Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cao svima,

Molim vas za pomoc/sugestiju sta uzeti detetu od 16 godina koje voli i zeli da malo ozbiljnije udje u svet fotografije. Zanima je da uci (vec cita i igra se sa manuelnim podesavanjima na telefonu sta god to znacilo; zna sta je blenda i ekspozicija i tako te stvari...), volela bi da istrazuje, igra se i eksperimentise sa manuelnim podesavanjima i objektivima... Vec neko vreme je "drzi" fotografija i koliko primecujem ne popusta je ta strast da uhvati pravi kadar u svakom smislu.

Uslovi koje bi bilo lepo da vas predlog ispuni, molim vas:  1. fotoaparat mora da bude nov (dakle, nista polovno), 2. da prihvata izmenjive objektive (ideja je da joj uzmem jedan ili dva objektiva za pocetak, pa cemo videti za dalje), 3. budzet je maksimalno do 120.000 din (bolje da je blize stotki, ali mogu toliko da se 'istegnem' maksimalno da zena ne mora da sazna). 🙂

Brend nije bitan. Vazno je samo da odabrani sistem ima smisla strateski. 🙂

Najvaznije je da joj omogucim da zaista uziva i istrazuje i napreduje i da joj odabrano omoguci da konstantno zeli da uzme aparat i objektive u ruke i stvara i ima osmeh u procesu. 🙂 

Hvala!

Posted

U 2025. god ne bih uzimao nov DSLR iako ih možda ima već bih uzeo mirrorless sa APS-C senzorom tkzv. krop senzor, senzor nešto manji od full frame senzora zbog cene i zato što se radi o osobi od 16 godina. Pogledao sam malo po netu i išao bih na Sony a6100 + 16–50 mm f/3.5–5.6 OSS i Sony E 50 mm f/1.8 OSS. To je kamera iz 2019. godine, ali sposobna rekao bih čak i danas. Ima 24 megapiksela, nema stabilizaciju u telu, ali navedeni objektivi treba da imaju u sebi. Može da snima kvalitetan video. Na nju se mogu montirati putem adaptera razni manuelni objektivi ako jednog dana odluči da ide na Fotoberzu i skuplja stare objektive i zanima se sa bokeh ili makro radom. Ovde sam naveo dva objektiva da se uzmu. Jedan je zoom objektiv za sve i svašta, priroda, pejzaži, itd, tj. generalnu upotrebu. Drugi je 50mm f1.8 koji bi trebalo da bude dobar i iskoristiv za portrete. Ovaj i ne mora da se uzme ako želiš da cenu održiš ispod 100 hiljada (video sam kameru i zoom za 750 evra novu, to je ispod 90k dinara) jer 50mm imaš i na zoom objektivu, slažem se da ne bi mutili pozadinu u portretima isto, ali nije fotografija samo zamućena pozadina već i smislen odabir pozadina i kompozicije koji pričaju neku priču. Uzeo bih ovaj drugi objektiv samo ako sam ok sa parama, mada se on može dokupiti posle ili koristiti stari manuelac sa adapterom za portrete (ovo je isto ok budget razmišljanje jer dete uči o čarima manuelnog fokusiranja, a ovaj aparat ima dobar focus peaking). Pogledaj naše prodavnice za pomenutu opremu pa odluči prema budžetu, garanciji i slično. Cena za sve to je približno oko 120k ako se ne varam, bez drugog objektiva od 50mm upadaš u prvobitni budžet, a trebaće para i za torbu i možda stativ.

Posted

@ica

120k za foto opremu je mala para... Odustani od te ideje da kupujes novo jer za te pare mozes da kupis dosta dobar polovni komplet. Zum objetivi u rasponu 10~135mm nikako jer stvaraju losu naviku + manje svetal propustaju, prajm prema FF senzoru ~16mm, 24 ili 35mm, i 85mm, ovo je sasvim dovoljno i vervatno joj nikada nista sem toga vise nece ni trebati sem ako ne pozeli da fotka ptice u letu i makro fotografiju, makro ce verovatno pozeleti. 

Posted

Kako postati milioner?

Prvo moraš biti milijarder, a onda dete počne da ti se bavi fotografijom....

Šalu na stranu, i ja bih preporučio nešto polovno, pre svega iz Sony kuhinje iz A7 ili A7 II.

Posted

hvala svima na savetima i vremenu. puno.

@5ar82 zasto ne bi u 2025. uzimao novi DSLR, ako te ne mrzi da napises? jel DSLR kao koncept izlazi iz mode tj prevazilaze ga FF i mirrorless (odnos cena-kvalitet) ili? hvala.

120K je malo? wow, koliko je sve otislo u vrazju... pomislio sam da mogu da uglavim u te pare i porodicu da izvedem na neku lepu veceru negde i da mi ostane za Prosecco, heh.

izgleda da svi naginjete ka Sony brendu. hvala, pogledacu sta se nudi od predlozenih modela i gde. HVALA! 

Posted
1 minute ago, ica said:

hvala svima na savetima i vremenu. puno.

@5ar82 zasto ne bi u 2025. uzimao novi DSLR, ako te ne mrzi da napises? jel DSLR kao koncept izlazi iz mode tj prevazilaze ga FF i mirrorless (odnos cena-kvalitet) ili? hvala.

Kupovati novi DSLR je totalno promasena investicija, polovni jer moze da se nadje po stvarno dobrim cenam nije promasena investicija... To je sto se tice finansija, a drugi problem je da ne treba da se navikava na opremu koju je pregazilo vreme jer nece sa takvom opremom raditi recimo za 5god ako joj fotografija postane neka vresta posla, bolje je da se navikava na opremu koja ce i za 5 i za 10god sa te tehnicke strana ostati ista. Nije to stvar mode nego jednostavno izbacili su ogledalo sto se samo cekalo kada ce da se desi i rad sa opremom je malo drugaciji ali dvoljno da se ne treba navikavati na DSLR. Svakako kupovina nove DSLR opreme je totalni promasaj.

Posted

DSLR nije opcija, prolazi im vrijeme i djetetu će biti preteški i samim tim teži za nošenje, tj manje će ga nositi.

Nemaš tu mnogo greške.

Ako kupuješ novo, izbor ti je Canon R10, Canon R50, Nikon Z50, Sony a6400, Fuji X-T30 ili nešto slično.

Ja bih gledao te modele koji imaju viewfinder (ne gledaš samo na ekran, već i kroz mali okular/display)

Bilo koji od njih ti treba sa kit objektivom, što je zavisno od brenda, 16-50, 15-45 ili nešto slično. U svakom slučaju, u prodavnici će znati kada kažeš kit objektiv.

Najskuplji je Fuji i objektivi su najskuplji,ali bi trebalo da ima u tom rangu koji želiš. Prednost je što će dijete bez obrade imati fotografije sa lijepim bojama, što zna biti ohrabrujuće. Takođe je vjerovatno najinteresantniji za dijete jer ima dosta fizičkih kontrola za podešavanje.

Najbolja kupovina generalno je vjerovatno Sony, jer dugo postoji, pa ima priuštljivih objektiva za njega.

Djeluje mi da sa Nikonom i Canonom možeš proći jeftinije, a sa sličnim rezultatima, ali nemaš odmah isti izbor objektiva.

Kao što rekoh na početku, nema greške dok god biraš nešto od ovih brendova.

Nemoj Olympuse, Panasonic-e i Canon EOS-M seriju. To sve odumire, kao i DSLR.

Ako gledaš da uzmeš dva objektiva, drugi bih birao 50mm f1.8.

Posted

99% da je ovo najbolja kupovina Sony a6400, samo ako neko zna neka uputi coveka na nekog prodavca koji nece da mu skine kozu sa ledja.

Opet ti kazem ne bacaj pare na nov jer vidim da je budzet ogranicen.

Evo nije me mrzelo ovo je ubedljivo najbolja ponuda na KP.

Ako bas hoces nov, josipovic je inace uvoznik ove ove opreme...

https://www.kupujemprodajem.com/foto-aparati-i-kamere/digitalni-foto-aparati-dslr-i-mirrorless/sony-alpha-a6400-telo/oglas/71904523?filterId=7143151606

I jedna ekstra polovna ponuda, mozda se mali iscenkas pa dobijes jos koji evro jeftinije

https://www.kupujemprodajem.com/foto-aparati-i-kamere/digitalni-foto-aparati-dslr-i-mirrorless/sony-a6400-16-50mm-oss-kit/oglas/181898033?filterId=7143151606

Inace ta kit kombinacija nova kosta najmanje 900e

https://www.kupujemprodajem.com/foto-aparati-i-kamere/digitalni-foto-aparati-dslr-i-mirrorless/sony-alpha-a6400-16-50mm-3-5-5-6-oss/oglas/72183088?filterId=7143151606

• Like 1
Posted

sjajni ste! hvala puno puno @Foto turista @Elektroničar  + hvala posebno na linkovima.

nisam znao da DSLR izumire i da sve prelazi na mirrorless. hvala za savete - u moje vreme je DSLR bio "pojam". ocigledno sam premator.

hvala svima, "gadjam" Sony a6400... ne deluje ni preveliki sto ce doprineti da ga cesce nosi sa sobom.

Posted

Cene su velike, čak mislim da to nije ni opravdano. Ne bih dao sada. Iako sam sam potrošio preko šest hiljada evra na kamere i objektive. Ok, imao sam para i ta tehnika se tada razvijala tako da bi izazivala ushićenje, smanjenje šuma, sve veći ISO, itd. medjutim dugo vremena je sve to u stagnaciji, zasićenje. Potrebno je znanje, obrazovanje, talenat i iskustvo. Nadahnuće. Lep je to put. Kad si mlad sve je lepo, otkrivaš, učiš, uporedješ, vidiš nešto što je nevidljivo za oko, lep je svet oko nas, otkrivaš i zavoliš… Pišem sada posle šest čaša rakije tokom vožnje u šumi, upoznao kuma sa nekim zemljacima, fotografisao sa mobilnim od hiljadu evra ali fotografije ništa posebno jer nemaju ono što bih osetio nekada dok sam počinjao i bio mlađi, nadahnuće, taj entuzijazam, oduševljenje… Hoću da kažem, skupo je, oprema, roditelji žele da ugode, da kupe opremu, sve je skupo, kupio sam sam kad sam zaradio, treba znati i ceniti stvari, zaraditi pa koristiti, put je to, kao i fotografija, muka, čekaš izlazak sunca na nekoj planini, pre toga putovao, penjao, posle se sve to ukomponuje u fotografiju, u taj neki neponovljivi osećaj. Kažem, fotografija je putovanje, trud, doživljaj, čekanje, obrada… jeste, popio sam ali kažem ti, fotografija je skup sport i treba obrazovanje, ne zaboravi, i razmišljanje, promišljanje, treba poezija i neka patnja, estetika, umetnost, neka tanana nit… ti proceni, sve je to ljubav, priroda, deca, bliske osobe, umetnost, poezija… pre svega ljubav, srećno.

• Like 1
Posted

@ica Taj aparat moze da koristi bukvalno do trenutka kada sama sa sobom ne resi u kom pravcu zeli da ide sto se tice fotografie, pa cak i tada kada resi ako je to sirova komercijala za pocetak taj aparat zavrsavace posao za sve namene. Bukvalno sa tim aparatom moze da zaradi prve pare kojima ce kupovati opremu koja nudi vise mogucnosti, pre svega objektive sa sto nizim F brojem, FF kameru i rasvetu, sve sto bude radila sa tom nekom buducom profi opremom moci ce da radi sa a6400 samo ce sa boljom opremom imati mogucnost da napravi produkciski bolji materijal, kremastiji bokeh 😛

• Like 1
Posted

Ja sam predložio a6100 jer čini se da je jeftiniji i upada u budžet. Ako pare nisu problem, ako para baš ima (znaš kako kažu biće para samo nas biti neće…), onda kao što kaže kolega, a6400, pa nek ide život. Ok, košta, ali može da bude prelomni momenat. Ja kada sam imao 15 god. dobio sam komp Pentium 1 koji je sa štampačem koštao 2300 maraka, ajd nek je to 2300 evra, paretine u to vreme, delom sam i sam pomagao roditeljima da se stigne do te cifre, posle se to pokazalo kao veoma podsticajno i oslobadjajuće za dalje školovanje, ali tako neka moćna oprema može da bude ono nešto što će kod deteta da stvori ljubav i taj neki poseban osećaj, zamah, pare se zarade, ali 16 god. tu se mnogo šta lomi, samo napred.

• Like 1
Posted

... jasno.

hvala vam svima. zaista ste mi pomogli da bolje razumem gde smo sada, sta ima smisla trenutno i kako da najbolje izmamim osmeh malenoj.

nemam pojma koliko ce sve ovo da ima smisla, ali moram da je podrzim u zelji da otkrije svet kroz fotografiju. mislim da je lep pravac i koliko god da je to sve drzi, mislim da nije baceno vreme. para nemam previse (i ovih 120K je mnogo), ali osecam da je njena energija prava i iskrena i mogu samo da se nadam da ce ovo potrajati dovoljno dugo da ona postane bolja osoba, vidi malo dublje i slojevitije i da kroz fotografiju zblizi malo vise sve nas. ne'am pojma.

hvala vam, svima.

• Like 2
Posted

Da dodam još nešto, pominjan je Fuji xt30, imao sam ga i prodao. Nisam bio zadovoljan ergonomijom, u smislu rasporeda i načina korišćenja komandi, kao ni sa menijem koji je takođe bolno iskomplikovan. Imao sam još ceo niz zamerki, ali nema potrebe da ih pominjem.

Izbor A6400 je ok, ja sam predložio A7 ali ovo je manja i lakša varijanta, odlična za početak. Ako se uzme komad sa linka ostaje para i za još neki fiksni objektiv, kao i za adaptere za stare manuelne objektive. Sledeći može biti i neki blic, ima dosta mladih fotografa koji odrade poneku žurku i od toga skupe pare da pojačaju opremu.

Posted
15 minutes ago, simazoran said:

Da dodam još nešto, pominjan je Fuji xt30, imao sam ga i prodao. Nisam bio zadovoljan ergonomijom, u smislu rasporeda i načina korišćenja komandi, kao ni sa menijem koji je takođe bolno iskomplikovan. Imao sam još ceo niz zamerki, ali nema potrebe da ih pominjem.

Izbor A6400 je ok, ja sam predložio A7 ali ovo je manja i lakša varijanta, odlična za početak. Ako se uzme komad sa linka ostaje para i za još neki fiksni objektiv, kao i za adaptere za stare manuelne objektive. Sledeći može biti i neki blic, ima dosta mladih fotografa koji odrade poneku žurku i od toga skupe pare da pojačaju opremu.

Kolaga ti imas mnog vise iskustva sa opremom za razne namene, mislim da je na mestu moja konstatcija da moze A6400 da koristi caki za odredjene segmente porfi upotrebe, da moze da zaradi sa tom kamerom ako nista drugo za bolju opremu, naravno uz adekvatne objektive, i blic za pocetak.

@ica

Pametno ti je to razmisljanje... Svakako je bolje da se dete zanima sa necim sto je mentalno sugestivno bez obzira da li ce od toga napraviti nesto vise od same zanimacje.

Posted

Ja da sam tinejdžer, i da mi neko, a najgore roditelj, pokloni tu praistorijsku kršinu koja ninanšta ne liči, a što neki od vas predlažu A6400, ja bih se u 90% slučajeva zakopao u zemlju, posuo pepelom, i nikad više pojavio pred drugarima iz odeljenja i ostalim ... 

Deca su osetljiva kategorija, a tinejdžeri tek, možda ispitati izokola, reći da kolega sa posla hoće sinu da kupi gitaru, ali da ne zna da li da uzima novu, laganu, ali šljašteću, ili staru, tešku, sa ogrebotinom, i dodatnom opremom wah pedalom kojom može da izvuče mnoge efekte i super svirku, pa ako navija za ganc novu šljašteću uzmi joj prvo na šta naletiš za 150 evra al da je nabudženo, šljašteće, da može da slika cveće, i drugare na ekskurziji, a da ne brine da li će slike uspeti, ili će morati da provede dodatnih 160.000 sati u fotošopu da ih popravi, dok drugari iz odeljenja negoduju. Ako ipak predloži staru ali proverenu onda verovatno i taj A6400 nije loš izbor.

mslm podsetiću da vi predlažete nešto od 24 mpix, a moj telefon ima 108 mpix, ako se  i posle 6 meseci i dalje bude bavila fotografijom, lako će preći na nešto bolje, ozbiljnije ...  

Kad već pričamo o svemu :) pitanje za profi kolege, koji je bio vaš prvi foto aparat, i kako ste se odlučili za hobi/posao? 

Posted

@Skrabalo
Ta logika ljastece za decu ne pije vodu. Treba malo raditi sa decom kako bi i sama birala nesto sto vredi a ne sto sljasti. I ovo oko fotosopa gde se nesto ispravalja 160.000 sati nema veze sa relanoscu. Najpre treba raditi na tome da nista ne traza, da se odnos ne svede na to deca traze roditelji daju, nego da normalno rezonuju svet oko sebe gde ce roditelji u razgovora sa decmo da zakljuce da bi mogli da im pomognu u necemo sto ih zanima. Moze sve da fotka u JPG ili RAW + JPG, sa nekim od predefinisanih JPG profila, imace odlicne fotke. Dete je izrazilo zelju da pravi neke fotke, da se zanima sa tom pricom, pa zasto da ne, tih 120k nisu nikakva investicija u odnosu na to sta ona moze vremeno da napravi iz tog interesovanja.

Sto se tice crop senozora taj A6400 je ubedljivo najbolja kupovina odnose cene i toga sta nudi, a nudi gotovo sve sto nudi A6700 koji je verovatno najbolja kupovna od svih kamera sa crop senzorm iz prostog razloga jer moze pomocu adaptera na tom aparatu da se koriste gotovo svi objektivi ako nista drugo nativne sigme su dovoljne. 

Jel ti padne nekad na pamet zasto nema apartata sa tim mocnim 108mox senzorima ???

Posted

Definitivno bih preporučio da dete postane član nekog foto kluba ili udruženja. Ima ih kod nas, po Beogradu, ili nekom drugom mestu, trebalo bi da je besplatno. Tu može da upozna i druži se sa istomišljenicima koji na fotografiju ne gledaju samo kao na način da se fotkaju selfiji. Kako god, dobiće nove ideje, čuće nešto drugačije, osetiće se kao deo fotografske zajednice koja broji neke fizičke ljude, a ne samo avatare online. Mislim da je to isto dobar korak socijalizacije. Idem često na fotoberzu u Bg i dolaze mladi u to more starih kuka, traže stare aparate i objektive. Ima interesovanja. A šta god neko mislio o našim foto konkursima Fotosaveza, ima i opcija za mlade do 16 god. da posebno izlažu, da joj rad bude otštampan  i okačen negde sa radovima drugih. Nekad i sam pošaljem i prođe mi rad pa odem da pogledam. Može biti podsticajno, ali samo bez opterećenja da se nešto mora postići.

• Like 1
Posted

DSLR kao koncept je mrtav jer je pre 5-6 godina prestao svaki njegov razvoj i sad se ide na drugu platformu koja omogućava dalje razvoj. U tom smislu novo - samo ML; polovno - samo DSLR. Ima nas kojima još uvek ogledalo završava posao za to što radimo, ja sad npr mogu da sklopim neki polovni FF komplet sa (dobrim) FF objektivima za 10-20% cene koliko su koštali novi. Ali to nije za dete koje ulazi u tu priču.

Škrabalo, sa aspekta telefona ti si u pravu, sa aspekta fotografa i fotografije mnogo mašiš poentu. Svaki fotoaparat proizveden zadnjih 20 godina jede za doručak tvoj telefon, megapikseli nemaju sa tim veze, jednostavno traktor i džip se ne porede u oranju, zna se šta je bolje. Za dete koje hoće da napreduje u fotografiji, da obrađuje svoje fotke (o da, sve digitalne fotke TREBA da se propuste kroz Photoshop, to je pitanje elementarne pristojnosti u fotografiji, kao što svi nosimo gaće), možda da napravi sutra izložbu - Sony krop i par zumova plus pedesetica (možda čak i manuelna, možda čak i neka kineska 1.0-1.4) daju sve što treba da se neko malo ozbiljnije amaterski upusti u fotografiju. Bar bih ja svom detetu ovo kupio kad bi mi zatražilo (ali primetimo da ne traži, i eto...).

Posted

pre koju godinu i ja sam bi o u nekoj dilemi pa sam na kraju zavrsio na tom a6400...

Nisam se pokajao, a nisu nesto znacajno pametnije ni izbacili do sada da bi se iscimao oko zamene..

Koga ne mrzi, moze i da procita klikom na link dole..

Posebno me objektivi odusevljavaju za Sony sto je vazno bar koliko i sam aparat, pa ima deo i o tome.

Kasnije su se pojavili i neki novi objektivi u medjuvremenu, pa je ponuda jos bolja...

Okreni-obrni, you can't go wrong with this...

Posted

Nisam citao sve, sigurno je mnogo toga receno. Evo cisto nekog mog misljenja i iskustva.

Zavisi sta ce fotkati, ali to ce ona tek saznati. Sto se tice npr nekih landscape fotografija i uopste staticnih, realno nema potrebe ici na nesto preskupo za pocetak, pogotovu jer smo sada u dobu gde mnogi koji cak i znaju da fotkaju koriste AI da poboljsaju fotke (meni se licno to ne svidja jer mu dodje kao varanje neko).

Ja sam recimo fotografije Praga i sada par sela fotkao sa najjeftinijim objektivom koji dolazi u "kit", tada mu je odvojeno cena novog bila dal 80e, ali to je takodje fine art photography i sa obzirom da obradjujem dosta apsolutno nema potrebe za ne znam koliko skupom opremom. Ako bi sada isla da radi "wild life" i ne znam sta, onda bi joj treba bas bas dobar neke teleskop. Za portrete bi joj vise znacila i neka (mogu kineska) svetla uz sve to pa da pravi kao mali studio u sobi i jedan fiksni objektiv (35mm, 50mm, 85mm), ali oni su vec skupi. Za neku sportsku fotografiju vec treba i sto bolje telo. Tako da, sve zavisi sta ce fotkati. Sta god da uzmete, bice bolje od najboljeg mobilnog i bice joj odlicno da proba, vezba i uci.

• 2 weeks later...
Posted

Ama, ja vas razumem, ali da li će dete da razume? Da li će ono da objasni razliku između 108 i 24 mpix drugarima iz odeljenja, da li zna razliku između jpeg i raw, i dslr i ml, između a6400 i d80, jer ako je tip ličnosti koji će da brani zastupa svoju kupovinu i izbor, onda u redu, a ako je tip ličnosti koji će da potone i pocrveni ako se drugari podsmehnu arhaičnom točkiću što se vrti, i bira opcije, onda piši propalo. 

Naravno da dete treba usmeravati prema boljem ali .. šta znam, neko ko vozi karting, može posle da vozi formulu 300, pa formulu 100, pa tek onda formulu 1, a da iz kartinga uskače pravo u formulu 1 .. ne znam baš ... 

Vi ste svi profi, pa malo patite i od profesionalne deformacije, čovek je lepo već na početku naglasio novo, nikako polovno, a vi mu nudite polovno, objašnjavajući izbor iz profesionalnog ugla, a kupuje se za amatera, početnika .. 

Posted

Pa ako ce se baviti fotografijom pa makar i iz hobija razumece sve sto treba da razume jer nije to neka nauka.

3 hours ago, Skrabalo said:

Vi ste svi profi, pa malo patite i od profesionalne deformacije, čovek je lepo već na početku naglasio novo, nikako polovno, a vi mu nudite polovno, objašnjavajući izbor iz profesionalnog ugla, a kupuje se za amatera, početnika .. 

Predlaze se polovno jer budezt je ogranicen kako bi za te pare kupio sto vise i sto bolje... Moze da ustedi 20~30k na tih 120k koliko ima kupovinom malo koriscene operme a na kraju ce dobiti isto.

Posted
1 hour ago, Elektroničar said:

Skrabalo, ja ništa ne razumijem šta ti hoćeš da kažeš.

Hoću da kažem da vas volim, i da ste mi drage osobe .. ma ne to bre, hoću da kažem da očekujem u okviru ove teme tri različita predloga: 1) novog, nikako polovnog 2) izmenjive objektive 3) do 120.000 ali bolje 100.000 da ostane i za večeru, pa tek posle toga obrazlaganje zašto bi polovni a6400 bio bolji izbor. 

I da bar neko odgovori koji je bio njegov prvi fotoaparat, i kako je ušao u hobi, biznis, pošto cenim da tad, bar za neke, nije postojao dslr, nego lepo smene 8, i zeniti 🙂

Eto to hoću da kažem.