Jump to content

Recommended Posts

Posted

D dan!

Prijateljica mi studira ruski i trebala bi doma na kompu pisat na ruskom u wordu...pa bi vas molio da ako bi mi netko mogao objasnit kako da joj to namjestim...znam di treba obične fontove u windowsima ubacit ali ne znam koji font da skinem sa interneta i gdje, pa bi vas molio za pomoć!

Unaprijed vam puno hvala

Posted

Trebalo bi da je dovoljno da uvrstis ruski jezik u LANGUAGE BAR u donjem desnom uglu TASKBAR-a. Dovoljan je desni klik - SETTINGS, a zatim u prozoru koji se otvori klikni na ADD pa na listi izaberi RUSSIAN. Ako ga ne vidis u donjem desnom uglu idi u START MENI - CONTROL PANEL - REGIONAL AND LANGUAGE OPTIONS - LANGUAGES tab - DETAILS. Doci ces do istog prozora koji sam pominjao. Znaci ADD - RUSSIAN i to je to.

Pozdrav.

Posted
Trebalo bi da je dovoljno da uvrstis ruski jezik u LANGUAGE BAR u donjem desnom uglu TASKBAR-a. Dovoljan je desni klik - SETTINGS, a zatim u prozoru koji se otvori klikni na ADD pa na listi izaberi RUSSIAN. Ako ga ne vidis u donjem desnom uglu idi u START MENI - CONTROL PANEL - REGIONAL AND LANGUAGE OPTIONS - LANGUAGES tab - DETAILS. Doci ces do istog prozora koji sam pominjao. Znaci ADD - RUSSIAN i to je to.

Pozdrav.

Tačno tako. Ako će da koristi ruske fontove kao sistemske, namesti u Reg&Lang Settings da joj font za Unicode bude Russian.

Ako skineš RU fontove sa neta, instaliraj ih i koristi kao što koristiš npr. one YUSCII fontove 2=Ž, ^=Č, itd... Imaćeš tada muke sa traženjem gde je koji font na tastaturi.

Ali, i sa Unicode ćeš se teško navići. Za korišćenje ruskog jezika (tačnije ruske ćirilice) u programima poput Worda, Excela ili Photoshopa, Corela - na raspolaganju imaš Times New Roman, Verdanu, Arial, Georgiu, Trebuchet,... uglavnom sve one koji su Unicode compatible.

Ja već dugo godina imam RU tastaturu. Nije me mrzelo da je "uslikam" i evo ti thumb pa klikni da vidiš raspored RU ćirilice na tastaturi. Ludilo. Neki RU stručnjak je tvrdio da je to najbolji mogući raspored tastera za udobno korišćenje tastature, po frekvenciji upotrebe slova. :)))))

rukey8sj.th.jpg

Kao što vidiš, tastatura je izvorna EN, ali su crvenom bojom utisnuta RU slova. Tastatura mi je i malo prljava, ali šta je - tu je :)

EDIT: Hint ---- ima ljudi za koje znam da pišu na ruskom tako što pišu na Serbian-Cyrillic (jer je raspored isti kao i SR latin, i HR Latin), pa posle samo ubace ruska slova gde treba, ali mislim da je to gubljenje vremena, naročito ako devojka studira ruski. U tom slučaju će joj biti potrebno da nauči ovaj raspored kad-tad.

Posted
EDIT: Hint ---- ima ljudi za koje znam da pišu na ruskom tako što pišu na Serbian-Cyrillic (jer je raspored isti kao i SR latin, i HR Latin), pa posle samo ubace ruska slova gde treba, ali mislim da je to gubljenje vremena, naročito ako devojka studira ruski. U tom slučaju će joj biti potrebno da nauči ovaj raspored kad-tad.

Da se ubacim - ja sam jedno vreme imao potrebu da često kucam na ruskom, pa sam koristeći ParaWin napravio "hibridnu" srpsko-rusku ćiriličnu tastaturu.

Kasnije sam je "nadogradio" tako da mogu sa istom tastaturom da kucam i makedonski.

Moja finta je sledeća: srpska slova kucam standardno, а ruska ovako:

desni alt + Q = Ъ

desni alt + W = Щ

desni alt + E = Э

desni alt + R = Я

desni alt + Y = Й

desni alt + I = Ы

desni alt + O = Ё

desni alt + P = Ь

Praktično, ceo gornji red se koristi za ruska slova, sa lakom asocijacijom (R - Я, W - Щ).

Ako odgovara ovakvo rešenje, viči da pošaljem DLL fajl.

poz

A%L

• 1 year later...
Posted
Da se ubacim - ja sam jedno vreme imao potrebu da često kucam na ruskom, pa sam koristeći ParaWin napravio "hibridnu" srpsko-rusku ćiriličnu tastaturu.

Kasnije sam je "nadogradio" tako da mogu sa istom tastaturom da kucam i makedonski.

desni alt + Q = Ъ

desni alt + W = Щ

desni alt + E = Э

desni alt + R = Я

desni alt + Y = Й

desni alt + I = Ы

desni alt + O = Ё

desni alt + P = Ь

Praktično, ceo gornji red se koristi za ruska slova, sa lakom asocijacijom (R - Я, W - Щ).

poz

A%L

Molba za "Apostol"-a ,

znam da je ovo tvoja poruka od pre sto godina, ali bih volela da mi posaljes ako mozes taj DLL fajl. Pokusavam nesto da pisem na ruskom, a ova tvoja ideja mi je do sad najbolja od svega sto sam videla na netu. Svi ostali slovni rasporedi su mi daleko komplikovaniji.

Pozdrav!

Posted

Skoro sam trebao da odkucam neki tekst na ruskom. Medjutim, kad sam prebacio na rusku tastaturu nastale su muke. Ni slovo A nije ns svom mestu. Odštampao sam sitne nalepnice sa ruskim slovima i polepio po tastaturi, i onda je vec lakse, naviknes se nekako. Naravno, privremeno resenje dok se tekst nije odkucao.

Posted

Можда би неком могао да помогне овај тастатурни распоред који сам направио пре неког времена. Распоред има скоро сва словенска ћирилична слова, постојећа и изумрла, као и још неке корисне знакиће. На истој страни је и упутство. Довољно је скинути инсталацију која је свега неколико килобајта, инсталирати је (као и сваки други програм) и онда је просто додати као тастатурни распоред у било ком језику, српском, руском, енглеском, ћириличном, латиничном, небитно.

Тастатурни распоред „Пирот“

Posted
Можда би неком могао да помогне овај тастатурни распоред који сам направио пре неког времена. Распоред има скоро сва словенска ћирилична слова, постојећа и изумрла, као и још неке корисне знакиће. На истој страни је и упутство. Довољно је скинути инсталацију која је свега неколико килобајта, инсталирати је (као и сваки други програм) и онда је просто додати као тастатурни распоред у било ком језику, српском, руском, енглеском, ћириличном, латиничном, небитно.

Тастатурни распоред „Пирот“

Хехе, ја сам направио управо исту ствар за себе пре неке две године, додуше без старословенских знакова. Мени су требали српски, македонски и руски знаци на истој тастатури, и све сам решио преко десног алта...

А%Л

Posted
Хехе, ја сам направио управо исту ствар за себе пре неке две године, додуше без старословенских знакова. Мени су требали српски, македонски и руски знаци на истој тастатури, и све сам решио преко десног алта...

А%Л

Хехе, ња ња, мој распоред је бољи од твог :P ;)

• 2 years later...
Posted

desni alt + Q = Ъ

desni alt + W = Щ

desni alt + E = Э

desni alt + R = Я

desni alt + Y = Й

desni alt + I = Ы

desni alt + O = Ё

desni alt + P = Ь

poz

A%L

Aj pošalji DLL, na brane.ciro@gmail.com - i thhhanks!

• 7 months later...
Posted

ako je ova tema i dalje aktivna i neko cita.... dopada mi se ta ideja sa ALT + ....

ako nije problem, moze i meni da se posalje na adresu:

perlices@hotmail.com

unapred hvala.... ako iko vidi ovu poruku :)