yagodinac Posted March 11 Report Posted March 11 Odlična. Snimao si kroz staklo ili dupla ekspozicija? Mislim da mnogi noviji aparati to imaju, za Nikon mirrorless upravo pišu peticiju da se vrati firmverom 😁
little onion Posted March 11 Author Report Posted March 11 Овај човек ми је стајао са леве стране и уочио сам његову рефлексију на прозору галерије који гледа у шуму. Баш је лепо легло ово црврњишкаво светло из галерије.
little onion Posted March 12 Author Report Posted March 12 Мало тачкице, мало цртице. dots and dashes by nebojsa lukic, on Flickr dots by nebojsa lukic, on Flickr
little onion Posted April 8 Author Report Posted April 8 McMichaels Canadian Collection by nebojsa lukic, on Flickr McMichaels Canadian Collection by nebojsa lukic, on Flickr 1
little onion Posted April 18 Author Report Posted April 18 Нове вредности и уметност McMichaels Canadian Collection by nebojsa lukic, on Flickr McMichaels Canadian Collection by nebojsa lukic, on Flickr McMichaels Canadian Collection by nebojsa lukic, on Flickr
yagodinac Posted April 20 Report Posted April 20 Umetnost je jako širok pojam. Ovo tehnički i kompoziciono nije loše, štaviše dobro je, ali što se tiče poruke i ideje prilično odstupa od klasične umetnosti, da ne kažem nešto oštrije. Ali kad neko sa strane gleda našu naivnu umetnost, verovatno stekne isti utisak kao i ja o indijanskom slikarstvu. Mada pusti mene i moje mišljenje, ovih dana sam pročitao knjigu o Daliju i izgledao svi njegovih 1600 slika, tako da mi sad sve drugo ne valja 😁
Roy Fokker Posted April 23 Report Posted April 23 Ne bih nazvao naivnim slikarstvom, umjetnik je Kanadski "domorodac" i format i vizuelni jezik su jako očigledno inspirisani brojnim muralima koji su prethodnih decenija često "krasili" javne prostore u Sjevernoj Americi, i obično prikazivali scene iz lokalnog istorijata, mahom prikazujući "Indijance" kroz brojne klišee, kao divljake koji napadaju hrabre bijele doseljenike itd. Jako mi se dopada subverzija autora u tom kontekstu.
yagodinac Posted April 23 Report Posted April 23 Ne bih ni ja ovo nazvao naivnim slikarstvom, ovo ima neku crtu parodije a naiva nema, ona je jednostavno neki nadrealizam, nešto posebno - nego mi je pala paralela na pamet kako možda neko sa strane na prvi pogled vidi našu naivnu umetnost.
Foto turista Posted April 23 Report Posted April 23 Ovo nije nivna umetnost definitvn jer se jasno vide odredjene slikareske thenike kojima su ova dela nastala, jasno se vidi da su ovo dela skolovanog umetnika i ako na prvi pogled moze da zalici na naivu. Nije to mnogo ni bitno, jer se sustniski radi o tome da li su koriscena odredjna pravili i tehnike u stvaranju umitneckog dela, ako jesu onda nije naiva, ako nisu onda jeste naiva... Sve je to forma, bitna je ideja sustina, prica, motiv. Naivnu umetnost obicno stvaraju autori koji su pre svega talenotovani ne za likovni estetski rad nego za ono sto je mnogo vaznije do toga a to je sustina koju zele da nam predstave, pa kada se to upakuje u formu bez pravila nastane nesto sto je stvarno 100% autenticno.
yagodinac Posted April 25 Report Posted April 25 Nije naiva samo Kovačica, bilo je i naivaca koji su tehnički na nivou nekog realizma. Što reče Dali, mi smo dobri slikari koji su grdno vreme potrošili da naučimo loše da slikamo. Nije bitna toliko tehnika koliko tematika koju slika prikazuje. Postoji muzej naive u Jagodini, ko prolazi najstroža preporuka da se obiđe.
Recommended Posts