ica Posted June 24, 2025 Report Posted June 24, 2025 Cao svima, Molim vas za pomoc/sugestiju sta uzeti detetu od 16 godina koje voli i zeli da malo ozbiljnije udje u svet fotografije. Zanima je da uci (vec cita i igra se sa manuelnim podesavanjima na telefonu sta god to znacilo; zna sta je blenda i ekspozicija i tako te stvari...), volela bi da istrazuje, igra se i eksperimentise sa manuelnim podesavanjima i objektivima... Vec neko vreme je "drzi" fotografija i koliko primecujem ne popusta je ta strast da uhvati pravi kadar u svakom smislu. Uslovi koje bi bilo lepo da vas predlog ispuni, molim vas: 1. fotoaparat mora da bude nov (dakle, nista polovno), 2. da prihvata izmenjive objektive (ideja je da joj uzmem jedan ili dva objektiva za pocetak, pa cemo videti za dalje), 3. budzet je maksimalno do 120.000 din (bolje da je blize stotki, ali mogu toliko da se 'istegnem' maksimalno da zena ne mora da sazna). 🙂 Brend nije bitan. Vazno je samo da odabrani sistem ima smisla strateski. 🙂 Najvaznije je da joj omogucim da zaista uziva i istrazuje i napreduje i da joj odabrano omoguci da konstantno zeli da uzme aparat i objektive u ruke i stvara i ima osmeh u procesu. 🙂 Hvala!
pivonroll Posted July 25, 2025 Report Posted July 25, 2025 Ako bas mora da bude novo onda bih preporucio Canon samo iz razloga sto kod nas najvise ima opreme od Canona, pogotovo polovne (za kasnije). Kapiram kupovinu novog i ja sam tako poceo. Preporucio bih nesto kao ovo https://josipovic.rs/proizvod/eos-r10-rf-s-18-45-is-stm-rf-adapter/. Ustedite kasnije jos novaca i nabavite RF 50 1.8. Ta milimetraza i taj otvor blende za ljude koji pocinju prave efekat: Vau, vidi kako je zamucena pozadina. I tu bas krece da se rasplamsava ljubav ka fotkanju. Kasnije kada se razvije ljubav i polovna oprema je dobra, pogovoto ako je ocuvana. Nauci se vremenom na sta da se pazi i to samo od sebe ide. Licno sam nabavio dosta polovnih objektiva koje i dan danas rabim i rade kao sat. Kako kazu, zabavljas se sa telom fotoaparata, zenis (udajes) se sa objektivima. Mozda neko ko poznaje Sony moze nesto da doda, kod nas je poceo da bude zastupljen dosta. Skoro kao Canon. Ja nemam iskustva sa Sony pa ne zelim da pricam napamet.
Skrabalo Posted July 25, 2025 Report Posted July 25, 2025 Možda ovde 🙂 Prvi fotoaparat - Fotografske tehnike - Dizajn Zona https://share.google/bXfFrJzKOluH785zk
Recommended Posts