Jump to content

Recommended Posts

Posted

Par pitanja za one koji svrljaju po zidovima:

1. Kakav zid, fasada.... je najpogodniji za grafite? Mislim ima li neke razlike ako podloga nije ista, tj. koji zid bolje hvata boju, dje se boja duze zadrzava, brze susi itd.

2. Koji pribor se koristi? Tj. da li pored sprejeva (koji sprej je najbolji?) koristite jos nesto?

3. Cuo sam da se svrljanje kaznjava a "radovi" brisu ako su uvredljivi itd, ali sam vidio da neki momci mrtvi ladni svrljaju po zidovima. Eh, sad, kako to? Traze dozvolu od vlasnika zida ili sta?

P.S.: Ako ovoj temi nije mjesto u ovom podforumu, molim urednike da je premjeste dje joj je mjesto. Pozdrav svima.

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Combine, poz!

1.Svejedno je kakav je zid, zamisli da je to tek neka tekstura, i sad je "farbas", bojis, kao u 3D maxu kad kreiras landscapes...:)

Zavisi koju boju koristis. Imas arkilne boje, za fasade-koje su izdrzljive na spoljne uticaje, kao sto je kisa, snijeg i tsl., samo sto ces tesko naci nijanse boja, osim da bijelu, osnovnu boju mijesas sa tintama, i tako dobijas razlicite nijanse... Ako koristis druge boje, vrlo tesko ce izdrzati da "vise" na zidu.

2. Ja sam u Barceloni koristio airbrush pribor, tako da sam uz njega koristio akrilne boje, sa razredjivacem.

Sprej. Moras znati kakav je "izlaz" iz boce, tj kako prska. Koliko ja znam, ima vise izlaza, kao sto je prskanje u krug, rasprskava, i kad prskas onda se razliva boja i ide na dole... da bi to izbjegao, prskaj iz daljine... Sve je vejzba i moras znati koji sprej da koristis u vezi nekih efekata. To mozes da se raspitas u nekoj od bolje opremljenih prodavnica za farbe.

3. Mislim da je bolje za tebe, moj savjet, je da trrazis dozvolu od vlasnika zida, prijethodno da mu nacrtas skicu i das na uvid, jer otkud da on zna sta mu mozes ostaviti na zidu... :)

Radovi se kaznjavaju, koliko ja znam, ako crtas na nekim mjestima gdje je to izricito zabranjeno, ili ako ti vlasnik ne da dozvolu, i on te ganja policijom. Znam da ne smijes crtati preko tudjeg grafita, jer je to skrnavljenje tudjeg djela...

Uvijek trazi dozvolu.

I da, grafiti se ne crtaju samo sprejovima, mogu i cetkama i slicnim pomagalima.

Zop!

Posted

Aj kad je već otvorena tema, neka neko meni odgovori da li postoji neki poseban naziv ili ime za one lepe grafite, koji predstavljaju kao neka slova, koja ninako ne mogu da pročitam. Viđao sam to svuda, kao da je neki trend ili fazon. U Novom Sadu recimo ih ima oko celog fudbalskog igrališta kod Štranda i na drugim mestima. Jednom sam video tipa kako pravi grafit i gleda u sliku. Kad sam ga pitao šta to radi, rekao je da je on samo dobio skicu i da treba da uradi grafit. Neki su veoma maštoviti, dok neki stvarno liče kao iz neke sekte. Šta je u pitanju? Nadam se da znate o čemu pričam. :)

Posted

Evo i ja da odgovorim.

Naime posto sam i sam ja odradio par grafita, najbolje je da radis tamo gde vec postoje neki grafiti jer te tamo sigurno nece dirati!

Podloga nije bitna, radis "gde stignes" i sa cim stignes! :D

Salim se radis sprejevima(za nase dzepove najpovoljniji su "Kenda Kolor") mozes i sa cetkom i nekim zidnim bojama. Za sprejeve postoje kapice koje razlicicto prskaju(siroke , uske..itd)

To je onako ukratko.....Pozdrav i Srecan rad ako planiras! :D

Posted

Evo imam jedan dobar savet za tebe kao sto sam ja to uradio.

Lepo sam otisao u Mesnu Zajednicu i pricao sa predsednikom MZ, reko mu sta ja zelim i ponudio par lokacija, i on je meni odobrio tri lokacije na kojima mogu da se iscrtavaju grafiti ali vezani za mesto ili da nose neku uljudnu (bez vulgarnosti, nacionalizma,uvreda, itd) poruku...naravno dao mi je dozvolu koja je sa pecatom i uvedena u knjige, tako da kad bi me neko pitao pa cak i policija sta to radim, izvadio bi papir tj dozvolu i svi bi iskulirali!!!

Ako volis to da radis onda ces raditi uljudne poruke.

Ja sam odustao od toga vremenom jer sada imam jako puno obaveza i posla a na posao ne mogu dolaziti sa mirisom razredjivaca i sarenim prstima.

zato ko moze to da radi samo pun gas, to je jako lepo.

Dimče taj sto ti je rekao da je samo dobio skicu da nacrta je sigurno bio naduvan ko stoka pa nije ni znao sta prica :blink: :lol: !!!

Posted
Aj kad je već otvorena tema, neka neko meni odgovori da li postoji neki poseban naziv ili ime za one lepe grafite, koji predstavljaju kao neka slova, koja ninako ne mogu da pročitam. Viđao sam to svuda, kao da je neki trend ili fazon. U Novom Sadu recimo ih ima oko celog fudbalskog igrališta kod Štranda i na drugim mestima. Jednom sam video tipa kako pravi grafit i gleda u sliku. Kad sam ga pitao šta to radi, rekao je da je on samo dobio skicu i da treba da uradi grafit. Neki su veoma maštoviti, dok neki stvarno liče kao iz neke sekte. Šta je u pitanju? Nadam se da znate o čemu pričam.  :)

ono kao neke rechi, izuvijane, samo jedna linija?? to su potpisi umetnika (crtacha) i nazivaju se tagovi.. zapravo, ko zna kako se sve nazivaju, ali ja ih znam kao tagove..

a inache se komplet umetnost crtanja grafova deli na tri hiljade grupa.. predlazem ti ili da nadjesh nekog crtacha (ovdashenjeg, jer je sa strane dosta toga drugachije) ili neki dobar sajt..

a inache,shto se tiche onog prvog posta, pitanje vezano za boje, tehnike itd..kod nas je najbolje kupiti montanu (nje nema u klasichnim farbarama, uglavnom po skejt i specijalizovanim shopovima, ako toga uopshte ima),a u zavisnosti od linije kakvu zelish (tanku,debelu,duplu,izduzenu,bla,bla) kupuju se razlichite kapice.. to su oni djavoli mali na vrhu kantice, tj boce..

inache, poenta dobrog grafa po meni je da bude drugachiji, inovativan, zanimljiv, sa porukom i da je uradjen na shto zabranjenijem i zanimljivijem mestu.. naravno, ako nisi u svom kvartu, ili gradu i ako ne postoji opasnost da te neko prebije zbog toga :P mada, i u tome ima neke slasti, bezanje, ishchekivanje pandura i tako to.. ali npr,ima dobrih dozvoljenih mesta za crtanje,pa njih koristi koliko mozesh.. za pochetak crtaj po sopstvenoj kutji, garazi, dvorishtu, sobi..

iz nekog razloga,crtache bash privlache sveze okrecheni,ravni,chisti zidovi, kakvi su obichno na postosocijalistichkim, tj novijim zgradama, pa onda mnogi stanari pizde zbog toga.. one matore zgrade imaju onaj gadni tamno sivi prljavi hrapavi zid, koji nije preterano zgodan za neke sharene radove..

anyway, nemoj crtati dok nisi sasvim siguran da tje to shto nacrtash biti lepo, da tje privlachiti poglede, da tje slati odgovarajutju poruku i da tje biti dovoljno dobro da niko ne crta preko njega.. i nikad bez skice.. i ne crtaj po tudjim(dobrim radovima).. kad bi na zidovima dotichnog fudbalskog terena kod shtranda crtao preko bilo kog grafa, prva bih te nashla i kastrirala te.

grickalicom. za primer. :D

to ti je bilo od mene, dugogodishnjeg posmatracha i obozavatelja grafova,a nazalost, nikad crtacha.. sad neka mene ispravljaju iskusniji..

Posted

combine! zajebi dozvole i sranja uzmi montanu natrpaj dzepove kapicama i u posao, overavaj sve! vagone zidove javne objekte i privatne kuce, garaze ma sve sto stignes! tako se radi! Hajduk grafiti brate, spontano je najbolje!

kakvi brashevi krecevi cetkice baci to u djubre, montana sine!

ajde Vatra! kad nacrtas prvi jevi se da vidim pa ako je dobar ce mo se tagiramo zajedno!

e vidim da je alisa vec spominjala montanu respect WeMan :D no gary moj Zaaaastupnik za montanu u nas ti je Sigma trgovina poreklom iz NS-a ali mi se cini da oni to rade malo na veliko! pa ti preporucujem da upadnes u neki BlahBlahBlah... i otmes im onu brutalnu policu sa 1000 boja i kutiju sa 1000 kapica i onda imas sve!

Posted

i ako vetj prichamo o street artu, a ne samo o klasichnim, kod nas najpopularnijim kantica+zid grafovima, ne sme da se zaboravi BANKSY koji je aposlutni car!!

prilazem dokaze:

doctorspaint0ev.th.jpg anticlimb4rx.th.jpg dressed9rl.th.jpg kissingcoppers4zh.th.jpg bombhugger8em.th.jpg helicopter0kv.th.jpg

tol'ko za sad,ko bi vishe eve vam link banksy

Posted
pa ti preporucujem da upadnes u neki BlahBlahBlah... i otmes im onu brutalnu policu sa 1000 boja i kutiju sa 1000 kapica i onda imas sve!

narvno podrazumeva se da si pun ko brod i da ne znas sta ces sa parama (posto jedna MONTANA kosta 400-500 djunti), ako si tanak ko ja sa shomke, preporucujem ti krec i jednu dve konzerve HAPPYa i da te vidi bog!

Posted (edited)

Milose, apsolutno je nebitno cime radis grafite, bitan je kvalitet. Ocigledno je da nisi gledao svjetske majstore u crtanju grafita. Sto ja jesam. Na licu mjesta. Barcelona. Oni su grafite radili svime i svacime. Czk su i pravili, na zidovima male zidne skulpture te ih ujedno i farbali...

P.S. Zasto da radis nesto nelegalno, kad mozes legalno? Zar bi ti volio da tebe uhvate policajci i da debelo platis kaznu, koja ide od ciscenja zida, povrsine koju si izvrljao, pa do ponovnog krecenja i sve to zajedno sa policijskom kaznom...?

Combine, trazi dozvolu, imaces miran san.

Edited by Urbana_Legenda
Posted

e urbani_prikane....

ja nisam ni komentarisao nacin pripremanja grafita! rekao sam koje se boje koriste i gde ima da se kupi, posto je o tome vec bilo reci i isparavio cenu! naravno da ne mislim da se grafiti crtaju iskljucivo montanom!

jesi ti licno nactrao i jedan grafit?

i o tome ko je sta gledao i ko kako radi nebih...

jednostavno kao i u svemu imaj svoj stil i radi kako mislis da treba... kritike se menjaju s vremenom

Posted

Milose,sto se tice crtanja grafita, ima ih u Barceloni, na zidovima skole...kao i u Svicarskoj.

Airbrushem su radjeni. Da si ikad radio sa njime, zaboravio bi na sprejeve... osim mozda nekih efekata da izvedes, sto katkad moze da ispadne lose jer nemas kontrolu prskanja kao sto imas na airbrushu...

Poz!

Posted
combine! zajebi dozvole i sranja uzmi montanu natrpaj dzepove kapicama i u posao, overavaj sve! vagone zidove javne objekte i privatne kuce, garaze ma sve sto stignes! tako se radi! Hajduk grafiti brate, spontano je najbolje!  ...

...... a narocito WeBad-ovu kuću ... mislim da ce se prijatno iznenaditi ujutro kada vidi umetnost na fasadi kuće ... he, he, he ... ;) :P ;) :D :P

Posted
Milose,sto se tice crtanja grafita, ima ih u Barceloni, na zidovima skole...kao i u Svicarskoj.

Airbrushem su radjeni. Da si ikad radio sa njime, zaboravio bi na sprejeve... osim mozda nekih efekata da izvedes, sto katkad moze da ispadne lose jer nemas kontrolu prskanja kao sto imas na airbrushu...

Poz!

:lol: :lol: inace imam airbrush sa 9 kadica (iliti 9 posudisa/teglica za boje odjednom) koji ide na kompresor... ali kapiras ti da ja da bi radio bilo sta bilo gde s njim moram da nosim i taj kompresor i da uzmem od nekog struju! Da a bas svako ce sa zadovoljstvom da mi da, da se ustekam u njegov steker i da mu kroz prozor provucem kabel da bih ja mogao da crtam! to sam jednom radio i nikad vise! ;) nemam bas dobro iskustvo s tim!

e sad ti si naveo samo 2 zemlje! pogledaj grafite jos po nemackoj i engleskoj eto ti jos dve! grefit ne mora biti samo sprejem ili farbom! slobodno napravi nalepnicu i zalepi je ili sablon pa preko njega ili negativ pa otisak ili valjak pa slikaj ili spahlu pa nanosi ili pravi kolaz od selotep traka ili kartonom pa ga lepi!

uopste nisam zeleo da pricam o nacinima izrazavanja brate! samo sam dopunio alisu i ljude koji su pricali o sprejevima! inace proverio sam! kod nas u blahblah kostaju 350 dinara a uskoro ce BlahBlah posceti direktno da ih uvozi pa ce im cena pasti za nekih 50-100 dinara!

...... a narocito WeBad-ovu kuću ... mislim da ce se prijatno iznenaditi ujutro kada vidi umetnost na fasadi kuće ... he, he, he ...

e kad smo vec kod ove teme! odradio sam neki smasan graf na drugovoj kapiji a pri tome naravno on to nije znao! steta je samo sto sam se potpisao_tek onda je shvatio :lol:

posledice su bile farbanje ograde ali to nije bio veci problem....

Posted

e urbani, ja sam te pitao da li si ti i jedan graf u zivotu odradio?

mislim ovo u barceloni mi nekako ne stoji za tebe posto sam do sad kontao da si iz bg-a!

Posted
mozes malo da mi pojasnis ovo?

:) nikad nis radio ovu foru?

negativ se radi na situ koje se dobija od pamucnih vlakana ili od metalnih vlakana zavisi kolko si para spreman da izdvojis! na njega nanosi foto osetljivu emulziju (ili ako se vec zove) i napravis negativ slike koju zelis da radis... to naslonis na zir i predjes valjkom preko toga... boja ti se ne razliva a u zavisnosti od gruboce sita ostaja ce ti neka cudna tekstura! naravno pretpostavka da radis na nekim mermernim super glatkim povrsinama, a ako radis na hrapavom zidu imaces neku skroz cudnu teksturu odnosno vise boje ce ostajati na delovima zira koji su ispupceniji pa ti slika mozda nece biti cela bec isprekidana ili tako neke efekte dobijas! naravno nece ti iz prve bas uspeti da uradis super stvar ali posto imas sito mozes da radis iste stvari po celom gradu... da se tagiras na primer! naravno jako je bitno da isperes sito posle tagiranja jer ako se boja stvrdne u porama sito mozes da bacis!

znaci obicno sito za sito stampu i pici! super je fora! samo ako radis nesto malo vece onda moras da nosis i malo vecu tasnu... sto i nije bas...

Posted

e da ako ces radis na ovaj fazon kupi polovno sito sa sve ramom (mislim to ni neide odvojeno, mozes da kupis samo pamucnu mrezu ali nicemu ti nece sluziti ako nije zategnuta na ram) iz neka stamparije! ona nacesce imaju neke sitne greske, neke tackice, koje tebi nece nista znaciti uticati na graf a njima to puno smeta!