Jump to content

konkursi

lisa
 Share

Recommended Posts

• Replies 271
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hm...u meni ne budi ali nikakvu emociju.Zero.Struktura je daleko od revolucionarne,Bubble Deck se koristi vec godinama,kompozitni metalni stubovi takodje.Rampe i spirale kao ideja eksploatisane do besvesti.U sustini,ogradjujem se,subjektivno misljenje nista wow!

S druge strane,kakva je arhitektonska scena u Srbiji,u poredjenju cak i sa najblizim susedima(Hrvatska,npr.) korak napred,dooobar iskorak.U odnosu na okruzernje definitivno hot spot.

Jedna od gradjevina koje ce uvek bolje izgledati na renderu nego kao gotov objekat.Definitivno nece pruzati osecaj neke lakoce i ledbdenja,kad se sve to materijalizuje,bice tezak volumen na veoma tankim nozicama,ne neki pozitivan utisak.Voleo bih da gresim...

Iskreno ni meni se ne dopada ... da izuzmem revolucionarno, ne mora da bude ... ovaj deo sa stepenistem,stubovima, sve je to ok, deluje zanimljivo ali gornji deo mi se nikako po formi ne dopada,nekako neuklopljeno,neke forme totalnih suprotnosti ...

isla sam na njegov sajt,ovog arhitekte, i gledala jos neke njegove radove i na njima je slican fazon koji se meni ne dopada, kao da pokusava neku apsratrktnu umetnost da provuce,sa nekim sitnim nabacanim delicima u jednoj masi nesto da postigne ... mislim postigne on nesto ali meni se ne dopada ... prosto mi je neverovatno da nije bilo boljih resenja ?!?! i da, videh u osnovi da su neke ucionice okrenute maltene na sever sto je trebalo da se izbegne ...

i takodje ni kod mene ne budi nikakvu emociju :(

pogledala sam radove ostalih nagradjenih i najvise mi se dopada rad profesora Lojanice ...

jel bilo obavezno da se ima krug?zbog teleskopa?

inace radovi honorable mentions su meni bolji i od prvog i od ovih winners-a ...

a sta su po profesiji ovi iz raznih zemalja?arhitekte ili ne?

jel si imala predavanja iz skolskih zgrada?

ucionice se iskljucivo postavljaju na jug ili jugoistok jer su najosuncanije i sa najvise svetlosti ... u njima djaci provode ceo dan ... isto kao da ti je dnevna soba na severu :))

Ne ide to bas tako... ali hajde. U pobednickom projektu, to je najmanji problem.

Marija, to sam samo usput prokomentarisala za svetlo, posto mi je bilo zanimljivo, jer se zna da je svetlo sa severne strane najkonstantnije (i sale na nasem faksu su sa te strane). U svakom slucaju nigde se ne sugerise striktno da ucionice budu bas sa neke strane kada se cita literatura, vec da se izbegava istok i zapad.

Slozila sam se sa tvojim misljenjem 99% o projektu. Znam da si te ucionice onako spomenula i da su one potpuno nebitne. Hajde da se vratimo na komentarisanje projekata. Meni je na 1.loptu najzaniljiviji onaj Spanac i Lojanica, ali ni ja kao Bukinjo se nisam nesto preterano udubljivala, a i ona rezolucija slika je jako mala.

ok lisa, ne znam o kakvim ucionicama ti govoris, ja mislim na ucionice gde ucenici borave vise sati u toku dana te ucionice treba pozicionirati na jug ili jugoistok, kabineti mogu da budu na severu,severoistoku i istoku, ja ne znam na koje sale ti misis ?!?u svakom slucaju nije u redu da mi se obracas sa omoalovazavanjem jer ne pisem napamet nista ...

Smatram da je Lojanicin itekako mogao da bude izabran za pobednika jer je prema recima ministra ovaj koji su oni odabrali odabran kako bi djacima delovao zanimljivo i budio mastu i zelju , tako nesto a po meni je Lojanicin sasvim u tom smislu slican sa pobednickim a u smislu forme i vizuelnog efekta mi je dopadljiviji, pritom je zalosno da se nasim ljudima ne daje sansa da izgrade nesto u svojoj zemlji nego dovode Austrijanca ciji po meni rad nije bolji ...

Smatram da je Lojanicin itekako mogao da bude izabran za pobednika...i, pritom je zalosno da se nasim ljudima ne daje sansa da izgrade nesto u svojoj zemlji nego dovode Austrijanca ciji po meni rad nije bolji ...

Duze vreme pratim ovaj forum i nekako se osecam isprovociranim se registrujem i dam svoje misljenje. Izgleda da ti nije jasno kako funkcionise arhitektosnka struka, i institucija konkursa, koja je kod nas toliko devalvirana da je tuzno uopste diskutovati. Svugde u svetu za svaki monumentalniji projekat se raspisuju konkursi gde se takmice sve kancelarije na svetu i bira se najbolji. Hvala Bogu da je bilo 4 strana clana komisije, po prvi put, gde medjunarodni faktor arbitrira, i pravila, a ne iskljucivo drugari iz DAB-a i sva ta ekipa koja godinama namesta konkurse sebi. Da kojim cudom nije bilo stranih strucnjaka Mitrovic i ekipa bi opet dali prvo mesto Lojanici.

Komicno je da je 3. mesto Redzic, covek je isprojektovao supermaket - i vidim kako niko to ne komentarise.

Ti sigurno radis za Lojanicu ili si sa njim u nekakvom poslovnim angazmanu kada kazes ovakve licemerne stvari i da se ne daje sansa domacim strucnjacima - pa sam Lojanica, Brana Mitrovic, Vasilije Milunovic (Pijaca senjak, EXPO KINA paviljon), Miljkovic svojim "burazerskim" kombinacijama su unistili buducnost mladim generacijama i studentima koji mogu da rade konkurse samo za svoju dusu - osvojiti nikada nista nece ako Brana bude radio isti. Koliko se samo secam strasno talentovanih studenata arhitekture koji kao da su u zemlju propali posle zavrsetka studija.

Strucnjak Lojanica je plagirao Njujorski muzej i resenje mu inferiornije od barem jos 5 predloga koje sam video (a i tehnicka prezentacija, model i render su amaterski odradjeni):

http://farm4.static.flickr.com/3453/322274...02a343ee8_z.jpg

Sta mislis zasto Lojanica nije osvojio nijedan konurs vam svoje zemlje (sem nekog objekta u Africi pre mnogo godina)? Zato sto kad bi izasao na konkurs gde nema domace protekcije iz komore, i kad bi poslao svoj rad medju ozbiljne sveski priznate kancelarije kao UN Studio, Asymptota, Snohetta ili BIG, ne bi u zivotu osvojio nista.

Iskreno ja o tom coveku samo znam da je profesor na Beogradskom univerzitetu, nikad ga nisam ni videla niti cula,niti mi je nesto predavao,slucajno je bio na predmetu te godine kada sam polagala ispit projektovanje stambenih zgrada i tada sam prvi i poslednji put cula za to ime,sve do sada.

Ja nisam videla rad njujorskog muzeja pa samim tim nisam mogla da primetim da je slican tako da izvinjavam se unapred ...

Sa druge strane ja jos uvek ne radim tako da nemam pojma ko sta sa kim u dosluhu,preko koje veze i tako dalje radi.

Zao mi je ako je tako kao sto pises,jer onda stvarno nije u redu, ali opet izvinjavam se sto nisam dovoljno informisana sta se radi u Beogradu i dokle je to doslo ... Sa druge strane meni se njegov projekat svidja,a da li je plagijat ili ne ne znam.

Vidi, nisam ni ja hteo da budem grub prema tebi, mozda sam emotivno reagovao, ali videces kad pocnes da radis sta i kako funkcionise u Srbistanu. Za sve ono sto je kreativno, lepo i u sta verujes u arhitekturi, a da je monumentalnije, moci ces da ostvaris samo na nekom konkursu preko, u ozbiljnom timu, za Srbiju nema spasa. Ono sto sticu od znanja studenti na AA u Londonu npr. je dijametralno galaksijama naprednije od nas, jer ovde takvo znanje i strucnjaci i ne mogu da se iskazu, saplitani su od mediokriteta koji su svoje sape postavili na sve vece domace konkurse.

Sto je mozda na prvu loptu najcudnije, ovo mi izgleda i najlakse izvodljivo resenje, tj resenje koje ce pretrpetni najmanje izmena od rendera do izvodjenja a pri tom ne deluje ni preterano skupo (mozda je drugonagradjeni jefitiniji).

U treceplasiranom, domacem, resenju jedini kvalitet vidim u poziciji ovog glavnog soping mola kako ga neko nazva i cenim da je time pridobio ovog cetvrtog clana zirija, dok mozemo da pretpostavimo zasto su tri ostala glasala za njega...

Moze da se banalizuje ovo i da se kaze kako je neko stavio kutiju sibica na 2 para tronozaca naopacke, ali, sve moze da se banalizuje, pa muzej u bilbau ismejase i u simsonovima a sta je uradio bilbau..

Mozda pobednicko resenje ni konstruktivno ni oblikovno nije nesto nevidjeno do sada, (neko rece da se babl dek koristi godinama, pa zar je morao da se koristi neki novi sistem?) ali zar je iko toliko drzak da kaze da je ocekivao nesto inovativnije, kreativnije, drugacije, bolje?

Na kraju samo oko programa konkursa. Tema Centar za PROMOCIJU nauke, u konkursu je navedeno da se ocekuje efekat bilbaa, da bi objekat trebao da bude novi lendmark ovog dela evrope i da bi kod obicnog posetioca trebao da izazove wauw efekat.

Ja cuh ovih dana dosta wauowa, od bojazni da je arhitekta lud jer ce kosava ovo da srusi do konstatacije da je autor duhovit jer je napravio cardak ni na nebu ni na zemlji.

Moj sud:

da sam ovaj projekat video u casopisu nisam siguran da bi mi postao medju najdrazima, ali graditi u SRBIJI, DANAS, projekat koji ce biti ubedljivo drugaciji od svega sto je izgradjeno na ovom parcetu evrope, pa to mi je vise nego dovoljno da kazem prava stvar.

Slozio bih se sa Gangom, sto se tice inovativnosti, za ovaj deo Evrope, bi bilo jako lepo da se izvede, mozda bi ucinilo da Beograd i Srbija budu jos privlacniji... Sto nije nas rad pobedio? Zato sto je bilo boljih! I zato sto nije moglo da se namesta jer je bio medjunarodni ziri... Prica se o 3. mestu a ono razvuceni farnsworth house, to je Mis radio pre 80 godina, dajte da vidimo nesto novo... Da li je ono lepo ili ne, da li je funkcionalno ili pak nije, to je subjektivni dozivljaj, ali sam siguran da je pobedilo inovativno resenje... Slazem se sa vecinom da ima i jako lepih objekata u otkupljenim radovima...

Jedan zanimljiv konkurs

http://www.trimo-urbancrash.com/

Ljudi, budimo realni, ovaj put je konkurs namesten za Austrijanca, centar za promociju nauke je morao da ima taj vau efekat i gotova prica, ovaj projekat je bled bas kao i njegov render, za 1912 super, al ovo je 2012, jos malo.

Dalje, i imao bi da jos neko radi konkurse osim gore navedene bande.

Laku noc!!!!

:)