dodirujem dok crtam sem vrhom olovke i ponekad vrhom prsta... Tako da nisam vukao "iz lakta" osim na pocetku. A o "zamrljanosti" i da ne govorim... Vecinom je to trip zbog aparata i starosti crteza... ALI, nisu crtezi bez greshke... kao shto sam rekao.... tek crtez 20 je tu negde pred prijemni... ostali su svi pre toga.... Sad konkretno @pailhead mi ni jednom nismo bili u auli... jer je bilo zabranjeno grupno posecivati fax... ovo su sve precrtavacine prethodnih generacija...mozda ce smeshno da zvuci ali ja nisam fax ni video tih dana... nisam ni znao tacno shta je sve na plafonu.. i ostale detalje... stvarno nisam.... Gore receno stoji i ne ponavljam (za zamrljanost i shto "padaju" linije). 019 slazem se za planove.. 018 perspektiva ima 2 nedogleda jedan na desnoj ivici a drugi levo van crteza.. ja ne vidim vishe ni jednu.. 020 za P i merdevine se slazem... za prsten ne... 016 oko ovoga sam se dosta dvoumio dali da kacim... nije nishta toliko bitno oko ovoga shto si ti sve rekao koliko to shto nisi primetio da ceo crtez znatno bezi u levo... "curi" perspektiva... planovi se vide.. naglasheni su intenzitetom linije.. (mislim da ovde greshish kad kazesh da se planovi ne vide)... pionirski grad: 013 apsolutno si u pravu za centre krugova 012 prozori i jesu nabaceni (to je deo neke scene koja se tog dana postavljala) kao i ove "lepeze" pored vrata... oko reshavanja treceg plana se ne slazem (ali to je ipak samo stvar ukusa) 014 kocka (kao shto se vidi) je oogromna i nije ni postojala.. nego je bio slobodan izbor gde da je stavimo... 015 jeste losh crtez... zato sam ga i okacio... okacio sam ga i zbog loshe senke (za razliku 020)... Huh... znao sam da cesh ovako da odreagujesh...
Che che Posted April 10, 2005 Author Report Posted April 10, 2005 ONO SHTO JE BITNO: Crtezi imaju naglashene planove debljinom i inteznitetom linije (ne bash svi, ali bolji da)... to je ono cemu su nas ucili.. i to se lepo vidi... kada znash gde treba da gledash... Da... ima greshaka u perspektivi (iako je dosta tip zbog izoblicenja) ali veliki plus na crtezima je to shto imaju naglashenu konstrukciju.. a to je veliki plus na prijemnom. Na crtezima aule je veliki plus to shto ne dominira ni jedan element (naravno da je ovo relativno i da nije bash tako svuda). Kod crtanja aule balusteri su veliki problem... na njih treba obratiti paznju jer se u glavnom dogadja da graficki preovladaju, (shto, koliko mi se cini, nije nigde slucaj), isto vazi i za famozne stolice u pionirskom. Ono shto je takodje bitno.... Koliko god kritikovao ove crteze, ja na prijemnom nisam iz rukava nacrtao za 9,75... shto samo govori da ovi crtezi i nisu bash toliko loshi... 99 je valjda bilo samo crtanje, ali ja sam polagao 2000 i tada je bilo i crtanje i geometrija i istorija i maketa (mislim i mata ali se ne secam... znam da smo spremali). Ukupno sam imao toliko da budem prvi na listi.... Pozdrav....
Che che Posted April 10, 2005 Author Report Posted April 10, 2005 .... jer je to po meni preterana racionalizacija. <{POST_SNAPBACK}> To je ono shto se trazi za prijemni...
borabora Posted April 10, 2005 Report Posted April 10, 2005 dragi kolega Milane zasto nisi naglasio da imas index 2000/001 i da si imao maksimalan broj bodova na prijemnom, uzgred za one koji ne veruju coveku se zaista zapalila kuca, ovih dana mozda docem do crteza legendarnog Bude Budisavljevica`dobrocudne zivotinje` za prijemni.
iguana Posted April 10, 2005 Report Posted April 10, 2005 To je ono shto se trazi za prijemni... da, ali upravo to ih cini krajnje dosadnim za bilo kakvo kasnije posmatranje i ocenjivanje. to nije umetnost nego zanat
Che che Posted April 10, 2005 Author Report Posted April 10, 2005 Oo, kolega... jesi li to ti Ignjate? dragi kolega Milane zasto nisi naglasio da imas index 2000/001 i da si imao maksimalan broj bodova na prijemnom, uzgred za one koji ne veruju coveku se zaista zapalila kuca, ovih dana mozda docem do crteza legendarnog Bude Budisavljevica`dobrocudne zivotinje` za prijemni. <{POST_SNAPBACK}> Pa nije mi ugodno kada na taj nacin moram da govorim o kompetentnosti... Ne ugodno mi stvarno.... Nadam se da cesh naci vremena da se malo aktivnije ukljucish u forum... ili barem da okacish te crteze.... Buda beshe zver na pripremama? Nisam nikad video njegove crteze sa priprema... gde ste vi bili na pripremama? Pretpostavljam da ste zajedno ishli... Veliki pozdrav...
pailhead Posted April 10, 2005 Report Posted April 10, 2005 Ma dobro, vec smo apsolvirali da taj broj indexa ne govori bilo sta. Bar cetvrtina kandidata ima resene zadatke koji ce biti na testu, vecina ljudi donosi 40 poena iz skole, a poznajuci nas nestandardni skolski sistem ocenjivanja mogu da kazem da je bodovanje prilicno nefer, a iz godine u godinu menja se komisija koja ocenjuje crteze. Prethodnih nekoliko godina, a narocito prosle kad sam i ja polagao, sudeci po ljudima koji su pali, i ljudima koji su dobili 30 poena, neko sa ovakvim katastrofalnim crtanjem nebi prosao.
_T.A.R.G.A.T_ Posted April 10, 2005 Report Posted April 10, 2005 evo nekoliko mojih radova sa priprema koje sam fotografisao josh ranije zbog AC-a... ova dva su iz.... sredine aprila otprilike... hala 14 bg sajma(gornji i donji nivo)...mesec dana pre prijemnog
pailhead Posted April 10, 2005 Report Posted April 10, 2005 020 za P i merdevine se slazem... za prsten ne... evo da konkretizujem kritiku Zuta linije treba da bude najduza izvodnica omotaca, kod tebe su crvene konturne izvodnice najduze sto je nemoguce, isti slucaj je i za zelene linije, prednja (donja desna) treba da je duza od zadnje (gornja leva) kod tebe je obrnut slucaj. Krugovi nisu koncentricni, na konturama nemoze da bude ovako ostar prelaz, nikada nemoze da ide u spic.
lisa Posted April 10, 2005 Report Posted April 10, 2005 poruka targatu tj. ostalima koji hoce da se spremaju: covek stavrno crta fenomenalno, sa punom senkom, ali je malo onih koji dodju na pripremama do tog nivoa, a pogotovo na samom prijemnom , gde si u cajtnotu sa vremenom. tako da nemojte se obeshrabriti jer 90-95% ljudi crta cisto linijski, a to isto tako savrseno prolazi na prijemnom. ja sam bila treca na listi, a crtez mi je bio 100% linijski.
_T.A.R.G.A.T_ Posted April 10, 2005 Report Posted April 10, 2005 poruka targatu tj. ostalima koji hoce da se spremaju: covek stavrno crta fenomenalno, sa punom senkom, ali je malo onih koji dodju na pripremama do tog nivoa, a pogotovo na samom prijemnom , gde si u cajtnotu sa vremenom. tako da nemojte se obeshrabriti jer 90-95% ljudi crta cisto linijski, a to isto tako savrseno prolazi na prijemnom. ja sam bila treca na listi, a crtez mi je bio 100% linijski. ma radovi su moji, nego sam postavio samo njih jer sam iste fotografisao kada su mi trebali za portfolio iz AC-a (predmet na prvoj godini).... valjda sam sada jasan :blink: na prijemnom nisam proshao savrsheno...mada sam na budzetu, shto je mnogo bitnije od toga da li si 5. ili 105. na listi... crtao sam sa punom senkom jer mi je to lezhalo vishe od chistog linijskog crtezha ( postavicu i neke od tih radova kad budem imao vremena ;) )
lisa Posted April 10, 2005 Report Posted April 10, 2005 za che che mislila sam na targata i punu senku!!! ali ova tema bi trebalo da sluzi da pomogne nekom, a ne sada da se hvalimo ko bolje crta. usput ja crtam krajnje skromno, ali htela sam cisto ljudima koji se spremaju da pomognem da se ne ubedace, kada vide ove fotorealisticne crteze.
pailhead Posted April 10, 2005 Report Posted April 10, 2005 Ja bih te zamolio da postujes osnovna pravopisna pravila :D, u vidu velikog slova na pocetku recenice i znakova interpunkcije, jer jos ne razumem na koga si mislila kad si rekla da dobro crta.
_T.A.R.G.A.T_ Posted April 10, 2005 Report Posted April 10, 2005 KNKNPNKN!@$!#$.... :lol: Koji zbun...ko ovde sa kim pricha? :huh:
droog Posted April 11, 2005 Report Posted April 11, 2005 Prijemni '94 -iz skole maximum -test maximum -crtanje 1 (x3) :angry: - mada, kasnije iz likovnog 9 Upadnem tek po prosirenju i to delim poslednje mesto sa jos jednim tipom B) Posle prve godine predjem u budzet i evo, ziv i zdrav. Vazno je, samo, upasti!
dlccar Posted June 1, 2005 Report Posted June 1, 2005 Prijemni '94 -iz skole maximum -test maximum -crtanje 1 (x3) :angry: - mada, kasnije iz likovnog 9 Upadnem tek po prosirenju i to delim poslednje mesto sa jos jednim tipom B) Posle prve godine predjem u budzet i evo, ziv i zdrav. Vazno je, samo, upasti! <{POST_SNAPBACK}> Hehe.. Bravo majstore. :lol: Što se mene tiče (skoro) ISTA PRIČA! (prijemni '98) A Che Che.. što se tiče tvojih radova... Neću da ih komentarišem jer znam šta sad sve znaš i šta sve radiš!! ;) Samo pohvale B) CYA
Che che Posted June 1, 2005 Author Report Posted June 1, 2005 A Che Che.. što se tiče tvojih radova...<{POST_SNAPBACK}> Shto me terash da pocrvenim.... Hvala svejedno... :)
pomalo paranoicna Posted April 23, 2010 Report Posted April 23, 2010 Mada je ovo bas davno postavljeno, sada sam igrom slucaja naisla na ovaj forum i nisam mogla a da ne pokusam da se ukljucim u raspravu na ovu temu... Naime, samo korisnicko ime govori o mom stanju dok su u toku pripreme za upis arh. u BG-u... Dosta su me naplasili kako je iskorumpiran fax,kako ljudi koji nemaju vezu(kao sto sam ja) jako,jako tesko upisuju itd,itd... Ali trudim se da se ne osvrcem previse na tudje obeshrabrujuce komentare, vec da dam svoj maximum,pa kako bude... Spremam se od oktobra(crtanje), a od nedavno sam pocela i ostalo da spremam... Isla sam u gimn. tako da nemam mnogo crtackog iskustva,ali obzirom na to da crtam na pripremama vec 7 meseci, nisam bas ni potpuni laik... Volela bih da cujem tudja iskustva... Ako ste vec prosli kroz sve ovo ili upravo prolazite... Sta je najbitnije? Na sta posebno da se fokusiram i sta da vezbam da crtam sto ce mi biti od najvece pomoci? Izvinjavam se ako sam dosadna,ali sam pod velikom tenzijom obzirom na cinjenicu da se prijemni blizi... Pozz!
lisa Posted May 17, 2010 Report Posted May 17, 2010 Okaci neki svoj crtez - od teoretisanja malo koristi :)
Ganga Posted May 17, 2010 Report Posted May 17, 2010 Iskuliraj te priče! I ako neko upiše preko veze, to je mizeran broj u odnosu na 240 ljudi koliko se prima. Cepaj zadatke što više, iz crtanja se može nakupiti nešto bodova ili ne, dok su ti zadaci sigurica. I NE PANIČI niti slušaj teorije zavere, nema niko preča posla osim tebi da ne da da upišeš arhitekturu! AKO UPIŠEŠ - SUPER, AKO NE UPIŠEŠ - JOŠ BOLJE, VERUJ MI! Čudno rečeno, ali istina! :)
Recommended Posts