twolucky Posted Friday at 08:42 PM Report Posted Friday at 08:42 PM Potrebna pomoć Zanima me vredi li kupiti solidan mirrorless aparat koji bi bio adekvatan za stock fotografiju? Hvala
simazoran Posted Saturday at 04:32 PM Report Posted Saturday at 04:32 PM Bezogledalci su danas standard a DSLR su istorija. U svakom slučaju moja preporuka je za Full frame bilo da je sa ili bez ogledala. Zavisno od budžeta treba da ti bude i izbor. Čak i sa Canonom 5dmkII starim 17 godina i dalje se može uspešno raditi, ali bolje bi bilo ići na R6. Kod Sony-ja to je neka od A7 varijanti.
simazoran Posted Saturday at 10:46 PM Report Posted Saturday at 10:46 PM Svi oni rade video, zavisi šta ti treba od mogućnosti. U svakom slučaju zaobiđi mikro 43 aparate, mada sjajno rade problem će ti biti šum/noise.
yagodinac Posted Monday at 09:11 AM Report Posted Monday at 09:11 AM Slažem se sa Simom, ML imaju nebrojene prednosti i možda par mana u nekim egzotičnim nišama, mada ni to nije nepremostivo. Za stok (naročito sa portretima) nema šta da se razmišlja, gorepomenuti 5D2 uparen sa dobrim staklima se i nekako drži ali kad dođu na red portreti onda je sve to muka živa: periferne tačke su jednostruko osetljive (horizontalne na horizontalne šare, vertikalne na vertikalne) i o tome treba voditi računa; džabe ti onda najbolji objektiv na svetu kad se aparat pogubi. Ajde sa pedeseticom, ali kad sa 70-200 2.8L periferna usred dana neće da fokusira, jasno ti je da taj 5D2 nije ni napravljen da izlazi iz studija. Drugi DSLR-i su tu recimo (mislim samo na AF) mnogo bolji, sedmica recimo ubija sa bilo kojim staklom, Nikoni isto, ali opet su to stari šumoviti senzori sa velikim pitanjem da li je tehnički gledano uopšte konkurentno na stoku. Za portrete konkretno samo i jedino ML. Za bilo kakav posao - takođe. Za mrtvu/živu prirodu sa tripoda (što ja najčešće fotografišem) može i DSLR čija je jedina prednost što se danas može kupiti veoma jeftino. Za video - ne znam, ima ovde ko o tome više zna.
Recommended Posts