Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kupio sam sigmu 24 105,objektiv je ostar dobar raspon.Jedino sto me nervira je vinjeta,sto manji broj zooma ,veca vinjeta,pa me interesuje da li su sve takve sigme?

Posted

Svaki objektiv je ima manje ili vise izrazenu nema to veze sa brendom... Evo sada imam sve sigma objektive, nekada sam kostio samo canon, sto se toga tice nama razlike u tome koliko je zastupljena.
Ako ti je bitno da sto manje vinjetira pogledaj testove za konretan model pa ako pase kupujes ako ne pase trazis nesto drugo. Svakak to se u obradi resava automatski u LR.

Posted

Brži objektivi (f1.4 npr) u principu više vinjetiraju. Ako fotografišeš JPG onda imaš da uključiš automatsku korekciju vinjetiranja, u suprotnom pritvoriš malo blendu. Možeš i softverski da opeglaš ali onda se gubi dinamički raspon po rubovima, relativno nebitno ali ako natežeš nebo do maksimuma korisno znati gde će prvo da pukne.

Nekada davno na velikoformatnim kamerama su se koristili ND filteri sa zatamnjenjem u centru koji rešavaju vinjetiranje. Sledeća solucija je iz astrofotografije: snimiš prazno nebo ili belu površinu na istim postavkama blende kao i fotka koju želiš da koriguješ. Onda u PS-u to oduzmeš od originalne fotke i nema više vinjetiranja ni mrlja od šuma ako slučajno imaš prljav senzor. I ovo takođe malo narušava dinamički raspon ali daje vrlo uniformnu fotku tako da ima svoju primenu; sve teleskopske fotke se recimo tako rade.

Posted

To uopšte nije velika vinjeta. Oće i filteri da vinjetiraju ako nisu slim; skini ako imaš nešto kao zaštitu. Ja sam uspeo ovih dana da izgubim svoj dragoceni ultraslim B+W i kupio sam brže/bolje neki pa_kao CPL ovde u Nirnbergu čisto da mi se nađe (60e, firma Kalumet, japanska ED stakla). Jeste slim ali nije ultra, radi posao kao i prethodni i takođe nema refleksije i plus ima navoj za dalje kačenje tako da ipak vinjetira na ultraširokom uglu kad se nakači dodatni npr ND filter. Stari B+W nije vinjetirao ni na 10mm, ali nije imao navoj, tako da je morao uvek da bude zadnji filter koji stavljaš.

Posted
1 hour ago, yagodinac said:

То уопште није велика вињета. Оће и филтери да вињетирају ако нису слим; скини ако имаш нешто као заштиту. Ја сам успео ових дана да изгубим свој драгоцени ултраслим Б+В и купио сам брже/боље неки па_као ЦПЛ овде у Нирнбергу чисто да ми се нађе (60е, фирма Калумет, јапанска ЕД стакла). Јесте слим али није ултра, ради посао као и претходни и такође нема рефлексије и плус има навој за даље качење тако да ипак вињетира на ултрашироком углу кад се накачи додатни нпр НД филтер. Стари Б+В није вињетирао ни на 10мм, али није имао навој, тако да је увек морао да буде последњи филтер који стављаш.

Nemam ni jedan filter

Posted

Skini zonericu pa probaj. Nisi rekao da li je polovan ili nov objektiv. Ako je polovan, možda je neko uzeo na AliExpress neku zonericu koja nije kao fabrička, a ti kupio takav objektiv. Ovo sa crnim krajem gore desno nije normalno.

Posted
2 hours ago, 5ar82 said:

Скини зонарику па пробај. Ниси рекао да ли је полован или нов објектив. Ако је полован, можда је неко узео на АлиЕкпресс неку зоницу која није као фабричка, а ти купио такав објектив. Ово са црним крајем горе десно није нормално.

Ista situacija i bez zonerice

Posted

Možda je objektiv malo decentriran ako nejednako vinjetira. Mada sve se to u obradi ispegla, isečeš ili kloniraš. Ako sam dobro razumeo dešava se samo na 24mm, onda staviš na 26mm i nema problema.

Posted

To što dobijaš je normalno za taj objektiv, evo ti primer. https://www.dpreview.com/forums/thread/4631328

Inače i Canon 24-105 ima jako vinjetiranje, kao i mnogi drugi objektivi, pre svega široki. Evo ti i jedno poređenje:

https://www.the-digital-picture.com/Reviews/Lens-Vignetting-Test-Results.aspx?FLI=0&API=0&FLIComp=0&APIComp=0&LensComp=918&CameraComp=453&Lens=355

Sve se rešava softverski, za ''originalne'' objektive može već u telu, a za ostale na računaru u obradi.