25221 Posted June 20 Report Posted June 20 Novi sam ovde i generalno nov sam u svetu fotografije. Sve me vise zanima..... Ovo su meni top 3 moje fotografije, pa cisto da vidim da li da nastavim ili da batalim.
Foto turista Posted June 20 Report Posted June 20 Zasto ti je recimo 3 po redu u top 3 ? Da te ne pitam za sve tri.
25221 Posted June 20 Author Report Posted June 20 1 hour ago, Foto turista said: Zasto ti je recimo 3 po redu u top 3 ? Da te ne pitam za sve tri. Zato sto je na njoj moj mir.
yagodinac Posted June 20 Report Posted June 20 Iskreno, atmosferu tvog mira nisi preneo ovim fotkama, tj niko to gledanjem njih ne može da zaključi. Osim toga kompoziciono su neubedljive. Prvo pravilo fotografije: nemoj da braniš neku lošu fotku samo zato što je tvoja. Dakle, nemoj nikako da bataljuješ, samo definiši samom sebi da li hoćeš da napreduješ u fotografiji ili ne. Ako je odgovor ne, onda pritiskanje kružića na fonu do kraja života, kao i za 99% čovečanstva, može da bude za tebe sasvim dovoljno. Imaćeš gomilu porodičnih i životnih uspomena i to je najveća a često i sasvim dovoljna poenta fotografije u životu čoveka. Ako je odgovor da, onda se podrazumeva da ćeš vremenom da budeš sve bolji. Da bi se to desilo moraš prvo da pročitaš neke knjige o osnovama fotografije, čisto da znaš šta je šta, a onda da se malo upoznaš sa pravilima kompozicije. Potpunim početnicima pomaže i da malo proguglaju fotografije velikih majstora fotografije iz prošlih decenija, čisto da znaju u kom pravcu treba da idu. Danas možeš preko neta da naručiš gomilu novih i polovnih knjiga svih mogućih fotografa za ne baš neke prevelike pare, tako da nikakvog opravdanja nema ako želiš da napreduješ a ne uspevaš da napreduješ. 1
25221 Posted June 20 Author Report Posted June 20 U pravu si. Bice kružić na fonu. Ne branim fotografiju samo zato sto je moja, nego gledam da u zivotu postujem svaciju perspektivu i da sto manje budem ogranicen nekim normativima. Grupica ljudi se slozila da je njihova perspektiva normativ i tako treba svi da se ponasamo i radimo. Ne volim kalupe, pogotovo kalupe za bilo kakav vid umetnosti, smatram da je umetnost subjektivna i moze da se svidja ili ne svidja, ne moze da ima stvari koje su ispravne i ne ispravne. Sve je ispravno pitanje je samo da li moja i tvoja, pod tvoja ne mislim na tebe licno, perspektiva i realnost se podudaraju i da li mozemo da vidimo isto. Ako gledam druge i kopiram ne pravim nista novo, bez ikakve uvrede, smatram da tako ukalupljeno razmisljanje je plitko. Daleko sam otisao ne pricam samo o fotografiji pricam o svemu. Par caspoisa ove godine izbaci da je ljubicasta boja godinee, da li je? Mozda i jeste nekome, nekoke i dalje je zuta boja godine. Ja na trecoj fotografiji vidim svoj mir, na prvoj vidim sudar neba i industrije na drugoj vidim dramu sa trilerom..... Neki fotografi su postali veliki zato sto su uspeli da uvedu svoje kao pravilno, ostali su samo radili pravilno ali nisu bili veliki. Kolumbo kad je rekao sa ide pravo svi su rekli da se to ne radi i ne mozee.. prvi neadrtalac koji je video vatru je bio ubijen jer nisu znali kako sa njim. 2 hours ago, yagodinac said: Iskreno, atmosferu tvog mira nisi preneo ovim fotkama, tj niko to gledanjem njih ne može da zaključi. Osim toga kompoziciono su neubedljive. Prvo pravilo fotografije: nemoj da braniš neku lošu fotku samo zato što je tvoja. Dakle, nemoj nikako da bataljuješ, samo definiši samom sebi da li hoćeš da napreduješ u fotografiji ili ne. Ako je odgovor ne, onda pritiskanje kružića na fonu do kraja života, kao i za 99% čovečanstva, može da bude za tebe sasvim dovoljno. Imaćeš gomilu porodičnih i životnih uspomena i to je najveća a često i sasvim dovoljna poenta fotografije u životu čoveka. Ako je odgovor da, onda se podrazumeva da ćeš vremenom da budeš sve bolji. Da bi se to desilo moraš prvo da pročitaš neke knjige o osnovama fotografije, čisto da znaš šta je šta, a onda da se malo upoznaš sa pravilima kompozicije. Potpunim početnicima pomaže i da malo proguglaju fotografije velikih majstora fotografije iz prošlih decenija, čisto da znaju u kom pravcu treba da idu. Danas možeš preko neta da naručiš gomilu novih i polovnih knjiga svih mogućih fotografa za ne baš neke prevelike pare, tako da nikakvog opravdanja nema ako želiš da napreduješ a ne uspevaš da napreduješ.
Foto turista Posted June 20 Report Posted June 20 To sto ti vidis na prve dve ocigledno je svakome, a ono sto nije bas svakome ocigledno na prvu gura fotografiju blize umetnosti. Kolega @yagodinac govori o nekim opstim mestima, smernicma. Kada upises akademiju umetnosti isto tako kroz obrazovni proces nesto citas gledas sta je neko drugi radio, analiziras, znaci ne kopiras. Jednostavno to je neki obrazovni proces koji moze a i ne mora da postiji, onada je to naiva. Znaci sve moze a i ne mora, na tebi je sta ti je blize i sta bi zeleo da postignes kroz svoj buduci fotografski rad. Ovo sto si postavi govri samo o tome da si imao neki ideju neki dozviljaj toga sto si snimio, a to tako i treba da bude. E sad uz malo nekog konkretnog likovno umetnickog znanja mozda bi svoju vizuju malo bolje predstavio da to sto je u tvojoj glavi zaista dopre i do oka posmatraca.
yagodinac Posted June 22 Report Posted June 22 Dobro je kad si definisao do koje mere želiš duboko da uđeš u okean zvani fotografija (malo da okvasiš gležnjeve), pošto time spasavaš značajan deo svog slobodnog vremena i porodičnog budžeta u budućnosti. Da si odabrao taj malo teži put, da hoćeš da plivaš, ja bih ti onda bio obavezan da ti ovo napišem: Jedna premisa: što se pravila tiče, ne možeš da pilotiraš, da operišeš abdomen, da budeš oficir, pevaljka na svadbi, profesor univerziteta, da prevoziš drogu ili da radiš bilo šta smisleno u našoj civilizaciji bez pravila. Pravila postoje s razlogom ako hoćeš nešto da radiš DOBRO. Nije bitno šta tvoje fotke predstavljaju, nismo još došli do toga. Došli smo do početka - loše su postavljeni elementi, tj loša je kompozicija. Fotku treba ispravno napraviti a onda ćemo o njenom smislu, to je već neka apstrakcija, dakle koraci se ne preskaču. Uostalom u fotografiji nema mnogo matematički preciznih pravila, već više ili manje elastičnih, koja se po potrebi i krše ali tek kad majstorski ovladaš njima pa znaš zašto ih kršiš. Nemoj da misliš da je kršenje dozvoljeno početniku - tako nastaju po pravilu loše fotke a ne dobre. Prvo naučiš da voziš auto, pa onda uđeš u krivinu i driftuješ, ne može obrnuto. Dete prvo prohoda pa onda vozi bajs, da bi sutra bilo bajker. 1) veoma malo zemlje imaš, da je ovo ravan morski horizont možda bi bilo prihvatljivo, ovako ne; pritom mnogo praznog neba imaš. Ako ovo treba da bude naslovna strana knjige ili članka pa gore imaš prazan prostor za naslov - u redu je, u suprotnom ovo nije baš najbolji izbor. Drugi problem sa ovom fotkom je što jedan bitan element, rafineriju/fabriku imaš sasvim zalepljenu za jedan ćošak. Dakle, bitni elementi ne idu na ivicu kadra, to je pravilo, izabereš za njih trećinu ili zlatni presek. Ova fotka je mogla malo bolje da se kadrira ovako, mada ni to nije baš perfektno pošto dim je onda solidno isečen a ja kontam da si i njega hteo da predstaviš. 2) Ista priča, kriv horizont i malo zemlje. Prošetaš oko kombija i postaviš sve da bude u vinklu, od koristi je da ga ne fotografišeš iskosa nego baš sa strane pod 90st, pošto je i pozadina izgleda tako postavljena. I dobro da razmisliš gde treba da stoji kombi, u kom delu kadra, a za to opet postoje pravila (trećine, zlatni presek ili centralni kadar, već prema nameni). 3) arhitektura i enterijeri se ne fotografišu ovako iskrivljeno, već sve mora da bude pedantno poravnato. Ovako deluje da si hteo da izdaješ sobu na dan - pogledaj ovaj stan kako je fotografisan (premda nije najbolje, to mi prvo izašlo kad sam guglao). Dakle sve vertikale su zaista vertikalne, horizontale su horizontalno, a na tvojim fotkama kao da je iz unutrašnjosti ISS snimljeno. Čovek je obratio pažnju na visinu na kojoj je aparat, jer to veoma utiče na perspektivnu distorziju. E tako se fotografiše arhitektura, mada normalno da ima i stoput boljih primera, ali sam ti ilustrovao samo. Ako mi kažeš da ovo nije arhitekturna već dokumentarna fotografija, onda je svejedno kompoziciono truba, gde ti je subjekt na toj dokumentarnoj? Itd. Može i ulica da se fotografiše sa ispravljenom perspektivom i kompozicijom, vidi npr ovu moju, baš ništa posebno ne predstavlja ali je bar kompoziciono kako treba. Dakle zanatski, osnovni deo treba da se usavrši a lako ćemo za ostalo, pošto vidimo da ti dobre teme za fotografisanje i interesantni motivi ne fale. Kad to usavršiš mogle bi fotke da budu vrhunske, vidi, Tolstoj napisao Rat i mir pred kraj života a ne u osnovnoj školi.
Recommended Posts