Jump to content

Recommended Posts

Posted

uskoro imam dva krstenja u crkvi i manastiru, e sad fotkala sam krstenje odrasle osobe ali ne crkvi vec nekoj sali gde je dobro osvetljenje i zidovi beli. sada su u pitanju bebice pa mi trebaju saveti kako bih napravila sto bolje fotke. imam canon 2000d i 40d, objektivi 17-55,18-55, 50, 55-250.

Posted

Jel imaš eksterni blic? Jel odbijaš o zidove? Ako je odgovor da, onda to u crkvi neće da može 😄

Blic dakle ide direktno, na žalost, isto kao i na bilo kojoj svadbi a ambijent šta pokupi - pokupi. Za crkvu bez blica samo iso milion i što šira blenda, a tvoja (kao i moja oprema) tu nikako ne briljira, tako da zakucaš manuelno na 1/40 recimo, ISO 1600-3200 (40d ostaviš kući, pošto na njemu 3200 može slobodno i da piše "koristiti u slučaju smrtne opasnosti"), širom otvorena blenda i to je to. Teleobjektiv u crkvi a bez blica po meni i nema neku primenu, korisnija je pedesetica mada i ona stresa značajno na kropu.

Bilo bi uputno koristiti RAW i kasnije izvući podeksponirane snimke, pošto su crkveni ambijenti po pravilu vrlo tamni.

• Haha 1
Posted

Ja sam jednom fotkao baš u crkvi krštenje malog deteta, rođak od jedne prijateljice, znali su da se ne bavim time za pare pa nisu ni očekivali profi rezultate. Ja sam na kraju bio zadovoljan rezultatima. Fotkao sam bez blica. U crkvi nije nešto previše svetlo, ali taj obred radi se ispod velikog lustera i tu ima svetla. Imao sam full frame kameru i sve vreme fotkao od ISO 1600 do 3200 u manuelnom modu. Otprilike podesim da mi brzina okidanja bude 1/80 i ISO u tom rasponu da su fotke ok esponirane. Napravim test snimak. Smatram da je 1/80 ok jer uglavnom su to bile dosta statične scene, gosti su pozirali i grupnu fotku. Ok, jer nisam hteo da idem do 1/200 i na veće ISO zbog šuma, mada FF kamera bi se izborila sa tim. Najveće kretanje jeste kada pop krsti samo dete, tu je već akcija, poliva ga vodom, dete plače i mrda se, secka mu kosu. Ok mi je prošlo, bilo je sve manje više jasno bez zamućenja zbog pokreta. Što se tiče žižne daljine, ja sam fotkao na 28mm i na blendi f3.5 gde mi je objektiv isto oštar. To je i maksimum koliko sam mogao da obezbedim otvor blende za što više svetla. Takođe relativno širok ugao na 28mm je bio OK u tom komešanju gde sam se bukvalno unosio u lice i popu i detetu. Pokazalo se OK. Moraš da znaš čime raspolažeš. Na f3.5 bilo je dobro ali na samim granicama izdržljivosti gore navedih parametara brzine okidanja i ISO. Što se tiče opreme koju ti imaš, to nije FF kamera, šum je veći pri navedenim ISO vrednostima.  Možda ćeš morati da peglaš to u obradi. Najnovija verzija Adobe Camera RAW ima jako dobar AI Denoise pa ako imaš jak kompjuter moći ćeš čudo da napraviš. Od tvojih objektiva uzeo bih ili 17-55 ili 18-55, koji je bolji i što šire. Duže ti ne treba.

Posted

AI denoise, zapravo Enhanced u ACR-u PS-a može čudo da napravi, ali ako nemaš jaku grafičku zaboravi na to da mozes gomilu fotki da propustis kroz proces. Moj i7 desktop 13-te generacije sa integrisanom grafikom jednu fotku od 20 MPix žvaće po 7-8 minuta.

Posted

Imaš dve opcije, 

jedna je 18-55 + blic u glavu 

druga je 50mm, ''zavrni ga'' malo, znači ako je 1.4 radi na 1.8 a ako je 1.8 radi na 2-2.2 ekspozicija 1/80-125 i auto ISO, i naravno RAW.

Savet: Daj nekom D40 sa malim zumom i blicem neka pegla paralelno sa tobom, a ti radi sa 50mm.

Bitno je da znaš kako se odvija procedura krštenja kako bi se blagovremeno našao gde treba. iskusniji sveštenici ostave dovoljno prostora da se sve lepo snimi, na tebi je da pravilno proceniš gde je taj prostor, ali moraš biti brz, neće te čekati, ponavljanja nema.

Ne znam kakav je AF na tom telu ali ukoliko nisi dovoljno uigran biće problema. Moja navika iz vremena lošijih AF sistema je da uoštravam u centralnoj tački a potom prekadriram i uradim snimak, tako fokus obično nije savršen ali je dovoljno dobar (ili ne prekadriraš ali posle kropuješ).

Naravno sada ima i drugih opcija, ali pošto telo koje imaš nisam nikada imao u rukama ne mogu ti dati optimalni savet. (neko koristi touch shutter, neko eye focus...)

• Like 1
  • 2 weeks later...