Jump to content

Recommended Posts

Posted

Covek koristi Sony A7 IV da bi fotka u JPG i za tu raboto odabrao je neki nakaradni prekontrastni profil... Sve ove fotke sem 3. prosecan mobilni telefon snimio bi bolje.

Bukvalno ne treba vise od par minuta po fotografij u LR, naravno fotkanje u raw. Izabere se se Adobe Color profil jer je za start nekako najbolji, i sa prvih par klizaca pocev od skpozicije podesi sve da svaka fotka bude tehnicki korektna, nista slozeno samo osnovno. Daleko brze jednostavnije i bolje nego da se jebava sa kamerom podesava WB, profil koji krosti zavisno od usova u kojima fotka, mada on to i ne podesava vidi se po fotkam, al bitno je da je nabacio neki CPL filter kojim upropasti svaku fotku.

Sa tom kamerom bukvalno bi sve fotkao sa -2 pa kasnije dodao koliko treba u LR jer senozr je odlican ne bi to osetio, sto inace sada veoma cesto radi sa R5... Spasice vecinu hajlajticnih detalja i povrsina a tamni delovi nece ostati bez detalja, narocito kad su u pitanju ove dnevne fotke.

Vecina fotki je bledo anemicna isprano sa prejakim a zbog lose ekspozcije i profila koji sve to obradjuje u kameri sa netacnim boljama. Prosecan mobilni to uradi kako treba kao od sale. Moja draga voli tako mobilnim da skljocka okolo. Nisam video da joj je jedna fotka bezveze na kojoj je svetlo kolko toloko korektno, mobili to fino odradi na auto. 

Nije ovo bas katstrofa, narcito za ono sto je ranije radio a sto je bilo uglavnom preeksponirano, ali za opremu sa kojom fotka nikako nije dobro.

Posted

Fotografisanje u podne bi takođe trebalo izbeći, pošto su onda boje te koje su i kontrast je strašan. Ali ja sam taj problem (kad planinariš obično si na vrhu oko podne ili rano popodne) rešio tako što cepam isključivo infracrvene fotke leti u podne. I ispadnu obavezno teške haludže.

Posted

Nemoze on da bira, tu je turisticki, verovatno sa nekom grupo, ali i tako mogu da se naprave korektni kadrovi i tu se dosta popravio, ali ovaj deo vezan za kolko tolko dobru ekspozicju, kontrast, boje, taj likovni momenat koji nije vezan za kompoziciju kadra kao da ne vidi da je to dosta lose na vecini fotografija. Da nije jednostavno da to izgleda dosta bolje ne bi mu nista ni pisao, ovako steta ide svuda i pravi bezveze fotke u JPG koje, mislim nije da ne mogu da se koriguju ali raw koliko god da nesto omane pre svega sa ekpozicijom jer to relno jedino na sta podesavanje u aparatu ima uticaj, uvek moze da se koriguje jer tome i sluzi kao film nekda da se iz raw fajla razvije fotka. To je tako zamisljeno da se radi kada su se pojavili digitalni senzori, ili rasveta, ali rasveta vredi kod manjih motiva, ne moze rasvetom da osvetli ceo grad 😅

• 3 weeks later...
Posted

Као и до сада, све на брзину. Имао сам неколико сати између летова па рекох да истрчим до града. 

7.

55190148634_283f0c953f_k.jpgShopping Center MyZeil by nebojsa lukic, on Flickr

8.

55190301425_459572bee0_k.jpgFrankfurt by nebojsa lukic, on Flickr

9.

55190155499_ce3ccdcb32_k.jpgOld St Nicholas Church by nebojsa lukic, on Flickr

10.

55190303040_a903e7667e_k.jpgOld St Nicholas Church by nebojsa lukic, on Flickr

11.

55190305925_9e4154a586_k.jpgFountain of Justice by nebojsa lukic, on Flickr

12.

55189902056_a108658a61_k.jpgRömerberg by nebojsa lukic, on Flickr

13. Ретки оригинални немци.

55190157099_df919b546a_3k.jpgFrankfurt -47dr by nebojsa lukic, on Flickr

И неколико са аеродрома.

14.

55189005057_1f6f7c37ab_k.jpgGoethe among hungry travelers by nebojsa lukic, on Flickr

15.

55190297930_dca6a0a182_k.jpgFrankfurt airport by nebojsa lukic, on Flickr

16.

55189007372_b0ca60b4dd_k.jpgFrankfurt airport by nebojsa lukic, on Flickr

17.

55189006232_66c9950676_k.jpgFrankfurt airport by nebojsa lukic, on Flickr

18.

55189888796_f7464add49_k.jpgFrankfurt airport by nebojsa lukic, on Flickr

То је све народе

Posted

Ja sam od Frankfurta video samo taj aerodrom, da bi se snašao po njemu čovek mora da studira vojnu topografiju, a Majnu sam video samo kao izvor u nekoj šumi, tako da ne mogu da tvrdim šta si mogao da snimiš a šta ne, ali gledajući ovako estetski aerodromske su ti realno najbolje.

Posted

Da ti kažem, fotke su do džadža, jedino klikćem da vidim exif al neće... 😁

Slajd tako lepo renderuje boje da to nikad nećemo moći da sa digitalijom reprodukujemo, sve deluje tako opušteno i prirodno.

Posted

Nema Exifa pošto je sken, a nema ni šanse da se setim. Snimano je Minoltom, ako se dobro sećam tada sam imao 24, 50 i 100mm. Ne znam ni gde su mi slajdovi...

Posted
8 hours ago, yagodinac said:

Slajd tako lepo renderuje boje da to nikad nećemo moći da sa digitalijom reprodukujemo, sve deluje tako opušteno i prirodno.

To je ono sto ja zovem plasticne boje kod digitalne fotografije, i stalno ponavaljam da je obrada deo procesa koji je neophodan kako bi se makar te neke elementarne stvari korigovale. Boje su plasticne i kada se fotka u JPG, prenaglasene, sem ako se ne koristi rasveta tada je situcaija malo bolja. Potpuno je razumljivo to sto digitalni senzor belezi tako naglasen kolorit, jer od starta je sve zamiljeno foto+edot, tako da je raw pun informacija a na nama je sta ce sa tim infomacijama da radimo.
U principu ko ume da vidi napravice odlican posao sto se tice boja a to je neka sredina izmedju filma i digitalne fotografije,

Paradoks na ovu temu je da velika vecina fotografa po defaultu na osnovni profil u LR podignu saturaciju za +10~20 pre nego sto bilo sta urade... To svakako ne bi trebalo da bude pravili a kod digitalne fotografije ako nesto moze da se primeni na svakoj onda je to Vibracne -10~20. mada ni to ne bi trebalo da se radi al kod vecine fotografija zapravo moze da se primeni a da se ne pogresi kako bi boje dobile prirodniji izgled, manje plastican.

Posted

Izgleda ja jedini ne dižem u startu saturaciju, i ne pipam Vibrance (ne sećam se ni gde je beše taj slajder).

10 hours ago, simazoran said:

Nema Exifa pošto je sken, a nema ni šanse da se setim. Snimano je Minoltom, ako se dobro sećam tada sam imao 24, 50 i 100mm. Ne znam ni gde su mi slajdovi...

Ma naravno, ja se zezam, eno ga smajli, nego da dočaram današnjoj tehno-generaciji da mi hipici nismo imali mnogo toga na desni_taster_pa_biraš.

Film ima tu ludu osobinu, potpuno slučajnu hemijski gledano, da soli hvataju fotone na taj način da boje, tonalitete i ceo šmek pogađaju veoma slično ljudskom oku, sličnije od nativnog linearnog RAW-a, a i dalje bolje od prosečnog JPG-a. Cela poenta je da je petljanje po laboratoriji oko razvijanja danas zamenjeno obradom u softveru koji je jednako kompleksan i vremenski zahtevan - ako hoćeš dobru fotku. A ako hoćeš samo fotku, izvadiš telefon.

Posted

Pokušaću da pronađem šta imam od skenova filma i slajda pa možemo da otvorimo temu. Zlatno vreme za taj materijal je prošlo, ovo što se danas vodi kao film nema veze sa onim kvalitetom (bar kod nas). Kolori su na nivou nekadašnje Fotokemike i Orwo-a, a cb su uglavnom prestareli i sivkasti.

Znam da se zezaš, ali pojasnio sam za one koji ne znaju.